Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
810LV3_Asinkroni_stroj

810LV3_Asinkroni_stroj

Ratings: (0)|Views: 7|Likes:
Published by muddog

More info:

Published by: muddog on Jun 20, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/15/2013

pdf

text

original

 
Električni strojevi i pogoni Krešimir Miklošević, dipl.ing.
1
1.
 
UVOD
Asinkroni strojevi rotacijski su strojevi kojima je brzina vrtnje rotora različita od brzinevrtnje okretnog magnetskog polja u rasporu. Uglavnom se rabe kao motori od najmanjihsnaga do najvećih reda 60 – ak MW, a ponekad kao generatori (vjetroelektrane). Najčešćese izvode trofazno, a samo manjih snaga jednofazno.
1.1. Vrste asinkronih strojeva
Prema izvedbi rotorskog namota asinkroni se strojevi dijele se na:a)
 Kolutne asinkrone motore
(slika 1.1.) b)
 Kavezne asinkrone motore
(slika 1.2.)c)
 Asinkrone generatore
 
Slika 1.1.
Presjek trofaznog asinkronog kaveznog
Slika 1.2.
Presjek trofaznog asinkronog kliznokolutnogelektromotora elektromotora
 Kolutni asinkroni motori
imaju izoliran rotorski namot najčešće izveden trofazno s jednakim brojem pari polova kao i statorski namot. Krajevi namota spojeni su na kolute, tako da se preko četkica može priključiti vanjski otpori u rotoski krug svake faze. Dodatnim vanjskimotporom (tzv. pokretačem) postiže se drugčija vanjska karakteristika ( određuje se pokusomopterećenja) i povećani moment uz smanjenu struju pokretanja. Moguće je i neekonomičnoregulirati brzinu mijenjanjem vanjskog otpora. Uglavnom su ti motori skuplji i osjetljiviji odkaveznih. Presjek niskonaponskog kolutnoga asinkronog motora prikazan je na slici 1.2.
 Kavezni asinkroni motori
imaju rotorski namot u obliku kaveza. U rotorskim utorima nalazese aktivni neizolirani bakreni ,mjedeni ili aluminijski vodiči koji su na čeonim stranamakratko spojeni prstenovima. Jednostavnije su izvedbe, robusniji su i jeftiniji od kolutnih. Napajaju se često statičkim naponsko-frekvencijskim pretvaračima, čime je omogućena finaregulacija napona i frekvencije napajanja motora, a time i brzine vrtnje pogona. Osnovnidijelovi niskonaponskog asinkronog motora prikazani su na slici 1.1.Dijelove asinkronog stroja možemo podijeliti i na slijedeći način:
 
3. LABORATORIJSKA VJEŽBA
 ASINKRONI STROJ - UVODKonstrukcija stroja ,Natpisna pločica, Mjerenje otpora namota, Prazni hod
 
Električni strojevi i pogoni Krešimir Miklošević, dipl.ing.
2a) Mehanički dijelovi – kućište, osovina, ležajni štitovi, ležaji, ventilatori, b) Električki dijelovi – namot statora i rotora, priključne stezaljke,c) Magnetski dijelovi – jaram i zubi statora, jaram i zubi rotora, zračni raspor.
1.2. Namoti asinkronog stroja
a)
 
Uzbudni namot 
 
Ovaj namot se nalazi na statoru i ubačen je u utore statorskog paketa dinamo limova.Izvodi se kao i kod sinkronih strojeva. Podjela statorskih namota može biti po višekriterija, a najčešće se dijele na:
 
Jednofazne ili višefazne ,
 
Jednoslojne ili dvoslojne.
b)
 
 Armaturni namot 
Armaturni namot redovito se postavlja na rotor. Rotor čine dinamo paketi, namoti ikonstrukcijski elementi. Ovisno o vrsti stroja namot može biti izoliran (kolutni) ilineizoliran (kavezni). Namotaji kaveznog motora su izrađeni od bakrenih (legure bakra) profila, najčešće okruglih, i položenih u utore rotorskog paketa dinamo limova. Krajevinamota s čela su kratkospojeni prstenom, tako da sam namot ima oblik kaveza. Kod manjihmotora se namot - kavez tlačno lijeva, od legure aluminija, direktno u sam rotor.Kliznokolutni imaju namot poput statorskog, spojenog u zvijezdu, ali su krajevi namotaizvedeni na klizne prstenove.
Slika 1.3.
Presjek dvokaveznog asinkronog stroja
 
Električni strojevi i pogoni Krešimir Miklošević, dipl.ing.
3
2.
 
NATPISNA PLOČICA2.1. Uvod
Funkcija natpisne pločica je da dade osnovne podatke o gradnji stroja te o njegovimmogućnostima u eksploataciji. Redovito su na natpisnoj pločici asinkronog stroja navedeni podaci za: napon, struju, snagu, brzinu vrtnje, cos
, vrstu napajanja uzbude, struju uzbude,napon uzbude, vrstu zaštite, vrstu pogona, godinu proizvodnje, klasu izolacije pojedinih namota, propise kojima odgovara gradnja stroja, intermitenciju, tvornički broj, tip, vrstu izvedbe, naziv proizvođača. Svaka veća intervencija na stroju zahtijeva izmjenu ili dopunu natpisne pločice(npr. pri prematanju, načina hlađenja i sl.) s obaveznom naznakom imena izvođača ovih pro-mijena.
2.1. Tehnička razjašnjenja natpisne pločice
U nastavku su na jednom primjeru malog trofaznog asinkronog kaveznog stroja(elektromotora), razjašnjeni podaci s natpisne pločice.
 
KONČAR 
made in Croatia
Code 276684 Nr 5280113
 Type 5AZ 112M4 B3Δ / Y 380 / 660 V 8,7 / 5 A4 kW cosφ=0,82
 
50 Hz 1420 min
-
t
o
˚C Isol.F IP 54 S1IEC34-1VDE0530
Slika 2. 1.
Primjer natpisne pločice asinkronog kaveznog motora
a)
 
 Proizvođač i zemlji podrijetla.
 
b)
 
Šifra i kod 
pod kojom se stroj vodi i naručuje od proizvođača, što je značajno kodnaručivanja rezervnih dijelova ili dodatnih razjašnjenja između korisnika i proizvođača.
c) Oznaka 3
 
 
ukazuje da se radi o trofaznom stroju za izmjeničnu struju.
 d) Tipna oznaka
koja daje osnovne podatke o stroju u pogledu električke i mehaničkeizvedbe. Tipna oznaka sastoji se iz skupine slova i brojki čije je značenje određenointernim tvorničkim standardom. Za naš primjer:
 
A B C D
 
5 AZ 100LB- 4 A
 A
– Oznaka serije
5
- motor izveden u siluminskom kućištu (za oblik B3 s odlivenim nogama)
- motor izveden u siluminskom kućištu (za oblik B3 s montažnim nogama)

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->