Start Reading

Επικοινωνία Με Νοήμονα Όντα

Ratings:
523 pages5 hours

Summary

Βρισκόμαστε στην εποχή που οι γήινοι έχουν ιδρύσει αποικίες και βάσεις στα δυο ημισφαίρια της Σελήνης και στον Άρη. Η συγκοινωνία μεταξύ Γης – Σελήνης και Σελήνης – Άρη είναι τακτικότατη. Οι άνθρωποι, αυτόν τον καιρό, θεωρούν τη Σελήνη και τον Άρη σαν την έκτη και την έβδομη ήπειρο της γης.
Ο Άλκης, ένας νέος Έλληνας επιστήμονας του Κέντρου Ατομικών Ερευνών Δημόκριτος, επινοεί δυο καινούργιες διαστημικές συσκευές, την πρώτη την ονόμασε «δισκοπομπό» και τη δέυτερη «Νέο-Τάλω». Ο «δισκοπομπός» είναι ένας μικροσκοπικός πομπός-ανιχνευτής που μπορεί να εκτοξευθεί και να τηλεκατευθυνθεί από μακριά και είναι δυνατόν να κολληθεί σα βεντούζα σε οποιαδήποτε μεταλλική επιφάνεια. Ο «Νέο-Τάλως» είναι ένα αυτοκινούμενο ρομπότ που μπορεί να πετάξει, ακόμη και να ταξιδέψει στο βάθος της θάλασσας.
Η δεύτερη ηρωίδα του μυθιστορήματος, η Σόφη, είναι Ελληνίδα γιατρός - φυσιολόγος που δουλεύει για συγκεκριμένη υπηρεσία της ΝΑΣΑ.
Οι δυο ήρωες μας, εκτός από εξαίρετοι επιστήμονες, είναι και ριψοκίνδυνοι ερευνητές του διαστήματος. Προβληματίζονται έντονα με σκέψεις και αγωνίες, όπως: «Υπάρχουν άλλοι κόσμοι στο αχανές σύμπαν όπου κατοικούν διαφορετικά νοήμονα όντα και πως μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους;», «είναι ωφέλιμη και χρήσιμη για την ανθρωπότητα η παραπέρα κατάκτηση του σύμπαντος κόσμου;», «Διατηρούνται τα συναισθήματά και οι σκέψεις, αν ξεφύγει το σώμα μας (ύλη) από την βαρύτητα του ηλιακού μας συστήματος», «θα γινόμασταν, στην περίπτωση ταξιδιού στο «κενό διάστημα», περισσότερο αισθηματίες πιο τρυφερά όντα και ανώτερες διάνοιες;». Γνωρίζονται στη Νέα Υόρκη όπου και ξεκινά ένα ειδύλλιο μεταξύ τους, που δυναμώνει συνεχώς...
Ψάχνοντας να βρουν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματά τους, οι δυο επιστήμονες ηγούνται επικίνδυνων γήινων αποστολών στο διάστημα και κατορθώνουν, με τη χρήση της Ελληνικής τεχνολογίας, να παρακολουθήσουν τα ίχνη των ιπτάμενων δίσκων που εμφανίζονται εκεί και να εντοπίσουν τα κρησφύγετα των εξωγήινων όντων στη Γη, στον Άρη και στη Σελήνη.
Ύστερα από συναρπαστικές περιπέτειες και συμπλοκές τα δυο είδη συμφιλιώνονται και επικοινωνούν μεταξύ τους, αναλαμβάνοντας κοινή δράση για να εξηγηθούν παράξενα και μυστήρια φαινόμενα που υπάρχουν σε πολλά μέρη της γης, ανακαλύπτοντας, στον ωκεανό, και τα ίχνη της βυθισμένης τεχνολογίας της Ατλαντίδας....»
Ξεκινώντας να το διαβάζετε, πολύ γρήγορα θα συνειδητοποιήσετε ότι είναι ένα συναρπαστικό, ευχάριστο μυθιστόρημα κλασσικής επιστημονικής φαντασίας που σας κόβεται η ανάσα.
Στη φαντασία των ανθρώπων υπεισέρχονται στην αρχή συνήθως αφηρημένες έννοιες. Αλλ’ αυτές μπορεί με την εμπειρία να περάσουν στο νοητικό μας εργαστήρι και να πάρουν συγκεκριμένη μορφή. Η κλασική επιστημονική φαντασία και τα προϊόντα της βασίζονται στη λογική. Ή πρέπει να στηρίζονται στη λογική. Γιατί ακριβώς δεν μπορεί να μην προσεγγίζουν, ή να μην εξαρτώνται, από την επιστημονική εμπειρία, το πείραμα, από τις έρευνες, απ’ ότι συμβαίνει πολλές φορές στην πραγματικότητα.
Με βάση τα εφόδια από τις πηγές αυτές ο δημιουργός δίνει προεκτάσεις λογικές, ώστε να μπορούν κάποτε να επαληθευθούν ή να συμβούν. Σας θυμίζω τον Ιούλιο Βέρν και τόσους άλλους οραματιστές του παρελθόντος, όπως τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι, τον Κρίστιαν Άντερσεν τον Ντεκάρτ κ.α.,τα διανοήματα των οποίων επαληθεύτηκαν...
Διακατεχόμενος από φιλειρηνικό πνεύμα επαφής με τυχόν εξωγήινα όντα που ενδεχομένως συναντήσουμε στην προσπάθεια κατάκτησης του παράξενου σύμπαντος, ο συγγραφέας δείχνει διάφορους δρόμους που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να μπούμε στα ίχνη τους, και να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Ο συγγραφέας αναθέτει στους ήρωες του να ζήσουν περιπέτειες δράσεις, στη γη και στο διάστημα, ωφέλιμες για την ανθρωπότητα. Η συμφιλίωση και η αλληλοκατανόηση, μεταξύ των δυο διαφορετικών ειδών, που επιδιώκουν και το καταφέρνουν, ο Άλκης και η Σόφη, παραμένουν ζητούμενα και για τη μεταφύτευσή τους στη γη, στις καρδιές όλων των ανθρώπων.

Read on the Scribd mobile app

Download the free Scribd mobile app to read anytime, anywhere.