Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
SIKLON TROPIKA

SIKLON TROPIKA

Ratings:
(0)
|Views: 17|Likes:
Published by Rusinah Normin

More info:

Published by: Rusinah Normin on Jun 27, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/12/2013

pdf

text

original

 
SIKLON TROPIKA
Siklon Tropika adalah ribut ganas yang berputar dan berdiameter beberapa ratus kilometer yang terbentuk di perairantropika. Melalui satelit, ia dilihat seperti satu sistem gegelung ketat penuh kuasa dengan jalur awannya melingkar keluar.Bagi siklon tropika matang, wujud satu kawasan di pusatnya dikenali mata yang udaranya secara relatif adalah tenangdengan sedikit awan. Kawasan ini dikenali sebagai mata bagi siklon tropika.
Siklon Tropika Dikelaskan Seperti Berikut:
 
 
Lekukan Tropika
satu sistem terdiri daripada awan dan ribut petir yang berputar dengan kelajuan angin maksimum 63kmpj
 
Taufan
Satu sistem cuaca tropika hebat yang berputar dengan kelajuan angin maksimum 118kmpj atau lebih
 
Ribut Tropika
Satu sistem ribut petir kuat yang berputar dengan kelajuan angin maksimum antara 64
117kmpj
Bagaimana Siklon Tropika Terbentuk?
 Siklon tropika terbentuk di kawasan lautan yang suhu permukaanya 26° C atau lebih. Di rantau Asia, siklon tropika lebihdikenali sebagai taufan. Ia terbebtuk semasa musim panas Hemisfera Utara di mana suhu di Lautan Pasifik adalah panas dansesuai untuk aktiviti perolakan. Sistem tekanan rendah terbentukl di lautan tropika yang panas dan bergerak ke arah barat, iamengembang daripada lekukan tropika membentuk ribut tropika dan akhirnya, menjadi taufan yang matang.Perkembangan lekukan tropika kepada taufan bergantung kepada tiga keadaan:
Suhu tinggi di permukaan laut
 
Kelengasan
 
Corak angin berhampiran permukaan laut yang melingkarkan udara ke arah dalamSemasa pembentukan siklon, haba dan tenaga terkumpul berhubungan dengan air laut yang panas. Haba dan kelengasanyang terhasil oleh penyejatan permukaan laut memberi tenaga kepada siklon seperti kuasa enjin haba raksasa. Jaluran ributpetir yang terbentuk membolehkan udara menjadi lebih panas dan naik meninggi di dalam atmosfera.Mata siklon berdiameter antara 30
100 kilometer merupakan pusat tekanan rendah ribut tropika. Kawasan di manaberlakunya aktiviti paling aktif adalah di sekeliling mata, ia dikenali sebagai dinding mata. Di sini, udara melingkar ke arahatas dan ke arah luar dengan kelajuan yang meningkat. Sebahagian daripada udara bergerak ke arah dalam dan tenggelamke dalam mata, membentuk kawasan bebas awan.
Bilakah Taufan Biasanya Berlaku?
 Taufan biasanya muncul di barat Pasifik Utara pada awal Mei, bilanganya bertambah dan mencapai maksimum di bulanSeptember. Kebanyakan taufan terbentuk di kawasan latitud antara 5º U dan 20º U, dan longitud antara 130º T dan 170º T.Taufan biasanya bergerak menghala ke arah barat melintasi Filipina dan seterusnya melencong ke arah timur laut menujudaratan Asia.
Apakah Taufan Memberi Kesan Kepada Malaysia?
 Taufan jarang berlaku di selatan latitud 5º U. Di Malaysia tidak wujud landaan terus taufan. Akan tetapi, semasa perjalananyamelintasi Filipina menuju Laut China Selatan, Malaysia menerima kesan ekor dalam bentuk angin kencang dan hujan ributyang kerap melanda Sabah di Malaysia Timur. Kadang-kdang taufan yang berada di sekitar pantai vietnam juga memberikankesan yang sama kepada negeri-negeri di barat laut Semenajung Malaysia.
 
Ribut tropika GREG yang melanda pantai barat Sabah pada malam 25 Disember 1996 dan ribut tropika Vamei yang melandapantai tenggara Johor pada 27 Disember 2001 adalah dua kes pengecualian yang jarang sekali berlaku. Ribut yang bertiuppada kelajuan 70 kmpj itu telah memusnahkan rumah-rumah dan mengganas selama beberapa jam sebelum menjasi lemah.
Bahaya Berkaitan Taufan
 Luruan Ribut Suatu kubah air yang besar, lebarnya antara 80
160km yang melanda pinggir pantai berhampiran tempat taufan bertemudaratan. Taufan yang kuat dan perairan yang cetek akan menghasilkan luruan yang lebih tinggi. Luruan ribut mengancamnyawa dan harta benda terutamanya di kawasan pantai.Hujan Lebat Hujan mencurah-curah menyeluruh, boleh menyebabkan banjir yang memusnahkan.Angin Kencang Daya angin taufan boleh memusnahkan bangunan dan struktur binaan yng tidak kukuh. Serpihan runtuhan akanberterbangan dalam taufan. Langkisau kuat boleh menumbangkan pokok dan memutuskan talian elektrik yang bolehmenyebabkab gangguan besar.
Siklon Tropika
Siklon tropika adalah merupakan ribut ganas yang berputar dan berdiameter beberapa ratus kilometer, yang terbentuk dikawasan perairan tropika. Apabila dilihat melalui satelit, ia kelihatan seperti satu sistem gegelung yang ketat dan berkuasadengan kelompok awannya melingkar keluar. Bagi siklon tropika yang matang, wujud satu kawasan di pusatnya yangudaranya secara relatifnya tenang dengan hanya terdapat sedikit awan. Kawasan ini dikenali sebagai mata bagi siklontropika.
Siklon Tropika di kelaskan seperti berikut
 
Lekukan Tropika
- Satu sistem yang terdiri daripada awan dan ribut petir yang berputardengan kelajuan angin maksimum 63 kmpj atau kurang
Ribut Tropika
- Satu sistem ribut petir kuat yang berputar dengan kelajuan anginmaksimum antara 64 - 117 kmpj.
Taufan
- Satu sistem cuaca tropika hebat yang berputar dengan kelajuan angin maksimum118 kmpj atau lebih.
Bagaimana Siklon Tropika Terbentuk?
 
Siklon tropika terbentuk di kawasan lautan yang suhu permukaannya 26
o
C atau lebih. Di rantau Asia, siklon tropikaselalunya dikenali sebagai taufan dan biasanya terjadi semasa musim panas Hemisfera Utara yang mana suhu di LautanPasifik adalah panas dan sesuai untuk aktiviti perolakan. Sistem tekanan rendah yang terbentuk di kawasan lautan tropikayang panas akan bergerak ke arah barat, berkembang daripada lekukan tropika kepada ribut tropika dan akhirnya menjaditaufan yang matang.
Perkembangan Lekukan Tropika Kepada Taufan Bergantung Kepada Tiga Keadaan:Laut Panas
 
KelengasanCorak angin berhampiran permukaan laut yang melingkarkan udara ke arah dalam.
Semasa pembentukan, siklon mengumpulkan haba dan tenaga melalui hubungan dengan air laut yang panas. Haba dankelengasan yang di hasilkan oleh penyejatan permukaan laut memberi tenaga kepadanya seolah-olah enjin haba raksasa.Pembentukan kelompok-kelompok ribut petir membolehkan udara menjadi lebih panas lagi dan naik ke atas dalamatmosfera.Mata siklon yang berdiameter antara 30 - 100 kilometer adalah merupakan pusat tekanan rendah ribut tropika tersebut.Aktiviti yang paling hebat (atau ganas) berlaku di kawasan sekitar mata yang juga dipanggil dinding mata. Di sini, udaraberputar ke arah atas dan luar dengan kelajuan yang meningkat. Sebahagian daripada udara bergerak ke arah dalam dantenggelam ke dalam mata, membentuk kawasan bebas awan.
Bilakah Taufan Biasanya Berlaku?
Pada kebiasaannya, taufan mula muncul di sebelah barat Pasifik Utara pada awal bulan Mei. Bilangannya bertambah danmencapai maksima disekitar bulan September. Kebanyakan taufan terbentuk di kawasan latitud 5
o
U dan 20
o
U dan longitud130
o
T dan 170
o
T. Laluan biasa bagi taufan adalah bergerak menghala ke arah barat merentasi Filipina dan seterusnyamembeluk ke arah timur laut apabila menuju daratan Asia.
Siklon Tropika
Halaman 2 dari 2
Bencana Berkaitan Taufan
Taufan merupakan salah satu bencana alam yang amat dahsyat dan membinasakan. Laluannya yang jauh danhayatnya yang panjang menjadikan kehadirannya amat mengerikan.Beberapa bahaya berkaitan taufan ialah:
Luruan Ribut
- Luruan ribut ialah suatu kubah air yang besar, lebarnya antara 50 hingga 100 batu yangmelanda pinggir pantai berhampiran tempat taufan bertemu daratan. Taufan yang kuat dan perairan yangcetek akan menghasilkan luruan yang lebih tinggi. Luruan ribut mengancam nyawa dan harta bendaterutamanya di kawasan sepanjang pantai.
Hujan Lebat
- Hujan mencurah-curah dan menyeluruh, boleh menyebabkan banjir yang memusnahkan.
Angin Kencang
- Daya angin taufan boleh memusnahkan bangunan dan struktur binaan yang tidak kukuh.Serpihan runtuhan akan berterbangan dalam taufan. Langkisau kuat boleh menumbangkan pokok danmemutuskan talian elektrik yang boleh menyebabkan gangguan besar.
Nasihat dan Amaran Cuaca
Perkhidmatan Kajicuaca Malaysia sentiasa berwaspada terhadap cuaca di sepanjang tahun. Semasa musimtaufan, langkah memonitor ditingkatkan di mana lokasi dan keadaan semua taufan di barat Pasifik Utara ditelitiejaknya. Maklumat ini juga menjadi pelengkap kepada maklumat cuaca penerbangan yang diberikan kepadasektor penerbangan dan perkapalan.Berikut ialah beberapa kategori berbeza tentang kenyataan, pandangan, nasihat dan amaran cuaca yang di

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->