Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Szlovén Gasztronómia

Szlovén Gasztronómia

Ratings: (0)|Views: 708 |Likes:
Published by Gabor Turoczi

More info:

Published by: Gabor Turoczi on Jan 10, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF or read online from Scribd
See more
See less

03/31/2013

 
34
Chili
2008. március2008. március
Chili
35
TörTénelmi kiTekinTés
 A 6. században szláv emmigránsok érkeztek a maiSzlovénia területére, és meglepve tapasztalták,hogy az általuk lakatlannak hitt területet már ko-rábban belakták egy ismereten népcsoport tagjai.Utóbbiak őleg nomád állattartással oglalkoztak,és már ismerték a tejből készült ételek elkészítésimechanizmusát is. A 9. századtól az állattartásmellett használtak különböző darákat is, amelyek őleg árpából és kölesből készültek, majd hüvelye-seket és zöldbabot is. Ekkor már borsót, lencsét,káposztát, ehérrépát, mákolajat is ogyasztottak,de ismerték a lent, tököt is. Csak ünnepélyesnapokon ettek húst, ami az ekkortól kialakuló, ésegyébként a mai napig népszerű disznóvágásból(Kolina) származott. A 15. században a hajdinanagyban megváltoztatta, mondhatjuk sokkalegészségesebbé tette az étkezési szokásokat. A 17.században megjelent a kukorica, a 18. századbanpedig a krumpli, amelynek olyannyira sikerültmeghódítadnia a lakosságot, hogy mind a mainapig az egyik legnépszerűbb étel a szlovéneknél. A 19. században az ország az Osztrák Monarchiarésze volt, így az osztrákoktól átvették a külön-böző tésztákat és ánkkészítési szokásokat, dea rövid Napóleoni megszállásból kiolyólag iseltanultak bizonyos rancia ételkészítési eljá-rásokat. Cserébe a szlovének adtak a világnak kolbászt (kranjska klobasa), és eltekert különbö-ző töltelékű süteményt (potica), amely megté-vesztésig hasonlít a beiglire, de rengeteg enségesehér- és vörösbort is exportálnak. 1945-1991közt Jugoszlávia részeként sok Balkáni hatás értea szlovén gasztronómiát: így kerültek kapcsolatbaa szerb roston készülő húsokkal, pl. a Csevappal(darált sült hús), meg a hangos lakodalmakkal, de1960-tól kezdve olasz mintára népszerűvé vált apizza készítése, ogyasztása is.
A szlovén gasztornómia és a hozzá köthető szokások számos kultúra hatását hordozzák magukon: alpesi, medi-terrán, sőt számos vonatkozásban magyar tradíciók keveredéséből alakult ki és ezért olyan ismerős, mégis egyé-nien változatos. A szlovének csak az elmúlt évtizedekben kezdik újra felfedezni gyökereiket és újjáéleszteni aszocializmus alatt bepókhálósodott szokásaikat – ám kreativitásukkal és vendégszeretetükkel sikeresen ismer-tetik meg konyhájukat a világgal. Nekünk magyaroknak pedig majdnem olyan, mintha itthon ennénk egy jót.
Ízelíto Szlovéniából  
ÍrTA:
LUCULLUS

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
raulitojani liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->