Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Stropiri Fundamentale Pentru Pomii Fructiferi

Stropiri Fundamentale Pentru Pomii Fructiferi

Ratings:
(0)
|Views: 1,968|Likes:
Published by magdasla5043

More info:

Published by: magdasla5043 on Jun 27, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/18/2014

pdf

text

original

 
Stropiri fundamentale pentru pomii fructiferi
In pomicultura, dupa efectuarea taierilor si stropirilor de iarna urmeaza o serie de lucrari sistropiri care vor asigura recoltele acestui an.
La mar
se aplica doua tratamente de baza cand:1. 10-20% din mugurii florali sunt la inceputul infrunzirii (sunt cat o urechiusa de iepure);2. 10-15% din flori si-au scuturat petalele.Ambele tratamente se executa impotriva rapanului si a fainarii. La aceste stropiri, se folosescunul dintre urmatoarele produse: Benlate 50WP 0,05-0,07%, Punch 40EC 0,005 - 0,0075%,Rasumin 0,15%, Systane 0,1 - 0,125%.Este indicat sa folositi solutiile alternative pentru o mai mare eficienta.
La prun
de o importanta covarsitoare sunt in aceasta perioada urmatoarele tratamente:1. Pentru reducerea rezervei de daunatori, stropirea se aplica intre fazele de buton verde siinaltarea inflorescentelor. Tratamentul se aplica cu zeama bordeleza 1% sau Turdacupral 50 PV0,5%.2. La caderea petalelor, prunii se stropesc cu unul din urmatoarele produse: Dithane M45 0,2%sau Vondozeb 0,2%.
La par
in aceasta perioada este obligatoriu tratamentul pentru rapan si defoliatoare care seexecuta cu Dithane M45 0,2% sau Vondozeb 0,2% si se efectueaza in intervalul dintre inflorireacorolei si deschiderea primei flori.
La cires si visin
se folosesc aceleasi produse ca la par, impotriva moniliozei si antracnozei si seaplica la scuturarea petalelor.
La piersic si cais
se aplica o stropire impotriva moniliozei, fainarii cu Dithane M45 0,2% sauVondozeb 0,2% sau Sumilex 0,1%, atunci cand 10-15% din flori si-au scuturat petalele.Este bine de retinut ca in perioada de vegetatie piersicul nu suporta stropiri cu zeama bordeleza.
Tratament 1
Pentru combaterea agentilor patogeni din plantatiile de pomi fructiferi, arbusti sivita de vie,  dupataierile de rarire, corectie, rodire, formare a coroanelor  in plantatiile tinere, obligatoriu se va efectua un tratament cu un produs pe baza de cupru(din hidroxid de cupru sau oxiclorura de cupru) .Kocide 2000 – 0,25 % sau Funguran OH WP – 0,2 % sau Champion 50 WP –0,2- 0,3 % sauAlcupral 50 PU – 0.3 % sau Champ 77 WG -0.2 % sau Zeama Bordeleza tip, MIF ’- 0.5 % saualte produse omologate. Stropirea se face in zilele insorite, fara vant cu temperatura aerului peste 5-6 ˚C.
Tratament 2
 
La toate speciile de pomi, arbusti si vita de vie recomandam folosirea unui insecticid omologat pentru combaterea daunatorilor care ierneaza in diferite stadii pe ramuri, pe scoarta si incrapaturile ei, in solzii mugurilor (larve hibernante, adulti de Psylla pyricola, oua hibernante)Se foloseste unul din insecticidele :
 Nuprid OIL 004 CE- ı.5 % ; Confidor OIL 004 CE – 1.5 % ;
Concentratia folosita : 1,5 % pt. specia mar (22.5 l/ha in 1500 l apa sau 1.5 l in 100 l apa, 150 ml /10 l apa )
1.5 % speciile de prun, cires ,cais , piersic (15 l in 1000 l apa / ha sau 1.5 l /100 l apa ,150 ml / 10 l apa )
1.0 % pt. Vita de vie (10 l in 1000 l apa / ha sau dupa necesar : 1 l 100 l apa sau 100 ml /10 l apa )(Tetranycus urticae, Partenolecanium corni )Aceste produse au o dubla actiune: sistemica datorata componentei insecticide si fizica deasfixiere datorata uleiului. Daunatorii combatuti sunt larve hibernante de Quadrispidiotus perniciosus, oua de iarna ale paianjenului rosu comun Panonycus ulmi , oua de afide.
Recomandari de utilizare :
intre tratamentul cu substante cuprice si cel cu insecticid trebuie sa treaca un interval deminim de 2 – 3 saptamani.
tratamentul cu insecticid se aplica la sfarsitul repausului vegetativ – inceputuldezmuguritului (faza de ”urechiuse de soarece” la speciile de semintoase si de ”butonverde” la speciile de samburoase)
la speciile de cais si piersi aplicarea tratamentelor – pana la dezmugurire !
tratament indicat a se face atunci cand temperatura aerului este mai mare de + 4 ºC( Optima 10 º C ) si nu sunt conditii de precipitatii in timpul sau dupa aplicarea lui ;
Restrictii de utilizare:
Confidor OIL SC 004 nu se amesteca cu zeama bordeleza, polisulfuri, produse ce contin sulf,captan. Pentru orice combinatie se face in prealabil un test de compatibilitate fizico-chimica.
Recomandarea producatorului de Nuprid oil 004 CE :
Pentru soiurile de măr sensibile la făinare, dacă tratamentul cu NUPRID® OIL 004 CE se facela începutul dezmuguritului, se poate aplica în amestec cu un fungicid sistemic (TOPSIN® 500SC, MYSTIC® 250 EC sau BUMPER® 250 CE) pentru prevenirea/ combaterea ataculuitimpuriu de făinare. Alte asocieri/amestecuri cu alte produse, pentru prevenirea/combatereatimpurie şi a altor boli ale pomilor (cum este focul bacterian (Erwinia amylovora) la meri saumonilioza la cireşi şi pruni), se pot face dacă există recomandări de specialitate. Nu se va aplicaîn amestec cu produsele pe bază de sulf.
Recomandări generale pentru tratamentele fitosanitare
cititi si utilizati produsele conform recomandarilor de pe ambalaj
folositi echipament de protectie (manusi, ochelari, combinezon) la manuirea produselor  ppp (produse de protectia plantelor)

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Roxana Manole liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->