Rukopis Lansdowne

Book Actions

Start Reading

Book Information

Rukopis Lansdowne

Ratings:
Rating: 0 out of 5 stars0/5 ( ratings)
Length: 18 pages13 minutes

Description

Ovaj rukopis, jedan od mnogih sličnih, umnogome se oslanja na svoje engleske „pretke“, pogotovo Poemu Regius i Rukopis Kuk (Cooke) u kojima se na sličan način, ali u drugom, stihovnom formatu, daju preporuke o načinu ponašanja srednjevekovnih, a najverovatnije i mnogo ranijih operativnih zidara.
Ono što Rukopis Lansdowne čini drukčijim od gorespomenutih je verovatna činjenica da je to prepis, dosta nemaran i skraćen, ranijih engleskih dokumenata sličnog tipa. Dok se u zbirkama zidarskih propisa iz kontinenatlnog dela Evrope više insistira na kaznama i, sve u svemu, strogom praćenju kako kolektivne tako i pojedinačne volje vladajućih autoriteta, u engleskim rukopisima provejava obaveza poštovanja prvenstveno najviših autoriteta (kraljeva, prinčeva) ili neposrednog pretpostavljenog (gospodara), a zidarska zajednica ima i opšte policijsko-političke obaveze odbrane postojeće institucije kraljevstva (prijavu izdaje na pr.). Zidari, kao profesija i jesu pogodni za takvu aktivnost zbog prirode svoga posla (selidbe na razna gradilišta, kontakata sa raznim ljudima iz različitih slojeva, osmatranja života ljudi, slušanja tema razgovora i komentara itd.).
Ono što i Rukopis Lansdowne i gore spomenute engleske rukopise pomalo razlikuje od drugih evropskih je, po mom mišljenju, nešto konkretnije upućivanje na kasniju organizaciju slobodnog zidarstva, što svedoči o ekstenzivnijem korišćenju engleskih izvora od strane sastavljača „modernih“ konstitucija i drugih regulativnih dokumenata poglavito u XVIII i XIX veku.

Read More