Picătura de înţelepciune by Nicolae Banicioiu by Nicolae Banicioiu - Read Online

About

Summary

Este o carte care adună în acelaşi loc şi-n acelaşi timp, o diversitate de informații şi mesaje pozitive, energie şi învățăminte care vin din istoria şi cultura națională şi universală, din tradițiile şi folclorul poporului român dar şi din lumea "necuvântătoarelor".Trebuie doar s-o "deschideți" şi  sigur vă va cuprinde pasională curiozitate.Primiți în casele domniilor voastre, "Picătura  de înțelepciune" şi "navigați" prin "apele" ei liniştite sau învolburate !S-aveți "călătorie  frumoasă"!

Published: Ideea Europeana an imprint of PublishDrive on
ISBN: 9786065945654
List price: $5.00
Availability for Picătura de înţelepciune
With a 30 day free trial you can read online for free
  1. This book can be read on up to 6 mobile devices.

Reviews

Book Preview

Picătura de înţelepciune - Nicolae Banicioiu

You've reached the end of this preview. Sign up to read more!
Page 1 of 1

semeni.

CUVÂNT-ÎNAINTE

După o viață tumultuoasă petrecută în domeniul militar, care, pe lângă multă responsabilitate și mari riscuri, mi-a oferit și șansa aventurii, am revenit la „scris. O îndeletnicire mai veche, pe care simt că am avut-o dintotdeauna, dar care a fost monopolizată pentru o bună bucată de vreme de tematica tehnică specifică domeniului de activitate în care am profesat. Astfel, pasiunea mea pentru scris, în acest timp, s-a manifestat atât cu ocazia exercitării calității de Președinte al colegiului de redacție al ziarului „PROTECȚIA CIVILĂ, care a funcționat pentru o perioadă de mai mulți ani în județul Teleorman, cât și cu ocazia mai multor articole și proiecte științifice, pe care le-am elaborat și redactat în domeniul protecției civile, cu referire la măsurile de protecție și autoapărare în caz de dezastre sau război.

Însă, în paralel cu activitatea militară, ce comporta un grad ridicat de complexitate, am avut în vedere permanent și cultivarea pasiunii pentru propria-mi desăvârșire culturală. Astfel, puținul timp care-mi rămânea, dincolo de exercitarea profesiei și îndeplinirea responsabilităților cotidiene, îl foloseam pentru a mă avânta, de fiecare dată tot mai mult, în largul și inepuizabilul „ocean al culturii umanității. Drept urmare, pot spune că astăzi sunt norocosul posesor al unui „bagaj destul de bogat de cunoștințe și informații referitoare la comorile și zestrea de înțelepciune depozitate de patrimoniul cultural național și universal. Iar acest „bagaj, care de fapt reprezintă un neprețuit „dar către care viața mi-a călăuzit pașii, acum se cere a fi împărtășit și celorlalți, ajutându-mă astfel să-mi redescopăr pasiunea pentru creația literară. Acel tip de creație literară care se vede descătușată de formalismul de specialitate al profesiunii de militar, fără însă a suferi sub aspectul importanței și utilității conținutului informațional comunicat cititorului. Până la urmă, protecția înpotriva dezastrelor sau a războaielor și protecția în fața erodării culturale se dovedesc a fi deopotrivă importante pentru viața omului, și nu de puține ori încercările de ordin spiritual și cultural cu orientare răuvoitoare ori greșită au făcut mai mult rău decât toate pericolele enumerate. Și cum altfel ne putem proteja în fața pericolelor și a expansiunii deșertului arid, al unei spiritualități și culturi denaturate și ademenitoare pe calea pierzaniei, precum o Fata Morgana, decât prin a face recurs la zestrea culturală oferită de înaintași.

De aici și până la dorința de-a da naștere unui volum de poezii n-a mai fost decât un „pas! Tot ce adunasem de-o viață în cuget și simțire acum dorea să răzbată la suprafață, să fie destăinuit și celorlalți, în special tinerilor cărora le sunt atât de necesare și utile punțile către esențe și valori profunde, încât nu știam cu ce să încep! Astfel, a apărut „PICĂTURA DE ÎNȚELEPCIUNE, o carte care se dorește a fi o asemenea punte, cu un format plăcut, compus din șapte capitole care dezvoltă tematici diverse, ce fac recurs la istorie, la aventurile marilor pionieri ai descoperirilor geografice, la cultură și arte, la obiceiuri și tradiții, la pilde și cimilituri; pe cât de simple la prima vedere, pe atât de adânci în sens și semnificație.

În sensul celor de mai sus, pentru a mijloci întâlnirea cititorilor cu poeziile, poemele și fabulele ce se regăsesc în cuprinsul acestei cărți, chiar cu riscul de a risipi câte ceva din farmecul și misterul ce le însoțește, sperând însă că acest lucru totuși, pe fond, le va stimula suplimentar interesul, îndrăznesc să devoalez unele aspecte „din culisele" genezei prezentului volum.

Astfel, pentru început, trebuie să menționez că după trecerea în rezervă (ieșirea la pensie) mi s-a deschis „apetitul pentru excursii sau, mai bine zis, pentru turismul cultural, fapt care m-a purtat către locuri pe care le-am întâlnit pentru prima dată în cărți sau în istorisirile altora. Așa s-au „născut: PARADISUL MALTEZ, THASSOS, VALENCIA, dar și o parte însemnată din poemul MARTIRAJUL BRÂNCOVENILOR.

În acest ultim caz, pentru a mă documenta (în detaliu) cu privire la această dramă istorică, unică în istoria umanității, am fost de trei ori la ISTANBUL, respectiv la închisoarea YEDIKULE (șapte turnuri), PATRIARHIA ECUMENICĂ, piața YALY KYOȘC și altele. Am dorit să simt, să pipăi și să respir „aerul istoric al acelor timpuri. Și astfel am scris poemul, punând multă pasiune și suflet. Nici nu se putea altfel. Evenimentul de la 15 august 1714 este extraordinar; depășește limitele omenești! Acolo și atunci, s-a întâmplat o minune, adică ceva „DUMNEZEIESC, pentru că sfinții martiri, până atunci niște oameni obișnuiți, dintr-odată au devenit demni, curajoși, capabili să-și dea viața pentru CREDINȚĂ! Și au făcut-o cu multă demnitate cutremurând întreaga omenire! Tot pentru a pătrunde mai mult din misterul acestei drame și a putea să o redau cât mai aproape de adevărul istoric, am ajuns să lecturez mai multe surse istorice, din nefericire unele dintre acestea contrazicându-se între ele pe alocuri.

Apoi, într-un registru oarecum similar, pot spune despre ASTA-I „POHTA CE-AM POHTIT „că este o altă „încercare în care am pus mult suflet. MIHAI VODĂ VITEAZUL este „Geniul din Carpați, cel mai mare „Geniu Militar" al EUROPEI timpurilor sale! Pentru a crea acest poem am