You are on page 1of 37

Imm Abu Hanifa: Al-Fiqh Al-Akbar

Fordtotta: Arslan Yvette s Bolek Zoltn Lektorlta: Bolek Zoltn s Kldos Jnos

Magyar Iszlm Kzssg 2012/1433 Minden jog fenntartva!

Elsz
A Knyrletes s Megknyrl Allah nevben, akihez meneklnk a megkvezend Stn ell Elszr is, egy muszlim letben csakis Allahnak s trvnyeinek veti al magt. Az igazhv napjban tbbszr fordul imiban Allahhoz, Hozz fordul, gondolatai Allah kr plnek. Vezrfonalunk a Kegyes Korn s az azt kiegszt Szunna. Az igazi muszlim tudsok e vezrfonalakra pt, tanulmnyozza a Prfta (bke s lds legyen Vele) lett, vizsglja az attribtumokat. Egy tvton jr aqida a teljes Iszlm megrtst s gyakorlst is befolysolhatja. A mai vilgban egy muszlimnak tudnia kell a sarkalatos pontokat, s el kell tudnia vlasztania a megengedettet a tiltottl! Amennyiben egy muszlim az aqidjban a ktsg ajtajt nyitja meg, knnyen tvtra mehet t. Az Iszlmot tanult s komoly felkszltsggel br igaz ton jr tudsoktl lehet merteni a tuds ktjbl. Az ilyen tudsok nyitottak, a kzpton jrk, jrtasak vallsunk minden szegletben, de egyttal igen szernyek, soha sem akarjk nmagukat tudsknt aposztroflni. Szvk jsgrl megismerhetjk ket! Els s legfontosabb alapunk-hitnk valdi megismershez, tanulshoz a kszikla, mely Allah szavait tartalmazza vltozatlan formban, s ez a Kegyes Korn. Vltozatlan, s csak ehhez mrten, az ezzel val teljes sszhangban tudunk brmit is akceptlni: Ht nem gondolkodnak el a Kornon? Ha Allahon kvl mstl lenne, bizony sok ellentmondst tallnnak benne.4:82 De a Kegyes Korn, annak ellenre, hogy 23 ven keresztl, rszletekben kldetett le, nem tartalmaz semmifle ellentmondst vagy hinyossgot. Mohammed Prfta (blv) kldetsnek kezdete ta vallsunkat tanulni kell. Mg komolyabb lett a helyzet, mikor az Iszlm kiramlott az Arab flszigetrl, s tallkozott eddig nem ismert filozfikkal s vallsokkal. Kapcsolat trtnt nem muszlim npekkel, akik nem tartoztak a Knyves Npek kz. gy szeretett Prftnk (blv) halla utn kt vszzaddal mr csoportok, szektk jelentek meg az Iszlmban. Ezrt az Ahl ul Szunna ismerete igen fontos szmunkra, hogy ne tvelyedjnk el Mohammed prfta s a kvetinek (sahaba) tjrl, a kijellt irnyrl! A sahabk voltak a tiszta s egyenes generci, e generci az, ahonnan hagyomnyokat merthetnk. A sahabk korai konszenzusa egy irnymutats is. A Kegyes Kornon s a Szunnn kvl msodsorban innen kaphatunk vlaszokat. A Kegyes Kornon s a Szunnn kvl az idzstihad (azaz a kzmegegyezs) s a tudsok vlemnye a muszlimok vallsi tmutati. Az els tudsok, akik ezt a tudomnyt, amit egysgknt Ilm al- Aqidnak vagy Ilm al-Kalamnak neveznk, az Ahlul Szunna szemszgbl poltk, a kvetkezk voltak: Imm Abu Hanifa /megh.148 H. utn/, s Imm ash-Shafi I /megh. H. u. 204/. Utnuk jtt egy sor nagytekintly tuds, mint pl. Imm al-Ashari /megh. H. u. 324/, Imm al-Maturidi /megh.Hu.333/, Imm alBaqillani /megh.H.u.402/. Imm Ibn Furaq /megh. H. u. 406/, Imm alHaramayn /megh.h.u.478/, Imm al-Ghazali /megh.H.u.505/ Imm ar-Razi /megh.H.u.606/, Imm an-Nasafi /megh.H.u.537/, Imm at-Taftazani-/megh. H.u.793/, s mg j pr szz nv, akik ezt a tudomnyt gazdagtottk mveikkel. Jelen knyv az Ahl ul Szunnrl rt legkorbbi rsok egyike.

Imm Abu Hanifa mondta a kvetkezket a tantvnyainak aqidjnak oktatsai sorn: -Ha egy monds Allah Kldtttl (blv) szrmazik, akkor az a fej, s az a szem." -vakodjatok attl, hogy a sajt vlemnyetek alapjn beszljetek Allah vallsrl. -Ragaszkodnotok kell a Szunnhoz. Aki azt elhagyja, az letvedt az egyenes trl." -Az emberek mindaddig jravalan fognak viselkedni, amg a hadszokat tanulmnyozzk s azok szerint valk. -Ha tudst keresnek a Szunna nlkl, akkor romlottak lesznek. -Senki nem llthat semmit, amg nem tudja, hogy a Prfta (blv) trvnye egybevg az kijelentsvel." Egyik tantvnya krdezte: s ha te mondasz valamit, ami nem egyezik Allah Knyvvel?" Imm Abu Hanifa vlasza: Akkor vesstek el az n dntsemet, s ragaszkodjatok a Knyvhz." -Egy jabb krds: s ha te mondasz valamit, ami nem egyezik a Prfta (blv) hagyomnyaival?" Az Imm vlasza: Akkor vesstek el az n dntsemet, s ragaszkodjatok a Prfthoz (blv)."

Abu Hanifa Immrl s a knyvrl


Abu Hanifa an-Numan b. Thabit b. Zuta Kufban szletett a Hidzsra utni 80. vben. (Kr.u. 699) Gyermekkorban utazsai sorn tallkozott Anas b. Malik-kal. Imm al-Harithi hagyomnyozta az alapokat, amivel Imm Abu Hanifa elkezdte az Iszlm tudomnyokkal val foglalkozst, s egy tallkozs is inspirlta, mely Imm as Shabival trtnt, kibontakoztatta okossgt, tehetsgt, kpessgeit. A nagyimm as Shabi-val trtn tallkozsokkor, a vele val tanulsban s elmlkedsekben Abu Hanifa kpessgei egyre jobban kibontakoztak. Abu Hanifa felntt kori lete elejn nagykeresked volt. Utazsai sorn bejrta Irakot, az Arab flszigetet. Megismerkedett a shia s mutazila tanokkal is, valamint ms kis vallsi csoportok tantsaival, letkkel, viselkedskkel. Ismert a vitja Dzsahm b. Safwannal, mely Imm Abu Hanifa gyzelmvel vgzdtt. Ettl kezdett el komolyan rdekldni a Fiqh tudomny irnt. E szakterleten mutatta meg tudomnyos kompetenciit, melyek a mai napig rvnyesek s elfogadottak. Megalapozta a hanifita jogi iskolt, metodikban, jogrtelmezsben. Imm ash Shafi mondta Imm Abu Hanifrl: Az emberek kapaszkodt talltak abban, amit Abu Hanifa a Fiqh-ben megtallt. Imm Sufjn ath-Thawri azt mondta Abu Hanifrl, hogy nem ltott mg hozz hasonlt. Ibn Said al-Qattannak az volt a vlemnye, hogy mg nem hallott jobb Fiqh rtelmezst Abu Haniftl. E fenti kijelentsek egy korszak nagy gondolkoditl, vallstudsaitl szrmaznak, s mindezek bizonytjk, hogy e knyv Gondolkodja valban kiemelked lngelme volt, s nem vletlen, hogy egy nll jogi iskolt alaptott, melyet rla neveztek el az Ahl ul Szunna muszlimjai. Az Al Fiqh al Akbar mve csak egy az t nagyobb mve kzl, melyek: Al Fiqh al-Absat, Al-alimu wa-l Mutallim, al-Wasiyya s az ar-Risala. Ezek mind olyan rsok, melyekben az Aqida, mint ftma szerepelt. A vizsglt rs a legkorbbi rsa az Immnak, mely egy nagy tantst adhat szmunkra. Szisztematikus anyagot, tantst kpez az Ahl ul Szunna alapjait. A knyv autentikus, s innen mertettek pl. olyan nagy muszlim vallsos gondolkodk, tudsok, mint Imm al-Baghdadi az Usul ad-Din s Imm Abu al-Muzaffar az at-Tabsiru fi ad-Din cm munkikba.

Pr sz a fordtsrl
Az arab verzit nmetre Imm Zahid al-Kawtharitl vettk t, s nmetre Ali Ghandour Abu Bilal al-Mliki) fordtotta 2009-ben. Magyarra Allah segedelmvel igyekeztem fordtani, s hozzval esetleges irodalmat ms nmet nyelv knyvekbl megtallni. A Kegyes Korn magyar rtelmezst a jelenlegi legjobb fordtsbl, a Hanif Alaptvny ltal kiadott fordts-rtelmezsbl mertettem. Fontos vallsi munknak tartom, s vlemnyem szerint hinyptl munkrl van sz. Szmos fogalmat arabul hagytak, vagy azrt, mert nincs megfelel nmet fordts, vagy azrt, mert a szavak tbbfle jelentse elveszne. Amennyiben a fogalom magban a kommentrban nincs megmagyarzva, a szjegyzkben magyarzzuk meg rviden. Az al-Fiqh al-Akbar szvegnek magyarzathoz kt fkommentrt alkalmaztunk: Imm alMaghnisawit /megh H.u. 1090/ s Imm Ali al-Qarit /H.u.1014/ Emellett mg ms magyarzatokat is felhasznltunk. Ezek: Imm Abu Layth as-Samarqandi /megh.H.u./ kommentrja a Fiqh al-Akbarhoz, s Imm Muhammed b. Baha ad Din / megh.H.u. 956/ kommentrja a Fiqh-al-Akbar-hoz.A szveg tovbbi magyarzathoz ms Aqida mveket hasznltunk fel. Ami a rszletkrdseket illeti, Imm at-Taftazani kommentrja az alMaqasid-hoz nagy hasznossggal brt.

AL-FIQH AL-AKBAR
1. Az Egyistenhit (Tauhid) alapjai, s amelyek tisztv teszik a hitet (Iman), mikor a hv ez mondja: Hiszek Allahban, az Angyalaiban, a Knyveiben, a Kldttekben, a Hall utni feltmadsban, a sorsban (al qadar) amely legyen j, vagy rossz, Allahtl a Magassgostl van, az Elszmoltatsban, a Megmretsben (al Mizan), a Mennyorszgban s a Pokolban. 2. Allah az Egy, de nem szmszer jelentsben, hanem abban az rtelemben, hogy nincs trsa. Mondd: Allah, az Egyetlen, a Egyedlval. Nem nemzett, s nem nemzetett. s nincs hozz hasonl1!2 3. Egyetlen teremtmnyhez sem hasonlt, s egyetlen teremtmnye sem hasonl Hozz. 4. rkk ltezett s rkk ltezni fog a r s cselekedeteire utal neveivel s tulajdonsgaival nem vltoz. 5. A tulajdonsgok, melyek r jellemzk: let, Hatalom, Tuds, Sz (v.: Ige), halls, Lts s Akarat. s azok a tulajdonsgok amelyek cselekedeteire utalnak: Teremts, Ellts Ltrehozs, Kszts, Formzs s ms, a cselekvsre utal tulajdonsgok 6. rkk ltezett s rkk ltezni fog az neveivel s tulajdonsgaival. Sem nevei, sem tulajdonsgai nem teremtettek, s nem vltozk. 7. rktl fogva Tud az tudsa ltal, s az tudsa rk tulajdonsga. 8. Az rk tulajdonsga a Hatalom, az Hatalma ltal, s az hatalma rk tulajdonsga. 9. Az rk tulajdonsga a Beszd, az beszde ltal, s az beszde rk tulajdonsga. 10. rkk Teremt az teremtse ltal, s a teremts az rk tulajdonsga. 11. A cselekvs s a dolgok trtnse az Akarata. A dolgok megtrtntt okoz Akarata rk tulajdonsga. az Egyetlen kinek akaratbl vannak a dolgok, Akarata rk tulajdonsga, akaratnak trgya teremtmny, s cselekedete nem-teremtett. 12. Az tulajdonsgai az rkkvalsgban vannak. Nem a nem-lt utn vltak ltezv (nem akcidencik) s nem teremtettek.3 Aki azt lltja, hogy teremtettek, vagy nem ltezs

Nem hasonlthat egyetlen teremtmnyhez sem s egyetlen teremtmnye sem hasonlt Hozz. Tulajdonsgai, attribtumai rkk megvoltak a Dhat-ban (Ltezsben) s cselekvseiben. Allah, az egyetlen, Allah, a fggetlen, s akihez mindenki knyrg.
2 3

Quran 112. szura Allah a cselekv s a cselekvs egy rk ismertetjegy. A cselekvs eredmnye teremtett, de a cselekvsi aktus teremtetlen. Az ismertetjegyei az rkkvalsgban nem akcidencik s nem teremtettek.

utn lettek ltezk, vagy bizonytalan, vagy ktkedik a tulajdonsgokban a magassgos Allah eltt hitetlen.

A kegyes Korn
13. A Korn Allah beszde, knyvekbe lerva, a szvben rizve s a nyelvvel olvasva, s a Prftnak (saws) kinyilatkoztatva. A mi Korn-kijelentsnk s a mi Korn-recitlsunk teremtett, de a Korn4 nem teremtett. 14. s amit A Magassgos Allah a Kornban emltett Mzesrl s a ms prftkrl, (bke legyen velk), s amit a frarl vagy a stnrl, az mind Allah Beszde, mellyel tudst minket. Allah beszde nem teremtett, de Mzes beszde s ms teremtmnyek teremtettek. A Korn a Magassgos Allah beszde, gy nem teremtett mint a teremtmnyek. 15. Mzes (alayhi assalam) a magassgos Allah Beszdt hallotta, ahogy a Magassgos Allah mondja: s Mzessel Allah kzvetlenl beszlt. 5 gy a Magassgos Allah rk tulajdonsga a Beszd, mieltt kinyilvntotta ket Mzesnek. az rkkvalsgban is teremt volt, mieltt valamit teremtett volna: Nincs semmi Hozz hasonl, s a mindent Hall, a mindent Lt.6 Amikor Mzessel beszlt, akkor az Beszdvel tette volt, amely az rk tulajdonsga.

Klnbsg minden teremtmnytl minden szempontbl


16. Tulajdonsgai nem hasonlak a teremtmnyek tulajdonsgaihoz 17. a Tud, de nem gy, mint ahogy mi tudunk 18 a Hatalmas, de nem gy, mint a neknk hatalmunk van. 19. lt, de nem gy, ahogy mi ltunk 20. hall, de nem gy, ahogy mi hallunk 21. Tulajdonsga a Beszd, ami nem olyan mint a mi beszdnk, s nem l szervek, rszek, nyelvek, hangok vagy betk ltal van. 22. A betk teremtettek. Allah Beszde teremtetlen.

A Tauhid (Egyistenhit) magja


23. Ltez, de nem gy, mint a tbbi ltez

4 5

Allah Beszde, mint tulajdonsg Quran 4:164 6 Quran 42:11

24. Amikor azt mondjuk Ltez, arra rtjk, hogy van., de nem test s nem anyag. Nincsenek rszei, s nem rsze egy msik egsznek, Egy egsz, rszek nlkl. 25. Hatrtalan s vgtelen 26. Nincs vele egyenl, vagy hozz hasonlthat 27. Semmi sem hasonlt hozz.

Allah tbbjelents jeleinek elfogadsa a hogyan nlkl


28. magra vonatkoztat a Kz, Arc s nmaga tulajdonsgokat, ahogy a magassgos Allah a Kornban mondja. Amit Allah mond a Kzrl, Arcrl vagy nmagrl a Kornban, azt magra vonatkoztatja, anlkl hogy megmondan, hogyan. 29. Nem mondjuk, hogy a Kz az Hatalma, vagy az Nagylelksge, mert ezek a dnt s kizrlagos magyarzatok a jelentsre ellenttesek lehetnek Allah akaratval. Ez a qadaritk s a mutazilitk mdszere. 30. Ezzel szemben a Keze r vonatkozik anlkl, hogy tudnnk hogyan. 31. Haragja s tetszse is r vonatkoznak anlkl, hogy tudnnk hogyan. - Allah teremtette a dolgokat a semmibl - Mr volt tudomsa ezekrl a dolgokrl az rkkvalsgban, mieltt ezek a ltezsbe jttek volna. az, aki meghatrozza a dolgokat s eldnttte. - Semmi nem trtnik ezen a vilgon vagy a tlvilgon az akaratn, tudsn, hatrozatn, s dntsn kvl. - rta az egsz Allah al-Mahfuz-t, mghozz lersknt, s nem tletknt. Az hatrozata s dntse s akarata az rk ismertetjegyei kz tartozik, egy hogyan nlkl. - Allah tudja, hogy a nem ltez, mialatt a nemltezsben van, nem ltezik, s tudja, hogy milyen lenne, amennyiben azt a ltezsbe hozn. s tudja, hogy a ltez, mialatt a ltezsben van, ltezik, s tudja, hogy hogy fog kinzni a megsznse. tudja, hogy az ll, mialatt ll, ll, s ha l, akkor tudja , hogy l, anlkl, hogy az tudsa megvltoznk, vagy, hogy egy j tudst kapna. A vltozs s a klnbzsg a teremtmnyekre jellemz. - Allah a teremtst Kufr vagy Iman-tl mentesen teremtette., majd megszltotta, s megparancsolta nekik az Imant s az engedelmessget, s megtiltotta a Kufr t s az engedetlensget. Majd nmelyek maguk vlasztottk a Kufr-t, amelyben az igazsgot tagadtk, mialatt Allah elhagyta ket. Msok sajt magatartsuk s a valsgba vetett hitk ltal s a valsg elfogadsa ltal Allah tmogatsval elmlytettk a hitet. - dm utdait annak gykbl hozta el. Rszecske formjuk volt, aminek Allah szt adott, majd megszltotta ket, s megparancsolta nekik az Imant s megtiltotta nekik a Kufrt, majd azok helybenhagytk az isteni uralmt. /Rububiyya/ - Ez a helybenhagys az rszkrl egy Iman volt, s k ezzel a Fitra-val jnnek erre a vilg ra.

Aki ezutn Kufr-t kvet el, az elcserlte, megvltoztatta ezt a Fitra-t. aki az Iman-t s a hitet elmlytette, az ragaszkodott ehhez a Fitra-hoz, s kitartott benne. egyik teremtmnyre sem knyszertette a Kufr-t vagy az Iman-t. se nem Muminnak, sem pedig kafirnak teremtette ket, hanem egynisgeknek teremtette ket. Iman s Kufr a szolga cselekedetei. Allah tudja, hogy aki Kufr-t tesz, az alatt az id alatt amg Kufr llapotban van, Kafir. Ha ksbb elmlyti az Iman-t, akkor tudja, hogy mialatt az Iman llapotban van, Mumin. Szereti t, anlkl, hogy a tudsa s az ismertetjegyei megvltoznnak. - A szolga minden cselekedete, gy a mozgs, mint a nyugalom, a valsgban a szolga rdeme. Allah teremti ezeket a cselekedeteket s ezek az akaratval, tudsval, hatrozatval trtnnek. - Az engedelmessg ktelessg lett Allah parancsa, az szeretete, s az jakarata ltal. s ez az tudsval, az hatrozatval s az dntsvel az trtnik. A dacossg az tudsval, az hatrozatval, az dntsvel s az akaratval, de nem az szeretetvel s nem az jindulatval, s nem az szeretete ltal trtnik. - Minden prfta (alayhi as-salatu wa-salam), mentes a kis s a nagy bnktl, valamint mentes a kufr-tol, valamint a gaztettektl. k se hibt, se mulasztst nem kvettek el. Sayyiduna Muhammed a Szeretett, a Szolga, a Kldtt, a Prfta s Allah kivlasztottja, valamint Allah ltal megtiszttott. Sohasem imdott egyetlen blvnyt sem, s egy pillanatra sem kvetett el Shirk-et, s soha nem is kvetett el kis vagy nagy bnt. A Prfta utn a legjobb, (sallalahu aleyhi wa sallam), Abu Bakr As Siddiq, Omr bin AlKhattab, majd Uthmanb. Affan Dhu An Nurayn, majd Ali b. Abu Talib al Murtada, (Allah legyen velk elgedett). k igaz szolgk voltak, akik ragaszkodtak az igazsghoz, s annak megfelelen cselekedtek. Amilyenek voltak, kvessk mindannyiukat. s nem emltjk a kldtt trsait egy lapon valami rosszal. - s egy bn miatt senkit nem nyilvntunk kfirr, mgha nagy is az a bn, feltve, ha a bns nem tekinti azt megengedettnek. Valjban mgiscsak Muminnak nevezzk t. Az is lehetsges, hogy a mumin Fassiq lesz, anlkl, hogy kafir lenne. A br zokni megkense valamint a Tarawih imk Ramadan hnapban Szunna. s a hvk kztt az ima ppen gy elvgezhet egy igaz, mint egy kegyeletsrt Imm mgtt. - Nem mondjuk, hogy a bnk nem rtanak a Muminnak. s nem mondjuk, hogy nem megy a pokolba, s nem mondjuk, hogy rkk a pokolban fog maradni, mg akkor sem, ha bns, ameddig az evilgot Muminknt hagyja el. - s nem mondjuk, hogy a j tetteink meg vannak bocstva, mint ahogy a murdzsik lltjk. Sokkal inkbb azt mondjuk, hogy ha valaki egy olyan jt cselekszik, ami minden felttelt teljest, amely mentes megsemmist cselekvsektl, s amely nem vsz el, amg az evilgot Muminknt hagyja el, Allah nem utastja vissza az cselekedett, hanem elfogadja s megjutalmazza rte. - Az, aki bnt kvetett el, kivve a sirk s a kufr bnt, nem bnta meg ezt a bnt, s az evilgot Muminknt hagyta el, Allah akarata szerint van. Ha gy akarja, tzzel fogja megbntetni, s ha nem akarja, akkor meg fog neki bocsjtani s nem fogja a tzzel bntetni. Amikor egy cselekedetben nagyzols vagy gg van jelen, a jutalom tnkremegy. - A csodajelek /ayat/ bizonyosak. Az Awliya csodi /karamat/ igazak. Azokat a szokatlan tetteket, amelyeket Allah ellensgei visznek vgbe, mint a stn, fra s az Antikrisztus, s amelyekrl a hagyomnyokban is sz volt, amelyek megtrtntek vagy

meg fognak trtnni, nem nevezzk se csodajeleknek, sem pedig csodknak, hanem egy kvnsg teljestsnek. Ez azrt van gy, mert Allah teljesti az ellensgei kvnsgait, hogy lpre csalja, s ksbb megbntesse ket. gy mg felfuvalkodottabbak lesznek s mg tbb kufr-t s jogtalansgot kvetnek el. Mindez lehetsges Allahnl. - Allah teremt volt, mieltt valamit megteremtett s rizq eloszt volt, mieltt adta a rizket. Allah lthat lesz a tlvilgban. A Muninun-ok ltni fogjk t sajt szemkkel a Paradicsomban. A teremtssel val hasonlatossg nlkl, s egy hogyan nlkl. Kztte s teremtmnyei kztt nem lesz tvolsg. - Az Iman az igazols s a hit. Az g s a Fld lakinak Imanja se nem nvekszik, se nem cskken., amennyiben a hit trgyrl van sz. - Hogyha a bizonyossgrl s a bizonytsrl van sz, akkor cskkens n. - Ami az Imant s a Tawhidot illeti, a municpiumok egyenlek, de nem egyenlk a tettekben. - Az iszlm azt jelenti, hogy alrendeljk s magunkat Allah parancsainak, s alvetjk magunkat Neki. Nyelvi szemszgbl klnbsg van az iszlm s az Iman kztt. De nem ltezhet Iman iszlm nlkl, s iszlm Iman nlkl. Ezek olyanok, mint a bels oldal a htoldallal. - A Din egy olyan sz, amely az Imant, az iszlmot s minden trvnyhozst magba foglal. Az ember gy ismeri meg Allahot, amint megismerhet, mghozz gy, ahogy nmagt a Kornban megjellte, az sszes ismertetjegyvel. Senki sem tud Allahnak gy szolglni, amint az t megilletn. De az ember gy szolglja t, ahogy azt a Knyvben s prftjnak Szunnjban megparancsolta. - A Muminun-ok egyformk a megismersben, a bizonyossgban, a bizalomban, a szeretetben, a flelemben, a remnyben s az Imanban. Ami ezeknek a tulajdonsgoknak megvalstst illeti, ezekben a dolgokban nem egyenlk- kivve a hitet. Allah kegyes s igazsgos a szolgival. Kegyessgbl tud sokkal nagyobb ajndkot adni, mint amit a szolga valjban megrdemel. - Bntetni is tud egy bn miatt, mghozz igazsgossgbl s tud irgalombl megbocsjtani. - A prftk kzbenjrsa, (alayhi as-salatu wa-salam), a feltmads napjn igaz. Prftnk kzbenjrsa a bns muszlimokrt s a kabair embereirt, akik megrdemlik a bntetst, igaz s bizonyos. - A tettek mrleggel mrse a feltmads napjn, igaz. - A prfta Al-hawd-ja, igaz. - A j tettek ltal val megtorls az ellenfelek kztt a feltmads napjn, igaz. Valamint az, hogyha nincsenek jtettei, akkor ellenfeleik rossz tetteibl kapnak, igaz s lehetsges. - A Paradicsom s a pokol mr meg vannak teremtve. Nem mlnak el soha. A Hur-ok nem halnak meg. Allah bntetse valamint jutalma rk. - Allah kegyelembl j tra vezet, akit akar. s tvtra vezet igazsgossgbl, akit akar. Az tvtra vezetse az elhagysa. Az elhagys magyarzata: hogy nem tmogatja szolgjt egy olyan dologban, amely t megelgti, s ez Tle Igazsgossg, ppen gy, mint az elhagy bntetse, annak dacossga miatt. - Nem szabad azt mondani, hogy a Stn knyszertssel s elveszi a Mumin szolga hitt, inkbb azt mondjuk, hogy a szolga elhagyja az Imant, s akkor elveszi tle azt a stn.

- Munkir s Nakir vallatsa igaz, s ez a srban trtnik. A llek visszakldse a testbe a sron bell igaz. A sr sszeszortsa s a bntets benne igaz. Minden kufrt, valamint nhny bns Mumint rint ez. - Allah minden ismertetjegyt, amit a tudsok perzsul emltenek, lehet gy mondani, kivve Yad-ot perzsul. Isten brzatt is szabad mondani, de sszehasonlts nlkl, s egy hogyan nlkl. - Az Allahhoz val kzelsg s tvolsg nem a hosszsg vagy tvolsg rtelmben, hanem a tisztelet vagy a tiszteletlensg rtelmben ltezik. - Az engedelmes kzel van, egy hogyan nlkl. Az engedetlen tvol van, egy "hogyan" nlkl. A kzelsg, a tvolsg s a kzeleds a szolgra vonatkozik. Ugyanez rvnyes az Allahhoz val kzelsgre a Paradicsomban, s az Eltte val llsra, egy hogyan nlkl. - A Korn Isten kldtthez lett lekldve, levelekre rva. A Korn ayat-jai mint Isten beszde ugyanolyan kivlak s nagyra becsltek, van azonban nhny Ayat, amely tartalmilag s olvasatban is kivl, mint az Al-kursi /2: 256 / Ayat, mivel ott Allah fensge s tulajdonsgai vannak megemltve. gy mind a kt kivlsgot tartalmazza, t.i. az olvasat s a tartalom kivlsgt. A tbbi Ayat csak az olvasat kivlsgt birtokolja, mint ahogy a kufr trtnt. A megemltetteknek nincsenek rdemei, mert k a kufrok. Allah nevei s ismertetjegyei is ugyanolyan nagyra becsltek s kivlak, nincs kztk klnbsg. - Qasim, Tahir, Ibrahim- Allah kldttnek- a fiai voltak, Fatima, Ruqayya, Zaynab s Umm Kulthum Allah kldttnek a lnyai voltak, legyen velk Allah megelgedve. Ha valaki nem rt valamit az ilm at-tawhid rszleteiben, akkor elbb higgye azt, hogy Allahnl az a helyes, ami igaz, mg tall egy tudst, akit meg kell krdeznie. Nem szabad a vlasz keresst halogatni, s nem lesz eltrve, hogy ha megmarad a ktelkedsben. Ha megmarad, akkor kfir. - Az al-Miradzs-rl szl hagyomny igaz, aki elutastja, az mubtadi. - Al Masih Ad-Dadzsal s Yadzsudzs s Madzsudzs fellpse igaz, a Napnak a Nyugatrl val felkelse, Jzus mennybl val eljvetele, valamint a Feltmads Napjnak minden ms jele, amely a hiteles hagyomnyokban szerepel, igaz s meg fognak trtnni. Allah elvezeti, akit akar, a helyes tra. - Sheikh al-Maghnisawi: Nyelvi szempontbl a Tauhid azt jelenti, hogy egy dolgot egynek nyilvntunk. Szakmai szempontbl azt jelenti, hogy Allah lnyt fggetlentjk mindentl, ami az elme ltal elkpzelhet. Egy lnyben ill. sajtossgaiban hasonl lny vagy trstulajdonos elutastsa. /Imm Al-Maghnisawi 1904,31/ - Sheikh al Maghnisawi: Imm Abu Hanifa nem azt mondta, hogy hinnie kell, hanem azt rta, hogy mondania kell, hogy rmutasson, hogy a tansts az Iman rsze. Az Iman lnyege, a hat emltett pontban hinni s tanstani azokat, ahogy a prfta mondta: A hit az, hogy hiszel Allahban s az angyalaiban s az knyvben s az kldttben s az /Utols tletben s Sorsban - Kaderben, legyen az j vagy gonosz. / Imn Al-Maghnisawi 1904, 32./ - Imm Ali Al-Qari: k tiszteletremlt szolgk Nem beszlnek eltte, s csak az parancsra cselekszenek. Hibtlanok s nem mondanak ellent Allahnak. Nincs nemk: se nem frfiak, se nem nk. Allah korholta azokat, akik az angyalokat Allah lenyainak neveztk, amelyben ezt mondja:

s az angyalokat, akik sajt maguk is a Kegyelmes szolgi, nnemeknek tartottk. Taln tani voltak a teremtsknek? A tansgttelk feljegyeztetik, s krdre lesznek vonva azzal kapcsolatban. 43:19 Vannak angyalok, akik csak Allahnak szolglnak s dicstik t, s msok, akik isteni tuds alapjn a kozmoszt igazgatjk. /Imm Al-Maghnisawi 1904, 32/ - Imm Ali al-Qari: Imm Ali al-Qari: Mint a Tra s az Evanglium s a Zsoltrok s a Korn, anlkl hogy a kinyilatkoztatott rsok szmt megllaptannk. - Imm Ali al-Qari:A kldtt /ar-Rasul/ az a szemly, akinek Sharia-ja s sajt knyve van. Ebben az esetben klnlegesebb, mint egy prfta. /Nabiyy/. Ms tudsok nem tesznek klnbsget kldtt s prfta kztt. Ktelez azonban az sszes prftban val hit, fggetlenl attl, hogy kapott-e ez a prfta knyvet, avagy sem. /Ibid./ - Imm Ali al-Qari: Bizonytkuk Allah kijelentse: s bizony, azutn fel lesztek tmasztva a Feltmads Napjn. 23:16 valamint ez a kijelents: Mondd: Az fog letet adni nekik, aki elszr is ltrehozta ket! s minden teremts Ismerje 36:79 - Imm an-Nawawi: A z igazsg kpviselinl a Qadar azt jelenti, hogy Allah rktl fogva meghatrozta a dolgokat, s tudta, hogy egy bizonyos id mlva bizonyos mrtkben be fognak kvetkezni. (Imm An-Nawawi 2004,1/128/ - Sheikh al-Maghnisawi: A mrleg olyan valami, aminek segtsgvel a tettek slya mrhet. Az elme azonban kptelen a Mizan igazsgt felfogni. /Imm Al-Maghnisawi 1904,106. - Sheikh al-Maghnisawi: Mondhatjuk, hogy egy, s azt rtjk ezalatt, hogy Allahnak nincs trsa, s nincs Hozz hasonl./Imm Al-Maghnisawi 1904, 33./ - Imm Ali al-Qari: Nincs szksge senkire s mindenkinek szksge van R. /al-Qari 1998, 60./ - Sheikh al-Maghnisawi: Ebben vlaszt tallhatunk a keresztnyeknek Jzus teremtst /nemzst/ illeten. /Imm Al-Maghnisawi 1904, 33./ - Sheikh al-Maghnisawi: nem test, hogy mretet adhatnnk neki, vagy el tudnnk kpzelni vagy osztani. s nem atom, amelynl vletlenszersg lphetne fl. s nem vletlenszersg, amely az atomoknl bekvetkezik./Ibid/ - Imm Ali al-Qari: Mert Allah ltezse szksgszer /Wadzsib/ s mindennek ltezse rajta kvl lehetsges /Dzsaiz/. Annak, akinek a ltezse szksgszer, nincs szksge senkire, s minden dolognak, ami lehetsges, szksge van R, hogy ltezni tudjanak s el legyenek ltva. Allah mondja: De Allah Gazdag, ti pedig szksget ltk vagytok. 47:38 - Imm Ali al-Qari: Ez az elz kijelents bizonytsa, ez a pont Allah kijelentsbl van levezetve: Nincs semmi Hozz hasonl. 42:11 - Imm Ali al-Qari: az lete ltal l, amely rk sajtossg./al-Qari 1998, 68/ Allah azt mondja a Kornban: Allah! Nincs ms istensg, csak , az l, a sajt magt s minden mst Fenntart. 2:255 s azt mondja: s hagyatkozz az lre, Aki sosem hal meg, s magasztald az dicsrett! s elegend a szolgi bneit jl ismertknt. 25:58 - Imm Ali al-Qari: hatalmas az hatalma ltal, amely rk tulajdonsg. Ez azt jelenti, hogy ha Neki hatalma van valami fltt, akkor azt ezt a hatalmat nem egy szerzett hatalom ltal - mint ahogy ez a teremtmnyeknl van- hanem az rk hatalma ltal gyakorolja. az l, az nmagtl Ltez s a Mindent Megtart. /al Qari 1998/ Imm at-Taftazani: Az a hatalmas, aki, ha akar, cselekszik, s ha nem akar, nem cselekszik. /Imm At-Taftazani 1998. 4/89/

Ez a klnbsg a hatalmas, az tehetetlen s a knyszertett kztt. A tehetetlen nem tud cselekedni s a knyszertettnek cselekednie kell, ellenttben a hatalmassal. - Imm as-Sannusi: A mindenhatsg s az akarat mindarra vonatkozik, ami lehetsges. /asSanussi 2008, 128/ Ez azt jelenti, hogy az mindenhatsga s az akarata sem a szksgesre, se pedig a lehetetlenre nem vonatkozik. Plda a szksgesre Allah ltezse. Nem lehet kijelenteni, hogy Allah ki tudja oltani a sajt ltezst, mert rk s az rk volta valamint ltezse kt szksges ismertetjegy. Egy msodik istensg ltezse lehetetlen, ezrt nem is mondhatjuk, hogy Allah tud egy istensget teremteni. Mert Allah mindenhatsga csak a lehetsgesre vonatkozik. - Imm Ali al-Qari: A tuds Allah lnynek /termszetnek/ ismertetjegye. Ez rk sajtossg, amely vonatkozik mind a ltez mind pedig a nemltez dolgokra is. Allah mindent tud, gy a lehetsges, mint a lehetetlen dolgokat. Az tudsa nem szerzett, hanem mindig tud volt. Allah mondja a Kornban: ne tudn, aki teremtette? s a Kifinomult, a benssgesen Ismer.67:14 s azt mondja: s Nla vannak a Lthatatlan kulcsai, nem ismeri azokat ms, csak . s tudja, hogy mi van a szrazfldn, s mi van a tengerben. s egy levl sem hull le gy, hogy ne tudna rla, s nincs egyetlen mag sem a fld sttjben, s nincs semmi nedves vagy szraz, ami ne lenne feljegyezve egy nyilvnval feljegyzsben. 6:59 Allah tudja, amennyiben egy dolog ltezne, hogy nzne ki. s ha Allah brmi jt is tudott volna bennk, hallst adott volna nekik. s ha hallst adott volna nekik, akkor is elfordultak volna, ellenszeglve8:23 Igen, nyilvnvalv vlt nekik az, amit korbban eltitkoltak! s mg ha visszakldetnnek is, bizonnyal visszatrnnek ahhoz, ami megtiltatott nekik, s bizony, hazudnak. 6:28 /Imm Ali al-Qari 1998,68 ff./ - Ez a lny ismertetjegye. Allah egy sbeszd ltal beszl, amely a nyelv ltal kerl kifejezsre. Mindenki, aki parancsol, tilt s valamit elbeszl, egy gondolatban rzi magt, amely a kifejezs, az rs vagy a jel ltal lesz kijelentve. A beszd nem a tuds vagy az akarat. Mert lehet meslni valamirl, amirl az embernek nincs tudsa, vagy az ellenkezjt tudja, s lehet valamit megparancsolni, amit nem akarunk. Ezt a beszdet Al-Kalam an Nafsinak nevezzk./Beszd, amely a termszetben /lnyben/ ltezik. Allah azt mondja a Kornban, az lszentrl meslve: s azt mondjk egyms kzt: Mirt nem bntet meg minket Allah azrt, amit mondunk? 58:8 s az arab versben ez ll: Bizony, a valsgos beszd a szvben tallhat. A nyelv csak utal arra, ami a szvben van. Omar gy mondta, ahogy Imm At-Tabari hagyomnyozta: Elksztettem magamban egy beszdet. Az Allahra vonatkoz beszd sajtossgnak bebizonyosodsra bizonytk a konszenzus s a tbbszrs hagyomnyozs, hogy a prftk Allahtl kinyilatkoztatst kaptak. De Allah beszde nem betkbl s hangokbl ll. A betket s a hangokat, amelyek a teremtmnyektl fggnek, kpletesen Allah beszdnek nevezzk, mert azok az rk beszdre utalnak, amely Allah termszetben /lnyben/ ltezik. Amikor Allah megszltja egy teremtmnyt, akkor az rk beszdvel szl hozz, amelyre a betk s a szavak utalnak. Az beszde nem teremtett, vagyis, nem idhz kttt s oszthat, mint a mi beszdnk. A betk s a hangok nem az rk beszde, azok csak kzvettk

Allah beszde s a hallgat kztt. Mert Allah beszde nem hasonlt a teremtmnyek beszdhez, mint ahogy tulajdonsgai sem hasonltanak a teremtmnyek tulajdonsgaihoz. A mutazilla-k azt mondjk, hogy Allah nem rendelkezik olyan tulajdonsggal, mint a beszd, hanem, hogy egy beszdet teremt, amely betkbl s hangokbl ll, az rztt tblkon /al-Lawh alMahfuz/ vagy Gabrielben, vagy a kldttben vagy valakiben, aki az nevben beszl. A hanbalitknl az antropomorfistk azt mondjk, hogy Allah beszde azokbl a betkbl s hangokbl ll, amelyek az lnybl ramolnak ki. Minkt vlemny tves s s flrevezets. k ketten betket s hangokat rtettek beszd alatt, ezrt kerltek tvtra. A mutazillk azt mondjk, hogy Allah rk, a betk s a hangok azonban idhz ktttek, gy lehetetlen, hogy Allah betk ltal tudjon beszlni, ezrt lltottk azt, hogy Allah beszde teremtett, s gy a Korn is, s hogy a beszd nem tartozik Allah ismertetjegyei kz , hanem teremts. Az antropomorfistk jvhagyjk a mutazilla vlemnyt, hogy a beszd csak betkbl s hangokbl llhat, de nem tagadtk ezt Allahra vonatkozan, hanem azt mondtk,hogy ezek a betk s hangok Allah lnybl fakadhatnak. Ezzel sszehasonltottk Allahot a teremtmnyekkel. Mert az emberek is hangok s betk ltal beszlnek. Az antropomofistk ezzel a vlemnnyel megengedtk, hogy olyasmik trtnjenek Allah dolgaiban, ami nem rk. Mert tudjuk, hogyha azt mondjuk B-E-T-E, a B az E eltt ltezik s a T az E utn jn. Vagyis, volt egy olyan idpont, amikor az E nem ltezett s amikor elkezdett ltezni, a B bet elmlik s Allahra vonatkozan ez lehetetlen, mint mr kifejtettk, mert Allah beszde rk s fggetlen az idtl. Az Ahl ul Szunna mind a kt vlemnynek ellentmond, mivel beszd alatt nem a betket s hangokat rti, hanem a bels beszdet, minden ami arra utal, nem a tnyleges beszd, hanem csak egy kzvett. Imm Ali al-Qari: Imm Al-Dzsuwayni mondja:amikor kiejtjk az Allah szt, akkor az nem Allah maga, hanem egy rk lnyre utal, amelyet Allahnak hvunk s ugyanez vonatkozik a Korn sszes szavra, amik utalsok Allah rk beszdre, amely csak Allah termszetben ltezik./al-Qari 1998, 70 f./ /Imm Al-Dzsuwayn, 2003, 155/ - Allah lt s hall az rkltben. Az ltsa s hallsa nem szerzett. A ltott s a hallott azonban teremtett. Ez olyan, mint a tuds, mindenrl tud, mieltt meg lett teremtve, s olyan, mint az ltsa s hallsa. mindent lt s hall, ami lthat vagy lthat lesz. - Sheikh al-Maghnisawi: Allah akarata rk. Allah rktl fogva akarta, hogy minden, ami trtnik s trtnni fog, megtrtnjen. Legyen az az evilgon vagy a tlvilgon, legyen az egy kis vagy nagydolog, kevs vagy sok, j vagy gonosz, hasznos vagy kros, nyeresges vagy vesztesges, nvekeds vagy cskkens, minden csakis az akaratval trtnik. Amit Allah akar, megtrtnik, s amit nem akar, nem trtnik meg. Tudatban kell lennnk annak, hogy minden esemny /Oawadith/ Allah akaratval trtnik s elkpzelhetetlen, hogy valami, ami az evilgon vagy a tlvilgon trtnik, Allah akarata nlkl trtnjen. Erre az a tny a bizonytk, hogy Allah az egyetlen teremt. Pedig Allah teremtett benneteket, s azt is, amit csinltok. 37:96 Ebbl kvetkezik, hogy azt amit megteremtett, akarja is. Ez le is lett rgztve a Kornban a kvetkez yban: s ha Allah akart volna, bizonnyal sszegyjttte volna ket, hogy vezesse. Ne legyl ht a tudatlanok kztt! 6:35 s ha Urad gy akarn, valamennyien hinnnek, mind, akik a fldn vannak. Ht gy gondolod, hogy te knyszertheted az embereket arra, hogy higgyenek? 10:99 /Imm Al-Baqillani 2004, 114/ - Imm Ali al-Qari: Mindent, ami ezen a vilgon s a tlvilgon van, Allah teremtett. teremtette az embereket s a dzsinneket, valamint az Rizq- jket. Allah mondja: Allah az, Aki megteremtett benneteket, aztn gondoskodott rlatok. 30:40

s nem msrt teremtettem a dzsinneket s az embereket, mint hogy Engem szolgljanak.. Nem akarok elltst tlk, s nem akarom, hogy tplljanak. Bizony, Allah a Gondoskod, az er Birtokosa, a Szilrd.51:56-58. - Creatio ex nihilo. az egek s a fld Alkotja!2:117. Allah, a Teremt, a Ltrehoz, a Megforml. vi a legszebb Nevek. t magasztalja mindaz, ami az egekben s a fldn van s a mindenhat. A Blcs.59:24 azt cselekszik, amit akar s egyetlen teremtmny sem kpes az akaratt elutastani s senki sem kpes. Tudatban kell lennnk annak, hogy minden esemny /Oawadith/ Allah akaratval trtnik s elkpzelhetetlen, hogy valami, ami az evilgon vagy a tlvilgon trtnik, Allah akarata nlkl trtnjen. Erre az a tny a bizonytk, hogy Allah az egyetlen teremt. Pedig Allah teremtett benneteket, s azt is, amit csinltok. 37:96 Ebbl kvetkezik, hogy azt amit megteremtett, akarja is. Ez le is lett rgztve a Kornban a kvetkez yban: s ha Allah akart volna, bizonnyal sszegyjttte volna ket, hogy vezesse. Ne legyl ht a tudatlanok kztt! 6:35 s ha Urad gy akarn, valamennyien hinnnek, mind, akik a fldn vannak. Ht gy gondolod, hogy te knyszertheted az embereket arra, hogy higgyenek? 10:99 /Imm Al-Baqillani 2004, 114/ - Imm Ali al-Qari: Imm Abu Hanifa a lt s a cselekvs sajtossgainak csak egy rszt emltette, anlkl, hogy a tbbi isteni ismertetjegyet trgyalta volna, mivel a hvnek ahhoz, hogy Allah ltezsrl s az tulajdonsgairl tjkozott legyen, elg az emltett tulajdonsgok ismerete. /al-Qari 1998, 86/ Gyakran hallani olyan szektkrl, amelyek szerint az Ahl ul Szunna Allah tulajdonsgait htre vagy nyolcra korltozta, s ez a tbbi ismertetjegy tagadsa. Ez az llts hamis. Az Ahl ul Sunna elismeri s hangslyozza a ltnek ht vagy nyolc tulajdonsgt, mivel Allah anlkl elveszti tkletessgt. Ha pldul tagadjuk a tuds sajtossgot, akkor Allah tudatlan lenne vagy ha az let sajtossgot tagadjuk, Allah lettelen lenne, ami Kufr. Ha az irgalmas sajtossgot tagadjuk, amit gysem tesz senki, Allah ennek ellenre tkletes marad. Az Ahl ul Sunna azon a vlemnyen van, hogy Allah tbbi sajtossga a ht fsajtossg krl forog. Ez azt jelenti, hogy ha pldul az akarat-tulajdonsgot igazoljuk, akkor indirekten igazolunk ms tulajdonsgot is, mint pldul az irgalmassg irnti akaratot, amit irgalmassgnak hvunk, a megbocsjts irnti akaratot, amit megbocsjtsnak hvunk, s gy tovbb, vgtelen tulajdonsgokk, amelyek vagy az let, a hatalom, a tuds, az akarat, a beszd, a lts s a halls, vagy pedig a cselekedet tulajdonsga krl forognak. - Imm at-Taftazani: Az Ahl ul Szunna azon a vlemnyen van, hogy Allah nevei nem korltozdnak 99-re, hanem Allahnak mg sok ms neve van, amelyek a Kornban s a Szunnban fordulnak el. /Imm At-Taftazani 1998, 4/ 346 ff. Ne is talljunk ki sem olyan neveket, amelyek a Kornban vagy a Szunnban nem fordulnak el, sem pedig olyanokat, amelyek konszenzus ltal igazolva vannak. Vannak, akik Allahot megtestestik, s azt lltjk, hogy neki lba, keze, arca, szeme, ujja kpe s karja van. Azt mondjk, hogy a Kornban s a Szunnban elfordulnak ilyen sajtossgok, ezrt ezeket Allah lnynek kell tulajdontani, Allahbl egy testet csinlnak, amely klnbz rszekbl ll, s ragaszkodnak ahhoz, hogy k nem antropomofistk. Bvebben akkor fogunk errl beszlni, amikor a z al-Fiqh Al-Akbar ezzel kapcsolatos fejezeteit trgyaljuk. - Sheikh al-Maghnisawi: Allah termszete valamint lnynek ismertetjegyei rkrvnyek s nem teremtettek. Allahnak nincs sem kezdete sem vge. Ha Allah egy ismertetjegye teremtett lenne, akkor tkletlen lenne abban az idpontban, amikor nem birtokolta ezt az ismertetjegyet. /Imm Al-Maghnisawi 1903.35/ A keresztny elkpzels a szenthromsgrl

ellentmond ennek a pontnak, mert a keresztny teolgiban Jzus Isten fia, aki nemezve volt, nem teremtett. A nemzsi aktus azonban idhz kttt, vagyis ms szval, Jzus nemzse eltt Allah termszete nem volt teljes. Vilgos, hogy Isten finak ltezse az Atya ltezse utn kvetkezett. Az iszlm Aqida szerint azonban ez lehetetlen, mivel annak a lte, akinek a ltezse szksgszer, nem fgg semmitl. - Sheikh al-Maghnisawi: Imm Abu Hanifa itt vlaszolni akar a mutazilla lltsaira, mert k azon a vlemnyen voltak,, hogy Allah sajtossga a sajt termszete. Azt lltottk, hogy Allah tud s mindenhat, de nem tuds vagy hatalom ltal, hanem nmagtl Ez azonban a Korn s a Szunna ellen, valamint a jzan sz ellen van. Mert az, aki tud, tudst birtokol, s aki mindenhat, hatalmat birtokol. Az Ahlul Szunna nem krdezi, vajon sajtossga maga-e vagy sem. /Imm Al-Maghnisawi 1904, 35 f./ 35. Mivel az akcidencia nem ltezhet az rkkvalsgban, s mivel Allah nem test, akinl ezek az akcidencik bekvetkezhetnek. - Ktelkeds abban, hogy Allah ismertetjegyei teremtetlenek. - Mert ez a Tauhid lnyeghez tartozik. Nem szabad Allah rk voltban s tulajdonsgaiban /sajtossgaiban/ ktelkedni. Ha valaki ktelkedik Allah hatalmnak rk voltban, az nem muszlim tbb, mert gy indirekt elismeri, hogy Allah valamikor nem volt mindenhat. Vagy ha valaki ktelkedik abban, hogy Allah nem volt rktl fogva lt vagy tud, stb. - Imm Ali al-Qari: Itt al-Kalam an-Nafsi rtend, / al-Qari 1998, 92, vagyis, az a tulajdonsg /sajtossg/, ami Allah lnyben van. A bels beszd, amelynek igazsgt nem fogjuk fel, akrcsak Allah tbbi sajtossgt. Aki azt lltja, hogy Allah beszde a Fldn van, az hisz az inkarnciban, mint a keresztnyek, akik azt lltjk, hogy Allah szava megtesteslt. - Imm Abu Hanifa: Elismerjk, hogy a Korn Allah teremtetlen beszde, s hogy ez az kinyilatkoztatsa s lekldse. Nem mondjuk, hogy a Korn Allah vagy hogy a Korn nem Allah ez sokkal inkbb Allahnak egy ismertetjegye. A Masahif ban /knyvekben/ van lerva, a szvekben rizve, s a nyelvvel olvasva de nem inkarnldott. A tinta, a papr, az rs- mindez teremtett, mert ezek az emberek cselekvsei. Allah beszde azonban teremtetlen. Az rs, a betk, a szavak s az Ayat utalsok a Kornra, mivel az embereknek kellenek ezek az eszkzk, hogy Allah beszdt fel tudjk fogni. /Ennek a beszdnek a jelentse ez ltal az eszkz ltal lesz rthet, aki azt mondja, hogy Allah beszde teremtett, az kfir. /Imm Abu Hanifa Al-Wasiyya 2004,63f6/ nem ahogy az beszde. Az vk a teremtmnyekre vonatkozik. s vannak Kldttek, akiket emltettnk neked korbban, s Kldttek, akiket nem emltettnk neked. s Mzessel Allah kzvetlenl beszlt 4:164 - Imm Ali al-Qari. Mint mr emltettk, Allah mindig beszl volt, mivel a beszd sajtsga, akrcsak a tbbi sajtossg, rktl fogva fennll. Ennek a beszdnek az igazsgt nem tudjuk felfogni, mert ez isteni ismertetjegy, amely nem hasonlt a teremtmnyek ismertetjegyeihez. Az Allah beszdt felfog kpessg Mzesben lett megteremtve, hogy meghallja ezt az rkkval beszdet. Az Ahl ul Szunna tudsai kztt azonban vlemnyklnbsg volt , mint a kvetkez Aya mutatja: s Allah beszdet intzett Mzeshez. Imm al-Ashari s Imm al-Baqillani azon a vlemnyen voltak, hogy az ember Allah beszdt kzvetlenl, kzvett nlkl fel tudja fogni, s Imm Al-Isfarayani valamint Imm al-Maturidi azon a vlemnyen voltak, hogy csak kzvett eszkzzel lehet Allah beszdt megrteni. /al-Qari 1998, 94/

Tudnival, hogy a mi prftnkat is kzvetlenl Allah szltotta meg kzvett nlkl. A mennybemenetel alatt kzvetlenl Allahtl kapott kinyilatkoztatst, Gbriel angyal kzvettse nlkl. Egek s a fld teremtje. hozott ltre nektek sajt magatokbl trsakat, s a jszgok kztt is trsakat. Ezltal szaport meg benneteket. Nincs semmi Hozz hasonl, s a mindent Hall, a mindent Lt. 42:11 - Imm Ali al-Qari; Allah s teremtmnyei tulajdonsgainak kzs volta csak a szvegben ltezik. Egybknt ennek a tulajdonsgnak a valsga ms. /al.Qari 1998, 107/ - Imm Ali al-Qari: A mi tudsunk a kpzeler s elkpzels ltal szerzett, s relatv a korltolt rtelem miatt. Allah azonban minden dolognak az valsgt ismeri a legkisebb rszletekig, s az tudsa rktl fogva ltezik, s soha nem mlik el. /Ibid/ - Imm Ali al-Qari; Hatalmunk korltozott. Csak bizonyos dolgokat tehetnk meg, mghozz csak akkor, ha Allah hatalmat klcsnz neknk. /Ibid/ - Allahnak nincs szksge lt- vagy hallszervre, hogy lsson, ill. halljon. minden lthat s hallhat dolgot rktl fogva rzkel. mindent lt, ami lthat volt, most lthat vagy lthat lesz, fggetlenl attl, hogy ezek a dolgok lteztek, lteznek vagy ltezni fognak, mert az tulajdonsgai s az lnye fggetlen az idtl. Allah mondja a Kornban: Bizony, Allah a mindent Hall, mindent lt. 58:1 Allah bizony hallotta azoknak a szavt, aki azt mondtk: Bizony, Allah szegny s mi gazdagok vagyunk! :3:181 Azt mondja Allah: Ne fljetek: Bizony, veletek vagyok, hallok s ltok. 20:46 Vagy taln azt hiszik, hogy Mi nem halljuk a titkaikat s a magnbeszlgetseiket? De nem! 43:80. Ez valami magtl rtetd az rtelmes ember szmra. Az Imm kihangslyozza ezt a pontot, mivel vannak, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy Allah beszde betkbl s hangokbl ll. Abu Hanifa vlemnye nyilvnval ezzel kapcsolatban s elnk vetti a Salaf Aqidjt. Imm Ali al-Qari: Beszlszervek s betk segtsgvel beszlnk. Vagyis, a betknek szksge van nyakra, nyelvre, ajakra s fogakra /al-Qari 1998,109/ Mint mr emltettk, ezek az idtl fggenek. Vagyis egy bet nem ltezhet rkk, mert rgtn a kvetkez bet kiejtse utn megsznik. Abu Nuaym hagyomnyozta rnk az AlHulya-ban, hogy Imm Ali b. Abu Talib ezt mondta: Allah beszlszervek nlkl s ajkak s nyelv nlkle beszlt Mzessel, felette ll tulajdonsgai korltjn. /Imm Abu Nuaym 1998, 72-73./ - Imm Ali al-Qari: Valamin azt rtjk, hogy a lnyvel s ismertetjegyeivel ltezik. De nem olyan, mint a tbbi ltez dolog. Allah ms, mint minden, amit el tudunk kpzelni. Ezalatt, hogy A Valami nem olyan, mint a tbbi dolgok, azt rjk, hogy nincs helyhez ktve s fltte ll az idnek., mivel a hely s az id maga is teremts. rktl fogva ltezett, s vele nem volt semmi /al-Qari 1998; 117/ Ez a pont klns figyelmet ignyel a nyugati trsadalomban, mert sokan, ha megkrdezik ket, hisznek-e Allahban vagy nem, azt vlaszoljk: Igen, hiszek valamiben, de nem Jzusban. Az emberi termszet nehezen tudja elkpzelni Allah emberr vlst. Ha egy nem muszlim olvassa a z iszlm tantst, akkor rjn, hogy ez a valami, amiben hisz, tulajdonkppen nem ms, mint Allah maga. A mindeneknek fensges teremtje, aki teljesen ms, mint teremtse. - Mert ha Allah test lenne, akkor korltozott lenne s gy alak lenne, mivel az alak egy test korltainak alakvltoztatsa.

Imm at-Taftazani: Allah nem gtjakban ltezik mert ha az , Akinek a ltezse szksgszer, egy irnyban volna, akkor az irny is szksgszer s rk kellene, hogy legyen . Mert nem ltezhet irnyt vev irny nlkl, ez lehetetlen, mivel minden teremtett, kivve, akinek ltezse szksgszer. / Imm at-Taftazani.1998,4/45/ s ha Allah test lenne, akkor Neki szksge volna egy helyre, s ha egy helyen lenne, akkor a az ltezse helytl fggene. Annak, akinek a ltezse szksgszer, semmire nincs szksge, hogy ltezni tudjon. Ha Allahnak egy helyet tulajdontunk, akkor a hely is rk kell, hogy legyen. Tudjuk azonban, hogy csak Allah, az egyetlen, Aki rkk ltezett. Nmelyek azt lltjk, hogy Allah a lnyvel a trnon van, amikor krdre vonjuk ket, mirt tulajdontanak Allahnak helyet, akkor azt mondjk, nem, a trn felett nincs hely. Lthatjuk, mennyire ellenmondsos a kijelentsk. Egy mondatban elismerik mind a helyet, mind pedig annak tagadst. Azt mondjk, felett van, de minden rtelmes ember tudja, hogy a felett szt, amennyiben nem a mltsgot vagy rangot jelenti, helyhatrozszknt alkalmazzk. Az a hit, hogy Allah hely nlkl ltezik, nem kerl ellentmondsba az Ayaval, amelyben Istiwa van megemltve, amennyiben az Istiwa -t gy rtjk, ahogy Allahot megilleti. Csak ha Istiwa alatt ezeken a szavakon, hogy felemelkedni, lni, leereszkedni, felszllni vagy magasan lenni tvolsgot vagy irnyt rtnk, kerlnk ellentmondsba az Ahl ul Sunna hitvel, mert a leereszkeds, a lels, a felemelkeds, felszlls helyet ttelez fel, s egy helyi meghatrozst., amelynek Allah felette ll. Ha azonban Istiwa alatt a hatalom gyakorlst, vagy a magassgot, mint mltsgot rtnk, akkor az Aya nem kerl ellentmondsba ezzel a kijelentssel: Allah hely nlkl ltezik. Ha az Ayt, amelyben az al-Istiwa elfordul, pontosabban szemlljk, akkor megrtjk a szvegsszefggsbl, hogy Allah hatalmt s fensgt akarja neknk megmutatni s nem azt akarja mondani, hogy magasan van helyi rtelemben, mert ez nem olyan ismertetjegy, amely tkletessggel vagy dicsrettel jr. A ti Uratok Allah, Aki az eget s a fldet hat nap alatt teremtette /Ayyam; ezen nem egy napot kell rteni, hanem egy korszakot, amit csak Allah ismer/ s Istiwat tett a trnon, bebortja az jszakt a nappallal, amely folyamatosan kveti azt. A Nap, a hold s a csillagok engedelmesen kvetik Parancst. teremt egyedl s rendelkezik, ldott legyen Allah, a vilgok Ura 7:5 Ltjuk, hogyan emltette az g s a Fld teremtst az Istiwa emltse eltt, s hogyan utalt ezutn az jszaka s a nappal ciklusra, valamint a Nap, Hold s csillagok teremtsnek tkletessgre. Lthatjuk, amint Allah rgtn az Istiwa emltse utn mondta: uralkodik mindenen. A magasfelsgnek nincs rtelme, amennyiben a helyet jelli, mert ez a fajta felssg mg a teremtmnyeknl is megvan, s a helyi felssg nem olyan sajtossg, ami a dicsrettel s a tkletessggel fgg ssze. Ellenben ez a felssg a hatalomgyakorlssal s fensggel van sszefggsben, ami Allahot megilleti. Mert az Uralkod mindenek felett s az egsz univerzum irnytja. Ezutn Allah az hatalmnak s igazgatsnak tovbbi jeleit emltette meg. Ha szvegkrnyezetben rtjk az aya-t s a tbbi aya-t is figyelembe vesszk, amelyben Allah mondja: Semmi nem hasonlt Hozz Mondd: Allah, az Egyetlen, s senki nem hasonlt R., valamint a Bukhari- hadisz, amelyben ez ll: volt Allah s semmi sem volt Vele, akkor inshaAllah nem kerlnk ellentmondsba. Ebben az sszefggsben csak akkor tmad ellentmonds, ha Istiwa alatt direkt vagy indirekt olyan cselekedeteket vagy sajtossgokat rtnk, amelyeknek helyre van szksgk.

- Az akcidencia egy olyan esemny, amely egy testnl lp fel, mint pl. a mozgs vagy a csend, vagy mint a harag vagy az rm, stb. Egy akcidencia nem ltezhet nmagban, hanem egy testre van szksge. Allah azonban nem akcidencia, mert ha az lenne, akkor szksge volna egy kls lnyre, hogy ltezni tudjon. De ez a lny, ami szksgkppen nem Allah, szintn rk kell, hogy legyen, s ez lehetetlen. A vilgmindensgben minden, ami nem anyag, az akcidencia. Egy apa pl. az apasg ismertetjegyeivel felruhzott ember. Az ember az anyag, /test/, s az apasg sajtossg egy akcidencia. - Imm Ali al-Qari: Vagyis, neki nincs hatra s vge. /a.Qari 1998,119/ A korltozs a testnek egy ismertetjegye, s nem ktsges, hogy Allah nem test. Ltezse abszolt, s radiklisan klnbzik a teremtmnyektl. Mert a teremt igazsga ms, mint a teremtse. Allahnak nem lehet vetlytrsa vagy tagadja, mert az egyedli Allah, egyetlen teremt, akinek akarata mindig rvnyesl. a Mindenhat, hatalmat ad teremtmnyeinek: Mondd: Allah minden dolog Teremtje, s az Egyetlen, a legyzhetetlen!13:16 Allah gyengd a szolgival. Elltst ad annak, akinek akar. s az Ers, a Mindenhat. 42:19 A Yad sz szerint kezet jelent, de az arab nyelvben a Yad sznak tbb rtelme van ugyanez vonatkozik a Wadzsr-ra /arc/ s az Ayn-ra /szem/ Nafs-re /llek/. - Mert a hogyan a teremtmnynek egy sajtossga. - Itt Imm Abu Hanifa elutastja ennek a sajtossgnak az olyan Tawil-jt /rtelmezst/, ahogy a Mutazilla-k rtettk, ez nem teljes elutastsa a Tawilnak. A mutazilla-k azon a vlemnyen voltak, hogy a Yad pl. kizrlag hatalmat vagy adottsgot jelenthet., mert k, mint mr emltettk, Allah lnynek nem tulajdontottak sajtossgokat. Imm Abu Hanifa ilyen problms fogalmakkal kapcsolatban a Salaf as-Salihin /a prfta utni els nemzedk / mdszert kpviselte. A Salaf-ok azon a vlemnyen voltak, , hogy tagadni kell az olyan szszerinti jelentst, amelyek Allah emberiestshez vezethetnek, s Allahra kell hagyni a fogalom jelentst. Ezt a mdszert Tawhidnak hvjuk. Imm Abu Hanifa: Allah Yad-ja nem olyan, mint a teremtmnyek keze, nem testrsz. Sokkal inkbb a kezek Teremtje. /Imm Abu Hanifa. Al-Fiqh al-Absat 2004, 613./ A ksbbi tudsok gyakrabban alkalmaztk a Tawil-t, mivel az idejkben voltak olyan szektk,amelyek ezeket a fogalmakat sz szerint rtettk. Ezeket a szavakat sszefggsk szerint rszletesebben megmagyarztk, hogy vdjk az egyszer muszlimok Aqidjt. Az Ahlul Szunna ksbbi tudsai s a mutazilla tudsai kztt,/ akiket Imm Abu Hanifa a Fiqh al-Akbar-ban megemltett, / az volt a klnbsg, hogy az Ahl ul Szunna nem mindig magyarzta a yad-ot hatalommal vagy adottsggal, valamint nem tagadjk a tulajdonsgot, mint ahogy a mutazilla. Nem tagadjk, hogy ltezik egy tulajdonsg, amit Yad-nak hvunk, s aminek igazsga ismeretlen szmunkra, Errl az ayarl: Azt mondta: Iblisz! Mi akadlyozott meg abban, hogy leborulj az eltt, akit a sajt kezemmel teremtettem? Fennhjz vagy, vagy tlzottan bszke? 38:75 azt mondta Imm al-Bayhaqi:Nem szabad itt Yad alatt testrszt rteni, mert a teremt Egy s nem rszekbl ll, s ne rtelmezzk sem a hatalommal, sem uralkodssal vagy adottsggal., mert gy dm szmra nem lesz kivltsg. Azt kell hinnnk, hogy ez a tulajdonsg, mint dm kivltsga az teremtsvel s nem a stnval ll sszefggsben. Ez sszefggsben van - amint az tbb hadith-ban is szerepel, - a Tra lersval s a Paradicsom laki szmra val faltetssel is. De ms hadithokat is hagyomnyoztak, amelyben Yad a szvegkrnyezettel fggen hatalommal, irgalmassggal vagy adottsggal magyarzhat./Imm al-Bayhaq, Al-Asma wa-Sifat 2004, 418/ Imm Ibn Hadzsar a Yad-nak tbb mint 25 jelentst sorolta fel. Tbbek kztt megemltette a testrszt, a ha-

talmat, pl: Dvid, az er birokosa 38.17 /aydi a Yad tbbes szma./, az uralkodst pl:s hogy a kegyessg az uralkods Allah Yadjnak alrendelt. Itt a kegyessg - et uralkodssal magyarzzuk. Egyezsg: Pl:Allah keze van a kezk felett. 48:10 Megalzkods pl:amg kszsgesen megfizetik a dzsizjt, megadva magukat. 9:29 /Imam Ibn Hadzsar 2003, 3 /855./ - Az antropomorfistk tvtantsa hossz idre kihalt, a 14. Szzad s a 19. Szzad kztt alig tallunk tudst, aki az antropomorfistk Aqidjval titatott lett volna. Csak a wahhabizmus kialakulsval ledtek jj a korbbi antropomorfistk tanai.. Az antropomorfistk azon a vlemnyen vannak, hogy ezeket a fogalmakat sz szerint kell rteni. Lsd: /Ibn Dzsibrin 1998, 168,/; /Ibn Uthaymin 1998, 291 ff/; /Muhammed Khalil Alharras, 115./; /Ibn Baz, 3/84./k az t mondjk a Yad-rl, hogy Allahnak a valsgban van egy keze, de nem tudjuk, hogy nz az ki. Vagy azt mondjk, Allahnak van keze, de nem olyan, mint a kezek. Ltjuk, milyen ellentmondsos az lltsuk. Elszr is nem tagadjk a szszerinti jelentst, vagyis Yad alatt az ismert kezet rtik, mert kihangslyozzk a sz szerinti jelentst. Msodszor lehetv teszik, hogy Allahot egy hogyan-nal jelljk. Vagyis Allah keze az tantsuk szerint- forms, mghozz egy hogyan, amelynek valsgt mi nem tudjuk felfogni. A msodik mondatban, amelyet gyakran hallunk tlk, mg inkbb megmutatkozik ellentmondsossguk, amelyben gy igazoljk a Yad a szszerinti jelentst :Neki van keze , majd rgtn utna tagadjk ezt a szszerinti jelentst, amelyben azt mondjk;: nem olyan, mint a mi keznk, gy kt t lehetsges: vagy azt rtjk ezalatt, hogy egy kz, amelynek formjt s klsejt nem ismerjk, vagy a kz teljes tagadst. Mind a kt eset ellentmondsos. Ezt a tantst ltalban a mai wahhabitk a Salafnak tulajdontjk. A Salaf igazi tja a Tafwid. A Salaf s a ksbbi tudsok megegyeznek abban, hogy az olyan fogalmak, mint a Yad, Wadzsh nem sz szerint rtendk. Imm Ar-Razi azt mondja a Salaf Aqid-jrl: Abu Hanifa tjnak sszefoglalsa: Abban kell hinni, hogy Allahnak a mutshabih /tbbrtelm / fogalmain nem a szszerinti jelentst kell rtennk. Azok magyarzatt Allahra kell hagynunk s nem kell megmagyarznunk. /Imm ar-Razi 3001, 326./ Imm At-Tirmidhi azt mondta: az hogy olyan tudsok, mint Sufyan ath-Thawri, Malik b Anas, Ibn al-Mubarak, Ibn Uyayna,Waki hagyomnyoztk ezeket az a hadithokat, amelyekben tbbrtelm fogalmak merlnek fel, majd azt mondtk, hogy hinni kell bennk s nem kell a hogyan utn krdezni. Hinni kell benne, ahogy ez hagyomnyozva lett, magyarzat s elkpzels nlkl. Nem mondjuk: Hogyan. Ez a tudsok vlasztott mdszere./ Imm at-Tirmidhi, 4/691/ Imm alBayhaqi hagyomnyozta Imm Sufayan b. Uyayna-tl, miszerint ezt mondta: Mindannak magyarzata, amivel Allah nmagt jelli, az olvass s a hallgats rla. /Imm al-Bayhaqi, Al-Asma wa-Sifat 2004, 432/ Imm as-Suyuti a kvetkezkppen magyarzza a Salaf mdszert: Az Ahl ul Szunna tbbsge, kztk a Salaf tudsai, s a hagyomnytudsok azon a vlemnyen vannak, hogy hinni kell ezekben a szvegekben s jelentsket Allahra kell hagyni s nem megmagyarzni, a szszerinti jelents tagadsval. / Imm as-Suyuti, Al-itqan fi-Ulum al-Qur an 2003, 2/10./ Hasonl elkpzelsk volt a Salaf mdszerrl Imm an-Nawawi in Sharh Sahih Muslimnak. /Imm An Nawawi 2004, 6/376,/, Imm ibn Hadzsar in Fath al-Bari-nak, /Imm Ibn Hadzsar 2003, 2/158/ s Imm al-Badzsuri in Sharh Dzswharat at-Tawhidnak, /Imam al-Badschuri 2007, 103-106./ A wahhabiyya kifogsolja azt, hogy ha a jelentst Allahra hagyjuk, indirekt elismerjk, hogy vannak a Kornban rthetetlen helyek valamint jelentktelen Ayak, pedig Allah azt mondta:

s bizony, ez a kinyilatkoztats a Vilgok Urtl. A megbzhat llek /Gbriel/ hozta le, a szvedbe, hogy a figyelmeztetk kztt lehess. Nyilvnval arab nyelven. 26:192-195 Aki ilyet, llt, az mg nem rtette meg az Ahl ul Szunna mdszert .Mert Az Ahl ul Szunna tudsai kzl senki sem lltotta, hogy az az Aya, amelyben tbbjelents fogalmak vannak, jelentktelen lenne. A Salaf nagyon is jl ismerte ezt az Aya-t, s annak jelentst. Meg kell tudni klnbztetni a versnek a szvegsszefggsben val jelentse s az egyes szavak jelentse kztti klnbsget., amelyek az Aya-ban vagy a szvegben elfordulnak. Az olyan fogalmak, mint a Yad, Istiwa, Wadzsh, stb. sszefggseiben rthetk. rtjk, mit akar Allah mondani ebben vagy abban az Aya-ban. De ha ezeket a fogalmakat kiragadjuk szvegsszefggseibl s sz szerint rtjk, ez voltakppen az antropomorfistk tja. A Salaf-ok nem szedtk rszeire az Ay-t s nem kutatgattak tbbrtelm problms fogalmak utn, hanem hallgattak rla s azt mondtk: Pedig senki nem ismeri ezek rejtett jelentst, csak Allah. s azok, aki szilrdak a tudsban, azt mondjk: Hisznk benne. Mind urunktl val! Imm Ash-Sharani megemltette az al-Yawaqit-ban , hogy az Aqida tudsok tbbsge azon a vlemnyen van, hogy igazolni kell az Aya nyilvnval ltalnos jelentst. /Imm Ash-Sharani, Al-Yawagit,wal-Dzswahir fi-Bayan aqa id al Alkabir 1998, 141./Ez nem kerl ellentmondsba a Salaf mdszervel, mert mint mondtuk, vilgos a nyilvnval jelents, de egyes fogalmak vagy Aya-rszletek nem vilgosak, mert kiragadtuk azokat sszefggskbl. A Salaf teht csak egyes tulajdonsgoknak, mint Yad, vagy wadzsh a jelentst hagyta Allahra. A mutazillk teljesen tagadtk a tulajdonsgokat s vgleges rtelmezst adtak r, az antropomorfistk sz szerint rtettk s az Ahl ul Szunna nmelyik ksei tudsa valamint egypran a Salaf-bl az ismertetjegyek tagadsa nlkl magyarztk ezeket a tulajdonsgokat, anlkl, hogy azt mondtk volna, hogy ez az rtelmezs vgleges, hanem hogy ez csak egy megkzelts, azrt, hogy a szveget jobban megrtsk, vagy, hogy az antropomorfistk s mutazillk tvtantsait elhrtsk. Most meg kell magyarznunk a Tawil /rtelmezs/ mdszert., mert sok mindent terjesztenek rla a wahhabiyya mai kpviseli kztt. Amint a nyelvtudomnyban ismeretes, egy sznak lehet egy, kett vagy tbb jelentse. Ezek a jelentsek lehetnek szszerintiek /Haqiqa/ vagy kpletesek /Madzsaz/. A hadisz- s nyelvtuds Murtada az-Zabidi azt mondja a Tawil-rl: Az iszlm szavahihetsgt az rtelem igazolja. Mert az iszlm szavahihetsge a kldtt csodjnak szavahihetsgtl fgg. Ezt csak az rtelem tudja tanstani./bizonytani/ igazolni. /Amennyiben teht a kinyilatkoztats olyat, llit, amely ellentmond az rtelemnek, holott az rtelem annak az igazsgnak a tanja, akkor mind a kinyilatkoztats, mind pedig az rtelem rvnytelen lesz. Ha ez a bevezets nem ktsges, akkor mondjuk: Minden fogalmat, amely a kinyilatkoztatsban elfordul, s az isteni lnyre vonatkozik, legyen az nv vagy egy ismertetjegy, s amely az rtelemmel ellentmondsba kerl, mutshabih nak /tbbjelents/ nevezzk. Ez vagy tbbszr hagyomnyozott /mutawatir/ vagy egyszer /ahad/ Ha ez az Ahad hagyomny egyltaln nem rtelmezhet, akkor ebben az esetben biztosak vagyunk abban, hogy a hagyomnyoz hazudott, figyelmetlen volt vagy hibzott. Ha az Ahad hagyomnynak tbbek kztt egy nyilvnval jelentse van, akkor biztosak vagyunk abban, hogy nem ezt kell rteni alatta. Ha a szveg tbbszr hagyomnyozott, akkor lehetetlen, hogy ne legyen rtelmezhet. Egy nyilvnval magyarzattal kell brnia, ebben az esetben azt mondjuk, hogy nem azt a jelentst rtjk alatta, ami az rtelemnek ellentmond. Ha a szvegnek csak egyetlen ms jelentse van, akkor vilgos, hogy errl a magyarzatrl van sz. De ha tbb jelentse van, ebben az esetben

vagy egy abszolt bizonytkunk van, amely ltal egy magyarzatot elnyben rszesthetnk, vagy nincs vilgos bizonytk. Itt felvetdik a krds, szabad-e a sajt Idzstihad-dal /erfeszts egy tlethozatalhoz/ egy magyarzatot elnybe rszesteni vagy nem. Ez els mdszer a ksi tudsok tja, a msodik t a Salaf tbbsgnek a vlemnye. /Imm Az-Zabidi 1994, 105 f/ Amint ltjuk, az utak csak abban az esetben vlnak szt, amikor a szvegnek tbb jelentse lehet. Amennyiben a szveg csak kt jelentssel br, vagy ha van egy vilgos bizonytkunk, amely ltal a szvegnek adhatunk egy megfelel magyarzatot a sok kzl, amely helyesnek bizonyulhat, akkor nincs vlemnyklnbsg,az rtelmezs mdjt illeten. A Korn klnbz helyeinek Tawilja-t a Salaf hagyomnyozta. Amint Sayyidun Ibn Abbas, Al-hasan, Maharadzsa, as-Suddiy, ad-Dahhak, Qatada, Saad b. Dzsubayr, Sufyan ath-Tahwri, At-Tabari, Imm ash-Shafii, Imm Malik, Imm Ahmad s Imm al-Bukhari. Elmondhatjuk, hogy a Salaf mdszer kvetse a biztos t. Vagyis, nem kell a tbbrtelm fogalmak utn kutatni. Egyszeren csak hinni kell, hogy ezek semmi esetre sem testrszek vagy sajtossgok, mint amilyenek az emberek. , s igazsgt Allahnak kell tengedni. Nem az a megbzatsunk hogy megrtsk Allah ismertetjegyeinek igazsgt. A Tawilt csak akkor alkalmazzuk, ha tartunk attl, hogy Allahot emberiestjk. Azon kvl nem kell neknk magunknak magyarzni, hanem kvetni kell a nagy tudsok magyarzatt. Sheikh al-Maghnisawi: Nem amint a mi haragunk s tetszsnk. Mert ezek a mi pszichikai llapotoknak, amelyek a vrmrsklettel fggnek ssze. (Imm Al-Maghnisawi 1904, 4f2./ Allah mondja a Kornban: Az egek s a fld Teremtje. hozott ltre nektek sajt magatokbl trsakat. 42:11 Ebben tallhat a vlasz az ateistknak s a filozfusoknak, akik azt hiszik, hogy az anyag rk. Egyetlen atom sem magtl lett, akr mozog ez az atom akr ll, mikzben ez a kt llapot lehetsges, az atom maga nem kpes dnteni, teht nem ktsges, hogy van egy magasabb hatalom, amely ezt meghatrozta, amely szksgszeren nem a termszet. Imm Ali al-Qari: Allah minden meghatrozott akarata szerint, s mindent a blcsessge ltal dnttt el. Ez az kijelentse: ne tudn, aki teremtette? s a Kifinomult, a Benssgesen Ismer. 67:14 /al-Qari 1998, 130/ Imm Ali al-Qari: Vagyis, minden, ami a vilgmindensgben trtnik, legyen az j vagy rossz, Allah akarta. Imm Abu Hanifa mondja az al-Wasiyya knyvben: tanstjuk, hogy a J s a Gonosz Allahtl van. Ez ll a Kornban: Mondd: minden Allahtl van. 4:78 Az, aki azt lltja, hogy a j s a rossz rendelse nem Allahtl van, az kafir. /Ibid/ Gyakran hallani nem muszlimoktl a krdst, mirt van szenveds a fldn, vagy mirt van szegnysg s hbork. Ezzel kapcsolatban figyelembe kell vennnk, hogy nem ltezik abszolt gonoszsg. Vagyis egy dolog nem lehet az egsz lt szmra rossz. Mindenben van isteni blcsessg, amely nha felismerhet nha nem. Ez az let az iszlm Aqida szerint muland s nem az a hely ahol rkk maradni fogunk. Az igazi let csak a hall utn kezddik, Allah mondja: s az evilgi let nem ms, mint szrakozs s jtk. s bizony, a Tlvilgi Otthon bizony, az az let, brcsak tudnk! 29:64 Ha nem lenne let a hall utn, akkor /a mi igazsgrzetnk szerint igazsgtalan lenne, hogy egyesek gazdagok, msok meg szegnyek. De az a tny, hogy van egy kvetkez let, ahol Allah mindenkit felelssgre fog vonni, s mindenkit a fldi letrl fog krdezni, mutatja, hogy nem a gazdagsg vagy szegnysg miatt vagyunk a fldn. A birtokls csak egy vizsga Allahtl, nem ez a cl. Aki anyagi dolgok irnt tri magt s materialistn gondolkodik, az termszetesen jogtalannak fogja tlni a szegnysget. Allah mondja:Akik hitetlenek, azok-

nak fel lett dsztve ez a vilg, s kignyoljk azokat, akik hisznek,. De akik istenflk, azok felettk lesznek a Feltmads Napjn. s Allah gondoskodik arrl, akirl akar, elszmols nlkl. 2:21 Ha mlyrehatan ltunk, s felismerjk az evilg igazsgt, s Allah tetszst keressk, felismerjk, hogy mind a gazdagsg, mind pedig a szegnysg slyos prba lehet. A gazdag, ha nem segt a szegnyeknek s az isteni kinyilatkoztats szerint nem adakozik vagyonbl, valamint pnzt nem megengedett forrsbl szerzi, ugyangy nem llta ki a prbt, mint az a szegny, aki nem volt llhatatos s nem adott hlt Allahnak mindennek ellenre. Allah mondja:A vagyonotok s gyermekeitek csak prbattel szmotokra. s Allah! Nla van a hatalmas jutalom. 64:15 s mondja: Minden llny megzleli a hallt! s prbra tesznk benneteket a gonosszal s a jval, mint ksrtssel. s hozznk fogtok visszatrni! 21:35 Ltjuk amint Allah a jt, mint ksrtst jellte meg. Nem a fldi javak hajszolsrt vagyunk a fldn. A szenveds csak relatv marad. Mindenkinek megvan a maga elkpzelse a szenvedsrl. Itt jelents szerepet jtszik az Allahban val hit. Mert ha valaki Allahrt l, akkor ez ilyen ember szmra szenvedst jelent, hogyha Allahtl tvol van, vagy parancsa ellen cselekszik .Ezt nem szabad flrerteni s azt gondolni, hogy az iszlm szenvedsnek fogja fel az letet, ahogy azt a kelet zsiai vallsok prdikljk. Allah kldtte mondta neknk: ljetek a tlvilgrt, mintha holnap meghalntok s ljetek evilgotokrt, mintha rkk lntek. /Imm as-Suyuti, al-Dzsami Saghir 2006,77./ Elvetemltsg, ha csak az evilgrt lnk. Nincs megtiltva, hogy javtani akarjunk letkrlmnyeinken, amg megengedett eszkzzel tesszk ezt, s amg ez ltal Allah tetszst keressk. De ha Allah megprblja szolgjt gazdagsggal vagy szegnysggel, vagy egszsggel, vagy betegsggel, a szolgnak mindig megadnak kell maradnia s azt kell teljestenie, amit llapota megkvetel, mert voltakppen ez az let rtelme. Az let rtelme az, amit az letnkbl csinlni fogunk. s nem msrt teremtettem a dzsinneket s az embereket, mint hogy Engem szolglnnak. 51:56 s parancsold meg a csaldodnak az imt, s legyl benne llhatatos! Mi nem krnk tled elltst mi ltunk el tged. s a legjobb eredmny az istenflk lesz.20:1 32 Imm Ali al-Qari: Vagyis, Allah rta: ez gy s gy fog trtnni s nem pedig gy s gy trtnjen. /al-Qari 1998, 132./ Ez vlasz azoknak, akik azt mondjk, hogy ha Allah mindent tud, akkor azt is tudta, hogy n ezt s ezt a bnt el fogom kvetni, ami azt jelenti, hogy nem tudtam azokat elkerlni. Az ilyeneknek azt mondjuk, hogy amikor elkvetted azt a bnt, akkor nem tudtad, hogy vtkezni fogsz vagy sem. Msodszor Allah tudta ugyan, hogy vtkezni fogsz, de nem parancsolta neked, hogy vtkezz. Akztt, hogy valamit tudunk s valamit parancsolunk, nagy klnbsg van. Imm Ali al-Qari: az al-Qada wal-Qadar /hatrozs s dnts ill. eleve elrendels/ titok marad, amelynek igazsga Allahnl van. Azt mondta a Prfta (blk): Ha al-Qada wal Qadart emltenek, akkor llj meg. Hagyomnyozta Imm Tabarani s Ibn Hadzsar /a. Aqri 1998,140/ Vagyis, hinni kell benne s hallgatni rla. Elg azt hinni, hogy Allah mindentud, s hogy minden, ami trtnik az akarata, s hogy igazsgos. Az cselekedetei tele vannak blcsessggel s igazsgossggal, akkor is, ha ezek nem mindig ismerhetk fel. Ez a hely kihangslyozza a tuds rk voltt. Vagyis. Allah nem szerez j tudst. Az llapotok a teremtmnyeknl vltoznak. Azonban Allah tudsnl nem trtnik vltozs. Az Imm ezzel nhny filozfiai irnyzatnak akar vlaszolni. A filozfusok azt lltjk, hogy Allah nem a trtnsek idpontjban ismeri a rszleteket, gy vlik, hogy ha gy lenne, akkor Allahnak

mindig j tudst kellene szereznie. Nem vlasztottk el a tudst s a tudottat. Az Ahl ul Szunna arra vlaszolt, hogy a tudott dolgoknl lev vltozs nem szksgszeren vltoztatja meg a tudst. Mert Allah tudsnl az a tny hogy valami ltezni fog, s hogy az most ltezik, ugyanazon a skon van. Akkor keletkezik problma, ha Allah tudst idrendben kpzeljk el. Allah azonban felette van az idnek. A tudsa egy, vltozsok elvgre csak a teremtmnyekben trtnnek, amelyek idhz ktttek. lsd: /Imm AtTaftazani 1998, 4/121 ff/ - Imm Ali al-Qari: az ember tud vtkezni s engedelmeskedni is. Allah mondja: az, aki megteremtett benneteket, s vannak kztetek hvk, s vannak kztetek hitetlenek. s Allah a Ltja annak, amit tesztek. 64:2 al-Qari 1998, 144 f./ Sheikh al-Maghnisawi: ha nemileg rett s rtelemmel br. /Imam al-Maghnisawi 1904, 44./ Imm Ali al-Qari: A prftk s a kldttek ltal . /al-Qari 1998, 145./ - Imm Abu Hanifa itt az sszerzdsre utal. Allah mondja a Kornban: s amikor Urad kivette dm gyermekeibl az gykukbl- a leszrmazottaikat, s tansgot ttetett velk sajt magukkal kapcsolatban;nem n vagyok-e az Uratok? Azt mondtk: De igen, tansgot tettnk! Nehogy azt mondhasstok a Feltmads napjn: Bizony, mi nem tudtunk errl! 7:172 Az sszerzds, a tudsok legismertebb vlemnye szerint, az Arafa hegy mellett trtnt. Ezt Sayyiduna ibn Abbas hagyomnyozta. Minden ember tanstotta mr, hogy Allah az egyetlen r. A prftk s a kldttek hozznk lettek kldve, hogy emlkeztessk az emberisge erre szerzdsre. - Nhnyan azt lltjk, hogy hromfle Tauhid van mghozz Rububiyya Tauhid /tansts, hogy csak egy alkot van, s az Uluhiyya tawhid / tansts, hogy csak Allah imdsra mlt s az / Asmaa wa-sifat Tauhid / a tansts, hogy Allahnak nincs trsa nevben s tulajdonsgaiban. / ez a beoszts a Salaf-oknl ismeretlen volt. Sohasem hagyomnyozta a prfta (blv), hogy azt mondta volna az j muszlimoknak, hogy ezt vagy azt a Tawhidot el kell sajttaniuk. Ezt a beosztst Ibn Taymiyya alkotta s ksbb tvettk tantvnyai s a wahhabiyya modern irnyzatai. Azt gondoljk, hogy a politeistk a nemes prfta idejben a Rububiyya Tawhidot mr elsajttottk, de msokat imdtak s gy nem tanstottak Uluhiyya Tawhid-ot. Ez a kijelents azonban ellentmond a fentebb idzett ayanak. Imm ad-Dadzswi mondja: Ha nem volna elegend a Rububiyya hitvalls s a politeistk valban elismertk volna a Rububiyya Tawhidot, ami Ibn-Taymiyya meghatrozsa szerint semmit nem hasznlt, akkor rtelmetlen lenne /Allah vjon/, hogy Allah tansttatta velnk az rububiyya-jt, s gy az is rtelmetlen lenne, hogy a kufrok azt mondjk: Bizony, mi nem tudtunk errl! Az lltsuk szerint / a wahhabitk/Allahnak meg kellett volna vltoztatni ezt a szerzdst, hogy vilgos legyen, hogy dm gyermekeinek az Uluhiyya Tawhid-ot kne tanstaniuk, mivel a Rububiyya tawhid nem elegend. Lehetne mg ezt tovbb taglalni. Mgis elegend megllaptanunk, hogy k Allah Rububiyya-jt tanstottk. Ha rububiyya s Uluhiyya nem tartoznnak egymshoz, akkor Allah tansttatta volna velk ptllag az Uluhiyya Tawhid-ot. /Imam ad-Daschwi 2008, 6/ - A fitra azokat a benyomsokat jelli, amelyek az emberrel szlettek. Ezzel nemcsak a biolgiai rsz rtend, hanem a lelki is. Az iszlm abbl indul ki, hogy az ember muszlimknt jn a vilgra. Vagyis mint Istenhez, h, amelynek termszetben van Allah egyetlensgnek tanstsa. A prfta (blv) mondta: Minden baba fitrval jn a vilgra, s az szlei azok, akik zsidt, keresztny vagy politeistt csinlnak belle. /Imm Malik 2004, 128,/s a fitrhoz tartozik az a hitvalls, amelyet az emberek az sszerzdsben lefektettek. Az Ahl ul Szunna

tudsai kztt a legismertebb hitvalls a meghalt gyermekekkel kapcsolatban, az, hogy k a paradicsomba a mennek. - Imm Ali al Qari: Vagyis, Allah csak akkor teremti meg az engedelmessget vagy a dacossgot az szolgjban, ha azt a szolga vlasztotta s elsajttotta. Az a knyszertett, aki ha valamit elkvet, belsejben azonban krhoztatott. De k feldaraboljk az gyket egyms kzt rsokra. Minden csoport annak rvendett, ami nla van. Allah az kegyelmbl megszeretteti velnk az imant, s igazsgossgbl megszeretteti az akaratossgot, s az imant megutltatta. gy engedi tvtra menni Allah azokat, akiket akar, s vezeti azokat, akiket akar. 74:31 Nem, azok, akik hitetlenek, jnak tntetik fel a tervezgetsk, s tvol vannak tartva az ttl. s akit Allah tvelygsbe enged, annak nincs vezetje. 13:33 s akit Allah vezet, azt nincs, aki tvelygsbe vigye. Ht nem Allah a mindenhat, a bossz Birtokosa?,.39:37 /al-Qari 1998.151 f/ - Imm Ali al Qari: Mindkettt megszerezhetik s vlaszthatjk. Az ember kpes az imant elfogadni de a Kufr-t is, abban a hiszemben, hogy ez az t az megvltsa. /al-Qari 1998,152/ - Vagyis, Allah rktl fogva szerette a hvt, s rktl fogva haragszik a kafirra. Ezrt egyiknk sem lehet biztos abban, hogy Allah szereti t, mert nem tudjuk, milyen llapotban fogunk meghalni, hvknt vagy hitetlenknt. Ugyanez rvnyes a kfirra is, nem mondhatjuk,hogy egsz biztosan krhoztatja t Allah, vagy, hogy az a kfir soha nem lesz j tra trtve. A legnagyobb kfirbl egyik naprl a msikra a legnagyobb mumin lehet., s itt Allah rk szeretete mutatkozik meg. Allah, Akin kvl nincs ms isten. A Lthatatlan s a megnyilvnult Tudja. a kegyelmes, az irgalmas. 59:22 -Az Ahl ul Szunna , mint mr emltettk, abban hisz, hogy minden, ami ltezik, Allah teremtmnye. Az embereket s tetteiket Allah teremtette. De itt tisztzni kell valamit, mghozz azt, hogy az ember maga vlaszt egy cselekedetet, amit meg fog csinlni. Ha valamit elhatroz, akkor Allah megteremti benne azt a cselekedetet, amit vlasztott. Azok a cselekedetek, amelyeket Allah az emberben teremt, mialatt az ember a mindenkori cselekedetet akarja s megvan hozz a hatalma, az Aqida-ban / Kasb/nak hvjuk./szerzemny/ Ha Allah teremt bennnk egy cselekedetet, amelyet azonban mi nem akartunk, akkor ezt a cselekedetet sifa-nak/tulajdonsgnak/ hvjuk. Az rtelmes ember klnbsget tesz a z nmaga ltal szerzett mozgs s a reszkets kztt. A mozgst, mint teremts t Allah teremti, de az ember nknt szerezte meg, a reszkets azonban - br bennnk lett megteremtve- nem nknt vlasztottuk. A tlvilgon, szmon less krve a kasb-unk s krdre lesznk vonva. Allah mondja a Kornban: s fljtek azt a napot, amikor visszavitettek majd Allahhoz. Akkor minden lleknek visszafizettetik majd teljes egszben az, amit szerzett, s nem lesz rszk igazsgtalansgban. 2:281 Allah nem terhel meg egyetlen lelket sem, csak azzal, amire kpes. Az lesz a javra rva, amit megszerzett, s az lesz ellene, amit megszerzett. 2:286 Ezen a napon minden llek azrt kap fizetsget, amit megkeresett. Nincs ma igazsgtalansg! Bizony, Allah gyors az elszmolsban. 40:1 s nem ti lttek meg ket, hanem Allah lte meg ket. s nem te dobtl, amikor dobtl,hanem Allah volta az, Aki dobott. 8:17 Vagyis, Allah teremtette beljk a hallt is meg a dobst is. A prfta (blv) csak hozz szerezte ezt a cselekedetet akaratval s kpessgvel. Imm Abu Hanifa lltsban vlaszt tallunk a mutazilla-nak, akik azt lltjk, hogy az ember sajt maga kpes megteremteni a cselekedett, s a Dzsabriyya-nak, aki azt gondoljk, hogy az embernek nincs szabad akarata. Imm Abu Hanifa azt mondja az al--Wasiaay-ban : mivel a cselekv / az ember/ teremtmny, termszetesen a cselekedetei is teremtmnyek. /Imm Abu

Hanifa, Al-Wasiyya 2004, 236,/ A szerzett cselekvs, az ember akarattl fgg, s ebben rejlik a vlasz a Dzsabiaaya-nak, akik azt gondoljk, hogy a cselekvsek r vannak knyszertve az emberekre. -s engedelmeskedjetek Allahnak, s engedelmeskedjetek a Kldttnek, s vakodjatok! s ha elfordultok, akkor tudjtok, hogy a Kldttnk feladata csak az, hogy egyrtelmen tadja az zenetet. 5:92 De nem! Aki betartja az egyezsget, s fli Allahot, bizony Allah szereti az istenflket. 3:76 Allah szereti azokat, akik bnbnattal fordulnak Hozz, s szereti azokat, akik megtisztulnak. 2:222 Allah szereti a jtevket. 3:134 Mondd: Ha szeretitek Allahot, akkor kvessetek engem. Akkor Allah is, szeretni fog benneteket, s megbocstja nektek a bneiteket. Allah Megbocst, Irgalmas.3:31 -Allah meg volt velk elgedve s k elgedettek voltak Vele. Ez azoknak van, akik hdolatot tanstanak Uruk irnt. - s Allah nem szereti a bnsket /igazsgtalanokat/ - Ha nem hisztek, ht bizony, Allah nincs rtok szorulva. s nem szereti a hltlansgot a szolgiban. 39:7 - m Allah nem parancsol erklcstelensget! Vajon olyasmit lltotok Allahrl, amivel kapcsolatban nincs valdi tudsotok? 7:28 - Bizony, Allah igazsgossgot parancsol, jtetteket, s hogy adjatok a rokonoknak, s megtiltja az erklcstelensget, s a helytelent, s a zsarnoksgot. Int benneteket, hogy megemlkezhessetek. 16:9o, Vagyis, mindazt, amit rluk a Bibliban hazudtak, a muszlimnak el kell utastania. Pldul hogy No egyszer le volt rszegedve s meztelenl llt az emberek el, vagy, hogy Lt a lnyaival rintkezett, vagy, hogy Salamon leborult a blvnyok eltt. /al-Qari 1998, 171/ Imm Ali al-Qari: Nmelyek kzlk (a.Qari 1998,171/ - Feledkenysgbl vagy figyelmetlensgbl. A hibjuk nem szndkos. Ha egy msik cselekedethez kpest egy alantasabb cselekedetet hajtanak vgre, amely azonban meg van engedve, ez nha hibnak szmt, magasabb fokozata miatt. Azt mondtk: A jmborok jtettei az isten kzeliek hibi. Nhny szufi s kalam-tuds azon a vlemnyen van, hogy a prftk se bnt nem kvettek el, se hibt, legyen az szndkos, vagy nem szndkos. - s akik elsknt felvettk az Iszlmot, s az anszrok kzl, s akik kvettk ket a jsgban, Allah elgedett velk, s k elgedettek Vele. s kerteket ksztett nekik, amelyek alatt folyk folynak, abban fognak lakozni rkk. Az a hatalmas siker. 9:100 - Allah kldttje mondja: Ne szidjtok a trsaimat. (Sahih Muszlim) Imm an-Nawawi azt mondja errl a hadiszrl: A Sahaba szidsa nagy bn, (Kabira), a legtbb tuds vlemnye, hogy azt, aki szidalmazza ket, meg kell bntetni. (Imm An-Nawawi 2004, 26/72,/ - Ez az Ahl ul Szunna tja, ellenttben a kwaridzsi s a mutazila ttal . Az els azt mondja, hogy az aki elkvet egy nagy bnt /Kabira/,nem muszlim tbb, hanem kafir. A msodiknak az a vlemnye, hogy se nem kafir, se nem munin, hanem Fasiq. A Fisq a mutazil-knl lpcsfok az iman s a kufr kztt. Elkpzelsk szerint a fasiq rkre a pokolban marad, de bntetse cseklyebb, mint a kafir-. Abban rejlik ennek a kt csoportnak az tkzsi pontja, hogy vajon a tettek az iman lnyeghez tartoznak vagy nem. A mutazila s a kwaridzs azon a vlemnyen vannak, hogy a tettek az iman szilrd alkotelemei, s gy ha ezek elmaradnak, akkor az iman is semmiv lesz.

Lsd: /Imm al-Baydzsuri 2007, 55./ Az Ahl ul Szunna ragaszkodik ehhez az aya-hoz:Bizony, Allah nem bocstja meg azt, ha trstotok Mell, s megbocstja azt, ami ezeken kvl van annak, akinek akarja. s aki trst Allah mell az bizony messzire eltvedt az trl. 4:117 Ha azonban az ember egy olyan bnt, amelynek bns voltrl konszenzus van, megengedettnek nyilvnt, akkor kafir. Mint ahogy pl. ha az ember azt mondja: bort iszom, mert ez nem haram. - Mert a bn - mint mr emltettk - nem zrja ki a bnst a hvk krbl, Allah mondja a Kornban: s igyekezzetek a megbocstsrt uratoktl, s egy Kertre, amely olyan szles, mint az eged s a fld elkszttetett az istenflknek. Azok, akik adakoznak nehzsgben s knnyebbsgben, s aki visszafogjk a haragjukat, s megbocsjtanak az embereknek. s Allah szereti a jtevket. s azok, akik, ha nem helynval dolgot kvetnek el, vagy nmaguk ellen v tkeznek, megemlkeznek Allahrl, s bocsnatot krnek a bneikrt s ki bocstan meg a bnket Allahon kvl? s nem tartanak ki tudatosan abban, amit tettek,3:133-135. Eszerint az aya szerint a bns mumin mgiscsak mumin marad. - Br ez a kt pont nem tartozott az Aqid-hoz, hanem a Fiqh-hez. Az Imm mgis megemltette itt, hogy kihangslyozza, hogy az , aki ezt a kt cselekedetet elutastja, mint nhny szekta teszi, nem tartozik az Ahl ul Szunnhoz. Tbb mint hatvan tuds hagyomnyozta t a br zokni megkensnek engedlyezsre vonatkoz hadiszt . /Sejk al-Islam Ibn Hadschar 2003, 348./ A Tarawih kiegszt ima az jszakai imdsg utn, amelyet a Ramadnban vgeznek el. - Arabul Fasiq. Az Ahl ul Szunn-ban a Fasiq egy mumin, aki nagy bnket kvet el. Imm Ali al-Qari: azt mondta a Prfta (blv): szabad imdkoznotok igaz ember mgtt s kegyeletsrt ember mgtt is. - Ez az Ahlul Szunna s a Murdzsia kztti vlasztvonal. Az Ahl ul Szunna - , br a tettek nem szmtanak imannak - nem mondja, hogy a bnk nem rtanak, ha az ember hv . A murdzsi-k azon a vlemnyek voltak, hogy a hvnek nem kell aggdnia addig, amg hv. - Vlasz a Murdzsira. - Vlasz a mutazil-ra s a khwaridzs-ra. - Nem szabad teljes bizonyossggal lltanunk, hogy bnei meg vannak bocsjtva s tettei el vannak fogadva. A prfta ezt mondta a bjttrskor; elmlt a szomjsg, s az erek meg lettek nedvestve s a Jutalom / a bjtlsrt/ insaAllah bizonyos. / Imm-Nawawi, al-Adhkar 2006,157. A Prfta (blv) mondta, br az, aki legjobban ismeri Urt: inshAllah a jutalom bizonyos. A Prfta (blv) arra tant minket, hogy nem szabad 100 szzalkig biztosnak lennnk, mert csak Allah ismeri a szvnk igazsgt. - Imm Ali al Qari: A Kufr-rl, ggrl l s a felvgsrl / rulkodsrl/ ezt mondja Allah: s aki tagadja a hitet, annak bizony a cselekedetei elpocskoldnak, s a Tlvilgon a vesztesek kztt lesz. 5:5 Ti akik hisztek!ne tegytek az adomnyotokat hibavalv azzal,hogy felemlegetitek a bkezsgeteket,vagy bntssal, mint az , aki azrt klti a vagyont, hogy az emberek lssk,s nem hisz Allahban s az Utols Napban. 2:264 /al-Qari 1998,232./ - Imm Ali al-Qari: ezzel azt akarja mondani az Imm, hogy az evilgon nem szabad biztosnak lennnk a j tettek megsemmistsben. /al-Qari 1998, 233./

- Mert Allah soha nem bocsjtja meg, amint az a Kornban ll: s bizony, Allah nem bocstja meg azt, ha trsakat lltanak mell, de ami ezen kvl van, azt megbocstja annak, akinek akarja. s aki trsit Allah mell, az bizony hatalmas bnt kvet el. 4:48 - Mert a Tawba kioltja a bnket. A prfta mondta: Az aki bnbnatot tanst, olyan mint aki soha nem kvetett el egyetlen bnt sem./Imm as-Suyuti, al-Dschami Saghir 2006, 203./ - Amennyiben meg lesznek bntetve, gy nem maradnak rkk a pokolban. A prfta (blv) mondta: aki szintn mondja, hogy la Ilaha illa-Allah, az a paradicsomba megy /Imm as-Suyuti, al-Dschami as-Saghir 2006, 536./Ugyancsak hagyomnyozta rnk: Allah azt fogja mondani, hogy hozzatok ki mindenkit a pokolbl, akinek egy mustrmagnyi hit van a szvben. /Sejk al Islam Ibn Hadschar 2003, 866./ - Imm Ali al-Qari: Allah mondja: aki teht vrja urval val tallkozst, az vigyen vgbe istennek tetsz jtetteket s ne kvessen el urval szemben Shirk-et. A Shirk nem lehet sem nylt, sem rejtett. Vagyis, aki fel akar vgni tettvel s dicssget akar magnak, az egyrszt megsemmisti a j cselekedeteit, msrszt bnt kvet el. A Prfta (blv) mondta: Aki msrt tesz jt, mint Allahrt, az mshol keresse jutalmt., mert Allah gazdag s nincs szksge trsra a cselekvsben. /al-Qari 1998, 234./ - A Mudzsiza /csoda/ az al-adzsbl /kptelensg, tehetetlensg/ szrmazik, s az Al-Qudra /hatalom/ ellentte. /Imm At-Taftazani 1998, 5/11.) Azrt hvjk gy, mert alkalmatlann/kptelenn teszi az ellenfelet, vagyis, az nem tudja azt utnozni. Imm AtTaftazani a kvetkezkppen magyarzta meg a Mudzsiza-t: Ez egy termszetfltti cselekedet, amelynek clja a kihvs s megcfolhatatlan. /Imm At-Taftazani 19989, 5/11.) An-Nasafi azt mondja errl; ez egy rendkvli cselekedet az evilgon, ami arra szolgl, hogy egy prfta hitelessgt igazolja., s amelyet nem lehet megcfolni. (Imm an-Nasafi 1986, 236.) Kihangslyozzuk a kihvst, s a Mudzsizatra vonatkoz hitelessg igazolst, hogy ezzel kizrjuk a karamat-ot s az Isten ellensgeinek a tvtra vezetst. A msodik kihangslyozs a megcfolhatatlansgban rejlik, mert ha megcfolhat lenne, s utnozhat lenne, akkor nem lenne bizonytk a hitelessgre. Az Ahl ul Szunnban elkpzelhetek a termszetfeletti dolgok s nincsenek az rtelem ellen, mert, ahogy magyarztuk, Allah az egyetlen Teremt s Igazgat. Mindent Allah teremtett, ami ltezik s trtnik. Az okok, a hatsok s mellkhatsok, mint Allah teremtsei. A fizikai trvnyek, valamint a termszet minden sszefggse nem szksgszeren rvnyes, hanem folyamatosan trtnik, mivel Allah folyamatosan teremti ket. A tz nem get, mivel az nmagban g, hanem mivel Allah az emberben llandan teremti az gs rzett, amikor a br rintkezsbe kerl a tzzel. Ezt a folyamatot nevezik a tudsok Al-ada-nak (szoks), ez nem a fizikai trvnyek tagadsa, hanem sokkal inkbb annak egy msfajta defincija. A szably nem ktelez, hanem Allah teremti egy cselekvs tjn ezt vagy azt a hatst. Allah azonban teremtetlenl tudja hagyni, ha akarja, az gs rzett, s az gs ms mellkhatsait. Ahogy Sayyiduna Ibrahim esetben, is, amint a Kornban ll: Azt mondtk: gesstek el t, s segtstek az isteneiteket, ha kpesek vagytok tenni valamit!Azt mondtuk:Tz! Legyl hs s biztonsgos brahmnak! 21:68-69 - A Waliyy-t (az Allah ltal tmogatott vagy vott) nha Allah bartjnak vagy istent ismernek fordtjk. A waliyy, mondja Imm al-Qari, az, aki ismeri Allahot s az tulajdonsgait, aki betartja a parancsokat, s aki kerli a tilalmakat, aki tvol tartja magt az rzki vgyaktl, a mohsgtl s kerli az idpocskolst. (al-Qari 1998, 237.) Az Awliya csodjt Karamat-nak hvjuk, s kt felttele van. Elszr is olyan valakinl fordul el, aki istenfl s kveti a Sharia-t. Msodszor, ez a szemly nem ignyelheti sajt maga

szmra a prftai cmet. gy klnbsget tesznk az igazi prfta, a prftakvet s a sarlatn kztt. Egy Waliyy Karam-ja nmagban a prfta csodajele, mert ha ez a szemly nem kvetn a kldtt zenett, akkor nem lhetne t ilyen jelet. A Karamat bizonytka a Korn, a Szunna, az rtelem, s a tbbszrs hagyomnyozs. Ami a Kornt illeti, Allah azokrl a csodkrl beszlt, amit Mria, a barlanglakk, Salamon szolgja, Dhul-Qarnayn, valamint msok ltek t s k nem voltak prftk. Ami a Szunn-t illeti, beszlt neknk Dzsuraydzs szerzetesrl, (Bukhari/Muszlim), a hrom frfirl,, akik be lettek zrva a barlangba, (Muszlim) valamint a kisgyermekrl, aki felhagyott a varzslssal.(Bukhari/Muszlim). Ami az rtelmet illeti, ebben az sszefggsben ugyan az rvnyes, amit mr a prfta csodjrl elmondtunk. Ami a tbbszri thagyomnyozst illeti, szmos Sahaba s ksi tuds bsgesen beszmolt errl. Imm Ali al-Qari: Az Ahl ul Szunna tudsainak nagy rsze azon a vlemnyen van, hogy minden, ami csodajelknt fordulhat el egy prftnl, egy Waliyy-nl karama-knt trtnhet meg. (al-Qari, 1998 237,) Meg kell emltennk, hogy a karamat-ok nmagban nem bizonytkok, mint a prftknl. Nem kell csodk utn sem trnnk magunkat, vagy azokat hajtani, mert ezek nem cl, hanem Allah azoknak a szolginak engedi meg, tmogatsul, akiknek akarja. Tudsaink mondjk:Al-Istiqama a zamu karama bizony , a legnagyobb Karama a parancsokhoz s tiltsokhoz val szigor igazods. Egyszer egy sejket a Karama-rol krdeztk, s azt mondta: Nem ltjtok ezt a Karam-t? Tantvnyai a fejket rztk. azt vlaszolta: Naponta vtkeznk, s Allah mgsem rengette meg alattunk a fldet, mi ez, ha nem csoda? Imm al-Dzsunayd mondta: ha replni is ltsz valakit, akkor se hagy magad ltala elcsbulni, mieltt megbizonyosodnl arrl, hogyan viszonyul a parancsolatokhoz s a tiltsokhoz. (Saria) Imm Ash-Sharani, Tanbih al-Mughtarrin 2003, 20) - Ebben az sszefggsben a mrtk a saria marad. Aki betartja a parancsokat s utna csodt l t, azt megtiszteli Allah ilyen jellel. Aki azonban folyton vtkezik, s messze elkanyarodik a becsletessgtl s az igaz hittl, azt Allah igazsgosan tvtra vezeti. Allah mondja: De azok, akik tagadjk a mi jinkat, fokozatosan vezetjk ket a pusztulsba onnan, ahonnan nem szmtanak r. 7:182 s azt mondja: Ezrt, mikor elfelejtettk azt, amire emlkeztettk ket, megnyitottuk rjuk mindennek a kapujt, s, mikor mr rvendeztek annak, ami adatott nekik, hirtelen megragadtuk ket, s akkor remnytelensgben maradtak.6:44 Imm Ali al-Qari: Tudd, hogy az, aki hamisan tart ignyt a prftai cmre, sohasem fog csodt tenni, mert klnben nem lenne tbb klnbsg kzte s az igaz prfta kztt. Aki azonban igny tart az isteni cmre, az kpes rendkvli s termszetfltti dolgokat mvelni, mint a fra, vagy az Antikrisztus, mivel ezekben az esetekben a jzan sz nem tud megzavarodni, mert az rtelem vilgosan utal arra, hogy az ilyen szemly teremtmny, attl fggetlenl, hny termszetfltti dolgot cselekszik. /al-Qari 1998, 342 f) - Imm Ali al-Qari: Allahot a szem fogja rzkelni a tlvilgon. Allah mondja a Kornban: Azon a Napon, az tlet Napjn, egyes arcok fnyesek lesznek, boldog, fnyes arcok, Uruk fel nznek 75:22. Vagyis, szemkkel fogjk ltni t, mghozz egy hogyan nlkl, irny s tvolsg nlkl. Aki ltja Urt, nem nz vissza a tbbiekre. Allah mondja is: De nem! Bizony, el lesznek takarva Uruktl azon a napon . (vagyis a kufrok) 83:15 Ez azt jelenti, hogy ellenttben a muminokkal, akik a lts ltal Allahhoz kzel vannak, Allahtl el vannak vlasztva. Azt mondta a prfta, ahogy a kt Sahih gyjtemnyben ll: Ltni fogjtok uratokat, ahogy a holdat ltjtok egy teliholdas jszakn, mghozz anlkl,

hogy egy helyen sszegylntek (la-tudammun ill. La-tudamuna). Egy msik hagyomnyban ez ll: anlkl, hogy az egyik rszedn a msikat a ltskor. Ez a hadisz nagyon ismert. Tbbszr lett hagyomnyozva a kt Sahih gyjtemnyben valamint egy msik hadisz mben, mghozz tbb mint 21 prftatrs ltal. (al-Qari 1998,244 f.) Imm Ali al-Qari: Vagyis egy olyan lts, amely sszhangban van Allah fensgvel. Amely mentes az antropomorfizmustl. (al-Qari 1998, 245.) - Ez az Ahlul as-Sunna wal-Dzsama a vlemnye. Imm al-Bayhaqi hagyomnyozta sejkjtl, Imm Abu Tayb Sahl-tl, amikor a ltssal kapcsolatos hadiszt hagyomnyozta nekik : minden irny fltt van . A hold ltsnak s Allah ltsnak sszehasonltsa azrt van, , hogy a ltst igazoljuk, nem pedig hogy a ltottakat sszehasonltsuk. (Imm al-Baylhaqi, alItiqad 1999, 136 f,) Imm Ali al-Qari: Ez a lts egy szokatlan mdon fog trtnni. A szembellts (a szemmel ltottaknak) nem lesz szksges. Ahogy Imm Bukhari s Imm Muslim Allah kldtttl hagyomnyozta.Egyeneststek ki a soraitokat, ltlak titeket a htam mgtt.(al-Qari 1998,247.) A Prfta (blv) ltta a trsait, br k mgtte voltak, ez bizonytk arra, hogy Allah a ltst direkt belnk teremtette, anlkl, hogy a ltott egy irnyban lenne. - Sheikh al-Maghnisawi: Az Iman annak nyelvvel s a szvbeli hittel val tanstsa, hogy Allah egy s nincs trsa, hogy a lt sajtossgaival s cselekvsvel van kitntetve, s hogy Sayyiduna Muhammed a Prfta (blv) s Allah kldtte, aki egy knyvvel s egy sarival lett kldve. A nyelvvel val tansts nmagban nem elegend az Imanhoz, mivel akkor a kpmutatk is muminin-ok lennnek. Ugyanez rvnyes a tudsra, mert ha a tuds nmagban Iman lenne, akkor a rs emberei is Muminin-ok lennnek. Pedig Allah ezt mondta a kpmutatkrl: s Allah tudja, hogy a kpmutatk biztosan hazugok. 63:1 s az rs embereirl ezt mondja az r: Azok, akiknek a Knyvet adtuk, felismerik t, ahogy a fiaikat ismerik fel. 2:146 Aki Sayyiduna Muhammed kzssghez akar tartozni, s nyelvvel tanstja, hogy nincs isten Allahon kvl, s hogy Muhammed az kldtte s szvbl hiszi ennek jelentst, az mumin, akkor is, ha mg nem ismeri a ktelessgeket s a tilalmakat. Ha azt mondjk neki, hogy a napi t ima ktelessg, s hiszi ennek ktelez voltt, akkor szilrd az Imanjban, ha elutastja ennek ktelez voltt, akkor kafir. Ugyanez rvnyes az sszes tbbi parancsra s tilalomra, amely bizonyos egy tiszta, nem magyarzhat bizonytk ltal a Kornbl a Szunnbl, a konszenzusbl, vagy a jogtudsok qiyas-bl, (megfelels), .(Imm al-Maghnisawi 1904, 58. Imm Ali al-Qari: A tudsok tbbsge azon a vlemnyen van, hogy a hit Imanja a szvben van. A nyelvvel val megvalls felttel, hogy itt az evilgon alkalmazhatk legyenek a trvnyek, mivel a hit elrejtett dolog, szksge van kls jelre. Aki szvben hitt, s nyelvvel tanstott, az Allah szemben Mumin. Az ellenkezje rvnyes arra, aki csak nyelvvel tanstotta az Imant, de nem a szvvel, ahogy a kpmutatk esetben. (Ebben az esetben Allah szerint kafir, s evilgi mrtkkel mumin. Azt rtjk Mumin alatt, hogy muminknt van kezelve, ugyanaz a joga s ktelessge.) Ez Abu Mansul al-Maturidi vlasztott vlemnye. A kinyilatkoztats egybehangzik ezzel a vlemnnyel, amit Allah mondja: k azok, akik Allah trsasga.59:22 Vagy: De az iman mg nem hatolt be a szivkbe.Mint ahogy a Prfta (blv) kijelentse Usama-hoz, amikor meglt egy frfit a hborban, aki La Ilaha Illa Allah ot tanstott Taln kinyitottad a mellkast hogy lsd, igaz e vagy hazug ? (a tanstsnl). Ezt Imm Bukhari, Imm Muslim, Imm Ibn Madzsa, Imm an-Nasai, Imm atTirmidhi s Imm Abu Dawud valamint msok hagyomnyoztk. (al-Aqri 19998.244.f.)

- Sheikh al-Maghnisawi: Vagyis, hogy az angyalok Imanja s az emberek s dzsinnek Imanja se nem n, se nem cskken.. sem evilgon sem a tlvilgon mghozz arra vonatkozan, ami a hit trgyt kpezi. Ha valaki azt mondja, hogy Imanja van Allahban s mindenben, ami Allahtl jtt, s hogy elmlyti Imanjt Allah kldttjben (blv) s mindabban, amit hozott, akkor ez az illet mindenben, amiben kell, hitt. Aki azonban csak egy rszt hitt, pl. hisz Allahban, s az Kldttjben (blv), de a tbbi prftt tagadja, akkor ugyancsak kafir. Nincs klnbsg azok kztt, akik csak egy rszt hiszik annak, amit hinni kell, s akztt, aki semmiben nem hisz. (Imm Al-Maghnisawi1904.58 f.) - Imm at-Tahawi: Eredetileg a hit mindenki szmra egy s ugyanaz; s a kivlsg (egyik embernek a msik fltt val) kivlsga az istenflelem fokban rejlik, (al-taqwa) s az alantas vgyak megtagadsban.(mukhalafat a-hawa). /Imm at-Tahawi 2006, 30.) - Sheikh al-Maghnisawi: A muminun-ok , mint mr emltettk egyenlk, ami az Iman trgyt illeti. Egyenlk a Tawhidban, vagyis, Allah isteni trsnak tagadsban, uralmban, a teremtsben, maradandsgban, rkkvalsgban, s egyetlensgben. Aki csak nhny tulajdonsgban tagadja Allah trsas voltt, az Mushrik s nem Muwahhid. Ebbl a szemszgbl a Tauhid se nem n, se nem cskken. Ami azonban bizonytkok hamistst illeti, az gy n s cskken. Annak a Tawhidje, aki racionlis bizonytkokat alkalmaz, nem olyan, mint az istenismer (al-arifu) Tawhidja. aki az amukashafa-t s Mushahada-t valamint a z isteni felismerst s vallsi tudomny t elrte. (Imm al-Maghnisawi 104, 59 f.) - Imm at-Taftazani: A tettek klnbz okok miatt nem tartoznak az Iman lnyeghez: Az els ok: mr emltettk, hogy az Iman hitet jelent s nincs olyan bizonytk a kinyilatkoztatsbl, amely ennek a nyelvi jelentsnek ellentmondana. A msodik ok: A kinyilatkoztats s a konszenzus kijelenti, hogy a hit nem segt, ha ltjuk a bntetst a hall eltt. Ezt a fajta Imant a remnytelensg iman-jnak nevezzk. s senki nem vitatja, hogy ebben az esetben a hitrl s annak tanstsrl van sz, mivel nem volt id a tettekre. A harmadik ok: Azok a Kornszvegek, amelyek azt kzlik, hogy a parancsok s tilalmak csak azutn kvetkeznek, miutn Imant tulajdontottunk a megszltottnak, mint pl:Ti, akik hisztek! A bjt elratott nektek. 2:183 A negyedik ok: Azok a Kornszvegek, amelyek kimondjk, hogy az Iman s a tettek kt klnbz dolog, mint Allah kijelentse: Bizony, akik hisznek, s jkat cselekszenek. 2:277 vagy s aki jtetteket cselekszik, akr frfi, akr n, s hv :4:124 vagy De aki hvknt jn Hozz,s jtetteket cselekedtek 20 :75 A prftt a legjobb tettekrl krdeztk, azt mondta: Egy olyan Iman, amely nem tartalmaz ktelyt, egy ruls nlkli dzsihd, valamint egy istennek tetsz zarndoklat. Az tdik ok:azok az Aya-k, amelyek arra utalnak, hogy az Iman s a bn ltezhet egy s ugyanazon szemlynl. Azok, akik hisznek, s nem keverik a hitket igazsgtalansggal, 6:82 vagy s azok, akik hisznek, de nem vgeztk el a Hidzsrt (Medinba val kivndorls.), vagy Allah kijelentse:s ha kt csoport a hvk kzl harcol 49:9 vagy az Aya: Ahogy Urad kihozott tged a hzadbl igazsgban, pedig bizony, egy csoportnak a hvk kzl nem tetszett. 8:5 A hatodik ok: Arrl val egyetrts, hogy az Iman felttel az istentiszteletekhez (Ibadat) s a felttel nem tartozik ktelezen az esetlegeshez. (Imm At-Taftazani 1998, 5/194 ff) - Imm Ali al-Qari; Az iszlm a bels odaads valamint Allah parancsnak val kls alvets. Nyelvi szempontbl klnbsg van az iszlm s az Iman kztt, mert az Iman a nyelvben azt jelenti: hit, ahogy a Kornban ll: De te nem hiszel neknk, mg ha igazak vagyunk

is.12:17 vagyis, nem fogod elhinni trtnetnket. Az iszlm az ltalnos odaads, ahogy Allah kijelentsben ll: s rte gyakoroljk az iszlmot, , Neki veti al magt minden, ami az egekben s a fldn van3:83 vagyis, az angyalok s a muszlimok vagy akaratn kvl? 3:83 vagyis, a kufrok a hallukkor. Ennek megfelelen lesz az Iman a bels s az iszlm a kls odaadsra alkalmazva, ahogy az Aya utal r: A sivatagi arabok azt mondjk: Hisznk! Mondd: Nem hisztek ti, hanem mondjtok: Alvetettk magunkat! Mert a hit mg nem lpett be a szvetekbe. 49:14 s amint a Dzsibril hadiszja is utal r, amikor klnbsget tett Iman s iszlm kztt. csak a hitre alkalmazta az Imant, az iszlmot pedig a tanstsra, valamint az ernyes cselekedetek elvgzsre. (al-Qari 1009, 263 f) - Imm Ali al-Qari: A saria perspektvjbl nem lehet Iman iszlm nlkl, vagyis nem ltezhet bels odaads kls megads nlkl, ahogy az rs embereinek esetben vagy Abu Talib esetben, amikor iszlmra hvtk, vagy, ahogy stn viselkedett, amikor Allah korholta t. Mindkettt (iszlm s Iman) egyesteni kell. Nem ltezhet iszlm Iman nlkl ez a kijelents az elbbiek igazolsa, s arra utal, hogy a bels hit megelzheti a kls odaadst, amint az nmely Muminin- nl vagy az rs embereinl megfigyelhet volt, vagy, hogy a kls odaads a hit el kerlhet, amint nhny kpmutatnl trtnt, amelyek azonban vgl a Mumin utat vlasztottk (al-Qari 1998, 264.) Nem lehet kijelenteni valakirl, aki nem hisz, de mgis betartja a z iszlm parancsait s tilalmait, hogy muszlim., vagy valakirl, aki br hisz, a Saria bli parancsokat s tilalmakat tagadja, hogy muszlim. Ebbl a szemszgbl az iszlm s az Iman ugyanaz, mivel ugyanoda vezet. - Imm Ali al-Qari: ha valaki a Din szt hasznlja, akkor ez alatt a hitet, a szbeli tanstst. Valamint a prftk trvnyeinek elfogadst rtjk, ahogy Allah kijelentsbl rthet. s ha valaki az iszlmon kvl egy msik din-re trekszik, ez biztos, hogy nem lesz tle elfogadva. 4:85 Vagy Allah kijelentse: Bizony, Allahnl az elfogadhat din az iszlm: 4:19, s Allah kijelentse: kivlasztott benneteket, s nem helyezett rtok semmilyen nehzsget a vallsban 22:78 valamint Allah kijelentse: s nektek az iszlm Dint sznta 5:3 (al-Qari 1998, 265) - A prfta mondta: mi, a prftk, a mi Dinnk egy (Sahih al-Bukhari) vagyis, a lnyege, mghozz a Tauhid s ami azzal ssze fgg. Ami a trvnyhozst illeti, azok prftnknt vltoznak. Allah mondja: Mindenkinek kzletek elirtunk egy trvnyt s egy nyilvnval utat. 5:48 - Imm Ali al-Qari: Vagyis, mi nem ismerjk az isteni termszet igazsgt, hanem Allah csak gy ismerhet fel, ahogy az ember azt felfogni kpes. (al-Qari 1998, 366.) - Imm Ali al-Qari: A szolga nem kpes llandan Allahot emlegetni s neki ksznetet mondani, ahogy Allah a Kornban utalt is erre: Ha megprblntok megszmolni Allah ldsait, nem lenntek kpesek megszmolni, 14:34 vagyis, sohasem fogjtok tudni felsorolni, nemhogy azokrt hlt adni, s azokat az engedelmessgrt Allahhal szemben felhasznlni. Ezrt mondtk, hogy Allah kijelentse rvnytelentve lett, Ti, hvk! Fljtek Allahot igaz istenflelemmel! a kvetkez ayan keresztl: Fljtek ht Allahot, amennyire csak kpesek vagytok r, 64:16, mivel a Taqwa szerinti cselekvst, ahogy az Allahot megilleti, mg a legtisztbb teremtmnyek sem tudjk elvgezni, ahogy azt Kldttek Hercege magyarzta: Allahhal szemben engedelmes lenni, sohasem hltlannak lenni, s mindig emlegetni t, s soha nem elfelejteni. (Al-Qari 1998, 268.) Az utols hadiszt Imm al-Hakim in al-Mustadrak hagyomnyozta, ahol ott Sahihnak van besorolva.

- Vagyis, minden muszlimnak kell, legyen olyan tulajdonsga, de ezeknek a tulajdonsgoknak a megvalstsa egynenknt klnbz. Az egyenltlensg az Allahhoz val engedelmessgtl fgg. - Sheikh al-Maghnisawi: Allah minden cselekedete jogos, mivel a sajt tulajdonval cselekszik. Az a jogtalansg, ha valaki msnak a tulajdonval cselekszik. (Imm AlMaghnisawi 1904,63.) - Allah mondja: s Allah sokszorosan jutalmazza meg azt, akit akar. 2:261 s azt mondja: Aki egy jtettel jn , az tzszer annyit fog kapni. s aki egy rossztettel jn , az nem kap fizetsgl, csak ugyanannyit, s nem trtnik velk semmi igazsgtalansg. 6:160 s mondja: s brmi szerencstlensg sjt is benneteket, a miatt van, amit a kezetek megkeresett. De sok mindent megbocst. 42:30 Bizony, Allah nem bocstja meg azt, ha trstotok Mell, s megbocstja az, ami ezen kvl van annak, akinek akarja. s aki trsit Allah mell, az bizony messzire letvedt az trl.4:116 - Minden bn, amivel kapcsolatban ltezik Allahnak vagy prftjnak korholsa vagy fenyegetse, kabira-nak szmt. ./nagy bn.) Az Ahl ul Tasawwuf azt mondja, hogy minden bn Kabira, ha Allah igazsgossgnak perspektvjbl szemlljk azt, s minden bn jelentktelen, ha Allah irgalmassgnak perspektvjbl nzzk. Van klnbz felsorolsa a nagy bnknek, amit a Sahaba hagyomnyozott. A legismertebbek: Shirk-et elkvetni, jogtalanul lni, hzassgot trni, elmeneklni a harctrrl, hazugsgot meslni, hamisan eskdni, szlkkel szemben lzadni, varzsolni, kamatot szedni. Sayyiduna ibn Abbast megkrdeztk, hogy ht-e a legnagyobb bnk szma. azt vlaszolta, hogy kzel 700, de mgsem ltezik nagy bn, ha az ember folyton Allahhoz knyrg megbocstsrt, s nincs kis bn, ha az ember folyton vtkezik (s nem bnja meg.) Imm al-Qurtubi ltal hagyomnyozva a Tafsir-jban. (4:31) - Imm Ali al-Qari: A Schafa-a bizonytsaihoz lehet szmtani: Krj bocsnatot a bndrt, s a hv frfiaknak, s a hv nknek! 47:19 s Ezrt nem hasznl nekik a kzbenjrk kzbenjrsa. 74:48 Ezalatt azt rjk, hogy az a Munininnak fog hasznlni. Ugyanez rvnyes az angyalok kzbenjrsra, Allah kijelentse miatt: A Napon, amikor a Llek s az angyalok sorba llnak, nem beszlnek, kivve az, akinek a kegyelmes engedlyt ad, s az igazat mond. 78:38 valamint a tudsok, az Awliya-k, a Dzsuhada-, a szegnyek, a gyermekek s a trelmesek kzbenjrsa (al-Qari 1998, 276 f.) 120. Allah mondja: s fellltjuk az igazsg mrlegeit a Feltmads napjn, s egyetlen lelket sem fog igazsgtalansg rni. s ha van annyi sly, mint egy mustrmag, mi elhzzuk azt. s elegendk vagyunk Mi elszmolknt. 21:47 - Imm Ali al-Qari: A prfta tava a Tlvilgon. Allah mondja a Kornban: Bizony, megadtuk neked a Kauthart. 108:1 A Kornmagyarzk az al-Kawthar-t tknt s folyknt magyarztk s a kett kztt nincs ellentmonds, mivel ez egy foly a Paradicsomban, amelynek tava az Utols tletnl az llhelyen tallhat. (Marschall) (al-Qari 1998, 283.) - Allah Kldtte (blv) mondta (a Sahih Muszlimban lett hagyomnyozva): Tudjtok ,ki a semmit birtokl? A trsak ezt mondtk: A semmit birtokl az, akinek nincs dirhamja s nincs tulajdona. Allah kldtte vlaszolta: Bizony, a semmit birtokl az, aki a Feltmads Napjn imival, bjtlseivel, alamizsnival jn, de mgis evilgon az egyik embert kromolta, a msikat tkozta, az egyiktl jogtalanul szedett pnzt, a msikat meglte s egy msikat meg megvert. gy el lesz vve az jtetteibl s annak a szemlynek lesz adva, akivel jogtalanul bnt. Amennyiben annak nem elegendek a jtettei, ennek a szemlynek bneibl el lesz vve s t lesz r ruhzva, majd a pokolba lesz vetve. Imm al-Mazuri ezt mondja ezzel kap-

csolatban: Ez a hadisz nem mond ellent az aya-nak : s egy llek sem keres magnak , csak maga ellen, s egyetlen teherhord sem viseli msnak a terht 7:164, mivel az, ami ezzel a szemllyel trtnni fog, az csak az evilgi cselekedeteinek s jogtalansgainak gymlcse. - Imm Ali al-Qari: Imm Abu Hanifa mondja az al-Wasiyya-ban: A Paradicsom s a Pokol igaz, s ezek meg lettek teremtve s sem ezek, sem laki nem fognak megsznni. Mivel Allah ezt mondja a Paradicsomrl: s elkszttetett az istenflknek. 3:133 s a pokolrl ezt mondja:elkszttetett ez a hitetleneknek. 2:24 Allah jutalomra s bntetsre teremtette ket. Imm Abu Hanifa ezt rta knyvben: A Paradicsom s a Pokol laki llandk. A Paradicsom lakirl ezt mondja Allah: k a Kert trsai, abban fognak idzni rkk. 2:82 s a Pokol lakirl: k a Tz trsai, abban fognak lakozni rkk. 2:39 (al-Qari 1998, 290) - A hurik a paradicsom lakinak felesgei. - Mivel Allah ezt mondja: Bizony, ami a szolgimat illeti, nincs hatalmad felettk, kivve, akik tged kvetnek a flrevezetettek kzl. 15:42 valamint az aya: Aki kzlk kvet tged, bizony, megtltm veletek a Poklot, mindannyitokkal. 7:18 - Imm Ali al-Qari: Ez a kt angyal fogja megkrdezni az eltemetetteket, hogy mi a hite s ki a prftja. (al_Al-Qari 1998, 293 f.) - Allah ezt mondja a fra csaldjrl: a Tz - ki vannak tve neki reggel s este. s a napon, amikor bell az ra, Bocssstok be Fra npt a legszigorbb bntetsbe! 40:46 Allah a tz ltali bntetsrl beszl, amely azt igazolja, hogy a srban is van bntets. A sron a kztes vilgot (al-Barsakh) rtjk. Imm al-Bayhaqi ezzel kapcsolatban azt mondja: Az a tny, hogy az ember feloszlik, mint ahogy hiteles beszmolkban ll, nem teszi lehetetlenn a bntetst. , az olyan, ahogy Allah akarja, akinek szmra akarja, ameddig akarja. Allah vjon meg minket ettl. (Imm al-Bayhaqi, al Itiqad 1999, 292.) Ha azt krdeznnk: Vannak, akiket elgetnek, s hamujukat a levegbe szrjk, vagy megfulladnak, vagy llatok faljk fel ket. akkor a vlasz gy hangzik, mint Imm al-Bayhaqi magyarzta: A jzan sz szmra nem elkpzelhetetlen, hogy a llek minden rszecskhez (atomhoz) vissza lesz kldve, hogy minden rszecske meg lesz krdezve s minden rszecske meg lesz bntetve. (Imm al-Bayhaqi, al- Itiqad 1999, 292.) De az is elkpzelhet, hogy a megkrdezs s a bntets csak a llekkel trtnik meg vagy, hogy megmarad egy egyetlen rszecske, amely a bntets trgyt kpezheti. - Imm Baha ad-Bin al-Hanafi: a Yad-ot nem alkalmazhatjuk a perzsra, mivel ezltal Allahnak egy vgtagot tulajdontannk, mivel a kz a perzsa nyelvben nem hasznlatos szinonimaknt, ellenttben a wadzsh-al. ( arc), amelyet perzsul szinonimaknt is Allah ltezsre vagy Allah szpsgre alkalmaznak a perzsa nyelvhasznlatban. (Imm Baha ad-Din 2003, 413.) Ez a szably az sszes tbbi nyelvre vonatkozik. 129. A prftnak hrom fia s ngy lnya volt. Az els kzlk Qasim. mg a prftasg ideje eltt szletett, s rla lett elnevezve, gy hogy a prftt Abu al-Qasimnak hvtk. A msodik fi Tahir, aki akrcsak Qasim nagyon korn meghalt Mekkban. Az utols fi, Ibrahim, Medinban szletett Mritl, az egyiptomi ntl, azonban csecsemkorban meghalt. Ami a lnyokat illeti, Zaynab, Fatima, Ruqayya s Umm Kulthum nev lnyai voltak. Zaynab akkor jtt a vilgra, amikor harminc ves volt. A msodik Fatima al-Batul. volt a Prfta (blv) kedvenc gyereke. gy beszlt rla: Fatima bellem egy rsz, aki t gylli, engem gyll. (Sahih al-Bukhari). Egy hagyomnyban ez ll: (Sahih Muszlim) Nem elg az neked, hogy te vagy a vilg asszonyainak a legjobbika, vagy Imm Ahmad vltozatban; A

Paradicsom asszonyainak legjobbika. A Prfta (blv) egyedli utdai Fatima vonaln keresztl, annak fiain, Hassan-on s Hussain-on keresztl lteznek. Hat hnappal apja halla utn halt meg. Rukayya s Umm Kulthum Uthman b. Affan felesgei voltak. Amikor Ruqayya meghalt, a prfta a msik lnyt adta neki felesgl, ezrt nevezik Sayyiduna Uthman Dhus-n Nurayn-nak, ami azt jelenti: a kt fnnyel , ez alatt a Prfta (blv) kt ldott lenyt rtjk. - Sheikh al-Maghnisawi: Mikor a Mumin nem rt valamit a rszletkrdsekbl, ami a Tauhid tantsra s Allah ismertetjegyeire vonatkozik, akkor elszr abban kell hinnie, ami Allahnl ltalnosan rvnyes, amelyben azt mondja: Amit Allah gondolt, az igaz. Vagy hittem abban, ami Allahnl helyes Ez egyelre elg, amg tallkozik egy tudssal, aki kiismeri magt a Tauhid s Allah ismertetjegyeinek krdsben, akit megkrdezhet. Annak a szemlynek nem szabad halogatni a vlaszkeresst arra a krdsre, amit nem rtett. (Imm Al -Maghnisawi 1904, 70.) - Sheikh al-Magnisawi: amennyiben ez az ember kitartan nem keresi a vlaszt, s ha ktelkedik az Iman alapjban, akkor kfir, mivel ktelkeds az alapokban nem megengedett. Ha elsajttja az ltalnos Imant- mint magyarztuk akkor az ember Mumin marad. Allah azt mondja: Tudd ht, hogy nincs ms isten csak Allah, 47:19 s azt mondja: Krdezztek ht meg az Emlkeztet npt, ha nem tudjtok.16:43 (Imm Al-Maghnisawi 1904, 70.) - Imm Ali al-Qari: Aki tagadja a Prfta (blv) mennybemenetelt, az Mubtadi, de nem Kafir , ellenttben azzal, aki tagadja Mekkbl Jeruzslembe val jszakai utazst, mivel ez a Szunna els esemnye, amely hagyomnyozva lett, br nem rte el a mutawatir fokot. A msodik pedig a Kornban szerepel. (al -Qari 1998, 322) - Az ra nagy jelei kz tartozik az Antikrisztus megjelense, aki flre fogja vezetni az emberisget. Olyan nagy az megltogatsa, /csapsa, / hogy mg a prfta is gyakran menedket szokott keresni Allahnl aDaddzsal-tl (Antikrisztus). Ennek a Flrevezetnek azonban vge lesz, mghozz Jzus Prfta (blv) ltal, aki mg el fog jnni a fldre. Yadzsudzs s Madzsudzs: Gg s Magg / npnek felbukkansa s a Napnak nyugaton val felkelse is a nagy jelek kz tartozik, amelyek mind a Kornban mind pedig a Szunnban benne foglaltatnak. A magyarzat vge. Vezessen minket Allah az igaz ton. Wa-saala Allahu ala Sayyidina Rasuli l-lah Wa- ala alihi wa-Sahbihi Adzsmain. Amin.

Arab kifejezsek s magyarzatai: Akida: a hittartalmakat, illetve hitbeli pontokat jelenti, amelyekben a muszlim hisz. Az aqada-bl ered, ami annyit jelent, mint valamit megktni. Az Aqid-hoz tartozik az Allahban (Ilahiyat) s a prftiban (Nubuwwat) s a hall utni ltben val hit (Ma ad). Az a tudomny, amely az Akida vdsvel foglalkozik, az Ilm al-Kalam. Antropomorfistk (Mushabbiha vagy testestk): Egy iszlm szekta, ami Allahnak direkt vagy indirekt emberi vagy testi tulajdonsgokat tulajdonit. Gyakran kerlnk antropomorfizmusba, amikor nhny fogalmat, ami t mskpp lehet rteni, sz szerint Allahra rtnk. A legismertebb Musabihha-oz tartoznak a karramiyya-k, s a oanbalita antropomorfistk, amelyek azonban mr nem lteznek, tantsukat azonban Ibn Taymiyya (661-728) H.u.) rendszerezte, s a mai wahhabiyya a H.u. 13. szzad ta kpviseli. Khawaridzs: ezek nem homogn csoportok, hanem klnbz alcsoportokbl lltak. Az Oawarignak az sszes ga kihalt, kivve az ibadiyya-t. Ezek az szak Afrikai valamint az akkori birodalom keleti rszben lev Omajjdok komoly ellenfelei voltak. Az Abbaszida idkben azonban nagyon ersen le lettek gyzve, gyhogy mozgalmuk megsemmislt. A khawardizs fogalom eredetrl tbbfle teria ltezik. Azonban megegyeznek abban, hogy a Khawaridzs fogalom a khrg gykbl szrmazik. Khawaridzs azt jelenti: a kilpk. A Khawaridzs eszmit - melynek lnyege az uralkod osztly legyzse, vagy az sszes muszlimnak kfirr val nyilvntsa, amennyiben azok ms vlemnyen vannak, - a modern szektk jralesztettk. Ez volt a helyzet a wahhabizmus valamint a neo-szalafizmus korai szakaszban. Kufr: A sz tbbrtelm. Kafara eredetileg azt jelenti bortani. Kufr hlatlansgot, tagadst- egy nagy bnt elkvetni is jelentheti. Az Iman ellenttl is szolgl. Kafir mg jelenthet a beburkolt, tagad, hltlan s nem mumin mellett mg fldmvelt, vagy felltzttet is. Ibn Manour mondta: a Kufr eredeti jelentse: egy dolog befedse. Majd megmagyarzta, mirt neveznk kafirnak egy kafirt. Amikor Allah a kafirt Tawhidra hivta, akkor egy egy adomnyra hvta, amit Allah, amennyiben elfogadja a meghivst, neki sznt. Amikor nem fogadta el a Tawhidot, akkor Allah adomnyaitl kfir lett, vagyis, befedte, hogy eltakarva legyen elle.Egy Mumint is jellhetnk kafir szval, s ez nem azt jelenti, hogy a Mumin hitetlen, ahogy azt magyarul fordtannk, hanem ez a mumin befedi Allahnak egy adomnyt. Mint ahogy egy hadiszban is elfordul: aki rintkezik egy menstrul nvel, az kafir. Ezzel azonban nem a keresztny rtelemben vett hitetlensget vagy nem muszlimot rtnk, hanem egy parancs befedst, Allah egy parancsnak tudomsul nem vtelt. Murdzsia: Az Ardzsa-a szbl szrmazik, valamit ksleltetni, ill. lasstani, halogatni. Ezt a nevet ellenfelei adtk, mivel k elvlasztottk a tetteket az Iman-tl. Ha valaki vtkezik, s nem teljesti ktelessgeit, akkor nem szabad t Kafirnak hvni, hanem ezt az tletet egszen az utols tletre kell hagyni. Csak Allah tudja majd eldnteni, hogy ez a szemly Mumin vagy Kafir. Az irdscha-nak klnbz fokai lteznek. Kzlk az extrmistk azon a vlemnyen vannak, hogy csak Allahnak s prftjnak kell hinni, ahhoz, hogy a Paradicsomba jussunk. Ebben nem jtszik szerepet, milyen sokat vtkezik az ember, amg az ember csak Allahban hisz. Ezt a vlemny tmogattk az omajjdok, mivel az felfogsuk ellenkezett az Oawarig-ok vlemnyvel. Ameddig az uralkod hv, nincs megkrdjelezve. Az irdscha a szunnita iskolkban is megtallhat, ahogy Imam Hanifnl s kvetinl is talljuk. Mg az eredeti Irdscha azonban mgis sok pontban klnbzik a szunnitk Kalam

iskoljtl. Az Irdscha-nak ez a tlzott formja, mint ahogy az omajjdi idk legtbb mozgalmra jellemz volt, idvel vesztett erejbl, mg teljese eltnt a Kalam vidkrl. Helyzetk csak ellenfeleinek mveibl rekonstrulhat. Mutashabih: ez egy olyan fogalom a Kornban, amelynek pontos jelentse vagy ismeretlen, vagy egy olyan fogalom, amely tbbfle jelentssel brhat. Mutazilla: olyan iszlm szekta a kalam iskolkon bell, amely az sszersgre kzpontostott. Ez a szekta mr nem ltezik nll csoportosulsknt, de teolgiai tanai megtalljuk a 12 Sitknl, a Zaiditknl. A 3.tl 5. Szzadig H. u.ez a csoport nagyon befolysos volt. Rizq: az a vagyon s ltfenntarts, amelyet Allah mindenkinek elirt. A rizq-hez tartozik a pnz, az eledel, a hz stb. Shirk: Valaminek Allah mell val trstsa, legyen az lnyben vagy tulajdonsgaiban s cselekedeteiben.