Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
6Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Centrale Eoliene

Centrale Eoliene

Ratings: (0)|Views: 220 |Likes:
Published by Radu Camelia

More info:

Published by: Radu Camelia on Jun 28, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/19/2014

pdf

text

original

 
Proiect de Diplomă – “Centrale Eoliene”
Cuprins
Capitolul I: Introducere ………………………………..pag 2Capitolul II: Proiectarea centralei eoliene - Parteamecanică …………………………………………..…...pag 37Capitolul III: Proiectarea centralei eoliene - Parteaelectrică.....................................................................pag 64Capitolul IV: Caracteristici generale ale centralelor eolienemoderne...........................................................pag 70Capitolul V: Dificultăţi legate de valorificarea energieieoliene...............................................................................pag 76Capitolul VI: Concluzii..............................................pag 82Bibliografie……………………………………………...pag 84
 -2007-
1
 
Proiect de Diplomă – “Centrale Eoliene”
Capitolul I: Introducere
Energia eoliană
este o sursă deenergie regenerabilăgeneratădin putereavântului. Vânturile sunt formate din cauză că soarele nu încălzeştePământuluniform, fapt care creează mişcări de aer.Energia  cineticădin vânt poate fi folosită pentru a roti nişte turbine, care suntcapabile de a generaelectricitate. Unele turbine pot produce 5 MW, deşiaceasta necesită o viteză a vântului de aproximativ 5,5 m/s, sau 20 dekilometri pe oră. Puţine zone pe pământ au aceste viteze ale vântului, dar vânturi mai puternice se pot găsi la altitudini mai mare şi în zone oceanice.Energia eoliană este folosită extensiv în ziua de astăzi, şiturbine noi de vânt se construiesc în toată lumea, energia eoliană fiindsursa de energie cu cea mai rapidă creştere în ultimii ani. Majoritateaturbinelor produc energie peste 25% din timp, acest procent crescândiarna, când vânturile sunt mai puternice.
 -2007-
2
 
Proiect de Diplomă – “Centrale Eoliene”
La sfârşitul anului 2006, capacitatea mondială a generatoarelor eoliene era de 73904 MW, acestea producând ceva mai mult de 1% dinnecesarul mondial de energie electrică.Deşi încă o sursă relativ minoră de energie electrică pentrumajoritatea ţărilor, producţia energiei eoliene a crescut practic de cinci ori între 1999 şi 2006, ajungându-se ca, în unele ţări, ponderea energieieoliene în consumul total de energie să fie semnificativ:Danemarca(23%),Spania(8%),Germania(6%). Se crede că potenţialul tehnic mondial al energiei eoliene poatesă asigure de cinci ori mai multă energie decât este consumată acum. Acest nivel de exploatare ar necesita 12,7% din suprafaţă Pământul(excluzând oceanele) să fie acoperite de parcuri de turbine, presupunândcă terenul ar fi acoperit cu 6 turbine mari de vânt pekilometrupătrat. Aceste cifre nu iau în considerare îmbunătăţirea randamentului turbinelor şia soluţiilor tehnice utilizate.
1.1 Istoricul eolienelor 
Energia eoliană este una din cele mai vechi surse de energienepoluantă. Drept sursă energetică vântul este cunoscut omenirii de 10 miide ani. încă de la orizontul civilizaţiei energia vântului se utiliza în navigaţiamaritimă. Se presupune că egiptenii străvechi mergeau cu pânze cu 5.000ani în urmă. În jurul anului 700 pe teritoriul Afganistanului se utilizau maşinieoliene cu axă verticală de rotaţie se utilizau pentru măcinarea grăunţelor.Cunoscutele instalaţii eoliene (mori cu elicele conectate la turn) asiguraufuncţionarea unor sisteme de irigare pe insula Creta din Marea Mediterană.Morile pentru măcinarea boabelor, care funcţionau pe baza vântului, suntuna din cele mai mari performanţe a secolelor medii. în sec. XIV olandeziiau îmbunătăţit modelul morilor de vânt, răspândite în Orientul Mijlociu, şiau început utilizarea largă a instalaţiilor eoliene la măcinarea boabelor,aşadar moara de vânt este strămoşul generatoarelor eoliene.
-2007-
3

Activity (6)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Larisa Petcu liked this
mihai37 liked this
Gabriela Puscasu liked this
jeanionescul liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->