Start Reading

Nababul

Ratings:
Length: 464 pages9 hours

Summary

Așa se întâmplă în hățișul societății moderne, în acest mare paienjeniș de interese, de ambiții, de servicii făcute și primite: toate mediile sociale comunică între ele, misterios legate prin fire tainice, de la existențele cele mai falnice până la cele mai modeste.

Iată ce explică împestrițarea, complexitatea acestui studiu de moravuri, adevărata rețea de fire împrăștiate, pe fundalul cărora scriitorul, grijuliu de a reda adevărul, este constrâns să-și proiecteze drama.

Istoria literară a reținut din opera lui Alphonse Daudet în special partea sentimental-idilică, potrivită lecturii copiilor. Tonul puțin dulceag din primele scrieri este treptat înlocuit de o paletă mai viguroasă, care-l îndreaptă pe făgașul romanelor de factură balzaciană. Moravurile burgheziei politice și de afaceri din vremea celui de-al doilea Imperiu sunt prezentate în culori negre. Bernard Jensoulet, poreclit Nababul, este tipul de om de afaceri cuprins de ambiții politice. Dar în final, Jansoulet nu este decât o victimă a nesățioasei societăți pariziene...

Read on the Scribd mobile app

Download the free Scribd mobile app to read anytime, anywhere.