Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
8Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
caderea constantinopolului

caderea constantinopolului

Ratings:
(0)
|Views: 339|Likes:
Published by Dumitrescu Horia

More info:

Published by: Dumitrescu Horia on Jun 21, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/09/2015

pdf

text

original

 
UNIVERSITATEA DIN PITESTIFACULTATEA DE TEOLOGIE ORTODOXA
“SFANTA MUCENITA FILOFTEEA” 
CADEREA CONSTANTINOPOLULUISUB TURCI
 
“A scrie istorie este tot atat de important casi a fauri istoria.Dar daca cel care o scrienu ramane credincios celor care au faurit-oatunci adevarul, invariabil, capata un continut care deruteaza omenirea.” 
-MUSTAFA KEMAL ATATURK-
CUPRINSUL LUCRARII
I.MEHMED AL II-LEA – UN INCEPUT DEDOMNIE DIFICIL ………………………… 3II.CONTEXTUL ISTORIC …………………………………………… 5III.PREGATIRI PENTRU ASEDIU …………………………………. 7IV.ASEDIUL CONSTANTINOPOLULUI …………………………. 10V. INSTALAREA OTOMANLOR LACONSTANTINOPOL SI URMARILE PENTRUBISERICA ORTODOXA…………………………………………. 14
2
 
VI. CONCLUZII………………………………………………………. 17VII. BIBLIOGRAFIE…………………………………………………. 19
I.MEHMED AL II-LEA (1451-1481)-UN INCEPUT DE DOMNIE DIFICIL-
Mehmed al II-lea avea o puternica personalitate.Copildificil,care fusese greu de instruit, adolescent rebel, el a fost un suveranautoritar. Fara a-l asemana cu un print al Renasterii, trebuie sa remarcamtotusi largimea de spirit a sultanului care si-a comandat portretul unui pictor venetian, a pus sa se traduca diferite opere grecesti sau occidentalesi s-a aratat interesat sa cunoasca religia crestina.Nu trebuie sa ne lasaminselati asupra caracterului limitat al acestui interes, deoarece Mehmed alII-lea avea inscrisa traditia otomana.Ca si Baiazid I el avea o viziuneimperiala asupra rolului sau. Cucerirea Constantinopolului, vechi vis aldinastiei, era pentru el, necesara dezvoltarii armonioase a statului siapropierii mostenirii bizantine. Mehmed al II-lea nu neglija nicimostenirea turca nici pe cea musulmana.Din punct de vedere politic, ellucra la constituirea unui Imperiu reunind trei culturi intr-un tot coerent.Din punct de vedere militar, urmarea insusirea teritoriilor dinastiilor inlaturate, dar si recuperarea fostelor teritorii otomane si asigurareasecuritatii prin controlul asupra Anatoliei si Rumeliei, a Marii Negre si aMarii Egee. Justificarile politice nu au lipsit niciodata, insa dorinta de acuceri si placerea razboiului au fost cu certitudine elemente cheie ale personalitatii sale. Deseori victorios, fara mila, inchis in sine, cu un fizicimpresionant, Mehemed al II-lea a devenit repede o figura legendara.
1
Conform unei practici, moartea sultanului a fost tinuta ascunsaun anumit timp.Riscul tulburarilor unui interregn era foarte mare laurcarea pe tron a lui Mehmed al II-lea, acesta fiind putin cunoscut printreieniceri si avand motive sa se teama ca bizantinii se vor folosi de Orkhan.Urcat pe tron pe 18 februarie 1451, el a dus o politica extrem de prudenta.
3

Activity (8)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Tataru Ioana liked this
Iolanda Dragomir liked this
Constantin CHIPER liked this
cristi_boss_2 liked this
bogdanutk liked this
Baciu Alexandru liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->