Kata bilangan Nyatakan sama ada frasa di bawah betul (B) atau salah (S), kemudian berikan jawapan yang betul

untuk menggantikan jawapan yang salah. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. Kedua-dua orang menteri Satu suku jam Dua ringgit setengah Setengah pelajar Separuh daripada murid di dalam kelas tiap peserta pertandingan beribu-ribu buah komputer Setengah-setengah remaja Seluruh buah kampong tempat keempat belas di dalam kelas ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ) ) ) ) ) ) ) ) ) )

4. Setelah menunggu yang diharapkan pun tiba. 5. Hampir cermin mata.

lamanya, akhirnya bantuan

daripada pelajar kelas 6M memakai

6. Alisa tetap bersyukur walapun dia hanya mendapat tempat dalam pertandingan bercerita itu. 7. Mereka di dusun datuk Karim. lah yang cuba mencuri buah rambutan

8. Pada pagi, bapa saya akan pergi ke tempat kerjanya dengan berjalan kaki. 9. Ibu saya gemar bersarapan pagi dengan telur masak . 10. Perdana Menteri Malaysia ingin melawat masyarakat Orang Asli di Malaysia.

Tulis jawapan yang betul bagi soalan di bawah. beberapa seluruh segelintir separuh berguni-guni berjam-jam setiap dua pertiga kedua berempat Pilih jawapan yang betul. 1.___________ daripada penduduk setinggan di kawasan itu enggan berpindah ke penempatan baharu. A.Setiap B.Semua C.Beberapa D.Sebahagian

1. Terdapat orang murid sedang beratur untuk membeli makanan di kantin. 2. Hanya pelajar yang mahu menyertai pertandingan syarahan bahasa Melayu. 3. Pihak polis berjaya merampas diseludup dari negara jiran.
SKSIM/HAS/2012

beras yang cuba

sebahagian D. A. 6. 3. (Setengah / Secucuk / Ribuan ) penonton menyaksikan perlawanan bola sepak itu.satu per empat 6.pelbagai 4. A. A. 5. seorang akan dapat _____________. 8.para B. Jadi. 2.pelbagai B.segala C.Buah nangka ini akan dibahagi dua.seperlima SKSIM/HAS/2012 .setengah C.Siti dan keluarganya akan bersiar-siar di taman itu pada _____________ petang. Dr. A.seluruh D.keempat C. ( Semua / Segala / Setengah ) murid di kelas itu sedang beratur di luar bilik darjah. Deng hanya memberi cuti selama (pertama / setiap / satu ) hari kepada Anita. 7.keempat-empat D.seperdua B.seperempat D. Kakak mendapat tempat ( kedua-dua / dua / kedua ) dalam pertandingan itu.masing-masing Gariskan kata bilangan yang sesuai.beberapa B.separuh 3.Mui Leng akan melanjutkan pelajarannya dalam bidang fotografi selama _____________ tahun di kolej. 5. 1.sepertiga C. Sudah (berbulan-bulan / berjam-jam / bertahun-tahun ) saya menunggu Jamie di perhentian bas ini. Emak memberi ( kedua / setiap / separuh ) kek itu kepada jiran kami.tiap-tiap D.Fatin mengambil masa ____________ minggu untuk menyiapkan jahitan sulaman itu.beberapa C.empat B. ( Masing-masing / Pelbagai / Setengah ) jenis pakaian dijual di pasaraya itu.2. Penumpang dinasihati supaya memakai tali pinggang (setiap/masing-masing/beberapa). 4.Pihak kerajaan akan memastikan ____________ masalah yang disuarakan itu diselesaikan secepat mungkin. A.

" kata guru besar.Mak Limah memasukkan ___________ kilo gula ke dalam adunan itu.____________ orang penonton membanjiri Stadium Nasional Bukit Jalil untuk menyaksikan perlawanan bola sepak. 8. 3.Isi tempat kosong dengan kata bilangan yang sesuai.____________ ekor kambing sedang meragut rumput di padang itu. 5."___________ pelajar hendaklah mematuhi peraturan yang telah ditetapkan. 2. 6. setengah sebahagian Semua kedua sepuluh Beribu-ribu Setiap Beberapa 1. 4.Kakak saya tabungannya menyimpan ke ___________ daripada dalam wang bank.____________ benda yang tidak digunakan telah dibuang ke dalam tong sampah.Salim mendapat tempat ___________ dalam acara sukan. SKSIM/HAS/2012 .Pertandingan bola sepak itu disertai oleh ____________ buah sekolah seluruh daerah Batu Pahat. 7.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful