Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
9Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Cara Penjagaan Sugar Glider

Cara Penjagaan Sugar Glider

Ratings: (0)|Views: 2,017 |Likes:
Published by Aliaa Athifah

More info:

Published by: Aliaa Athifah on Jun 22, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/12/2013

pdf

text

original

 
 Cara Penjagaan Sugar Glider :
 
Sifat Sugar Glider :
Betina ke jantan ke takde siapa yang dapat pastikan mana satu lebih liardan sukar dijinakkan. Setiap sugar glider punyai perangai / ragam / kegemaran / yangberbeza-beza. Ada yang dilahirkan suka makan buah, ada yang dilahirkan tak suka makan
 
buah. Ada yang suka berguling-guling , ada yang suka bersendirian...Kerenah sugar glider
 
pasti berbeza...sebab tu lah, setiap owner yang bela sugar glider pasti susah nak jumpa sugarglider yang sama perangainya dengan sugar glider yang ada sebelumnya.
 
Sugar Glider tak perlu dimandikan :
Sugar glider ni jenis pembersih..walaupun dia sukakencing dan berak merata-rata, dia akan bersihkan balik badan dia..kalau nak badan sugarglider sentiasa wangi, lap badan sugar glider dengan wet tissue sahaja. Ataupun boleh beli
 
spray wangian untuk pets kat kedai haiwan.
 
Makanan Sugar Glider :
Sugar Glider baby tak makan banyak pun ! Kalau nak hidangkanmakanan, buah-buahan, jangan bagi dalam kuantiti yang banyak..sebab membazir je nanti.Sugar Glider ni memilih sikit..diorang nak makanan yang fresh sahaja. Kalau makanan tu dahlembik dan tak menarik..dia tak sentuh pun. Contoh : Potong buah papaya bentuk sebesarpemadam kecil pun cukup.
 
Waktu makan sugar glider :
Beri makan pada sugar glider pagi sekali dan malam sekali.Pelbagaikan makanan seperti ayam rebus, telur rebus, buah-buahan, sayur-sayuran, dantambahkan pallets sebagai supplement =)
 
Potong kuku sugar glider :
Potong kuku sugar glider anda dan jangan biarkan panjang.
 
Kalau korang biarkan panjang, alamat berparut parut lah badan korang yang membelanya.Lagi best kalau sugar glider tu landing atas muka korang...Zap Zip Zup..dapat hadiah !Pastikan potong kuku bucu sahaja. Banyak kes orang potong kuku sugar glider sampaiberdarah sugar glider tuh. Jadi hati-hati ya..jangan sakiti sugar glider anda.
 
Bawa sugar glider jalan-jalan :
Jangan biarkan sugar glider korang duduk dalam cage je !Nanti tak manja la diorang..lagipun kesian kat diorang..sugar glider pun nak bebas dan hirup
 
udara segar kan ? Jadi selalulah bawa diorang jalan-jalan, lagipun lebih cepat bonding dan
 
mesra pada tuan...Langkah keselamatan, pastikan bwa sugar glider dalam pouch bag yang
 
diyakini selamat dan tak mudah bolos. Perhatian ! Sugar Glider boleh melepasi zip yangtertutup !!! Jadi, berhati-hati jika korang bawa dia jalan-jalan..macam mana cara pun,pastikanzip pouch bag tu tak boleh terbuka dengan mudah.
 
Masa untuk Sugar Glider :
Sugar glider ni sejenis haiwan yang manja ok...sangat penuhdengan kasih-sayang. Jadi bagi pembela sugar glider, pastikan korang sentiasa ada untuk
 
suggies korang. Spend banyak masa dengan sugar glider korang supaya ia tak kesepian.
 
Kalau macam saya, saya spend almost 12 jam dengan diorang..sampai kadang-kadang 24 jam pun ada...Sebab saya bawa ke mana sahaja saya pergi.
 
 
Cara Manjakan Sugar Glider :
Nak manjakan sugar glider ni nak kata senang tak juga, ikutperangai sugar glider tu jugak. Kalau dia lahir dengan cara homebreed (orang bela kat rumah
 
dan bagi beranak pinak), biasanya sugar glider itu lebih jinak. Kalau lahir dalam massbreed
 
(entah betul ke tak istilah ni, sugar glider lahir kat kilang proses buat anak sugar glider)
 
biasanya sugar glider tu lebih liar. Tapi jangan risau..manjakan sugar glider korang dengantangan. Usap sugar glider tu...pedulikan gigitan dan kebisingan dia..biasakan dengangigitan..nanti..daripada gigitan bertukar jadi jilatan sebab dia dah suka tuan dia. Selain itu,bagi upah makan yang sedap sedap kat sugar glider...pancing dia dengan yogurt, mesti diatertarik..dan usap badan dan kepala dia berulang-ulang kali. Jangan lupa letak baju yangberbau badan korang dalam sangkar sugar glider tu...(tapi saya tak buat pun yang ni ok) Tapidigalakkan letak...=)Ok, dah panjang lebar saya berceloteh pasal sugar glider nih. Harap dapat membantu newbies yangnak membela sugar glider tu ya ~! Sayangilah sugar glider ni macam anak korang sendiri...pastibahagia ! Kalau sugar glider tu dapat kasih sayang yang penuh dari tuannya, dia akan sihat sejahteradan gembira =) Chow..
Cara Penjagaan Sugar Glider :
 TIPS * Alaa bukan susah pun nak jaga diorang ni...kalau betul dan kena cara dan gayanya..bolehcampurkan je dalam satu sangkar sekali..lepastu pastikan betina lebih banyak dari jantan...kompomtak gaduh..lepas tu bab makan..pastikan seimbang diet..saya senang je..buah + sayur + telur rebus+ mealworms ..air kosong / ensure milk . hehe..sempoi.
Cara nak manjakan Sugar Glider :
 TIPS : Tak yah nak risau sugar glider ni manja ke tak manja.. you bela je laa lama-lama..nanti diaakan bonding dan hormat tuan dia sendiri...tapi yang penting luangkan masa untuk dia kenalyou...kalau cam i punya sugar glider.. i dah tak rajin spend masa dengan diorang.. just kalau balikrumah tu i akan hulurkan tangan dan main main dgn dorang dalam sangkar je..busy laa sekarang
 
huhuhu...tapi kalau korang nak betul betul bonding dan manjakan diorang.. selalu lah bawa diorangkeluar dan letak dalam bonding bag tu ok.. bg diorang kenal bau badan korang !
Sugar glider adalah haiwan 'marsupial' yang telah diambil sebagai binatang peliharaan eksotik di kebanyakan negara.Mereka tidak tergolong dan berbeza dari keluarga 'rodent', contohnya tikus, hamster dan lain-lain. Merekamempunyai karakter, perasaan dan segala sifat yang paling manis untuk seekor binatang peliharaan yang kecil.Sering kali disalah anggap sebagai tupai terbang, memelihara sugar glider adakalanya mudah dan adakalanya leceh.Penjagaan umum mereka jauh lebih rumit dari 'rodent' dan mereka memerlukan kasih sayang dan perhatiandaripada pemiliknya. Bayangkan karenah budak berumur 3 tahun? Adakalanya seronok melayan mereka, ada kalanyamenyakitkan hati. Mereka pintar mengambil perhatian kita dan gemar bermain.Sugar glider berasal dari Indonesia, New Guinea, New Zealand dan Australia. Kebanyakan sugar glider yang diambilsebagai binatang peliharaan di Malaysia berasal dari Indonesia kerana kebanyakan negara lain tidak membenarkansugar glider dieksport. Sugar glider liar hidup di pokok atau membuat sarang di tumbuh-tumbuhan dan merekatinggal dalam koloni seramai 6 - 15 ekor.Mereka adalah haiwan yang berjaga malam dan menghabiskan kebanyakan waktu siang untuk tidur. Sugar glider
 
dewasa berukuran lebih kurang seekor tupai terbang, kira-kira 5 - 7 inci panjang daripada hujung hidung hingga kehujung badan (tidak termasuk ekor). Sugar glider dewasa yang normal selalunya mempunyai berat badan dalamlingkungan 120gm. Ekor sugar glider panjang dan gebu, selalunya lebih panjang daripada badan mereka.Baby sugar glider (dikenali sebagai 'joey' selalunya berwarna kelabu, dan warna mereka akan berumur seiringdengan penambahan usia mereka. Di Malaysia kita ada sugar glider yang kelabu dan juga yang coklat. Kebanyakanyang coklat terjadi kerana tinggal di dalam tempurung. Oleh itu kalau tak nak sugar glider soklat, jangan letak dalamtempurung ye. Apa pon warna sugar glider, itu adalah keunikan mereka. Jadi anda tidak perlu risau tentang ini.ok, basicly sugar glider nih bukan dari keturunan tupai atau tikus, diorg nih lebih kepada kangaroo. Asal usul dia pon Australia. Ape pon kebanyakan yang ade kat Malaysia ni dari Indonesia. Tapi yang baby semuanye breed katMalaysia. Sugar glider betina ade kantung dekat perut dia macam kangaroo.Sugar glider makan buah2an & ulat utk protein. Diorg nih golongan haiwan berjage malam. Kalau yang liar memanggigit dan lari tapi kalau yang jinak punye dia lebih suka duduk dgn kite.
another list of safe food :)
By Intan Farhana Amir and Melody Charlotte · Last edited about 3 months ago· Edit Doc  pliz read carefully the thing that i put in the bracket...-Apples-Apricots-Avocado (Feed sparingly, particularly useful for weight gain. This fruit is extremely high in fat.-not recommended to feed regularly)-Bananas (high in iron & phosphorus)-Bell peppers (sweet)-Blueberries (Small amounts once or twice a week - too much can give them the runs.)-Broccoli-Brussel sprouts-Cantaloupe-Carrots-Cherries-Chicken (Never raw. Boil until fully cooked, no seasonings. Use organic, if possible.)-Corn (Only feed small amounts once a week at most. Corn is high in phosphorous which caninhibit the absorption of calcium if fed in large amounts.)-Cucumbers-Eggs (Always boiled or scrambled. Two gliders can share one egg.)-Honeydew-Kiwi (Do not worry about removing seeds.)-Mango-Mushrooms ((white) Store-bought only! I don't want to see anyone feeding their gliderssomething they found in the backyard, lol.)-Oranges (However, not safe regularly. Citric acid can give gliders the runs. Works well to clearup a constipated glider. Never give to joeys.)-Papaya (very high in calcium)-Peaches

Activity (9)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Nor Shiela liked this
washaa liked this
mien0123 liked this
Kaitou Kuroba liked this
Nisa' Malek liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->