Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
4Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Alapvető kínai fűszerek

Alapvető kínai fűszerek

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 1,664 |Likes:
Published by Gabor Turoczi

More info:

Published by: Gabor Turoczi on Jan 10, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF or read online from Scribd
See more
See less

05/09/2014

 
A
kínAioyhába regeteggasztroóma ráyzat va, ésee megelele regetegéleűszerhaszálat mód s alault.Az alapharmóát csupá éháyűszer alotja, am majdem m-deütt és mde ételbe megtalál-ható. ilye a szójaszósz, a rzsecet,a szezámolaj, a gyömbér, a hagyma,ohagyma, ers papra, só és a na-glutamát evű reálmáy. Utóbbt„zoozóa” vagy „a sóa” shvjá, amelye az a szerepe, hogya woba behajgált alapayagoategymáshoz „lácolja”, és adjaa töéletes harmóát. Ez gy perszeelsre vélhete agyo ehezeépzelhet el, ezért próbálu egy
Bevezetés
 
a
 
kínai konyha
 
rejtelmeiBe 6.
gasztró
         9         6         9         7
 
         9         6         9         7
A rovat a Lucullus Barát Társaság gasztroóma egyesület szama támogatásával észült.Bvebb ó:
www.lucullusbt.hu Wang mester,az Új Lanzhou és Wang mester konyhája éttermek vezetője 
hasolattal él: attól, hogy ordto-zu bele a levegbe, még em bz-tos, hogy éeelü, ugyas lehet,hogy egyszerűe háyz hozzáa „hagu”. Szóval lyesm a u-cója a a sóa az ételebe.Ugya agymértéű ogyasztásahalált oozhat, de smértébe seldézhet allergás tüeteet, ezértérdemes vele vgyáz – ugyaaorelelsségteljese álltju, hogy -hagyhatatla abból az ételbl, ame-lybe belevaló.
Keményítő
Va egy más érdeesség s a aoyhába, mégpedg a eméy-t haszálata. Számtala ucójaözül talá a legreatvabbat emel-é : ha vzbe és eméyt-be áztatott húscsoat sütü a woba, azo soal gyorsabbaelészüle (b. egy perc alatt!),mt eméyt élül társa.És a hús puha lesz, és om, átsült – em csalás, em ámtás –, csaegy apró trühöz olyamodtu. Aevével elletétbe tehát a emé-yt puhtó hatással br. Érdemesmég megemlte, hogy a aaem vágjá a ohagymát, uborát,haem többyre a bárddal jó agyotrávágva „rocsoljá” azoat. És m-lye gaz – gy eze az alapayagoereszt a levüet, amtl az adottétel soal tezvebb zű lesz. „Eze-et a elsorolásoat holap estg le-hete olytat” – álltja Wag mester,mvel regeteg va bellü.
Szójaszósz
A szójaszószoból több száz élelétez, zre, szre, összetevre,ajtára, márára való tetettel.A a étele legtöbbjéhez DARk(tehát sötét) tpusú szójaszószduál, a LiGHT (vlágos) tpusúszójaszószt leg halahoz, te-ger heretyűhöz haszáljá.A rzsecetbl, szezámolajból soalsebb a választé, ezebl sztebármt haszálhatu – a hagyma,ohagyma, só, gyömbér pedgugyaolyaa, mt a magyar oy-hába.
Csípős paprika
A csps papra lehet a (bár apapra em hoos kába), de aaa Magyarországo agy el-szeretettel haszáljá az Ers Ps-tát, mert álu 99%-ba hasolómasszát álltaa el. Ezevül az„els örös” űszerehez gyarahaszálatosa a „másod örös”űszere, úgymt a peg stlusúszósz, az öt űszer űszereveré,cuor, mustárgumó, rzsbor, „chcepowder” és társa. Eze a hozzá-való már boyolultabba, vszotsmeretübe már több száz aételt tudu elészte. Am pe-dg a beszerezhetséget llet – ejedjü meg, mert Magyarországomde elsorolt alapayagot meglehet vásárol. Ha érdésü va,érdezzé a Lucullus Barát Társa-ságot vagy Wag mestert!
alapveto fUszereka kínai konyhában 

Activity (4)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Dora Makoviczki liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->