Start Reading

Un american la Chișinău de Dumitru Crudu

Ratings:
Length: 320 pages5 hours

Summary

Acțiunea romanului Un american la Chișinău are loc la sfârșitul anilor ‘90 în Craiova, Brașov, Bran, Pitești, Câmpulung, Iași, Vaslui, Todirești, Ungeni, Flutura, Chișinău. Personajele principale ale cărții sunt un tânăr gazetar de la un cotidian din Brașov, basarabean de origine, Anton Șleahtițchi, și un american din Chicago, care ține neapărat să ajungă la Chișinău. Cel care-l conduce, Anton Șleahtițchi, nu o rupe deloc în engleză, iar americanul, în română. Un american la Chișinău mai e și un roman plin cu securiști, kaghebiști, mafioți, poeți ratați și curve, în care se ciocnesc mentalitățile și în care destinul zbuciumat al unor tineri e proiectat pe un fundal neorealist.

Alături de Marius Ianuș, în 1998, Dumitru Crudu a întemeiat mișcarea fracturistă printr-un manifest publicat în ziarul Monitorul de Brașov. Dumitru Crudu a publicat cinci volume de poezie, cel mai nou dintre ele, Eșarfe în cer (Editura Cartier, Chișinău), în 2012.
În 2003, a obținut Premiul UNITER pentru Cea mai bună piesă de teatru a anului din România. Piesele sale sunt jucate în România, Republica Molodova, Germania, Italia, Franța, Haiti, Camerun, Bulgaria. După unele dintre piesele sale s-au turnat filme în Italia, România și Republica Moldova.
În 2008, Dumitru Crudu a publicat romanul Măcel în Georgia la Editura Polirom din Iași și, în 2011, romanul Oameni din Chișinău la Editura Tracus Arte din București. Unele fragmente din romanele sau povestirile sale au fost traduse în cehă, germană și engleză.

Read on the Scribd mobile app

Download the free Scribd mobile app to read anytime, anywhere.