Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
UNGARIA-prezentare

UNGARIA-prezentare

Ratings: (0)|Views: 775|Likes:
Published by Borbely Milena

More info:

Published by: Borbely Milena on Jun 22, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/23/2014

pdf

text

original

 
Asezare geografica
Ungaria este situata in bazinul carpatic. Forma de relief cea mai vasta este Alfold(Campia Mare) care reprezinta aproape jumatate din suprafata totala, apele ei suntadunate de Tisa(596 km) si afluentii Tisei.
Clima
Clima Ungariei este continentala, cu veri calduroase. Aversele sunt frecventevara,dar in a doua jumatate a anotimpului adesea pamanturile sunt afectate deseceta.
Transport
Lungimea totala a retelei feroviare a Ungariei este de 7715 km, din care 2353 kmsunt linii electrificate. Transportul de marfa se efectueaza si astazi pe caleferoviara, dar reteaua de drumuri publice de 30.123 km are un rol din ce in ce maiimportant in transportul de persoane si produse, mai ales dupa formarea unei relatiistranse intre Ungaria si Uniunea Europeana
Industrie
In timpul regimului comunist, care a luat sfarsit in 1989-1990, Ungaria a cunoscuto perioada de industrializare fortata, dar sistemul industrial creat sa dovedit a fiinvechit si deficitar. In urma schimbarilor din Europa de Est multe intreprinderiindustriale si-au pierdut piata sigura, ceea ce a dus la scaderea brusca a produsuluiintern brut. In acest timp s-au efectuat investitii pe scara larga in domeniulindustriei de masini,vehicule si in industria electronica, industria chimica s-adezvoltat la fel, astfel incat comertul extern al Ungariei se bazeaza in mare parte perelatiile cu tarile Uniunii europene. La mijlocul deceniului a fost introdus un program de austeritate care a contribuit la o dezvoltare rapida a economiei.Câmpiile ocupã aproximativ trei sferturi din suprafaţa ţãrii, o cincime fiinddealuri care nu sunt mai înalte de 400 m, aproape 5% sunt munţi cu înãlţimeaîntre 400-1000m.Punctul cel mai înalt al ţárii este vârful „Kékes” (1014m) în munþii Mátra.Populaţia:La recensãmântul din ianuarie 2005 populaţia Ungariei a fost de10 096 mii de persoane, numãrul populaţiei scade treptat.Densitatea populaţiei: 108,5 locuitori/m2Principalele fluvii şi râuri: Dunãrea ca mãrime este al doilea în Europa, careîmparte ţara în douã pãrţi şi este fluviul cel mai important al Europei Centrale.Partea sudica a Dunarii cunoscuta sub numele de Transdanubia, prezinta ovarietate de forme de relief, intre care se disting Muntii Mecsek si Muntii Bakonyce ofera o priveliste impresionanta asupra Lacului Balaton, cel mai mare lac dinCentrul Europei
 
Agricultura
57% din suprafata totala este cultivata (araturi, livezi), 13% se foloseste ca pasune.Datorita climei favorabile si solurile fertile in Campia Dunarii se inregistreazarecolte bogate de porumb, grau, orz,ovaz, floarea-soarelui, iar in regiunile irigatede pe Alfold se cultiva si orez. Agricultura prospera a contribuit in mare masura laun nivel de trai relativ ridicat al Ungariei.
Capitala
Budapesta a luat fiinţă în 1873 prin unirea Budei şi a Budei Vechi (Óbuda) – aşezate pe malul drept, muntos şi deluros al Dunării – cu Pesta de pe malul plat din partea stângă a râului.La sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, podurile au fost aruncate in aer decatre germani, iar capitala a suferit distrugeri uriase in urma bombardamentelor si aluptelor de strada. Astazi este un centru economic si cultural, fiind vizitat denumerosi turisti..
Turismul
Turismul a devenit o ramura importanta, mai ales in regiunea Balaton si zonelemontane impadurite, care sunt cautate de vanatori straini.Turistic, Ungaria este mult deasupra asteptarilor cuiva ce cunoaste Europa de Est pentru ca legaturile cu Vestul s-au facut cu mult inaintea altor tari vecine.De aceea ospitalitatea, rafinamentul mancarurilor si confortul de cazare a fost permanent dezvoltat in aceasta regiune, Budapesta fiind in acest moment capitalaest-europeana cu cele mai multe hoteluri de lux.
 
Economia UngarieiUngaria este o ţacu economie medie dezvolta, specificul ei esteindustria si agricultura, ţara este sensibilã la economia externã.Este sãracã în materii prime şi surse de energie. Pe teritoriul ţãrii se gãsescminereuri de ţiţei, gaze naturale, bauxitã, cãrbune, caolin, zeolit, perlit, bentonit, precum şi materiale de construcţii: andezit, riolit, tufá, calcar,totuşi ţara este nevoitã sã importe materii prime.Douã treimi din GDP-ul Ungariei este produs de prestãrile de servicii. Unloc important din acest serviciu ocuactivitatea financia, piaimobiliarã, prestaţia economicã precum si prestaţiile obşteşti (administraţie publicã, învãţãmânt, sãnãtate, ajutor social). Industria în primul rând se bazeazã pe industria prelucrãtoare care produce aproximativ 25% din venitulnaţional. Participarea agriculturii precum şi a industriei de construcţii estede4-5%.Ritmul de creştere al GDP-ului este destul de stabil, depãşind valoareamedie EU-15 cu 1,5-2%, totuşi acest procent este relativ slab faţã de noileţãri aderate la Uniunea Europeanã.Anul trecut datoritã condiţiilor favorabile internaţionale s-a observat oascendenţã a trendului de creştere cu 4%, faţã de anii anteriori . Aceastãascendenţã este rezultatul dezvoltãrii agriculturii cu 36%, precum şi acreşterii cu 5% a industriei de construcţii. Sectorul de prestãri serviciirãmâne mult sub creşterea medie (cu excepţia depozitãrii şi a transportului).

Activity (2)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->