Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
16Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Contoh Karangan Jenis Wawancara

Contoh Karangan Jenis Wawancara

Ratings:

4.0

(1)
|Views: 27,292|Likes:
Published by Norazam Mahidzir

More info:

Published by: Norazam Mahidzir on Jul 02, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/14/2014

pdf

text

original

 
Contoh Karangan Jenis Wawancara
 Andaikan anda seorang pemberita. Anda ditugaskan mewawancara seorang pegawai polis di sebuah bandar di tempat anda bertugas. Wawancara itu membincangkan peranan pihak polis dalam mencegah masalah jenayah. Sediakan wawancara itu dengan lengkap.
Masalah jenayah sering dikaitkan dengan tugas dan peranan polis. Dalam membenteras masalahtersebut, polislah yang bertanggungjawab memastikan setiap individu dan masyarakat terselamatdaripada ancaman tersebut. Untuk mengetahui peranan pihak polis ini, saya selaku pemberitaditugaskan mewawancara Penguasa Yusuf Majid, seorang pegawai polis di bandar ini. Kita ikutiwawancara tersebut.
Pemberita
:Selamat pagi, tuan. Apa khabar?
Pegawai Polis
:Selamat pagi. Khabar baik.
Pemberita
:Terlebih dahulu saya ucapkan terima kasih kepada tuan kerana sudi meluangkanmasa untuk diwawancara. Pertamanya, polis dan undang-undang sering diibaratkan sebagai aurdengan tebing. Kedua-duanya begitu rapat dan sering berjalan seiring. Apakah pandangan tuantentang perkara ini?
Pegawai Polis
:Ya, pasukan polis merupakan penguat kuasa undang-undang yang tama. Inibererti tanpa polis, undang-undang yang ada tidak bermakna kerana undang-undang tersebuttidak dapat dikuatkuasakan. Sebaliknya, tentulah sukar untuk pihak polis menjalankan tugas jikasesebuah negara tiada undang-undang. Jika tiada undang-undang yang berkaitan dengan jenayah,tentulah tugas polis untuk membenteras jenayah tidak kesampaian. Jadi polis dan undang-undangmempunyai kaitan yang begitu rapat.
Pemberita
:Bolehkah tuan huraikan dengan lebih jelas, bagaimanakah undang-undang bolehdigunakan oleh polis untuk memerangi jenayah di negara kita?
Pegawai Polis
:Sesuai dengan peranan polis sebagai penguat kuasa, maka undang-undang yangberhubung dengan jenayah menjadi panduan dan sering digunakan oleh pihak polis. Antaranyatermasuklah Kanun Keseksaan dan Kanun Atur Cara Jenayah. Antara jenayah yang dikaitkandengan Kanun Keseksaan adalah mencuri, merompak, merogol, mencederakan orang, penipuan,dan sebagainya. Kanun Atur Cara Jenayah pula telah memberikan kuasa kepada polis untuk menangkap atau seumpamanya terhadap penjenayah yang melakukan jenayah-jenayah tadi.Pemberita:Cuba tuan jelaskan tentang kewibawaan pasukan polis dalam menangani masalah jenayah.
Pegawai Polis
:Kewibawaan dan prestasi pasukan polis sebenarnya bergantung kepada caramereka melaksanakan dan menguatkuasakan undang-undang. Untuk itu, pihak polis mestimenjalankan tugasnya dengan adil dan saksama. Jika terdapat sesuatu kesalahan jenayah, pihak polis akan bertindak tanpa mengira pangkat atau kedudukan seseorang. Pihak polis juga mestiberani untuk memerangi jenayah. Oleh sebab itu, kita dapati banyak penjenayah menjadi mangsakeberanian dan kewibawaan pihak polis. Kadang kala anggota polis terpaksa berkorban apa
 
sahaja demi menjaga keamanan negara. Mereka terpaksa mengorbankan masa, cuti, keluarga dannyawa apabila bertugas.
Pemberita
:Tugas sebagai anggota polis tentu menghadapi pelbagai cabaran atau risiko yangmembahayakan keselamatan polis itu sendiri. Cuba tuan berikan pandangan?
Pegawai Polis
:Ya, sebagai anggota polis, kami memang mengetahui adanya pelbagai implikasidan risiko di hadapan. Misalnya, jika berlaku kes rompakan, pihak polis mungkin terpaksaberbalas tembakan dengan perompak. Jika bukan perompak, mungkin pihak polis yang menjadimangsa. Ada kalanya penjenayah ini tidak takut berdepan dengan pihak polis. Oleh sebab itulahmereka berani melawan anggota polis kita. Selain itu, pihak polis juga kadang-kadangmenghadapi cabaran masyarakat. Kami sering kali juga menimbulkan rasa takut dan prejudisorang ramai. Oleh sebab itu, kerjasama masyarakat sukar diperoleh untuk mengatasi kes-kes jenayah.
Pemberita
:Sebelum kita mengakhiri wawancara ini, apakah harapan tuan terhadap masyarakatatau orang ramai untuk mengatasi masalah jenayah?
Pegawai polis
:Kita memerlukan kerjasama orang ramai. Tanpa kerjasama dan komitmen orangramai tentulah sukar untuk kita membenteras masalah jenayah. Mereka harus melaporkan kepadapihak kami jika berlaku sesuatu kejadian jenayah dan mereka juga tidak harus melindungiseseorang penjenayah. Berilah kerjasama, penghormatan, dan kepercayaan sepenuhnya kepadapihak polis demi keselamatan dan keamanan negara.
Pemberita
:Saya juga berharap penjelasan tuan akan menjadi renungan kepada masyarakat kita.Terima kasih sekali lagi saya ucapkan atas kesudian tuan.
Pegawai Polis
: Sama-sama.
 
Karangan Jenis Dialog / Temu Ramah / Perbualan / Wawancara
 
 
terbahagi kepada dua jenisi. dialog dan perbualan
( lebih berkisar kepada persoalan biasa seperti bertanya khabar dan perbualan menerusi telefon.)
 
ii. wawancara dan temu ramah
( lebih kepada perbualan rasmi, pertanyaan kepada orangyanglebih dihormati , atau ingin tahu sesuatu perkara )
 
 
seperti jenis karangan lain, karangan jenis ini juga mempunyai tajuk / topik yang utama
 
 
setiap karangan ini mempunyai sekurang-kurangnya dua watak atau lebih
 
 
sebelum memulakan karangan boleh disertakan keterangan tetapi janganlah terlalupanjang. Lihat contoh :
 
Abu diminta oleh guru kelas menemu ramah Guru Besar sebelum beliau bersara. Hasil temuramah itu akan dimuatkan di dalam majalah sekolah. Berikut merupakan hasil temu ramahtersebut.
 
 
Format karangan ini
 
nama watak ditulis selari di sebelah kiri
 
selepas nama watak dibubuh tanda titik bertindih (
:
) juga dalam keadaan selari
 
contoh :
 
Nama A : Assalamualaikum, Makcik.
 
Nama B : Waalaikummussalam
 
Nama A : Apa khabar Makcik ?
 
Nama B :
 
 
Mulakan perbualan dengan salam sejahtera
 
 
anda perlu menggunakan kata ganti nama diri yang sesuai. Jika orang yang dibawa
berbual itu berumur gunakan panggilan “Encik”, “Tuan”, ataupun “Makcik” 
 
 
pastikan anda tahu tentang hal atau perkara yang akan kita tulis untuk bahantemuramah / dialog.
 
 
boleh gunakan bahasa kiasan atau peribahasa dan kata singkatan seperti „tak‟ , „dah‟ 
 

Activity (16)

You've already reviewed this. Edit your review.
Morgan Oldat Mary liked this
AmeerIrfan liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Woei Tian liked this
sooryap liked this
Wailing Cheng liked this
Nordiha Radzuwan liked this
8445581 liked this
zalishana liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->