Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
36Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Pendekatan Muzik

Pendekatan Muzik

Ratings: (0)|Views: 2,476|Likes:
Published by Izzul Haziq

More info:

Published by: Izzul Haziq on Jul 03, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/15/2013

pdf

text

original

 
Kodaly menjadi berminat dalam pendidikan muzik kanak-kanak pada tahun 1925 apabilaterdengar beberapa pelajar yang menyanyi lagu-lagu yang mereka telah pelajari disekolah. Kodaly telah terkejut oleh standard nyanyian kanak-kanak, dan inspirasi untukmelakukan sesuatu untuk memperbaiki sistem pendidikan muzik di Hungary (Eösze 1962:69-70). Beliau menulis beberapa artikel, kolum, kontroversi, dan esei untuk meningkatkankesedaran mengenai isu pendidikan muzik. Dalam tulisan-tulisannya, Kodaly mengkritiksekolah untuk menggunakan muzik yang berkualiti rendah dan muzik hanya mengajar di gredmenengah. Kodaly menegaskan bahawa sistem pendidikan muzik memerlukan lebih baikguru, kurikulum yang lebih baik, dan lebih banyak masa kelas yang menumpukan kepadamuzik (Dobszay 1972:30).Bermula pada tahun 1935, bersama-
sama dengan rakan sekerja Jenő Adam, beliau
telah memulakan projek jangka panjang untuk mereformasi pengajaran muzik di sekolahrendah dan sederhana dengan aktif mewujudkan kurikulum baru dan kaedah pengajaran yangbaru, serta bertulis baru penggubahan muzik untuk kanak-kanak. Kerjanya menyebabkandalam penerbitan beberapa buku yang sangat berpengaruh yang telah memberikan kesanbesar kepada pendidikan muzik dalam dan di luar Negara.Usaha Kodaly akhirnya melahirkan buah pada tahun 1945 apabila kerajaan Hungaryyang baru mula untuk melaksanakan idea-ideanya di sekolah-sekolah awam (Eösze1962:74). Kawalan sosialis sistem pendidikan memudahkan penubuhan seluruh negaraKodaly kaedah (Landis 1972:64). Muzik pertama sekolah rendah, di mana muzik telah diajarsetiap hari, dibuka pada tahun 1950. Sekolah itu begitu berjaya sehingga lebih 100 sekolahmuzik utama dibuka dalam dekad yang akan datang (Eösze 1962:79).Selepas kira-kira 15tahun kira-kira 50% daripada sekolah-sekolah di Hungary adalah muzik sekolah (Russell-Smith 1967:44).Kejayaan Kodaly akhirnya tumpah di luar sempadan Hungary. Kaedah Kodalypertama kali dibentangkan kepada masyarakat antarabangsa pada tahun 1958 padapersidangan Persatuan Antarabangsa untuk Pendidik Muzik (Kardi) yang diadakan diVienna. Satu lagi I.S.M.E. persidangan di Budapest pada tahun 1964 peserta dibenarkanuntuk melihat kerja Kodaly pertama tangan, menyebabkan lonjakan kepentingan. Pendidikmuzik dari seluruh dunia mengembara ke Hungary untuk melawat sekolah-sekolah muzikKodaly (Choksy 1999:4). Simposium pertama yang didedikasikan semata-mata kepadakaedah Kodaly telah diadakan di Oakland, California pada tahun 1973, ia adalah di acara inibahawa Antarabangsa Kodaly Society telah dirasmikan. Hari ini kaedah Kodaly berasaskandigunakan di seluruh dunia (DeVries 2001:24).
Pedagogi
Menggunakan prinsip-prinsip ini sebagai asas, rakan sekerja, rakan-rakan Kodaly, dan pelajaryang paling berbakat membangunkan pedagogi sebenar yang kini dikenali sebagai KaedahKodaly (Choksy 1981:8). Banyak teknik yang digunakan telah diadaptasi daripada kaedahyang sedia ada (Choksy 1999:15). Pencipta muzik teknik penyelidikan Kaedah Kodaly
 
pendidikan yang digunakan di seluruh dunia dan diperbadankan mereka mereka merasakanadalah yang terbaik dan paling sesuai untuk digunakan di Hungary (Choksy 1981:9).
Anak-pendekatan pembangunan.
Kaedah Kodaly menggunakan pendekatan pembangunan kanak-kanak untuk urutan,memperkenalkan kemahiran selaras dengan keupayaan kanak-kanak (Choksy1999:10). Konsep-konsep baru diperkenalkan bermula dengan apa yang paling mudah untukkanak-kanak dan berjalan lebih sukar (Landis 1972:56). Kanak-kanak mula diperkenalkankepada konsep muzik melalui pengalaman seperti mendengar, menyanyi, atau pergerakan(Wheeler 1985:12). Ia adalah hanya selepas anak-anak menjadi biasa dengan konsep bahawadia belajar bagaimana untuk notate (Landis 1972:46). Konsep sentiasa dikaji semula dandiperkukuh melalui permainan, pergerakan, lagu, dan latihan (58).
Rhythm suku kata
Kaedah Kodaly menggabungkan suku kata rentak yang sama dengan yang dicipta oleh 19-Perancis abad ke-teori Emile-Joseph Chêvé (Choksy 1999:16). Dalam sistem ini, nilai-nilainota yang diberikan suku kata tertentu yang menerangkan tempoh masa mereka (12). Sebagaicontoh, nota suku dinyatakan oleh ta suku kata manakala pasangan nota 8 dinyatakan denganmenggunakan suku kata ti-ti. Nilai nota yang lebih besar telah menyatakan denganmelanjutkan ta untuk menjadi ta-atau "ta-o" (nota 1/2), ta-aa atau "ta-oo" (separuh nota kecilbertitik), dan ta-aaa atau "ta-ooo" ( nota keseluruhan) (Wheeler 1985:13). Suku kata ini yangkemudiannya digunakan apabila mata-bacaan atau sebaliknya melaksanakan irama.
Rhythm dan pergerakan
Kaedah Kodaly juga merangkumi penggunaan pergerakan berirama, teknik yang diilhamkanoleh kerja pendidik muzik Swiss Emile Jaques-Dalcroze (Choksy 1981:10).Kodaly biasadengan teknik Dalcroze dan bersetuju bahawa pergerakan adalah alat penting untukinternalisasi irama (Landis 1972:42). Untuk mengukuhkan konsep irama baru, KaedahKodaly menggunakan pelbagai pergerakan berirama, seperti berjalan, berlari, berarak, danbertepuk tangan. Ini boleh dilakukan ketika mendengar muzik atau nyanyian. Beberapalatihan nyanyian memanggil guru untuk mencipta pergerakan berirama sesuai untukmengiringi lagu-lagu.
Rhythm urutan dan notasi
 Konsep berirama diperkenalkan pada kanak-kanak perkembangan cara yang sesuai.Nilai-nilaipertama berirama yang diajar adalah nota suku dan nota 8, yang dekat dengan anak sebagaiirama mereka sendiri untuk berjalan dan berjalan (Choksy 1999:10). Irama pertama kalidialami oleh mendengar, bertutur dalam suku kata irama, nyanyian, dan melaksanakanpelbagai pergerakan berirama. Hanya selepas pelajar mendalami irama ini adalah notasidiperkenalkan. Kaedah Kodaly menggunakan kaedah dipermudahkan notasi irama, menuliskepala nota hanya apabila perlu, seperti untuk nota separuh dan nota keseluruhan.
 
Movable-do solfege
Kaedah Kodaly menggunakan sistem alih-lakukan suku kata solfege, di mana, semasapenglihatan nyanyian, darjah skala dinyanyikan menggunakan nama suku kata yang sama(melakukan, re, mi, fa, jadi, la, dan ti). Suku kata menunjukkan fungsi dalam kunci danhubungan antara padang, bukan padang mutlak (Landis 1972:45). Kodaly telah mulaterdedah kepada teknik ini semasa melawat England, di mana sistem alih-do yang diciptaoleh Sarah Glover dan disokong oleh John Curwen telah digunakan di seluruh negara sebagaisebahagian latihan paduan suara (Landis 44). Kodaly dijumpai alih-do solfege untukmembantu dalam membangunkan rasa fungsi yg mempergunakan gaya suara, sekali gusmeningkatkan kebolehan penglihatan-nyanyian pelajar (Choksy 1981:8). Kodaly merasakanbahawa alih-do solfege mendahului berkenalan dengan kakitangan, dan membangunkan satu jenis trengkas menggunakan singkatan solfege dengan notasi dipermudahkan berirama(Choksy 1999:14).
Turutan melodi dan pentatony
Darjah skala diperkenalkan selaras dengan corak perkembangan kanak-kanak. Buku Latihanpertama Kodaly adalah berdasarkan pada skala diatonic (Choksy 1999:3), tetapi pendidiktidak lama lagi mendapati bahawa anak-anak bergelut untuk menyanyi langkah separuhselaras dan belayar dalam pelbagai (11). Oleh itu, adalah bahawa skala pentatonis datanguntuk digunakan sebagai sejenis loncatan batu (9-10). Disemak semula latihan Kodalybermula dengan minor (ketiga yang km) dan kemudian, pada satu masa, add la, lakukan, dansemula. Hanya selepas kanak-kanak menjadi selesa dengan padang-fa dan ti diperkenalkan,satu pencapaian yang lebih mudah apabila diajar dalam berhubung dengan skala yang telahditubuhkan pentatonic.
Isyarat tangan
Gambaran tanda Solfege tangan Curwen. Versi ini termasuk kecenderungan mempergunakangaya suara dan tajuk yang menarik untuk nada setiap. Tanda-tanda tangan, yang jugadipinjam dari ajaran Curwen, yang dilakukan semasa latihan menyanyi untuk menyediakanalat bantuan visual.

Activity (36)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
niya.RT liked this
Joe Raize liked this
Yuet Sum Wan liked this
Qaseh Qaede liked this
Liwei Lee liked this
jp sia liked this
Qaseh Qaede liked this
jp sia liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->