Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
64Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Maksud Tgfu, Kolabratif Dan Koperatif

Maksud Tgfu, Kolabratif Dan Koperatif

Ratings:
(0)
|Views: 2,241|Likes:
Published by Fatin Nurhazwani

More info:

Published by: Fatin Nurhazwani on Jun 25, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/12/2013

pdf

text

original

 
NAMA: FATIN NURHAZWANI BT ARIFFINKELAS: PPISMP SEMESTER 3 AMBILAN JUN 2011 (PJ B)
Maksud TGFU
TGFU atau lebih dikenali sebagai Teaching Games For Understanding merupakansuatu konsep pembelajaran yang dihasilkan oleh David Bunker dan Rod Thorpe padatahun 1982 Universiti Loughborough.Selain itu, TGFU ini juga merupakan satu pengajaran permainan untuk kefahaman yangdapat menarik minat dan perhatian kanak-kanak di dalam atau di luar bilik darjahsupaya mereka tidak berasa bosan. TGFU ini juga dapat memberikan kanak-kanaktersebut supaya lebih focus terhadap pemahaman yang menyeluruh pada setiappermainan.Peningkatan tahap fizikal seseorang kanak-kanak tersebut dapat dapat dilihat melaluiTGFU kerana TGFU memberi penekanan terhadap aspek peningkatan fizikal. TGFUhendaklah sering dilakukan apabila adanya waktu Pendidikan Jasmani dan Kesihatandi dalam sekolah rendah Menengah supaya murid-murid tersebut tidak merasa bosandan lebih seronok terhadap aktiviti fizikal yang mereka lakukan. Malahan, TGFU jugadapat mewujudkan persaingan, motivasi dan suka ria juga dilakukan pada tempat danmasa yang sesuai. TGFU ini lebuh bebas dan tidak terlalu banyak peraturan yang perludiikuti kerana TGFU lebih menekankan pengajaran dan pembelajaran dengan seronok.
Perkembangan TGFU
 
Falsafah TGFU masih diubahsuai dan diperkembangkan dari semasa ke semasa untukmenghasilkan suatu idea yang lagi cemerlang. Pada tahun 2004 Webb dan Pearsontelah menkategorikan permainan kepada 4 kategori utama iaitu Sasaran (Target),Striking/Fielding, Jaring/Dinding, Serangan (Invasion)
 
PENDEKATAN KOOPERATIF DAN KOLABRATIF
Beberapa tokoh terkenal telah memilih pembelajaran Kooperatif yang diperkenalkanoleh Kagan (1988) sebagai pendekatan utama iaitu Johnson and Nelson, Cooper,Graves, Millis and Slavin. Kooperatif dan kolabratif ialah satu starategi yangmemerlukan pelajar berkejasama dalam kumpulan bagi mengatasi sesuatu masalah.
Definisi dan Konsep Koperatif.
 
Koperatif merupakan satu set proses yang mebantu pelajar berinterksi satu sama lainuntuk mencapai satu matlamat khusus untuk mendapatkan satu hasil akhir yang adakaitan dengan isi kandungan mata pelajaran.Menurut Kagan (1998) dalam pembelajaran koperatif, aktiviti pembelajaran dikatakanwujud apabila struktur koperatif yang disesuaikan dengan isi kandungan seperti yangdiwakili oleh hubungan di bawah.Struktur pembelajaran + Isi kandungan = Aktiviti.Pembelajaran Koperatif ini mempunyai banyak kelebihan antaranya ialah dapatmeningkatkan potensi pelajar dari segi Pencapaian Akademin, Kepekaan postif kepadapelbagai dan pemantapan kemahiran Sosial.Konsep utama dalam pembelajaran koperatif.Terdapat enam konsep utama dalam proses pembelajaran koperatif. Konsep inimernagkumi pasukan, kemahiran social, pengurusan, prinsip PIES , Keazaman/Kemahuan dan struktur-struktur.Menurut Slavin (1990), pembelajaran koperatif hanya berkesan apabila ia mempunyaitiga ciri iaitu ganjaran kumpulan, tanggungjawab individu dan peluiang yang sama untukberjaya.
PEMBELAJARAN KOLABRATIF

Activity (64)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Kemang Acid liked this
Amatul Izzati Bt Abdullah liked this
Rose Bakar liked this
fazzy1310 liked this
Selbiah Ahmad liked this
Sabor Jer Laa liked this
cikgu zaid liked this
Fatin Fatin Atiqah liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->