KAWASAN RUKUN TETANGGA SUNGAI PASSAI JALAN ULU TEKU, SIBU

Kertas Kerja Program Masih Ada yang Sayang Anjuran KRT Sg. Passai, Sibu PENGENALAN Setiap ahli masyarakat sentiasa digalakkan supaya menghormati dan mentaati warga tua yang lebih berpengalaman dalam aspek kehidupan. Yang boleh kita lakukan ialah menggembirakan hati dan membahagiakan hidup mereka. Ibu bapa haruslah mengajar anak-anak supaya membantu datuk dan nenek mereka yang tidak bertenaga, terutamanya ke tandas atau sewaktu berjalan-jalan. Apabila luangan masa berkualiti dikongsi bersama warga tua, kebahagiaan hidup berkeluarga dapat dicapai sekali gus merealisasikan slogan "rumahku syurgaku jua". Dengan berbuat begitu, masyarakat yang penyayang dan prihatin dapat dilahirkan. Akhirnya , setiap daripada kita berpeluang melalui hidup pada usia lanjut. Mahukah kita melihat warga tua hidup merempat di lorong-lorong kemiskinan? Oleh hal yang demikian, pendidikan mengapresiasi warga tua haruslah dimulakan sejak kecil kerana melentur buluh biarlah dari rebungnya. Dengan semangat ingin membantu dan meringankan beban kehidupan warga emas, setiap daripada kita mampu mengubah kehidupan mereka daripada duka menjadi suka. Ingatlah bahawa hari ini hari mereka, esok hari kita.

KUMPULAN SASARAN Adalah menjadi harapan kumpulan sasaran ini terdiri daripada ahli-ahli warga emas KRT Sungai Passai, Jalan Ulu Teku, Sibu.

Takrifan Warga Emas ditakrifkan mereka yang berumur 60 tahun ke atas. Takrifan ini berpandukan kepada takrifan yang dibuat di “World Assembly On Aging in 1982” Vienna.

Dasar MEWUJUDKAN MASYARAKAT WARGA EMAS YANG SEJAHTERA, BERMARUAH, MEMPUNYAI MARTABAT DlRI YANG TINGGI, DENGAN MENGOPTIMUMKAN POTENSI DlRI MEREKA DAN MENENTUKAN MEREKA MENIKMATI SEMUA PELUANG DlSAMPING MENDAPAT PENJAGAAN DAN PERLINDUNGAN SEBAGAI AHLI KELUARGA, MASYARAKAT DAN NEGARA.

00 RM30. serta mewujudkan peluang untuk membantu mereka terus hidup berdikari. 3. 3. TARIKH. masyarakat dan negara. 3. Memajukan potensi warga emas agar mereka terus aktif dan produktif dalam pembangunan negara.00pagi – 12. TEMPOH. Selain memupuk semangat perpaduan. ANGGARAN PERBELANJAAN KEWANGAN Bil. Meningkatkan kehormatan dan martabat diri warga emas dalam keluarga. 1. 4. Program ini dianjurkan untuk meraikan Warga Emas di samping memupuk semangat kerjasama dan kejiranan yang tinggi di kalangan masyarakat setempat.00 RM10. 2.00 tengah hari) : Balai Raya Sg. 4. 2. 5. TEMPAT PERLAKSANAAN DAN PENYERTAAN Tarikh / Hari Tempoh / Waktu Tempat Penyertaan : 31 Ogos 2012 (Jumaat) : 1 hari (8. Passai.00 RM30. Bendahari Ahli Jawatan Kuasa : : : : : : : : 1. 2. program ini juga bertujuan menyemai sifat penyayang antara golongan belia dan warga emas agar mereka terasa dihargai dan diperlukan di kalangan masyarakat. Sibu : Anggaran lebih kurang 100 orang JAWATANKUASA PERLAKSANAAN PROGRAM Penasihat Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Pen.OBJEKTIF PROGRAM: 1.00 . Perkara Bakat Terpendam (10 orang secara undian) Harta Karun Bowling kelapa (warga emas dan 2 orang ahli keluarga) Isi air dalam botol (Warga emas dan 2 orang ahli keluarga) Amaun RM100. Setiausaha Bendahari Pen.

disiplin dan kepimpinan dalam menjayakan sesuatu program. leka main adat asal. Bawa gelung getah guna stro dengan mulut berpasangan.00 RM20. Kategori khas Keluarga ceria Peserta paling sporting PENUTUP Untuk mencapai objektif tersebut para peserta perlu untuk mendapat pendedahan dan pengecaman sebanyak mungkin.00 RM100. Disediakan oleh …………………………… (KAYA ANAK SAGIENG ) Disemak oleh ……………………………. ngajat. Lebih menyeronokkan lagi cabaran dan pengecaman melibatkan diri dalam aktiviti ini akan memberi kesedaran kepada peserta tentang pentingnya ssemangat bekerjasama dalam pasukan.5. 6. Keluarga ceria Peserta paling sporting Perbelanjaan makan / minum Perbelanjaan sampingan (persiapan / hiasan / peralatan) Jumlah Besar RM20.00 RM840. 8.00 (Dengan perkataan RM: Lapan Ratus dan Empat Puluh Ringgit Sahaja ) ACARA-ACARA : Acara Warga Emas 1. 7. ( ) .) Catatan: Semua peserta diberi hadiah 2. silap mata dll. 9. Bawa gelung getah guna stro dengan mulut berpasangan. kegigihan. sifat ketabahan mental. Isi air dalam botol (Warga emas dan 2 orang ahli keluarga) 3.00 RM500. Bowling kelapa (warga emas dan 2 orang ahli keluarga) 2. Ini akan membolehkan para peserta menyertai dan mengendalikan aktiviti ini dengan lancar serta sambutan yang menggalakkan.00 RM30. Bakat Terpendam – (Karaoke. Harta Karun (Cari harta tersembunyi) Acara berpasukan 1.

) . Kawasan Rukun Tetangga.Disahkan oleh ………………………… ( Pengerusi. Sungai Passai. Sibu.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.