Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Multiplicatoare Analogice

Multiplicatoare Analogice

Ratings:
(0)
|Views: 348|Likes:
Published by Pop Vasile Florin

More info:

Published by: Pop Vasile Florin on Jun 28, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/30/2014

pdf

text

original

 
Multiplicatoare analogice
Multiplicatorul analogic este un circuit care produce o mărime de ieşire
 z 
 proporţională cu alte două mărimi
 x
şi
 y
aplicate la intrarea lui 
kxyz
=
, (1)unde
este factorul de scală.Strict vorbind, multiplicatoarele analogice nu sînt circuite liniare deşi, adeseorise vorbeşte despre “liniaritatea multiplicatorului”. Fiind un circuit care produce omărime de ieşire proporţională cu produsul altor două mărimi nu i se aplică îngeneral nici o relaţie de proporţionalitate, nici principiul de superpoziţie. Totuşi,dacă una din mărimile de intrare este constantă, ieşirea variază liniar cu cealaltămărime. Numai în acest sens se poate admite „liniaritatea” multiplicatorului excitat pe o singură intrare.În mod general multiplicarea analogică a două semnale poate fi efectuată printrei metode: multiplicare indirectă, cuazimultiplicare şi multiplicare directă.
 Dispozitivul 
, în care mărimea de ieşire din punct de vedere matematic se prezintă în formă de produs a mărimilor de intrare X şi Y, în formă de sumă amărimilor de valoare constantă şi variabilă cu coeficienţii de variaţie constanţi, şide asemenea în formă de funcţie de aşa sume, realizează multiplicare indirectă.
 Dispozitivul 
, în care mărimea de ieşire Z(X,Y) este proporţională cu produsula dofuncţii ne întrerupte şi puternic monotone, unde fiecare din ele estemărimea de intrare X şi Z, şi care sub influenţa factorilor exteriori se modificăindependent una de alta, realizează cuazimultiplicare.
 Dispozitivul 
, în care mărimea de ieşire se modifică proporţional cu produsulmărimilor de intrare X şi Y, unde fiecare din ele, sub influenţa factorilor exteriori,se modifică independent una de alta, realizează multiplicare directă.Din grupul dispozitivelor cu multiplicare indirectă în primul rând fac partemultiplicatoarele parabolice (pătratice) şi logaritmice. Din grupul dispozitivelor 
1
 
multiplicatoare cu cuazimultiplicare fac parte multiplicatoarele cu modulaţie înamplitudine–frecvenţă, cu puntea Winston (cu modificare a rezistenţelor de braţe),cu divizor de tensiune dirijat etc. [1,2].Multiplicarea directă poate fi realizată prin diferite metode, de exemplu prinutilizarea convertorului Holl, a circuitelor amplificatoare cu dirijare dublă, arezistenţelor dirijate, a divizorilor de curent controlaţi etc. În multiplicarea directăutilizează pe larg modulaţia impulsurilor în amplitudine şi durată.Mai jos vom analiza mai pe larg metodele de construire a multiplicatoarelor analogice ce pot fi realizate în mod integrat. Acest grup de multiplicatoare au oeroare de multiplicare redusă, o bandă de frecvenţă lucrătoare largă şi o stabilitatetermică înaltă.Cea mai largă răspândire o au multiplicatoarele logaritmice şi parabolice,multiplicatoarele cu multiplicare prin divizare de curent controlată prin tensiune, prin curent sau tensiune-curent şi multiplicatoarele cu modulaţia impulsurilor înamplitudine şi durată.
Multiplicatoare parabolice
Din multiplicatoarele parabolice fac parte circuitele în care produsul X
Y seformează din suma (diferenţa) semnalelor de intrare X şi Y, aduse la pătrat. Sîntcunoscute diferite forme de multiplicatoare de semnal analogice de tip parabolic,de exemplu:
de două componente 
( ) ( )
[ ]
22
yxyx 41yx
+=
, (1.1) 
( ) ( )
[ ]
22
yxayxa 41yx
+++=
, (1.2)
de trei componente 
( )
[ ]
222
yxyx 21yx
+=
, (1.3) 
( )
[ ]
222
yxyx 21yx
+=
. (1.4)
2
 
Fiindcă că la realizarea tehnică a acestor ecuaţii precizia multiplicării finală estedeterminată în majoritate de precizia cuadratoarelor, cea mai largă utilizare o aumultiplicatoarele parabolice de docomponente. Componentele ce conţin pătratele variabilelor se obţin cu ajutorul convertoarelor funcţionale diodice, carefuncţioneaîn regim de aproximaţie liniară pe porţiuni [3,4]. Cuadratoarelediodice cu zece puncte de frângere în caracteristica de tranziţie pot aproximafuncţia:
2g
kUi
=
cu o eroare mai mică ca
±
0,1%, de la marja maximă demăsurători.În fig.1.1 şi 1.2 sînt arătate schemele structurale a multiplicatoarelor parabolicecu două componente. La baza realizării multiplicatoarelor parabolice, după cumurmează din schemele structurale este pusă relaţia (1.1). Circuitele amplificatoareoperaţionale (AO) îndeplinesc funcţiile dispozitivelor sumatoare şi scăzătoare.După AO urmează dispozitivul de calcul a valorilor absolute a sumei şi a diferenţeisemnalelor de intrare. Cuadratoarele, ce urmează după dispozitivul de calcul, ridicăla pătrat suma şi diferenţa semnalelor de intrare. Etajul final însumează cu sensopus (sau scade, fig. 1.2) suma şi diferenţa pătratice a mărimilor de intrare.
3
 
U
x
+U
y
 
i
2
i
1
U
x
U
y
Fig.1.1 Schema structurală amultiplicatorului parabolic cu
 
sumare.U
x
U
y
U
x
U
y
U
x
+U
y
I
1
+I
2
I
1
I
2
U
ieş
Fig.1.2.
 
Schema structurală amultiplicatorului parabolic cu scădere.
-|U
x
 –U
y
|

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Stefanvnv liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->