Start Reading

Izabrane pjesme

Ratings:
132 pages1 hour

Summary

Reprezentativan izbor pjesama velike ruske pjesnikinje, prvi put u hrvatskom prijevodu. Vezani stih i gustoća značenja ove poezije postavljaju vrlo visoke zahtjeve pred prevodioca te je to vjerojatni razlog zbog kojega se u nas uglavnom prevodila autoričina proza. No originalnost, komunikativnost i intenzitet njezinih stihova prava su svečanost za svakog ljubitelja poezije.
Za biblioteku „Mala zvona“ pjesme Marine Cvjetajeve izabrao je, preveo i popratio pogovorom Ludwig Bauer.



"Marina Ivanovna Cvjetajeva (1892-1941) ubraja se danas među najznačajnije pjesničke stvaraoce dvadesetog stoljeća. Počela je pisati kao dijete pa je prema nekim podacima prvu pjesmu napisala kao šestogodišnja djevojčica. Kao iznimno senzibilna i samosvojna osamnaestogodišnjakinja objavljivala je već zrelu poeziju uokvirenu poetikom i stilskim razdobljem simbolizma. I kvantiteta i kvaliteta tih pjesama jasno ukazuje na originalan stvaralački duh koji će u poeziji naći svoj životni izraz. U tim najranijim pjesničkim ostvarenjima Cvjetajeva je jasno iskazala nesvakidašnji talent i zacrtala pravce svoga ukupnog stvaralaštva, a moglo bi se reći – i nagovijestila krivudavi put svoga života.(...)
U svakoj fazi njezina poezija, zanimljiva i dopadljiva na svoj način, vrlo angažirano poseže za temama koje su bile koliko vječite teme poezije toliko i izricanje stavova i sudova ispred svoga vremena i njegovih konvencija."

(ulomak iz pogovora)

Read on the Scribd mobile app

Download the free Scribd mobile app to read anytime, anywhere.