Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Criza Financiara in Lume Si in Romania

Criza Financiara in Lume Si in Romania

Ratings:
(0)
|Views: 34|Likes:
Published by Sergiu Krk

More info:

Published by: Sergiu Krk on Jun 24, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/16/2012

pdf

text

original

 
Criza financiara in lume si in Romania
1
Criza financiara
Termenul de criza financiara se aplica unor situatii in care institutii sau bunuri finaciareisi pierd brusc o parte semnificativa din valoarea lor.
Criza subprime
Actuala criza, numita criza subprime, este o criza financiara determinata de scadereabrusca a lichiditatilor in pietele globale de credit si in sistemele bancare, cauzata de eseculcompaniilor care au investit in ipotecile subprime (cu grad ridicat de risc). Cauzele ei se intrevadinca de la sfarsitul secolului trecut, dar varful s-a atins in 2007 si 2008. Criza a scos la ivealagrave deficiente in sistemul financiar global si in cadrul de reglementare.
Balonul imobiliar din SUA
Criza a inceput in momentul cand s-a spart balonul imobiliar din SUA in, 2005-2006.Boom-ul imobiliar din perioada premergatoare crizei a fost alimentat de:
 
standarde din ce in ce mai lejere pentru aprobarea de imprumuturi ipotecare
 
crestere semnificativa a stimulentelor pentru credite, precum termeni initialiavantajosi
 
tendinta pe termen lung de crestere a pretului caselorDrept urmare populatia nu a ezitat sa apeleze la imprumuturi ipotecare impovaratoare, cusperanta de a si le refinanta pe parcurs la rate mult mai avantajoase. Daca, in 1994, 64% dintreamericani detineau o casa, in 2004 s-a atins un maxim istoric de 69,2%. Preturile caselor aucrescut foarte mult, intre 1997 si 2006 cresterea fiind de 124% (crestere semnificativa pe o piatamatura). Comparat cu venitul anual mediu al unei gospodarii, pretul mediu al caselor a crescut dela aproximativ 3 ori venitul anual mediu la 4,6 ori in 2006.Vazand ca valoarea caselor detinute creste, multi americani au pus o a doua ipoteca pediferenta de valoare, bani cu care si-au finantat cheltuielile in crestere. Multi au dat vina pesocietatea de consum, care te incurajeaza sa cheltuiesti in nestire, mult peste posibilitatile
 
Criza financiara in lume si in Romania
2
imediate. Relevant sau nu, o gospodarie detinea in medie 13 carduri de credit din care 40% inoverdraft.Speculatorii au avut si ei rolul lor. Vazand ca pretul caselor e in continua crestere, ei auinvestit in case, aproape 40% dintre casele vandute in 2005 si 2006 nefiind resedinte permanente.Imprumuturile ipotecare subprime, cu grad ridicat de risc, au crescut de la 5% in 1994 la20% din totalul imprumuturilor ipotecare in 2006. S-a ajuns la asa numitele Credite Ninja, incare nu se cerea sa ai un loc de munca stabil, nu se cerea un venit stabil si nici macar o garantiepe alte bunuri.
Piata instrumentelor financiare sustinute de ipoteci a inflorit
Multe dintre ipoteci au fost transformate in efecte publice. Aceste derivate au imbracatforme complexe, prin ele urmarindu-se atragerea de noi fonduri in acelasi timp cu disipareariscului. Instrumentul financiar bazat pe o ipoteca este vandut de catre institutia care a acordatcreditul imobiliar unor alte institutii, ea obtinand in schimbul acestora bani. Mai mult, ca urmarea disiparii riscului, banca care a acordat creditul isi scade gradul propriu de risc si poate obtinecredite mai avantajoase de la terti. Agentiile de rating (gen Stand
ard & Poor’s) au acordat multa
incredere si un rating foarte bun acestor derivate, bazandu-se pe eficienta unor tehnici modernede acoperire a riscului (asigurarea riscului de neplata, garantii mai mari decat valoarea debitului).Cu rating foarte bun si perspective roze, produsele derivate au atras multe institutiifinanciare, printre care si marile banci de investitii. Acestea, ademenite de randamentele mari aleproduselor derivate, s-au imprumutat cu sume foarte mari pe care le-au investit in aceste produse.Cele 5 mari banci de investitii din SUA (Lehman Brothers, Bear Stearns, Merrill Lynch,Goldman Sachs si Morgan Stanley) au obtinut profituri enorme in perioada boom-ului imobiliar,dar tranzactionand in marja, gradul lor de indatorare si de risc a crescut foarte mult. In 2007, cele5 institutii cumulau o datorie de 4100 miliarde USD).
 
Criza financiara in lume si in Romania
3
Balonul imobiliar a explodat
In 2005-2006 dobanzile au inceput sa creasca si preturile caselor sa scada moderat inmulte regiuni din SUA. Refinantarea creditului ipotecar a devenit dificila. Drept urmareimprumuturile nerambursate si lichidarile au crescut dramatic, pe masura ce termenii initiali auexpirat si dobanzile variabile au crescut. Peste 1,3 milioane de case au ajuns sa fie lichidatenumai in 2007, o crestere de 79% fata de anul precedent.Preturile caselor au scazut, in loc sa creasca conform asteptarilor. In martie 2008 aproape11% dintre americani detineau o casa care valora mai putin decat valoarea ipotecii. Casele noi nus-au mai vandut asa de bine, iar piata a fost inundata de case provenite din lichidarile de ipoteci,ceea ce a dus la scaderea si mai accentuata a valorii caselor.
Criza financiara
Ca urmare a exploziei balonului imobiliar, toti cei care ale caror investitii erau legate desectorul imobiliar au avut enorm de suferit. Pe masura ce piata dadea semne de panica,institutiile financiare au recunoscut pierderile legate de ipotecile subprime si au incercat sa iamasuri de redresare.HSBC a fost prima banca care in februarie 2007 a raporta o pierdere de 10,5 miliardeUSD. Profitul celorlalte banci a scazut si el cu 31% in 2007, fata de 2006. Indicele Dow Jones ascazut cu 1000 de puncte in august 2007 fata de luna iulie a aceluiasi an. Actiunile au inceput siele sa scada dupa primul semnal de criza din vara lui 2007.Investitorii au incercat sa scape de produsele derivate bazate pe ipoteci, mii de miliardede dolari fiind retrase din aceste produse. Banii au fost reinvestiti in speculatii pe pretul bunurilorde baza, ceea ce a dus la o criza a preturilor la alimente si o crestere fantastica a pretuluipetrolului.

Activity (2)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
Daniela Murgui liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->