Istoria aparatului de fotografiat Primele incercari

Cea mai veche fotografie care s-a pastrat este datata din 1826 sau 1827 si este imaginea unei curti interioare vazuta de la fereastra sa de catre francezul Joseph Nicéphore Niepce. Poza a necesitat o expunere de 8 ore. Rezultatul obtinut a fost un pas enorm pentru cercetarea in domeniul fotografiei. Incercari notabile de a captura imaginile sunt si cele ale britanicilor Thomas Wedgwood si Sir Humphry Davy la sfirsitul secolului 18. Din pacate, ei nu au reusit sa fixeze cu succes imaginile pe care le-au creat. Imaginea lui Niepce, desi bine fixata pe hirtie, nu avea calitatea necesara care ar fi asigurat adoptarea acestei noi tehnici. A trebuit ca un alt om de stiinta, Louis Jacques Mandé Daguerre, care a devenit asociatul lui Niepce si a continuat sa lucreze indépendant dupa moartea acestuia, sa aduca aceste prime tentative la un nivel care sa asigure succesul la public. Daguerre a creat imagini simple direct pe support de metal.A facut experimentele in anii 1830, iar in 1839 a facut anuntul istoric al descoperirii procesului ce avea sa poarte numele sau. Acesta implica expunerea unei placi de cupru argintata, developarea imaginii in vapori de mercur si fixarea acesteia in solutie de sare. Imaginile rezultate erau foarte fragile la atingere si trebuiau sa fie protejate de o sticla, dar erau capabile sa pastreze si cel mai mic detaliu. In aceeasi perioada, a anilor 1830, fizicianul britanic William Henry Fox Talbot facea propriile sale experiente. Primele succese le-a avut in 1835 si includeau imprimarea imaginii frunzelor unei plante facute cu aparatul sau de fotografiat in miniatura (supranumit si aparatul “ cursa de soareci ”). Acestea erau imagini negative imprimate pe hirtie, preparate cu solutii de saruri de argint, sensibile la lumina, fixate intii in saruri obisnuite si, mai apoi, la sugestia lui Sir John Herschel (renumitul astronom englez), in trisulfat de sodiu, cunoscut si ca “ hypo ”. Urmatorul pas important in cercetarea lui Talbot a fost descoperirea unei imagini “ latente ”, produsul invisibil al unei expuneri scurte, care putea fi developat chimic.

Roll-Filmul
Urmatorul mare pas in dezvolatrea fotografiei a fost aparitia la sfirsitul anilor 1880 a roll-filmului. Meritul pentru aceasta descoperire ii revine americanului George Eastman. In 1884 Eastman a introdus roll-filmul , care permitea expuneri multiple, mult mai practic ca negativul pe sticla. Dezvoltarea

dar si marirea imaginilor. In 1855 fizicianul englez James Clerk Maxwell a definit baza teoretica a fotografiei in culori. procedeul nu s-a schimbat. Suntem in anul 1888. Succesul a fost imens. Aceste poze erau facute de un amator. A fabricat un aparat usor de fotografiat si un film care permitea 100 de expuneri. Lumina artificiala a permis fotografierea in timpul noptii si in camerele intunecoase. devenise accesibila oamenilor de rind. frgile si incomode. In special aceasta metoda era folosita in cazul daguerreotipului. Aceasta va ramine cel mai popular proces. La inceput a incercat cu o hirtie tratata cu niste substante speciale. Mai apoi. aceea de a schimba placile de sticla. placa devenind sensibila si razele ultraviolete. Daguerrrotipistul londonez William Edward Kilburn a inregistrat cel mai mare succes in colorarea pozelor sale. suplu. . a fost pasionat de fotografie. ales astfel pentru ca se poate pronunta la fel in aproape toate limbile cunoscute. an in care Eastman a ales numele de KODAK pentru inventia sa. care apoi expedia aparatul la Rochester si primea inapoi pozele imprimate. Acest american. Sensibilitatea la culori a fost mult imbunatatita. care utiliza roll-filmul. Tot atunci eastman a lansat sloganul publicitar al firmei sale. suportind competitia a multor alti producatori pina in anul 1935. we do the rest!”. Fotografia nu mai era apnajul specialistilor. dar perfectionarile aduse au fost multiple.tehnicii fotografice a continuat asadar prin cercetarile lui Eastman. El a inteles principiul celor trei culori primare care sunt baza pentru toate culorile. angajat timp de 14 ani al unei banci. la infrarosii si la razele X. La inceputul sec 20 au avut loc multe experimente. Fotografia in culori Dorinta publicului de a se bucura de fotografii in culori este evidentiata de frecventa cu care coloratul de mina era folosit la primele fotografii. Era de ajuns sa apesi un singur buton. cu ajutorul unui tinar chimist a scos primul suport pentru fotografie transparent. pentru ca in 1904 fratii AuguAuguste and Louis Lumicre au anuntat dezvoltarea unei tehnici. ca si apartul sau incarcat cu un nou film. si a infiintat in iunie 1881 o companie care fabrica si distribuia in toata America placi fotografice pe baza de colodiu umed. cind a aparut Kodachrome. La mai mult de 100 de ani de la acele evenimente. In 1907 si-au patentat descoperirea sub Autochrome plates. totul pentru un 10 dolari. care a facut inconjurul lumii si nu a fost uitat nici la 100 de ani :”You press the button. si aconstruit o noua masina adaptata la acesta. pentru ca sa devii magician. tindu-le o tenta naturala. Dar eastman avea o idee inovatoare.

Camerele cu roll-film sunt aproape date uitarii de marea majoritate a consumatorilor.Fotografia digitala Ultima etapa in dezvoltarea recenta a stiintei fotografice o realizeaza fotografia digitala. Avantajele sunt nenumarate printre care poate cel mai important este spatiul incomparabil mai mare de pastrare a pozelor (nu mai depindem de cele 36 de pozitii ale unui roll-film). putand apoi sa fie transferata pe alte suporturi magnetice (calculator) sau pe hartie (la fel cum se intampla cu imaginile impregnate pe rollfilm). cu exceptia profesionistilor traditionalisti. Camerele digitale inregistreaza in memoria lor digitala fotografia. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful