Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
GLUCOCORTICOIZII

GLUCOCORTICOIZII

Ratings: (0)|Views: 131|Likes:
Published by Oana Barac

More info:

Published by: Oana Barac on Jun 20, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/25/2013

pdf

text

original

 
GLUCOCORTICOIZII
 Indicaţii terapeutice
-
Pentru acţiunea antiinflamatoare-antireumatică glucocorticoizii se utilizează în: artrite, artroze,miozite, arsuri, encefalite, mielite, hepatite, polinevrite, afecţiuni oculare (conjunctivite, cheratite).
-
Pentru acţiunea antitoxică-antişoc glucocorticoizii se utilizează în: colaps circulator, toxiemie degestaţie, toxiinfecţii alimentare.
-
Pentru acţiunea antialergică glucocorticoizii se utilizează în: eczemă, astm.
-
Se mai pot utiliza pentru prevenirea parezei hipocalcemice la vacă şi în sindromul MMA metrită-mamită-agalaxie la scroafe, obţinându-se rezultate bune în hipo şi agalaxie.Unii glucocorticoizi sunt distruşi de fermenţii tubului digestiv şi nu pot fi administraţi per os.În sânge, se leagă în proporţie de 70%, 90% de o globulină plasmatică-transcortina.Sunt metabolizaţi relativ repede în ficat, prin reducere, apoi glucoronoconjugare şi sunt eliminaţi pe calerenală. Timpul de înjumătăţire plasmatic este cuprins, în funcţie de compus între 60 şi 200 minute. În ţesuturi semenţin concentraţii active timp mai îndelungat.
 Hidrocortizonul 
-
există sub formă de hidrocortizon acetat fiole de 1ml cu suspensie apoasă 2,5% şihidrocortizon hemisuccinat pulbere 25 mg.Datorispectrului larg de acţiune, de tip fiziologic, este de ales ca medicaţie de substituţie îninsuficienţa suprarenală. Administrat pe cale orală, se absoarbe bine din intestin: concentraţia sanguină estemaxima după o oră şi are un timp de înjumătăţire de 80 minute. Se leagă în proporţie de 90% de proteinele plasmatice. Timpul de înjumătăţire în ţesuturi este de 8-12 ore. Efectul se instalează în circa 3 ore de laadministrare şi durează circa 12 ore, fiind de durată relativă scurtă.Injectat intramuscular sub formă de suspensie, se absoarbe treptat, efectul fiind lent şi durabil.Pentru acţiune generală acetatul se administrează intramuscular, la animalele mari 150-200 mg, laanimalele mici 25-50 mg. În funcţie de necesităţi se pot efectua mai multe administrări, la intervale de 4-5 zile.Se poate injecta şi intraarticular, evacuând în prealabil o cantitate de lichid sinovial egală cu cea dehidrocortizon care urmează să fie introdusă: 3-5 ml la animalele mari şi 0,25-1 ml la animalele mici şi se poaterepeta administrarea după 5-10 zile la animalele mari sau 4-5 zile la cele mici. Numeroase preparate dermatologice sau oftalmologice conţin hidrocortizon ca atare sau acetat înconcentraţii de 0,5-3%.Hemisuccinatul de hidrocortizon este un ester hidrosolubil, care permite prepararea de soluţii injectabileintravenos. Poate fi introdus şi în perfuzie fiind indicat în toate situaţiile care impun un tratament glucocorticoidde urgenţă (şoc, rău asmatic etc).
 Prednisonul 
-
este derivatul delta 1 al cortizonului şi se foloseşte ca atare sau ca acetat.Potenţa acţiunii antiinflamatorii, limfolitică şi de stimulare a glicogenezei hepatice este de circa 5 orimai mare decât pentru hidrocortizon. Metabolismul hidromineral este puţin influenţat, tendinţa de reţinere desare şi apă fiind slabă.Legarea de proteinele plasmatice este comparativ mică - 70%- difuzarea în ţesuturi fiind relativ bună.Prednisonul este transformat în ficat prin hidrogenare cu formarea unei grupări 11-hidroxi, în prednisolon,forma activă biologic.
O
CH
3
CPrednison
CH
3
OCH
2
OOHOH
Are un timp de înjumătăţire în plasma de 60 de minute, timpul de înjumătăţire al prednisolonului fiindde 200 de minute.
 
Persistenţa în ţesuturi este relativ prelungită durata de acţiune fiind ceva mai mare decât pentrucortizonii naturali, ceea ce este avantajos în cazul tratamentului prelungit.Prednisonul se prezintă sub formă de comprimate de 1mg şi 5 mg şi se utilizează ca antiinflamator,antialergic şi pentru toate celelalte indicaţii ale medicaţiei glucocorticoide.Se administrează per os în doză de 5-20 mg timp de 3-5 zile.Prednisolonul delta 1 reprezintă o formă activă biologic, de aceea este eficace numai pe cale generală, cişi locală. Se foloseşte ca atare sau ca acetat, în administrare orală sub formă de comprimate. Prednisolonulsodium fosfat şi hemisuccinat se poate administra şi intravenos.Se prezintă şi sub formă de fiole de 1 ml suspensie apoasă 2,5% care se administrează subcutanat şiintramuscular, în doză de 50-200 mg la animalele mari, 20-50 mg la viţei, mânji şi porci, 10-30 mg la purcei,câini, pisici timp de 3-4 zile. Intraarticular se administrează la fel ca şi hidrocortizonul.
 Metilprednisolonul (medrol)
este asemănător prednisolonului.
 Metilprednisolonul acetat (depo-medrol)
 ,
sub formă de suspensie, reprezintă un preparat de depozit,injectabil intramuscular.
Triamcinolona
, un derivat florurat de prednisolon, este asemănătoare farmacologic acestuia. Nu are practic acţiuni de tip mineralocorticoid.
Triamcinolona acetonid 
, în suspensie apoasă se injectează intramuscular sau intraarticular. Se poateaplica şi local în unguente sau loţiuni.
 Dexametazona (Superprednol)
 ,
alt derivat florurat de metilprednisolon, are o potenţă foarte mare. Nu provoacă retenţie hidrosalină, fiind lipsită de acţiuni de tip mineralocorticoid, de aceea nu trebuie folosită camedicaţie de substituţie în insuficienţa suprarenală. Se leagă relativ puţin de proteinele plasmatice. Are un timpde înjumătăţire plasmatic de 200 de minute. Persistă timp îndelungat în ţesuturi, ceea ce determină o duratălungă de acţiune până la 72 ore.
O
CH
3
CSupercortisol
CH
3
OCH
2
HOOHOH
 Betametazona
 ,
izomer al dexametazonei, are proprietăţi şi potenţă asemănătoare acesteia.
Flumetazona
 
 pivalat 
(
 Locacorten
)
,
Fluocinolona
 
acetonid 
şi
Fluocortolona
sunt preparate de tip delta,hidrocortizon fluorate cu acţiune antiinflamatorie şi antipruriginoasă locală marcată, folosite în dermatologie.
 Preparate comerciale
1.
 Hostacortin H ( 
Germania) suspensie injectabilă în flacoane de 50 ml cu prednisolon acetat carese utilizează în afecţiuni inflamatorii, alergice sau toxice.
2.
 Prednisolon 1%
(Germania) suspensie injectabilă în flacoane de 50 ml cu prednisolon acetatindicate la bovine, cabaline, ovine, suine şi caprine în acetonemie, artrite, tendinite, stări de şoc, stări alergicesau inflamatorii.
3.
 Prednisolon-Dexamethason
(Germania) soluţie injectabilă în flacoane de 50 ml cu prednisolonacetat şi dexametazonă. Se utilizează la toate speciile în: stări de stress, boli metabolice, indigestii, afecţiunicutanate însoţite de prurit.
4.
Superprednol 
este un preparat de uz uman, comprimate a 0,5 mg care conţin dexametazonă. Areacţiune antiinflamatoare de 25 ori mai puternică decât hidrocortizonul şi acţiune antiproliferativă de 104 ori maimare.
5.
 Dexametarom
soluţie injectabilă 1% în flacoane de 20 ml şi 50 ml ce conţine dexametazonă. Sefoloseşte la bovine, ovine, cabaline, suine, caprine, câini şi pisici în: afecţiuni reumatismale, dermatologice,alergice, oftalmice, artrite, bursite, tendinite şi şoc anafilactic.
2

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->