Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more ➡
Standard view
Full view
of .
Add note
Save to My Library
Sync to mobile
Look up keyword
Like this
6Activity
×
P. 1
OLIMPI SHQIPTAR (Pikëpamje / kritikë / vlerësime / poetikë...) Flori Bruqi

OLIMPI SHQIPTAR (Pikëpamje / kritikë / vlerësime / poetikë...) Flori Bruqi

Ratings: (0)|Views: 2,276|Likes:
Published by shefdomi
Fjala e redaktorit
PIKËPAMJE NGA OLIMPI I MENDIMIT SHQIPTAR
Vepra "Olimpi shqiptar" është edhe një kontribut tjetër i mendimit intelektual
dhe vështrimit, pikëpamjes dhe mendimit kritik, të shkrimtarit dhe publicistit,
Flori Bruqi.Autor i shumë veprave, ai na del para lexuesit edhe me këtë vepër
në publicisatikë, si çdoherë me veprat e tij në këtë fushë, i arrirë, përmbledhës,
i veçuar dhe i shenjuar. Pas veprës paraprake, "Guxim shqiptar",që tek lexuesi
shqiptar, si në Kosovë ashtu edhe në Shqipëri, nuk mbeti pa jehonën e vet, tash
Flori Bruqi vjen para lexuesit tonë me një tjetër vepër hiç më pak të rëndësishme
se kjo që e theksuam.Madje,kjo e tashmja:"Olimpi shqiptar",në dukje
të parë,mbase nënkuptohet si vazhdimësi e "Guximit shqiptar",por kjo na del
disi më e veçuar përnga kuantiteti dhe kualiteti,përnga seleksionimi dhe vizioni
conceptual i librit,poashtu dhe përnga tematika dhe përnga seleksionimi i lëndës
së këtij libri. Nisur nga botimet elektronike,si tek libri "Guxim shqiptar", në
vebfaqen "Floart Press", Flori Bruqi ka ditur të veçojë në këtë vebfaqe letërsi
të mirëfillët, polemika të nivelit intelektual e shkencor,shkrime e veçime të tjera
nga shumë fusha letrare dhe të publicistikës. Me sajimin e librit "olimp shqiptar"
autori sinjifikon një pikë kulmore të asaj lënde që përfshinë brenda kjo
vepër dhe, pikërisht këtë synon autori t'ia ofrojë lexuesit. E tërë lënda, kuptohet,
më parë e botuar në vebfaqen e njohur "Floart Press", është lëndë e zgjedhur
dhe e përzgjedhur nga kritere të mirëfillta letrare, që përbëjnë një prezentim
zhanresh të ndryshme, duke u nisur nga poezia, me autorë të zgjedhur shqiptarë,
polemika për çështje të veçanta,çështje me tematikë psikologjike, analiza dhe
veçime nga letërsia botërore,kuptohet sipas përzgjedhjes së autorit,por edhe autorë
e figura të letërsisë, publicistikës dhe jetës buplike shqiptare, që në një
formë o në një tjetër, kanë shënuar pika kulmore në jetën dhe dijen shqiptare.
Të tilla figura në këtë vepër i gjejmë, nga bota letrare: Esad Mekulin,Azem
Shkrelin,Din Mehmetin,Fatos Arapin,Arshi Pipën, Martin Camajn,Anton Pashkun,
Agim Vincën,Sabri Hamitin,Besnik Mustafajn,Naim Kelmendin,Abdullah
Konushevcin,Fahredin Shehu, Iljaz Prokshin, Albana Lifschin,Rajmonda Moisiu
etj,nga ajo studimore si Rexhep Qosjen, Idriz Ajetin, Jup Kastratin,gjithashtu
për jetën dhe veprën e nobelistes shqiptare Nënë Terezën,pastaj për figurat madhore
të kohës sonë,legjendën e luftës, rezistencës dhe trimërisë shqiptare Adem
Jasharin, atë të presidentit historik të Kosovës, Ibrahim Rugovën, atë të shkrimtarit
tashmë me famë botërore Ismail Kadare, si dhe mjaftë tema të tjera me
interes të veçantë…Edhe me këtë vepër diktohet mëtimi i autorit Flori Bruqi që të seleksionojë kategori,vlera dhe çështje që shenjojnë nivele të arrira në
botën e kulturës shqiptare, dhe këtë ai arrinë ta bëjë me sukses, me një shije të
hollë dhe të zgjedhur.Me zellin dhe sensin e tij prej intelektuali të kujdesshëm,ai
pothuajse i vë shenjën pikante mendimit të analizës letrare,prezentimit,vështrim
it,krijimit,debatit, recensionit dhe shtjellimeve tematike, që ngrit brenda këtyre
vështrimeve dhe tematikës në këtë vepër…
Naim Kelmendi
Fjala e redaktorit
PIKËPAMJE NGA OLIMPI I MENDIMIT SHQIPTAR
Vepra "Olimpi shqiptar" është edhe një kontribut tjetër i mendimit intelektual
dhe vështrimit, pikëpamjes dhe mendimit kritik, të shkrimtarit dhe publicistit,
Flori Bruqi.Autor i shumë veprave, ai na del para lexuesit edhe me këtë vepër
në publicisatikë, si çdoherë me veprat e tij në këtë fushë, i arrirë, përmbledhës,
i veçuar dhe i shenjuar. Pas veprës paraprake, "Guxim shqiptar",që tek lexuesi
shqiptar, si në Kosovë ashtu edhe në Shqipëri, nuk mbeti pa jehonën e vet, tash
Flori Bruqi vjen para lexuesit tonë me një tjetër vepër hiç më pak të rëndësishme
se kjo që e theksuam.Madje,kjo e tashmja:"Olimpi shqiptar",në dukje
të parë,mbase nënkuptohet si vazhdimësi e "Guximit shqiptar",por kjo na del
disi më e veçuar përnga kuantiteti dhe kualiteti,përnga seleksionimi dhe vizioni
conceptual i librit,poashtu dhe përnga tematika dhe përnga seleksionimi i lëndës
së këtij libri. Nisur nga botimet elektronike,si tek libri "Guxim shqiptar", në
vebfaqen "Floart Press", Flori Bruqi ka ditur të veçojë në këtë vebfaqe letërsi
të mirëfillët, polemika të nivelit intelektual e shkencor,shkrime e veçime të tjera
nga shumë fusha letrare dhe të publicistikës. Me sajimin e librit "olimp shqiptar"
autori sinjifikon një pikë kulmore të asaj lënde që përfshinë brenda kjo
vepër dhe, pikërisht këtë synon autori t'ia ofrojë lexuesit. E tërë lënda, kuptohet,
më parë e botuar në vebfaqen e njohur "Floart Press", është lëndë e zgjedhur
dhe e përzgjedhur nga kritere të mirëfillta letrare, që përbëjnë një prezentim
zhanresh të ndryshme, duke u nisur nga poezia, me autorë të zgjedhur shqiptarë,
polemika për çështje të veçanta,çështje me tematikë psikologjike, analiza dhe
veçime nga letërsia botërore,kuptohet sipas përzgjedhjes së autorit,por edhe autorë
e figura të letërsisë, publicistikës dhe jetës buplike shqiptare, që në një
formë o në një tjetër, kanë shënuar pika kulmore në jetën dhe dijen shqiptare.
Të tilla figura në këtë vepër i gjejmë, nga bota letrare: Esad Mekulin,Azem
Shkrelin,Din Mehmetin,Fatos Arapin,Arshi Pipën, Martin Camajn,Anton Pashkun,
Agim Vincën,Sabri Hamitin,Besnik Mustafajn,Naim Kelmendin,Abdullah
Konushevcin,Fahredin Shehu, Iljaz Prokshin, Albana Lifschin,Rajmonda Moisiu
etj,nga ajo studimore si Rexhep Qosjen, Idriz Ajetin, Jup Kastratin,gjithashtu
për jetën dhe veprën e nobelistes shqiptare Nënë Terezën,pastaj për figurat madhore
të kohës sonë,legjendën e luftës, rezistencës dhe trimërisë shqiptare Adem
Jasharin, atë të presidentit historik të Kosovës, Ibrahim Rugovën, atë të shkrimtarit
tashmë me famë botërore Ismail Kadare, si dhe mjaftë tema të tjera me
interes të veçantë…Edhe me këtë vepër diktohet mëtimi i autorit Flori Bruqi që të seleksionojë kategori,vlera dhe çështje që shenjojnë nivele të arrira në
botën e kulturës shqiptare, dhe këtë ai arrinë ta bëjë me sukses, me një shije të
hollë dhe të zgjedhur.Me zellin dhe sensin e tij prej intelektuali të kujdesshëm,ai
pothuajse i vë shenjën pikante mendimit të analizës letrare,prezentimit,vështrim
it,krijimit,debatit, recensionit dhe shtjellimeve tematike, që ngrit brenda këtyre
vështrimeve dhe tematikës në këtë vepër…
Naim Kelmendi

More info:

Published by: shefdomi on Jul 11, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
See More
See less

03/01/2013

 
Flori Bruqi
OLIMPI
SHQIPTAR
(Pikëpamje / kritikë / vlerësime / poetikë...)
2009
A
 
Olimpi shqiptar
1
Flori Bruqi
Olimpi shqiptar 
(Pikëpamje/kritikë/vlerësime/poetikë...)
A
 
Flori Bruqi
2
Biblioteka
Feniksi
Redaktor
Naim Kelmendi
Recensent
Skënder Mulliqi
Redaktor teknik dhe dizajnuesi librit
Çajup Kajtazi
RUGOVA ART
 
Prishtinë2009
A

Activity (6)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Mejdi Musliu liked this
LooNaa Annaa liked this
Elda Malesia liked this
Norbert liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->