From the Publisher

Autorova ovjera rata okrutno je točna u svojoj priči, žestoka u tempu, a ideološki posve politički nekorektna. Žmirićevi junaci nose brutalnost i žestinu u kostima, nisu zadani nego ih oblikuju okolnosti i prokazuju sve pa i posve nevine ideje o ratovima koje ljudi vode uime obrane domovine.
Ironija u naslovu romana nagovara nas da pomislimo kako se autorov pogled na ratnu stvarnost izvitoperuje u virtualni svijet filma. Taj dojam mnogošto bi ovdje mogao sanirati, ponajprije ljudske duše. No on je, dakako, posve lažan, jer “Blockbuster” je stvarna knjiga, knjiga od živog ljudskog mesa. U kojoj utjehe nema, niti je može biti.
U tekstu romana nema nacionalne patetike i izljeva domovinske patnje, nema brutalnih optužbi ni potrage za odgovornima. Blockbuster tretira rat kao još jedan u nizu karakteristično ljudskih projekata kojima se ne nazire smisao. U određenom smilslu on nadilazi granice konkretnog prostora i vremena te postaje općenitim simbolom, neiscrpnom zalihom traumatskih iskustava par excellence. Žmirićev rat nije pretrpan općeljudskom simbolikom, nema u njemu romantičarske poetike niti velikog spektakla. Nema u njemu ni humora ni nacionalnog ponosa ni proživljavanja traume. Žmirićev je rat prije svega brutalan, otuđujuć i iskren – s jedne strane obilježen apsurdom, a s druge utemeljen rečenicom iz Vrdoljakovog filma U gori raste zelen bor: "S neprijateljem ne treba razgovarati jer se uspostavi da ti je rod." Ovako omeđen diskurs stavlja ga rame uz rame s najboljim djelima ratne tematike s domaćih prostora u zadnjih dvadeset godina.

Published: Zoran Zmiric on
ISBN: 9781301327577
Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
Availability for Blockbuster
With a 30 day free trial you can read online for free
  1. This book can be read on up to 6 mobile devices.