Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Ludovic Al XIV

Ludovic Al XIV

Ratings: (0)|Views: 4|Likes:
Published by Elena Dumitrache

More info:

Published by: Elena Dumitrache on Jun 30, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/27/2014

pdf

text

original

 
Ludovic al XIV-lea
Tehnicile decorative 
 
Marchetaria (sau tehnica intarsiilor) este o tehnica antica si consta inalaturarea lemnului, de diferite culori si esente, cu alte materiale, pentrualcatuirea unor motive ornamentale (geometrice, florale, figuri umane) dupaun tipar prestabilit.
Tehnica marchetariei 
 
metalice "a la Boulle" consta in suprapunerea maimultor placi, de aceeasi grosime, din material cornos si din metal, care setaie simultan dupa contururile unui anumit desen.In acest fel, se obtin doua parti identice ca forma: una din metal (arama,alama, bronz), iar alta din os sau materiale organice (palisandru - in primaperioada, urmat ulterior de folosirea carapacei de broasca testoasa, inculori naturale sau vospita in rosu purpuriu). Din combinarea celor douadecupaje rezulta doua tipuri de paneluri decorative: primul, si totodata celmai apreciat, cu fond de material organic si "desen" metalic (numit "enpremiere partie"), al doilea - cu fond metalic si "desen" din material organic(numit "en contrepartie"), considerat mai putin pretios.Efectul obtinut in urma suprapunerilor confera arabescurilor profunzimespatiala, acestea decupandu-se, cu un deosebit efect optic, de pe fondulde abanos al mobilei.
Motivele ornamentale 
 
Sunt tipice pentru aceasta epoca temele favorite aleclasicismului:
mastile
(reprezentand chipuri umane sau animalefantastice),
ingerasi,
figurine inaripate, scoici sau frunze de acant.De asemenea, sunt extrem de raspandite simbolurile monarhiei absolutiste:"L"-urile dispuse in forma de cruce, ori
soarele cu raze,
precum si o suitade elemente naturaliste, specifice artei franceze, constand in desene cughirlande de flori si fructe. Frecvente in epoca si, totodata, specificeesteticii baroce, in general, sunt arabescurile "a la Berrain", precum sireprezentarile grotesti - decoratiuni de inspiratie romana, dominate deforme vegetale sau fantastice "incrucisate" cu figuri umane, animaliere saumasti.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->