Start Reading

Rukopis Dowland

Ratings:
15 pages12 minutes

Summary

Rukopis Dowland je štampan u časopisu The Gentleman's Magazine 31. maja 1815, godine. Poslao ga je, u obliku priloga, Džejms Dauland (James Dowland) navodeći da je original pisan na podužem svitku pergamenta i da verovatno potiče sa početka XVII veka. Međutim, stručnjaci smatraju da je pisan oko 1550. godine, a neki ga čak datiraju godinom 1500. Original je, nažalost, izgubljen.

Ovaj rukopis, kao i rukopis Cooke, pisan 50 do 100 godina ranije, prozno je delo koje opisuje tzv. Stare dužnosti zidara masona. Po Euklidovim uputstvima, sinovi egipatskih gospara dobiše dužnosti i počeše da se bave zidarstvom (masonstvom) učestvujući u izgradnji Solomonovog hrama. Zidarstvo se otud širilo po svetu i tako dospelo, preko Francuske, i u Englesku u doba Sent Olbana (umro 209. ili 251., a moguće i 304. godine). Smrću njegovom, nauk zidarije se gubi, ali se ponovo javlja u toku vladavine kralja Atelstana (894-939), tj. njegovog sina Edvina koji je poznavao geometriju i od oca dobio povelju za sazivanje godišnje skupštine zidara-masona u Jorku.

S obzirom na vremensku distancu između rukopisa Cooke i Dowland od možda 100 godina, ovaj rukopis predstavlja savremeniji oblik masonskih dužnosti i povezuje se sa tekućom politikom vlasti u Engleskoj druge polovine XVI veka. Tada je došlo do povećanja zidarskih nadnica u Londonu, uz istovremenu strogu kontrolu istih u severnom delu Engleske.

Read on the Scribd mobile app

Download the free Scribd mobile app to read anytime, anywhere.