Start Reading
  • Create a List

Patnje mladoga Werthera

Ratings:
Length: 115 pages2 hours

Summary

Goetheov prvi, djelomično autobiografski epistolarni roman Patnje mladoga Werthera (1774.) tragična je priča o neuklopljenom i preosjetljivom građanskom mladiću i intelektualcu, koji se nesretno se zaljubljuje u djevojku Lotu koja je zaručena za drugog "vrlog muža"... Djelo je odmah kad se pojavilo postalo književna senzacija, a Goethe je sa svega 25 godina zbog njega postao svjetski slavni književnik. Romanom dominira romantičarski Weltschmerz, "svjetska bol"; oblikovao je i potakao rani romantizam i njegove omiljene teme kao što su prenaglašena emotivnost i sentimentalnost izuzetnog pojedinca. Mladići toga doba masovno su oponašali Werthera, te je zabilježen određeni broj samoubojstava po uzoru na glavni lik romana.


Johann Wolfgang von Goethe (1749.-1832.) prema općem slaganju najveći je njemački pisac, "veliki duh" koji je snažno obilježio svoje vrijeme i cjelokupnu svjetsku književnost. Patnje mladoga Werthera njegovo su najčitanije i najpopularnije djelo, a njegova drama Faust (1808.-1832.) smatra se za jedno od najvećih i najsloženijih djela svjetske književnosti.


Donosimo redigiran i tumačenjima nadopunjeni prvi hrvatski prijevod Werthera, književnika Milutina Cihlara Nehajeva iz 1931. godine.


Lektira za 2. razred srednje škole.

Read on the Scribd mobile app

Download the free Scribd mobile app to read anytime, anywhere.