Start Reading

Mari mituri despre dezvoltarea copiilor

Ratings:
391 pages5 hours

Summary

„Imediat ce ai anunțat că ești însărcinată, rudele, prietenii, cunoscuții, chiar și persoanele străine se grăbesc să-ți dea sfaturi. Pe internet găsești tot felul de informații despre naștere și creșterea copiilor, unele verificate, altele mai puțin, dar care adesea se bat cap în cap. Cum s-o scoți la capăt în tot acest hățiș informațional? Mari mituri despre dezvoltarea copiilor este o carte ce-și propune să «demoleze» ideile preconcepute, bazându-se pe rezultatele cercetărilor științifice, pe dovezi, pe date statistice.


Cartea dezbate fără menajamente 50 de «mituri», răspunzând la întrebări precum: Se poate prezice sexul bebelușului uitându-te la forma corpului matern? Generează anestezia epidurală complicații la naștere? Să lași copilul să plângă sau să-l iei în brațe la cel mai mic semn de suferință? Să îl așezi în premergător ori să-l lași să se ridice singur în poziție bipedă? Poate vaccinarea să inducă autismul? Dar consumul de zahăr îmi va agita copilul? Până la ce vârstă este indicată alăptarea? Îmi traumatizez copilul pe viață dacă-i dau o palmă? Divorțul părinților poate distruge viața copiilor?


Cu exemple din filme și seriale cunoscute, cu trimiteri la referințe bibliografice de încredere, cartea de față reprezintă un mic ghid pentru părinți, extrem de util în numeroasele momente de cumpănă cu care se confruntă pe parcursul creșterii unui copil. Totodată, ea poate fi și un excelent suport de curs pentru cei ce se pregătesc în psihologia copilului.


Ideea că un copil singur la părinți este răsfățat datează de peste un secol… cercetările sugerează că aceasta nu este în realitate decât un mit… Copiii singuri la părinți […] au o motivație de realizare înaltă, un nivel mai ridicat al stimei de sine și relații mai pozitive cu părinții […] și sunt similari tuturor celorlalte grupuri familiale în ceea ce privește maturitatea, spiritul de cooperare, autocontrolul, stabilitatea emoțională, participarea socială, extraversia și popularitatea în grupul lor de vârstă.“ – Stephen Hupp și Jeremy Jewell


„Gemenii identici nu sunt identici din punct de vedere genetic? O femeie poate rămâne însărcinată în timpul sarcinii? Nu toate fetele au cromozomi sexuali XX și nu toți băieții au cromozomi XY? Tații nu folosesc pedeapsa corporală mai des decât mamele? Acestea și multe alte mituri sunt discutate prin prisma cercetărilor științifice de cea mai înaltă calitate, și nu așa cum obișnuim să facem noi, majoritatea părinților, atunci când recurgem la intuiții, zvonuri și păreri transmise din gură-n gură. Această carte ar trebui să se afle pe noptiera oricărui părinte și consultată ori de câte ori ai dubii că faci ceea ce trebuie.“ – Michael Shermer, redactor al revistei Skeptic, editorialist la Scientific American, autor al cărților: Why People Believe Weird Things, The Believing Brain și The Moral Arc.

Read on the Scribd mobile app

Download the free Scribd mobile app to read anytime, anywhere.