Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
8Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Farmacologie Sub Rezolvate

Farmacologie Sub Rezolvate

Ratings:
(0)
|Views: 1,676|Likes:
Published by patypaty

More info:

Published by: patypaty on Jun 24, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/31/2014

pdf

text

original

 
 
Farmacologie
1 Colirele
Sunt preparate farmaceutice sterile folosite in tratamentul si diagnosticulafectiunilor oculare. Majoritatea sunt solutii apoase, mai rar uleioase,emulsii sau suspensii.Se administreaza in sacul conjunctival extern. Absorbtia substanteiactive depinde de: solubilitate, pH, tensiune superficiala.Colirele trebuie sa fie clare, izotone, izoosmotice cu secretia lacrimala,substantele active si adjuvantii sa fie stabili chimic, sa fie sterile suportabilefiziologic. PH-ul trebuie sa fie apropiat de cel al lichidului lacrimal, adica7,4-7,7.Pot vehicula substante anestezice, midriatice, antiseptice,antibiotice,etcEx. De colire: - colir cu atropina sulfat 1% cu efect midriatic-colir cu sulfat de argint 1%
2. Clismele
Sunt preparate farmaceutice fluide, destinate administrarii rectale.Dupa compozitie se disting:- clisme evacuatorii: sunt voluminoase si contin substante emoliente,glicerina ulei, apa fiarta si racita.- clisme medicamentoase: au volum mai mic si contin o substantaactiva, ce va fi absorbita la nivel rectal, si care este dizolvata in apa. Potcontine substante anestezice si analgezice, derivati de opiu, bromuri.Avantajele folosirii unei substante sub forma de clisma:
-
absorbtie rapida in sistemul cav. inferior- efect sistemic-se pot administra substante iritante gastric sau inactivategastric-se evita fenomenul de prima trecere hepatica-se pot administra atunci cand calea orala sau caile parenteralesunt inabordabile
3.Solutii injectabile 
Sunt preparate medicamentoase sterile destinate administrarii parenterale,care contin substante active dizolvate sau suspendate intr-un vehicul,reprezentat, in marea majoritate a cazurilor de apa distilata. In aceasta grupase includ solutiile injectabile si subst. active care se dizolva intr-un vehicul potrivit numai in momentul administrarii.
 
Termenul de parenteral se aplica exclusiv medicamentelor administrateinjectabil.Deoarece substanetele injectabile patrund direct in mediul intern alorganismului, preparatele injectabile necesita un grad mare de puritate. NU este posibila utilizarea intotdeauna a apei distilate ca solvent, dincauza proprietatilor caracteristice a subst. active si solubilitatii acsteia indiversi solventi. Vehicolul care se utilizeaza trebuie sa fie clar si incolor, preferabil fara gust si miros, cu o vascoziate corespunzatoare.Principalele conditii indeplinite de preparatele injectabile sunt:-sa nu contina impuritati mecanice-sa fie sterile-sa asigure stabilitatea componentelor active-sa fie nedureroaseUn vehicul bun trebuie sa asigure preparatului stabilitate, sa nu aibaactiune terapeutica, sa fie bine tolerat de tesuturi si sa nu produca reactiilocale, sa nu reacioneze cu substante active, sa se poata steriliza prin caldurafara a se descompune. Apa distilata pentru preparate injectabile trebuie sa fie preparata proaspat si lipsita de impuritati pirogene.Ca solventi se mai pot folosi uleiuri vegetale, amestec de apa cu alcooletilic pur, proaspat, la care se poate adauga si o cantitate mica de glicerina.Propilenglicolul se utilizeaza pentru dizolvarea preparatelor  barbiturice.Polietilenii cu greutate moleculara mica se folosesc pentru dizolvareasubstantei hidrolizabile in mediu apos.Solutiile injectabile trebuie sa aiba o presiune osmotica si un pHapropiate de cele ale plasmei. Daca natura subst. permite si este asiguratastabilitatea preparatului, sol. inj. se aduc la un pH cat mai aproape deneutralitate.Solutiile injectabile se prezinta sub forma de fiole sau flacoane.Fiolele sunt recipiente de sticla, in general de forma cilindrica, terminate deo prelungire in care se introduce o singura doza de medicament. Ele suntinchise ermetic.Flacoanele au capacitate variata si se astupa cu dopuri sau capsule decauciuc, fixate in garniture metalice, care asigura inchiderea. Ele pot contineuna sau mai multe doze de medicament.Solutiile injectabile se pot administra i.m., i.v., subcutanat sauintradermic.Solutiile uleioase nu se administreaza niciodata i.v.Solutiile hipertone nu se administreaza i.m.Ex: xilina 1% fiole de 10 ml, fenobarbital fiole de 200mg.
 
4. Lotiuni. Ape aromate. Mucilagii.Lotiunile
sunt preparate medicamentoase care au ca vehicul in deosebiapa, dar si alcoolul, eterul, glicerina, in care sunt incluse substantele active.Se utilizeaza extern pe tegumente, in dermatologie si cosmetica. Potvehicula substante cu efect antiseptic, antieczematos, antimicotic, etc. 
Apele aromate
sunt solutii ale oleurilor volatile in apa distilata sau inamestec de apa distilata si alcool etilic, obtiut prin dizolvarea acestor substante active sau prin antrenarea lor din drogurile vegetale, prinintermediul vaporilor de apa. Au mirosul si gustul oleului eteric pe care ilcontine. Sunt solutii neutre sau slab acide, limpezi sau slab opalescente.Se utilizeaza fie pentru prop. terapeutice, fie pt. a corecta gustul simirosul neplacut al unor preparate medicamentoase. Ex: apa de menta, apade trandafir, etc
Mucilagiile
sunt preparate medicamentoase lichide obtinute prinintroducerea substantelor mucilaginoase de origine vegetala sau a unor coloizi naturali ori sintetici in apa. Ex: mucilagul de guma arabica,mucilagul ge amidon, etcMucilagiile se folosesc ca stabilizatoare de emulsii, ca agenti desuspensie, in clismele medicamentoase sau in potiuni pentru a protejamucoasa digestiva fata de actiunea iritanta a unor substante.
5.Otogute, Rinogute, GargarismeOtogutele
sunt preparate medicamentoase folosite in tratamentulafectiunilor otice. Solutiile trebuie sa fie limpezi si cu pH cuprins intre 5-7,5.Pot vehicula subst. antiseptice, dezinfectante, antibiotice, antimicotice,antiinflamatoare, etc. Uneori se pot prescrie si solutii pt irigatii otice cecontin acid boric, clorura de sodiu, analgezice, antiseptice in concentratiimici, dizolvate in vehicul apos. Glicerina si propilenglicolul se folosesc siele ca solventi pentru otogute, deoarece sunt vascoase si adera la suprafataconductului auditiv extern. Ex: sol. otica de tetracaina 0,2g, acid boric 0,2g,glicerol 9g. 
Rinogutele
sunt preparate farmaceutice lichide folosite in tratamentulafectiunilor nucoasei nazale. Se aplica prin instilarea in fiecare nara a uneiasau mai multor picaturi din preparat, cu ajutorul unui picurator medicinal. Se pot administra sub forma se rinogute: antibiotice, antiseptice. Rinoguteletrebuie sa aiba un pH de 5,5-7,5, sa nu modifice miscarea cililor si sa nulezeze mucoasa nazala.Ex: solutie cu nafazolina, cu xilometazokina clorhidrat 0,1% decongestionnasal.

Activity (8)

You've already reviewed this. Edit your review.
Neatu Alexandru Cristian liked this
Alexandra Gîrleanu liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Laura Mariana Albescu liked this
Badea Nicoleta liked this
light2415 liked this
Iubi Geo liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->