Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
6Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Romania in Al Doilea Razboi Mondial

Romania in Al Doilea Razboi Mondial

Ratings:
(0)
|Views: 179|Likes:
Published by Matache Cosmin

More info:

Published by: Matache Cosmin on Jun 19, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/14/2013

pdf

text

original

 
Romaniain al Doilea Razboi Mondial 
Dupa o scurta perioada de neutralitate, Romania s-a alaturat Puterilor Axei iniunie 1941, in timpul guvernarii lui Ion Antonescu. O lovitura de stat din 1944 condusade Regele Mihai a oprit dictatura lui Antonescu si a adus Romania de partea Aliatilor.Participarea Romaniei la cel de-al doilea razboi mondial s-a caracterizat prin douacampanii: cea din est pentru eliberarea Basarabiei si Bucovinei, pierduta in final, si ceadin vest pentru eliberarea Transilvaniei.
Anii dinaintea razboiului
Marea Depresie Economica din 1929 creata de marile monopoluri a radicalizatmiscarile politice atat in Europa, cat si pe plan international. Germania, Italia si Spaniaau devenit state fasciste, iar URSS a devenit un stat comunist, care avea ca scop declaratraspandirea Revolutiei Socialiste in intreaga lume. Marile capitaluri acapareazaeconomia Romaniei, adancirea discrepantelor intre bogati si saraci creand premiseleascensiunii miscarilor politice radicale. Pana in 1938, forma de guvernamant romana si-a pastrat forma, daca nu si substanta, de monarhie constitutionala liberala. Constitutiadin 1923 i-a dat regelui posibilitatea de a dizolva parlamentul si a organiza alegerianticipate. In final, Romania a experimentat mai mult de 25 de guverne intr-un deceniu.Partidul National Liberal a devenit in timp scurt nationalist, in loc de liberal, si-apierdut dominanta pe care o avea asupra politicii Romaniei in perioada de dupa PrimulRazboi Mondial. Era umbrit din ce in ce mai mult de Partidul National Taranist (ogrupare moderata), dar si de radicalul Front Roman, de Liga Apararii National-Crestine(LANC) , care a fuzionat in 1935 cu Partidul National Agrar pentru a forma PartidulNational Crestin (PNC) si mai ales de gruparea Garda de Fier, o grupare desprinsa dinLANC ce promova nationalismul radical.Dictatura regala a lui Carol al II-lea a fost instaurata la 11 februarie 1938, prininstalarea unui guvern condus de patriarhul Miron Cristea. Constitutia a fost abrogatasi inlocuita cu una noua intrata in vigoare la 27 februarie, prin care toate puterile erauconcentrate in mana regelui, iar parlamentul avea doar rolul de institutie auxiliaralegislativa. Printr-un decret lege au fost desfiintate toate partidele politice si s-aconstituit un partid unic numit Frontul Renasterii Nationale. S-a format si un consiliude coroana, care avea insa un caracter consultativ. In acelasi timp cu masurile luate
 
pentru instaurarea si consolidarea dictaturii regale au fost arestati si o serie de liderilegionari, care mai apoi, au fost executati din ordinul regelui la 30 noiembrie 1938.Printre cei 13 legionari asasinati s-a aflat si seful acestora Corneliu Zelea Codreanu.O alta miscare a regelui de a controla viata politica romaneasca a fost creareaPartidului Natiunii la 22 iunie 1940 in fruntea caruia s-a asezat el insusi. Criza regimuluidictatorial carlist declansata de Dictatul de la Viena prin care i-a fost rapita Romanieipartea de nord vest a Transilvaniei, s-a terminat cu abdicarea regelui la 6 septembrie1940.
Inceputul celui de Al Doilea Razboi Mondial
Pe 23 august 1939 Germania nazista si Uniunea Sovietica au semnat PactulRibbentrop-Molotov , care stipula, intre altele, interesele Sovietelor in Basarabia. Optzile mai tarziu Germania nazista invadeaza Polonia. Romania a ramas oficial o taraneutra, adapostind refugiatii polonezi si oferindu-le posibilitatea soldatilor si ofiterilorarmatei Poloneze sa ajunga in Franta si Anglia prin porturile romanesti la MareaNeagra.
 
In 1940, ca urmare a ultimatumurilor date de Uniunea Sovietica, Romania a fostnevoita in iunie 1940 sa evacueze Basarabia si Bucovina de Nord. Evacuarea armatei siadministratiei romane a fost insotita de actiuni antiromanesti ale sovieticilor sigrupurilor de comunisti. Doua treimi din Basarabia au fost lipite unei mici parti a URSSformand noua Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca, restul fiind alipiteRepublicii Sovietice Socialiste Ucrainene. Ocupatia sovietica a desfasurat o campanie dedistrugere a fiintei nationale romanesti prin deportari in masa si prin interziceareavalorilor romanesti.Guvernul Gigurtu instalat la 4 iulie 1940 a introdus o legislatie antiseminta cuscopul de a castiga bunavointa guvernului hitlerist. Chiar daca a facut acest gest,guvernul nu a reusit sa obtina sustinerea Germaniei, deoarece aceasta ii sprijinea pe ceicare pierdusera primul razboi mondial si care solicitau din ce in ce mai tare revizuireagranitelor. Astfel ca, pe 30 august 1940, prin Dictatul de la Viena, puterile Axei au fortatRomania sa inapoieze jumatate din Transilvania Ungariei. Aceasta zona, discutabilconsiderata de unii istorici ca apartinand Ungariei, a fost cunoscuta de atunci drept"Transilvania de Nord", pentru a fi deosebita de "Transilvania de Sud", care a ramas subguvernarea romaneasca. Pe 7 septembrie 1940, prin Tratatul de la Craiova, Cadrilaterul(partea sudica a Dobrogei) a fost cedata Bulgariei.

Activity (6)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
Alex Mociran liked this
Cristina Visan liked this
Angela Dragota liked this
Gabriela Nitu liked this
Lio Chiri liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->