KOMUNIKASI DALAM NLP (NEURO-LINGUISTIC PROGRAMMING

)

DISAMPAIKAN OLEH: HJ BOHARI BIN SAMSUDIN PENOLONG PENGARAH SEKTOR PSIKOLOGI DAN KAUNSELING JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG GAYA VISUAL (VISUAL STYLE)
      

Melihat benda sebagai gambar (pictures) Mengingat sesuatu dengan bentuk gambaran dalam minda Belajar dengan cepat Bercakap dengan lebih laju atau cepat Mudah rasa bosan bila tiada perancangan Lebih gemar gambar, rajah, wayang/video Lebih cenderung untuk mendapat “gambaran keseluruhan” berbanding perincian

BERAPA KERAP MENGGUNAKAN PERKATAAN DI BAWAH?
  

Sekiranya anda seorang komunikator gaya lihat (visual style communicator) perkataan di bawah adalah sesuatu yang biasa bagi anda: Fokus, bayang, lihat, berseri, tunjuk, gambar Tenguk, tumpuan, imbas, kenang, wewarnai, perspektif, perhati, jelas, mengimpikan, menyingkap, menjelma.

BERAPA KERAP MENGGUNAKAN PERKATAAN DI BAWAH? Rasa, tegas, bersama, sentuh, tekan, keras, lembut, seronok, selesa, berhubung, tangkap, bawa, angkut, pedih, menusuk, remuk, terkejut, teruja, lentuk, hentak gosok Bagi membina rapport dan berhubung dengan komunikator gaya visual, anda perlu sedar akan perkataan yang mereka sering gunakan dan pilih untuk didengari dengan kerap. Jika anda seorang komunikator gaya lihat, anda juga perlu sedar berapa kerap anda sering gunakan perkataan tersebut dalam percakapan anda. Dengan dadnya kesedaran ini, anda akan menjadi lebih fleksibel dan dapat

lantang. diam. Adakah anda dapat gambaran yang sebenar sekarang? Berapa kerap anda menggunakan perkataan di bawah? . mayampuk. bincang. mengadu beritahu. berleter. meminta. menilai. bertanya. pen warna dan highliters Contoh soalan untuk orang gaya visual . berceloteh. Apa kesukaan setiap Gaya? Lihat -buat senarai (visual) -jawab soalan dengan kuat -seronok dengan helaian „isikan tempat kosong‟ -ambil catatan -gunakan pensil. . Bercakap. lafaz. Bagaimana awak lihat prestasi staf baru itu? . sebut.meningkatkan perhubungan dengan mereka yang berlainan gaya percakapan berbanding dengan anda. memanggil. Adakah anda nampak apa yang saya maksudkan? .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful