Start Reading

Hija e nemit

Ratings:
394 pages7 hours

Summary

“Kjo histori është absolutisht një bombë!”
“Tensionuese dhe lidhëse nga faqja e parë deri te e fundit.”
“Lexohet rrjedhshëm, njeriu harron të shikojë orën.”
E dini ju, që shkenca gjatë viteve të fundit, pas shumë përpjekjesh, arriti të provojë, që njeriu nëpërmjet mendimeve të tij mund të ndryshojë kodin e tij gjenetik dhe atë të njerëzve të tjerë, deri në aktivizimin e gjenit të vdekjes?
Kur në Kenian e viteve 50-të lufta Mau-Mau pothuajse kishte përfunduar, fati lidhi bashkë Kanoron, djalin e një fshatari kenian, dhe Makenën, një vajzë jetime. Sëbashku ata kërkuan lumturinë e madhe, “të jetonin njësoj si zotërinjtë e bardhe feudal”. Triumfi dhe pasuria e pabesueshme e tyre arriti fundin mjeran, kur ai i mbërthyer nga kriza e moshës mesatare bie në dashuri me Miss Kenia.
Fillon një luftë si në filmat amerikan, me të gjitha mjetet, deri te ritualet vdekjendjellëse dhe magjinë e zezë. Kur fëmijët e Makenës fillojnë të vdesin njëri pas tjetrit, fillimisht askush nuk beson në veprimin vdekjeprurës së nëmeve të vjetra afrikane. Por hap pas hapi shfaqen provat e para shkencore, të cilat trondisin të gjitha përfytyrimet e dritanishme. Kur Kanoro dalloi, se çfarë kishte ndrequr, ishte shumë vonë.
“Zot, mizerja është e madhe!
Ata që unë thirra, shpirtërat, nuk po më ndahen.”
J.W.v. Goethe – Nxënësi magjik
Në këtë triller autori, përpara sfondit historik të çlirimit të Kenias nga fuqia kolonialiste britanike, bashkon ritualet e nëmeve shekullore të sharmanëve të zinj me zbulimet shkencore më moderne mbi epigjenetikën (gjithçka lidhur me gjenet). Çka në fillim tingëllon e pabesueshme, bëhet hap pas hapi një e vërtetë mbytëse.

Read on the Scribd mobile app

Download the free Scribd mobile app to read anytime, anywhere.