Start Reading

Casa din întuneric

Ratings:
Length: 403 pages7 hours

Summary

„Romanul e captivant, bine scris, în ciuda unor efuziuni retorice prea lungi pe alocuri, care puteau fi scurtate. Un text elaborat de către un cărturar, cu lecturi din Schopenhauer, Nietzsche, Jung sau Dostoievski făcute în profunzime, temeinic. În consecință, e un roman în care simbolurile apar la tot pasul, incifrate în text, în tehnica unui modernism hermeneutic care nu poate fi scos din ecuație (…). Strict tehnic, ne aflăm în fața unui Bildungsroman construit pe un scenariu clasic, de inițiere: tânărul Matei (toate numele sunt luate din Biblie…) interiorizează sfâșietor, dramatic moartea prematură a tatălui său, David, pierdut într-un accident de mașină pe Valea Oltului, se află în conflict deschis cu mama sa, Riri, femeie pragmatică, dar intrată în faza unui deficit de căldura umană, mascată prin nervozitate, și își fixează întreaga afecțiune pe ființa compensativă a bunicului, Grig, mort și el spre sfârșitul romanului, și pe aceea a profesorului universitar Semion Ruda, stilat, elevat, aristorcatic, un concitadin de ocazie și «tată-surogat», căruia, în cele din urmă, protagonistul romanului îi datorează relansarea intelectuala – viitor student în filosofie – și formarea literară, ca romancier, talentul compensativ al scrisului descoperindu-și-l oarecum fără premeditare sau îndemnuri din afară, ca pe o efervescență internă a propriei sale ființe. (Ștefan Borbély)

Viața cotidiană este transferată în interioritate, iar tensiunile generatoare de suspans sunt direcționate către aceeași nevoie urgentă de a deveni. Eroii Aurei Christi sunt făpturi aflate între lumi, între vârste, între maluri. (Irina Ciobotaru)

Intenția vădită a autoarei este aceea de a explora personajele până în adâncul firii lor, astfel încât nu acțiunea să stea în prim-plan, ci caracterele. (Bogdan Mihai Dascălu)

Read on the Scribd mobile app

Download the free Scribd mobile app to read anytime, anywhere.