Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
5Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
LANGKAH-LANGKAH KESELAMATAN

LANGKAH-LANGKAH KESELAMATAN

Ratings:
(0)
|Views: 155|Likes:
Published by Ayna Ayuni

More info:

Published by: Ayna Ayuni on Jun 27, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/28/2012

pdf

text

original

 
LANGKAH-LANGKAH KESELAMATAN 71021
1
UNIUNITT
LANGKAH-LANGKAHKESELAMATAN
OBJEKTIFAM
 A 
Memahami dan mengetahui amalankeselamatan yang diamalkan di kilang dan dibengkel.
OBJEKTIF KHUSUS
Di akhir unit ini anda dapat :Menerangkan kepentingan keselamatan diri dikawasan kilang dan bengkel.Menyatakan apakah faktor penyumbang kepadakemalangan dan bagaimanakah cara untukmenghindarinya.Menghuraikan bagaimana amalan keselamatandapat dipraktikkan secara efektif dalam pengendalianalat dan mesin di kilang dan di bengkel.
 
LANGKAH-LANGKAH KESELAMATAN 7102
1.0 PENGENALAN
Seperti mana yang anda lihat di mana-mana kilang, bengkel, tapak bina, tapak ujiandan di pelbagai premis yang memerlukan kesedaran keselamatan yang tinggidikalangan pengguna dan pengunjungnya. Kenyataan tersebut dibuat dalam bentuk  papan tanda yang besar atau dilukis dengan jelas dan terang di dinding-dinding premistersebut.Secara tidak langsung, kenyataan tersebut menggambarkan satu bentuk peringatanyang keras dan jelas berhubung pentingnya aspek keselamatan diutamakan di premis- premis tersebut. Apa yang membuatkan keselamatan diberikan penekanan yang lebihadalah kerana persekitaran dan keadaan premis tersebut biarpun dalam keadaan tenangtetapi jika tidak diuruskan dan dioperasikan dengan berhati-hati, ia dengan mudahmengundang bencana besar kepada penggunaannya.
1.1
FAKTOR-FAKTOR YANG MENYEBABKAN KEMALANGAN.Kecuaian
: Kemalangan sering berlaku disebabkan oleh kecuaian, oleh itutumpuan terhadap kerja amat penting untuk menghindarkan daripada berlakunya kemalangan.
Kejahilan
: Pekerja-pekerja harus memahami cara penggunaan dan pengendalian fungsi-fungsi mesin dan alatan yang digunakan.
Pemakaian
: Pakaian yang longgar, tidak berbutang atau baju berbulu, talileher, tidak seharusnya dipakai. Pemakaian pakaian keselamatan perlu2
INPUTINPUT
’ 
 
LANGKAH-LANGKAH KESELAMATAN 7102sentiasa dititik beratkan merangkumi beberapa peralatan keselamatanseperti goggles, apron, sarung tangan, kasut getah dan sebagainya.
Kebersihan
: keadaan persekitaran di bengkel perlu sentiasa bersih dankemas. Sesetengah besi bulat seperti batang paip, jika terpijak akantergelincir dan terjatuh. Lantai bengkel mestilah bebas daripada minyak dangris. Gunakan bahan buangan yang bersih, bahan buangan yang lamakemungkinan mengandungi besi-besi potongan dan sebagainya.
Peralatan Tangan
: Pemegang penukul yang telah longgar atau kasar  permukaannya tidak seharusnya digunakan lagi. Pemegang ‘filesmestilahdipasang dengan ketat, sekiranya tidak, selumbar (tang) akan masukedalam tangan. Alatan tangan yang tidak dipasang dengan rapi akanterlucut atau longgar. Apabila menggerudi, adalah perlu untuk memegang benda kerja dengan kemas dan selamat dengan cara mengepitnya denganragum. Apabila mencanai (grinding) selalulah memakai topeng mata(goggles).
Peralatan Jentera
: semua alat dan peralatan berjentera perlu berada dalamkeadaan baik dan tiada skru yang longgar atau terkeluar. Pastikan juga rodaalat pengasah (abrasive Wheels) dalam keadaan baik dan dan perjalanannyadalam arah dan kelajuan yang betul. Jangan buang atau alihkan bahan- bahan buangan berhampiran bahagian alat jentera yang bergerak. Sebarang pembetulan, pengubahan atau penetapan semula (reset) alat mestilah dalamkeadaan alat tersebut tidak berfungsi dan tiada arus elektrik yang mengalir ketika itu.
PERINGATAN
:Kaji dengan mendalam konsep asas fungsi dan konsep kerja bagi sesuatu jentera, ia termasuklah bagaimana mematikan alat jentera tersebut dalamwaktu kecemasan. Jauhkan diri anda dari bahagian yang bergerak. Jangansesekali membetulkan sebarang alat semasa jentera sedang bergerak dan3

Activity (5)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
Meutia Putri liked this
Chin Vui Ling liked this
Mimpi Indah Kuee liked this
rosse liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->