Start Reading

La gurile Africii

Ratings:
Length: 245 pages4 hours

Summary

„Și în povestiri și în aceste însemnări de călătorie, Grigore Ilisei introduce fiorul fanteziei mărind, ca să mă exprim cât mai în acord cu specificul scrisului său, «sub lupă». Ceea ce lentila apropie, deși încă la dimensiuni abia perceptibile, primește din partea imaginației o sporire nouă, dar nu în sens spațial, ci intelectual. Procedeul mi se pare a veni de la Hogaș, scriitor prezent nu numai aici, în note de călătorie, ci și în prozele lui Grigore Ilisei.“ (Val Condurache)

„În largul său în descrieri, cu o pană (un penel) dedată zugrăvirii metaforice, într-o cromatică proaspătă, Grigore Ilisei este și un narativ, cu apetit pentru istorii din care izvorăște o «lecție tulburătoare» (îl interesează și istoria, fiindcă, de bună seamă, «istoria este o comoară»). E o aplecare ce nu poate decât să stimuleze reflexivitatea însemnărilor.“ (Florin Faifer)

„Șoldul cel mic al Africii, pistoletul, cum mi se înfățișează Tunisia când privesc paniglobul, este parcă o deltă a continentului, prin ale cărei brațe și guri intri într-o lume fastuoasă, fabuloasă, fascinantă, frisonantă și puțin înfricoșătoare, totodată. Te afli în fața unei revărsări de necunoscut și mister. Așa îți închipui partea aceasta a Terrei, fie și din fuga gândului. E, într-adevăr, aveam să o constatăm, un tărâm al tainei, ce nu și-a pierdut nici azi, când secretele de pe fața pământului aproape că au dispărut, puterea iradiantă a misteriosului.“ (Grigore Ilisei)

Read on the Scribd mobile app

Download the free Scribd mobile app to read anytime, anywhere.