Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Www.referate.ro-caracterizarea Comparativa a Cernoziomului Si a Cernoziomului Cambic 78a72

Www.referate.ro-caracterizarea Comparativa a Cernoziomului Si a Cernoziomului Cambic 78a72

Ratings: (0)|Views: 58|Likes:
Published by Maryna Guta

More info:

Published by: Maryna Guta on Jul 04, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/04/2012

pdf

text

original

 
CARACTERIZAREA COMPARATIVĂ ACERNOZIOMULUI ŞI A CERNOZOMULUICAMBIC
Caracteristici CernoziomCernoziom cambicDefinire-este de origine rusă (pământnegru)-prezenţa orizontului Am cu crome
2-umed-orizontul de tranziţie AC
3,5-cernoziomuri levigate-prezenţa orizontului Bv cu val şicrome
3,5-umed şi
5,5-uscat- orizont Am cu crome
2.Răspândire-zona de stepă propriuzsă-în România 8,2% din teritoriu- C. română, Dobrogea, C. de Vest, puţin Transilvania şi Moldova-zona de silvostepă (Oltenia,Muntenia,Moldova, Transilvania,Dobrogea-în partea dinspre stepă a silvostepei-în continuarea cernozimurilor -circa 2,2mil ha Clima-temperat continental de stepă-precipitaţii medii anuale de 430-540 mm.-temperaturi medii anuale 8,5-11,4
o
C-indice de ariditate 20-26-evapotranspiraţia potenţială 640-700 mm-precipitaţii bogate în timpul verii,urmate de secetă prelungită şitemperaturi ridicate vara-grade variate de continenta-lism,mai accentuat în Moldova şi C.Română-precipitaţii medii anuale 560-600mm-precipitaţii mai reduse la sfârşitulverii şi începutul toamnei-regim hidric percolativ iarna şi primăvara-temperaturi medii anuale 9,2-11,2
o
C-evopotranspiraţia potenţială 650-700 mmwww.referat.ro
 
Vegetaţianaturală-asociaţii de graminee bineîncheiate, înalte.-sistem radicular bogat şi bineînrădăcinat-asociaţii ierboase răspândite(festuca vallesiaca, agropirumcristatum)-vegetaţia ierboasă-pâlcuri rare dePrunus spinosa, Roca canina,Amygdalus nana, Crataegusmonogyna-păşuni şi fâneţe-se păstrează doar izolat pe suprafeţereduse-este formată din pâlcuri de păduricu poieni mari sau păduri rărite-vegetaţia lemnoasă este dominatăQuercus pedunculiflora, Quercus puberces-arbuşti predomină Ligustrumvulgare, Crateegus monogyna-la liziera pădurii Rosa canina,Rubus fruticosa-vegetaţia ierboasă Paoa bulboasa,Festuca pseudovinaFauna-activitatea fazei vii al solului şicreşterea nr. de populaţii este multstimulată de materia organică ce seacumulează anual în sol- nr. mare de populaţii: miriapode,moluşte, nematoizi, acarieni,furnici.-se dezvoltă o floră bacteriană deechilibru-se desfăşoară o intensă activitatede descompunere a resturilor organice-faza vie este foarte binereprezentată şi este deosebit deactivă, având rol important înformarea şi evoluţia solurilor -nr mare de lumbricide, miapode,insecte şi rozătoare-intensă este şi activitatea microorganismelor hunificatoareMateriale parentale-loesses, depozite loesoide şialuviuni loesificate-nisipuri fine bogate în carbonat decalciu-loesuri şi depozte loesoide-depozte nisipoase fine, remaniateeolian-luturi marnoase şi mai rar argileRelieful-şesuri plane (câmpiile şi teraselenetede), slab ondulate cu altitudiniîntre 15-20 m-terase, coline cu versanţi prelungi-forme de relief variate-câmpii înalte, uşor sau puternicdenivelate-terase, coline joase-podişuri întinse sau ondulate-altitudinea este de 50-100 m în zonade câmpie şi 100-200 m în zonacolinarăApa freatică-adâncimi mari sub 10-20 m( evoluţia cernoziomilor esteautomorfă)- excepţie Lunca Dunării şi C.Banatului unde apa freatică este la2,5-5m (cernozomuri fidro-apa freatică se găseşte sub nivelulcritic la adâncimi mari şi nuinfluenţează procesul de formare acernoziomului cambic tipic-în C. Dunării şi C. de Vest apafreatică se ridică deasupra nivelului
 
automorfe)critic la 2,5-3m.Profil,Proprietati.
Cernoziomurile tipice au profilul Am- A/C-C sau Cca. In comparatie cu solurile balane au orizontul Am mai inchis la culoare (brun- inchis sau negricios) si deobicei mai gros (40-50),A/C, de asemena ,mai gros (20-30) si mai inchis laculoare ,iar C sau Cca ia adancime mai mare (peste60-70cm).
Profilul are numeroase neoformatii biogene,dar de CaCO3 incepand numai de la baza orizuntului Am sau din A/C.
Textura ca si in cazul solurilor balane este nediferentiata pe profil, adeseamijlocie( uneori catre fina sau grosiera, in functie de materialul parental), dar  prezinta o situatie mai buna in ceea ce priveste structura(glomerulara), porozitate siregimul aerohidric.
Continutul de humus este mai mare(3-6%) si de asemenea ,de calitate(mull calcic);gradul de saturatie in baze si reactive au valori mai mici decat la solurile balane, dar favorabile(V in jur de 90%, iar pH-ul=7,0-7,6);activitatea microbiologica siaprovizionarea cu substante nutritive sunt bune.FERTILITATE.
Fac parte din categoria celor mai fertile soluri.Remedierea deficitului de apace apare in anii si perioadelor secetoase se face prin aplicarea de lucrariagrotehnice, dar mai ales prin irigatii, iar in scopul crearii unor conditii si mai bune de aprovizionare cu substante nutritive se recomanda ingrasaminte cuazot, fosfor, potasiu si gunoi de grajd.
Sunt soluri foarte bune pentru toate culturile, dar se folosesc, mai ales, pentruculture de camp(grau, orz,porumb,floarea-soarelui, soia, in ulei, cartofi, sfecla,mazare, fasole,etc.), plante furajere si legume.ORIZONTUL Amolic(Am)
Este un orizont mineral avand urmatoarele caractere:
Culoare inchisa a materialului atat in asezare naturala cat si in stare sfaramata,avand crome si valori <3,5 in stare umeda si valori <5,5 in stare uscata;de asemenea, valoarea culorii trebuie sa fie cu cel putin o unitate mai inchisa decat cea aorizontului C sau a celui subiacent; daca contine 40% calcar fin limita de culoare lauscat se elimina, iar valoarea culorii la umed trebuie sa fie<5%.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->