Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Despre Bogatie

Despre Bogatie

Ratings: (0)|Views: 6|Likes:
Published by sergiu_oprean

More info:

Published by: sergiu_oprean on Jun 28, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/01/2015

pdf

text

original

 
Atitudinea corectă faţă de bogăţie
Sursa:http://drezina.wordpress.com/2010/04/12/atitudinea-corecta-fata-de-bogatie-2/Titanicul nu a lăsat în urma sa doar suferinţă, groază, umilinţă, nedumeriri şi un film foarte celebru, ci şimesaje către cei de pe uscat. Lolek şi Bolek au descoperit un asemenea mesaj înghesuit între scândurileunei vechi ambarcaţiuni cu vâsle care, pasămite, fusese folosită ca barcă de salvare în urmă cu aproape unsecol. Aici trebuie să intervenim cu o explicaţie. Cei doi erau, la acel moment, deţinătorii unei afaceri prospere cu materiale reciclabile. Astfel că malul mării reprezenta pentru ei nu atât un prilej de agrement,cât o inepuizabilă sursă de venit. Drept pentru care îşi achiziţionaseră o insulă situată în zona în carecurenţii transportă tone de deşeuri deversate în ocean.După ce s-au căznit să înţeleagă şi să traducă mesajul, cei doi au hotărât să supună atenţiei publice acestdocument cu învăţături creştineşti adresate celor care se gândesc la bogăţie. Dacă reuşea să treacăoceanul, probabil că autorul lui ar fi devenit un profet în Lumea Nouă.Manuscrisul (că era scris de mână) purta antetul RMS Titanic şi era datat 1 aprilie 1912. –––––––––– 
Sporirea bunurilor şi a averii este – orice s-ar spune – o datorie sacră pentru fiecare om. Sărăcia aducemizerie, frustrare şi crize relaţionale. Câte familii nu s-au destrămat din cauza lipsei banilor? Iar mizeria abrutizează fiinţa umană. Săracii suferă, în general, de complexe de inferioritate şi îi invidiază pe cei care sunt mai binecuvântaţi decât ei. Soluţia ar fi să aibă şi ei mai mult, iar dacă vor lucra cu maimultă înţelepciune, rezultatele nu vor întârzia să apară. Diavolul urăşte bogăţia. El ar vrea ca toţi să fim săraci, de aceea se străduieşte prin toate mijloacele săne scoată din minte ideea profitului. Nici firea noastră nu prea vrea lux şi abundenţă – în ciuda faptuluică mulţi par să caute tocmai aceste lucruri –, ci preferă lenea şi mizeria. În aceste condiţii se cuvine săluptăm cu toată puterea pentru a păstra nestinsă flacăra dorinţei de a avea mai mult. Iată câteva reguli simple, însoţite de explicaţii, care pot contribui hotărâtor la consolidarea situaţiei financiare proprii.1.
Cheltuieşte-ţi banii – agonisiţi cu sudoarea frunţii – fără remuşcări
. E un semn de recunoştinţă faţă de Dumnezeu faptul că te bucuri de această aparentă risipă. Când femeia pomenită în evanghelii aturnat mir pe picioarele lui Isus, Iuda s-a gândit imediat la săraci. Sunt destui ca Iuda şi în zilelenoastre, care mereu invocă sărăcia altora ca să te descurajeze de la ceea ce ţi-a dat Dumnezeu. Aşadar,de câte ori te pregăteşti să cheltuieşti sume mai importante de bani – pentru o proprietate, un accesoriu sau o călătorie – există riscul să-ţi vină gândul sunt oameni săraci pe care i-ai putea ajuta cu aceibani. Nu te lăsa păcălit: e vocea Satanei care vrea să-ţi fure pacea şi nu vrea să te bucuri de ceea ce ţi-adat Dumnezeu. Christos spune că întotdeauna vor exista săraci. Prin urmare, tu nu poţi face mare lucru pentru ei.2.
Fii conştient că eşti foarte important în ochii Domnului
. Dacă renunţi la siguranţa ta financiară, s-ar putea ca biserica în care activezi, organizaţiile pe care le susţii, să sucombe. Chiar dacă în ordineadivină toţi suntem egali, e clar că pe pământ ţi se cuvine ceva mai multă atenţie din moment ce aidovedit că eşti un manager superior altora, care e capabil să îi înveţe până şi pe liderii ecleziastici cum să-şi administreze eficient parohiile (ceea ce, în mod sigur, ai şi făcut de fiecare dată când orgoliul acestor lideri nu i-a împiedicat să dea curs sfaturilor tale).3.
Ignoră criticile
. Ele vin din partea unor invidioşi care ar vrea să te vadă falimentând, dintre care nu puţini se numesc creştini. Aceştia, din frustrare, te vor avertiza cu ipocrizie că terenul pe care te aruncăbogăţia este unul extrem de periculos. Pentru a rezista, păstrează mereu în minte gândul că nivelul 
 
 spiritual se verificel mai bine prin volumul de bogăţie pe care eşti capabil să-l administrezi. adevărat că mulţi sfinţi au renunţat de bunăvoie la confort şi posesiuni, dar oricine cunoaşte maiamănunţit împrejurările în care au fost luate aceste decizii va observa destul de repede că ele au izvorât,adesea, dintr-o interpretare îngustă, scoasă din context, a unor versete, ca urmare a unui studiu superficial al Scripturii. De pildă, mulţi credeau aceste fapte îi vor mântui. În plus, vremurile eraualtele; accesul la informaţie era redus, proiectele caritabile şi sponsorizările erau sporadice şidezorganizate, iar atitudinea faţă de bani nu era fundamentată în Scriptură.4.
Fii prudent cu banii pe care îi dai
. Dacă eşti prea binevoitor cu cerşetorii, încurajezi lenea şidelăsarea, iar Biblia spune că „cine nu lucrează, nici să nu mănânce”. Nici angajaţilor nu le da salarii prea mari. În caz contrar, îi vei transforma în oameni permanent nemulţumiţi. Aminteşte-le din când încând că „evlavia însoţită de mulţumire este un mare câştig”, precum şi faptul că, dacă nu-i angajai, puteau fi acum pe drumuri. Uneori, e chiar bine să-i ţii în şah – să nu le plăteşti tocmai la vreme salariul  –, în felul acesta le consolidezi credinţa şi îi faci mai sârguincioşi.5.
Descurajează relaţiile de prietenie cu săracii
. Caută compania celor la fel de bogaţi. Numai ei te pot ajuta să te zideşti spiritual, pentru că doar ei cunosc problemele cu care te confrunţi. Diavolul va încerca să strice unitatea voastră şi amestece cu delăsători şi cârcotaşi, cu sărăntoci, tocmai ca împiedice dezvoltarea unor proiecte în care nu pot fi implicaţi decât cei care dispun de venituri suficiente.6.
Învaţă-i pe copiii tăi cum să sporească la rândul lor averea
. Sădeşte în mintea lor de mici aceastăvirtute, ca să nu se abată de la ea când vor creşte. Satana va lupta mereu să fure sămânţa bună din familia ta. De aceea, încurajează-ţi copiii să urmeze modelul tău şi să perpetueze acest mod sănătos deviaţă. Ar putea începe, de exemplu, prin a se împrieteni doar cu colegi care provin din familii înstărite,cultivând astfel, din vreme, nişte relaţii care să le fie de folos la maturitate, care să le deschidă nişteoportunităţi.7.
Evită plafonarea
. Fii creativ în folosirea resurselor tale financiare. Fii conştient că abilitatea de a face bani este un dar. În fond, asta îţi defineşte identitatea. Nu te sfii să schimbi maşina, garderoba saucasa de câte ori simţi că lâncezeşti. Satana vrea să devii blazat, lipsit de imaginaţie şi de voinţă, iar în final să nu mai faci nimic cu darul pe care ţi l-a dat Creatorul.8.
Vorbeşte despre bogăţia ta fără reţineri şi fără false vinovăţii
. E lucrarea la care te-a chemat  Dumnezeu, iar lăudând averea, Îl lauzi pe Cel Care ţi-a oferit-o şi, în acelaşi timp, trezeşti în alţiidorinţa de a trăi la acelaşi nivel spiritual. Diavolul ar vrea taci, nu rturiseşti toatebinecuvântările de care ţi s-a făcut parte. În consecinţă, trebuie să lupţi foarte hotărât cu ispitadiscreţiei. Un creştin bogat şi discret e un creştin mort spiritual.9.
Fii mentor
. Învaţă-i şi pe alţii lucrurile pe care le ştii despre cum se strâng şi se investesc banii. Dar nu le da, ci determină-i să-i caute singuri. Ucenicizarea este o datorie spirituală pe care o au toţicreştinii. Descoperă oameni cu vocaţie în acest domeniu şi îndrumă-i pas cu pas.10.
Investeşte constant în imagine şi fereşte-te de simplitate
. Reţine faptul că imaginea este singuramăsură veritabilă a identităţii tale. E vorba, de fapt, de mărturia ta în faţa lumii. Şi mărturia tadetermină impactul pe care îl vei avea în societate. Satana te ispiteşte să te pierzi în lucruri inutile, carenu se văd şi, implicit, cu niciun fel de relevanţă pentru oamenii din lume.Toate aceste gânduri le-am scris cu invidie. Însă e vorba despre o invidie legitimă, chiar recomandabilă.Orice virtute este îngăduit şi de dorit să fie invidiată. Aşa se trezeşte în suflet dorinţa de a dobândirespectiva virtute.
 ––––––––– 

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->