Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
9Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
A kompetencia fogalma és elemzési módszerei

A kompetencia fogalma és elemzési módszerei

Ratings:
(0)
|Views: 3,523|Likes:
Published by Rita Konyha

More info:

Published by: Rita Konyha on Jul 05, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/19/2015

pdf

text

original

 
BUDAPESTI MSZAKI- ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM
Ű
GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KARPSZICHOLÓGIA MESTERSZAK 
 Munkakör- és kompetenciaelemzés, munkakör értékelés kurzus
A kompetencia fogalma és elemzési módszerei
 – kidolgozott kompetencia modellek – 
 Előadók: Kertész Adrienn Dr. Nemeskéri Gyula Készítette: Konyha Rita2010. november 11.
 
A széles körben alkalmazható kompetencia fogalom kidolgozására az 1990-es évekbenkerült sor. A kompetencia fogalma mindinkább meghatároz bizonyos nemzetközi folyamatokat,tudonyos és kesbé tudonyos gyakorlati tekenygeket
(Kelemen, nd).
Akompetenciakutatás elméleti, módszertani gyökerét az andragógia, mint multidiszciplináristudományág foglalja magában; a gyakorlati terepet a piaci versenyben szerepet vállalómultinacionális szervezetek emberi erőforrása adta
(Szabó, 2006).
I. A kompetencia meghatározása
A kompetencia egy latin eredetű szó, melynek jelentése,
valamire képes
. AFelnőttoktasi és- pzési lexikon szerint a
„kompetencia alapvetően kognitív alapútulajdonság, de fontos szerepet játszanak benne a motivációs elemek, képességek és egyébemocionális tényezők”
 
(Szegvári, 2009).
A kompetenciának számos fogalmi meghatározása létezik, ebből is következik, hogyegyértelmű meghatározása nincs.Az Amerikai Menedzsment Szövetség definíciója:
„Az egyén általánosítható tudása,motivációi legbensőbb személyiségjegyei, társasági szerepei vagy képességei, készségei,amelyek a munkakörben nyújtott kiemelketeljesítnyhez thetők”.
Wodruffemeghatározása szerint: „
Viselkedésminták egy készlete, melyet a munkakör betöltőjének be kell vetnie ahhoz, hogy a munkaköri feladatokat és funkciókat kompetensen lássa el”
. Kemp ésMcCelland úgy fogalmaz, hogy:
„Kiválóan teljesítők személyiség jellemzője, pontosabban az egyén olyan tulajdonsága, amely nélkülözhetetlen egy munkakörben vagy szerepben nyújtott hatékony teljesítményéhez”.
Spencer és Spencer 
1
szerint:
„Egy személy alapvető meghatározó jellemzői, melyek okozati kapcsolatban állnak a kritériumszintnek megfelelő hatékony és/vagykiváló teljesítményre”
. Quinn definíciója a következő:
„Egy bizonyos feladat vagy szerepteljesítéséhez szükséges tudás, és képesség.”
Boyatzis meghatározása:
„Az egyén hatékonyés/vagy kiváló munkaköri teljesítményt eredményező személyiségjellemző.”
2
 
(Szegvári, 2009;Szelestey, nd).
 
„Az OECD szerint a kompetencia dinamikus jelenség; az oktatás, képzés a szakmai és személyes tapasztalatok együttese; meghatározott funkció teljesítésére való alkalmasságot  jelent. Szubjektumközpontú, konkrét, az egyén önszervező képességét, gondolkodási éscselekvési diszpozícióját foglalja magába. Egyéni képességeket, cselekvőképességet, acselekvéshez szükséges személyiségjegyeket és know-how-t jelent, melyek strukturálódnak ésegymásra épülnek”
 
(Kelemen, nd, 4. o.).
Valamennyi meghatározás említ személyiségjegyeket, tudást, képességet és készségeket.Ez egybecseng azzal az elgondolással, hogy a kompetencia tartalmát három tényező alkotja: (1)szakmai felkészültség (szaktudás), (2) a tevékenységhez szükséges személyiségjegye
1
 
SPENCER és SPENCER 1992-ben megjelent könyve 1500 kompetenciaprofilt tartalmaz (ezt használta a Leonardo CATmunkacsoport is az eszköz kifejlesztésében).
2
 
A kompetenciairodalom legkiemelkedőbb kutatója RICHARD BOYATZIS, akinek 1982-ben megjelent „The CompetentManager, A model for Effective Performancecímű könyve mind a mai napig kimeríthetetlen tárháza a kompetencia profiloknak és példáknak.
 
(készségek, jártasságok, képességek), (3) valamint a megfelelő attitűd (beállítódás)
(Szegvári,2009).
 A kompetenciák tartalmát Spencer, McClelland és Spencer jéghegymodellel szemléltetik 
(Jakó,nd.):
Mindezek mellett a meghatározások nagy szében szerepel a teljesítny. Ateljesítmény fontossága akkor érthető meg leginkább, ha a kompetenciákat a munkaerőpiacszemszögéből vizsgáljuk.Ez esetben a kompetencia a munkaerőpiac által igényelt személyes tulajdonságkéntfogható fel, amit az egyén az oktatási rendszerben eltöltött idő alatt sajátít el. A munkavilágában t oldalt különíthetünk el, egyrészt a munkavállaló pességeit, tudástőkéjét(kompetenciáit), másrészt a munkáltató elvárásait. A munkáltató elvár egy teljesítményt, amiegy adott kompetencia szintet igényel. Ha ezzel a kompetenciaszinttel a munkavállalórendelkezik, akkor képes megfelelni az elvárásoknak, és elérni a megfelelő teljesítményt. Nemletlen, hogy a kompetencia alarendszereknek nagy szerepe van a kiválasztásban, ateljesítményértékelésben, a bérezésben, vagy akár a leépítésben, de az emberek képességeinek fejlesztésében is. Az OECD szerint a legfontosabb munkahelyi kompetenciák 
(Jakó, nd):

Activity (9)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
13Scorpion13 liked this
Zsuzsanna Molnár liked this
Gyöngyi Végel liked this
Szabó Orsolya liked this
Csutoras György liked this
Helga Müller liked this
Magdaléna Husťáková liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->