Start Reading

Priče s ostrva, iz grada i sa planine

Ratings:
Length: 205 pages3 hours

Summary

Vladimir Nazor je autor nekoliko zbirki pripovijetki, koje tematski variraju od alegorije, fantastike i bajke, do kasnijih realističnih novela iz gradskog života.


Zbirka "Priče s ostrva, iz grada i sa planine" (1927.) sadrži autobiografske pripovijetke koje za temu imaju autorove uspomene iz djetinjstva i mladosti. Antologijska je pripovijetka "Voda", u kojoj autor pripovijeda neobični događaj iz djetinjstva na otoku Braču, jedinstvena među Nazorovim pričama i po tome što se u njoj koriste lokalizmi i brački čakavski dijalekt.


Vladimir Nazor (1876.-1949.), književnik, prevoditelj, političar - predsjednik ZAVNOH-a i prvi predsjednik Sabora poslijeratne Hrvatske – rodom s otoka Brača, autor je izuzetno velikog broja pjesničkih i proznih djela za djecu i za odrasle, među kojima se ističu alegorijska pripovijetka (roman) "Veli Jože", bajka "Bijeli jelen", njegove autobiografske pripovijetke, zatim intimna poezija i nacionalne mitološko-legendske pjesme i spjevovi (Hrvatski kraljevi, Medvjed Brundo, Utva zlatokrila), te putopisi i dnevnički zapisi, osobito oni iz vremena Drugog svjetskog rata.


Zbirku "Priče s ostrva, iz grada i sa planine" donosimo u cijelosti, prema prvom izdanju iz 1927. godine.


Lektira za 7. razred osnovne škole.

Read on the Scribd mobile app

Download the free Scribd mobile app to read anytime, anywhere.