Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
37Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Kerja Kursus Sejarah Pmr 2012

Kerja Kursus Sejarah Pmr 2012

Ratings:

3.0

(1)
|Views: 15,582|Likes:
Published by adex_sufi

More info:

Published by: adex_sufi on Jun 25, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/22/2013

pdf

text

original

 
Objektif Kajian
Melalui kajian ini, saya telah berkesempatan untuk memenuhi beberapa objektif kajian Kerja Kursus ini. Antaranya ialah:Saya dapat mengenal pasti sumber sejarah yang sahih. Sumber-sumber sejarah iniakan dapat membantu saya semasa membuat kajian sejarah tempatan ini secara ilmiah, betul, jelas dan tepat. Oleh yang demikian, banyak maklumat yang saya dapat tentang makananyang berkaitan dengan kerja kursus ini.Saya dapat mengetahui jenis-jenis makanan tempatan yang terdapat di Malaysiasecara mendalam. Melalui kajian ini saya mendapat mengetahui alat-alat untuk membuatsesuatu makanan itu. Tentu saya akan mengetahui banyak perkara tentang makanan ini.Saya dapat mengetahui sejarah dan latar belakang makanan kaum-kaum yang lain diMalaysia. Di samping itu, saya juga dapat mendekatkan diri dengan kaum-kaum tersebuttanpa berasa ragu-ragu. Hal ini dapat merapatkan hubungan antara kaum dan membinamasyarakat Satu Malaysia.
 
Rumusan
Melalui Kajian Sejarah Tempatan ini dan dengan terhasilnya folio Kerja Kursus ini:Saya berpeluang untuk mengetahui makanan tempatan di negara kita. Sebenarnyaada banyak makanan tempatan yang terdapat di negara kita. Dalam pada itu, setiap negeri dinegara kita ada pula makanan tempatan yang popular di tempat tersebut. Oleh itu kerja kursusini memberi faedah terutamanya generasi seperti saya ini.Saya berpeluang untuk mencuba membuat makanan dan merasa makanan yangdihasilkan tersebut.Saya menghadapi masalah yang banyak antaranya untuk menentukan tajuk yangakan saya laksanakan. Saya terpaksa menunggu beberapa lama dan melihat perkembangankawan-kawan terlebih dahulu untuk memastikan tajuk yang saya pilih. Akhirnya sayamendapat ilham untuk menghasilkan kerja kursus ini dengan jayanya.Di samping itu juga sukar bagi saya untuk mendapatkan 4 sumber bahan tentangmakanan tempatan ini lebih-lebih lagi maklumat yang kami terima agak lambat.Saya juga berasa bangga terhadap negara saya kerana banyak makanan tempatanyang menjadi kegemaran penduduk di sini. Makanan ini juga turut menjadi punca rezeki parapengusaha sama ada secara kecil-kecilan atau sederhana.Saya juga dapat melahirkan minat terhadap mata pelajaran sejarah dan menanamkanperasaan semangat patriotik yang mendalam dalam jiwa saya.
 
Kaedah Kajian
 Bagi memperoleh maklumat dan fakta-fakta sejarah yang tepat, beberapa kaedahkajian telah saya jalankan. Kaedah-kaedah ini adalah dalam sumber pertama dan sumberkedua. Kaedah yang dijalankan ialah kaedah temu ramah, pemerhatian, soal selidik danpenyelidikan yang membolehkan saya mendapat maklumat dengan cepat dan tepat.
 
a)
 
Kaedah Perpustakaan:Saya telah menjalankan kaedah ini dengan pergi ke Perpustakaan Awam KualaPilah. Saya telah memilih dan mendapat buku Masakan Saji bagi mengetahui makanantempatan secara ilmiah. Saya telah meminjam buku ini untuk difotostat maklumat-maklumatpenting yang berkaitan dengan kerja kursus sejarah ini. Saya telah memfotostat tentangmakanan Nasi Lemak.b)
 
Kaedah Lawatan/ Melawat Tempat Kajian:Saya telah pergi ke Kampung Tanjung Jati untuk mendapat maklumat dan gambaranyang sebenar tentang makanan Nasi Lemak yang saya kaji. Saya pergi ke sana dengan kawan-kawan saya. Saya telah melihat sendiri tentang pemerosesan untuk menghasilkan Nasi Lemak.Di samping itu, saya dapat merakamkan beberapa keping gambar untuk dijadikan buktikaedah ini. Banyak maklumat dan pengalaman yang saya dapat secara nyata dan benar.c)
 
Kaedah Internet:Saya telah mengunjungi Kedai Pusat Komputer KP NET bersama-sama ahlikumpulan. Saya telah melayari laman webwww.nasilemak.com untuk memuat turun makanan Nasi Lemak yang saya kehendaki. Setelah mendapatnya, saya mencetak maklumat

Activity (37)

You've already reviewed this. Edit your review.
Saiful Riduan added this note
terima kasih byk2.. :)
Mohd Zul Azwan Razalie added this note
thanks....
Zack Marley added this note
thanks bro
Abd Razak Tahir added this note
thanks..
Amiruless Aminzz added this note
tq tq siap jgk folio aku :)
1 thousand reads
1 hundred reads
Siti Aisyah liked this
Ah Chok liked this
Nurin Mansoor liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->