Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
4Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Kemarau

Kemarau

Ratings:
(0)
|Views: 3,207|Likes:
Published by syarifah_syazwani_1

More info:

Published by: syarifah_syazwani_1 on Jun 29, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/21/2014

pdf

text

original

 
Definisi
Kemarau ialah satu tempoh cuaca kering yang berpanjangan dengan terdapat sedikit hujanatau tiada hujan langsung. Ia boleh memberi kesan besar terhadap ekosistem dan pertaniankawasan yang terbabit.
Jenis-jenis kemarau
Kemarau boleh diketegorikan kepada tiga jenis iaitu:· Kemarau Meteorologi: berkaitan dengan hujan jumlah.· Kemarau Hidrologi: ditentukan oleh tahap air di dalam takungan seperti empangan.· Kemarau Pertanian: berkaitan dengan adanya air untuk tanaman.
Kemarau meteorologi
Kemarau meteorologi didefinisikan dengan membandingkan hujan di tempat tertentu danpada masa tertentu dengan purata hujan untuk tempat itu. Oleh itu, kemarau ini adalah khususuntuk lokasi tertentu. Kemarau meteorologi membawa kepada pengurangan kelembapan tanah danini selalunya mempunyai kesan ke atas pengeluaran hasil tanaman.
 
Apabila kita takrifkan kemarau cara ini, kita hanya mempertimbangkan pengurangan dalam jumlah hujan dan tidak mengambil kira kesan-kesan kekurangan air pada takungan air sepertiempangan, keperluan manusia atau pada pertanian.
Kemarau hidrologi
Kemarau hidrologi dikaitkan dengan kesan kadar hujan yang rendah pada paras air di sungai,kolam, tasik dan akuifer. Kemarau hidrologi biasanya dikenalpasti selepas kemarau meteorologi.Pertama, pemendakan berkurangan dan selepas itu, perkurangan pada paras air di sungai dan tasiktitisan.Kemarau hidrologi menjejaskan sistem yang bergantung pada paras air. Perubahan dalamparas air mempengaruhi ekosistem, kuasa pengeluaran hidroelektrik, dan kegunaan industri danbandar.
 
Kemarau pertanian.
Kemarau pertanian berlaku apabila sumber air tidak mencukupi untuk tanaman pada suatumasa tertentu. Kemarau ini bergantung tidak hanya dalam pada jumlah hujan, tetapi juga padakadar penggunaan air yang betul. Bayangkan dalam kadar hujan yang rendah, tambahan pula dimana air tidak digunakan dengan berhati-hati untuk pengairan dan tujuan lain. Dalam keadaan ini,kesan kemarau menjadi lebih ketara.Kemarau pertanian biasanya dilihat selepas kemarau meteorologi (apabila hujanberkurangan) tetapi sebelum kemarau hidrologi (apabila paras air di sungai, tasik dan takungan airberkurangan).
Faktor-faktor Kemarau
Yang paling penting berkaitan dengan jumlah wap air di atmosfera kerana ia akan terjadinyapemendakan. Hujan berlaku apabila adanya kelembapan iaitu apabila adanya system tekanan udarayang rendah. Jadi,apabila sesuatu kawasan menjadi panas, dimana system tekanan udara yangtinggi, kawasan tersebut akan menjadi kurang lembap untuk menghasilkan pemendakan. Ini keranasistem tersebut tidak dapat menampung wap air yang banyak.
Faktor Alam Sekitar.
El Nino 2009
Fenomena El Nino 2009 berlaku akibat cuaca panas dan kering berterusan dari April hinggaSeptember 2009. Jabatan Meteorologi Malaysia memberitahu bahawa keadaan cuaca panas dengansuhu tertinggi 36 darjah Celsius berikutan musim peralihan monsun. Fenomena El Nino ialahperubahan cuaca panas menyebabkan kemarau teruk.Cuaca panas ini berlaku disebabkan perubahan tiupan arah angin dari timur ke barat.Kedudukan matahari yang tepat dalam kawasan tropika menyebabkan suhu menjadi panas padahari-hari tiada hujan.Sejarah menunjukkan, suhu tertinggi yang pernah direkodkan sejak 1968 ialah 40.1 darjahCelsius di Stesen Meteorologi Chuping pada 9 April 1998, iaitu pada tahun berlakunya fenomena ElNino 1998.
 
Perubahan Cuaca
Perubahan cuaca juga merupakan penyumbang kepada berlakunya kemarau. Ini keranaberlakunya perubahan suhu, hujan dan angin mengikut musim. Malaysia terletak di kawasankhatulistiwa. Ini menyebabkan Malaysia mengalami panas dan hujan sepanjang tahun. Malaysia jugamangalami perubahan cuaca kerana tiupan angin monsun mengikut bulan.Malaysia jarang sekali mempunyai satu tempoh beberapa hari dengan tidak ada langsungcahaya matahari kecuali pada musim monsun timur laut. Apabila berlakunya tiupan angin monsuntimur laut, kawasan di Semenanjung Malaysia terutamanya di pantai timur, mengalami kekuranganhujan kerana dihalang oleh Banjaran Titiwangsa.
Faktor Manusia
Kemarau berlaku disebabkan oleh aktiviti yang dilakukan oleh manusia seperti penebanganhutan, aktiviti perindustrian, pembakaran terbuka, pelepasan asap kenderaan, penerokaan hutanuntuk aktiviti pembangunan dan lain-lain.
Penebangan hutan.
Dunia yang kini kian maju menyebabkan banyak hutan ditebang bertujuan untukpembangunan. Tuntutan pembangunan yang terlalu mendesak menyebabkan hutan detroka untuktujuan penempatan, perindustrian dan lain-lain.Apabila hutan ditebang atau diteroka, kawasan tersebut menjadi lebih panas kerana floramemberi oksigen dan udara yang sejuk kepada manusia dan dunia. Pokok yang ditebangmenyebabkan oksigen dan udara tidak dapat diberikan kepada manusia dan dunia. Tambahan pula,cuaca yang panas akan menyebabkan berlakunya kemarau yang teruk.
Pembandaran yang terlalu pesat.
Pembandaran yang pesat merupakan fenomena atmosfera yang berkaitan denganpeningkatan suhu yang tinggi di dalam kawasan bandar berbanding kawasan sekitarnya. Ia berlakuapabila pelepasan haba di kawasan membangun khususnya di bandar-bandar terlalu banyak dantersekat oleh bangunan-bangunan tinggi pencakar langit. Haba yang tidak dapat dilepaskan keatmosfera itu akan membahangi kawasan sekitar.Pembangunan yang pesat juga telah menukarkan hutan tropika menjadi hutan batu. Tanahyang diturap menyebabkan kadar penyusupan air berkurangan dan akhirnya mejerumus kepadakemarau.

Activity (4)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Ada Shada liked this
Leana Suffiyah liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->