KEMAHIRAN ASAS BADMINTON

MEMEGANG RAKET • Pada peringkat awal,penting bagi seseorang pemain itu mengetahui cara memegang raket dengan betul,rasionalnya,permainan seseorang pemain itu bergantung kepada cara pegangan raket badminton.cara pegangan raket yang salah akan menimbulkan kesan yang tidak baik kepada pemain seperti kecederaan pada pergelangan tangan. • Terdapat 3 pegangan asas iaitu : 1. pegangan depan(forehand grip) 2. pegangan kilas (backhand grip) 3. pegangan rata (flatgrip) • pegangan 1 dan 2 sering digunakan manakala pegangan 3 tidak sesuai kerana pegangan dibuat pada tapak tangan dan tidak pada jari.

akan menghadkan pergerakan pada pergelangan tangan dan kekuatan berkurangan berlatihlah memukul bulu tangkis ke depan dan kebelakang bersam pasangan bawah. anda menggunakan kilasan pergelangan tangan bagi mendapatkan pegangan yang selesa untuk pukulan atas kepala dan pukulan dengan bahagian yang rata pada sisi pemegang raket selari dengan bentuk V antara .1a dan 3.Jangan pegang terlalu erat pada bahagian pemegangnya.gunakan jari ibu jari dengan jari telunjuk(rajah 3.Jika raket dipegang denga kuat.PEGANGAN DEPAN • pegangan depan ialah memegang raket pada tangan yang tidak bermain(tangan kiri jika anda menggunakan tangan kanan)pada bahagian tengah pemegangnya dengan bahagian kepala menegak dan pegang pada bahagian pemegang dengan tangan kanan seperti berjabat tangan.1b) • jari yang tidak memegang raket akan memberikan kekuatan pada pergelangan tangan bagi medapakan aksi pukulan yang baik serta kekuatan yang • diperlukan.

2) PEGANGAN MENDATAR/RATA • dilakukan dengan menegakkan raket di depan anda pada tangan yang tidak bermain dengan kepalanya berdepan dengan jaring.memusingkan sedikit raket di dalamjari mengikut arah putaran jam(jika anda pemain tangan kanan)untuk membawa ibu jari kepada bahagian rata pemegang raket(rajah 3.Letak tangan yang bermain ke depan dan pegang mengikut pegangan seperti dalam rajah 3.berdekatan jaring serta dengan sedikit .PEGANGAN KILAS • digunakan untuk memberi pergerakan yang baik pada perrnukaan kilas raket serta memudahkan pergerakan raket pada sisi kilas pemain.Ramai pemain yang menggunakan pukulan belakang.Caranya. pegangan ini bagi membolehkan meletak bulu tangkis ke bawah.3.

1. Pegangan rata atau mendatar .pegang raket pada jari tetapi jangan terlalu kuat 2.gunakan pergelangan tangan untuk melepaskan kepala raket ke arah bulu tangkis. • Penting .• Bentukkan pegangan sendiri.berlatih selalu kerana tujuannya untuk membolehkan anda memukul bulu tangkis dari mana-mana bahagian gelanggang anda dengan penuh kuasa.

kaki pembuat barisan servis memijak mana-mana garisan gelanggang. 3. CARA MEMBUAT SERVIS • 1.MELAKUKAN SERVIS • Peraturan melakukan servis : 1. depan jaring. pemain dalam keadaan tenang dan sedia 2. perhatikan kedudukan lawan dan pada masa yang sama perhatikan juga pada bulu tangkis yang anda pegang 5. pemain mengangkat kaki semasa mebuat servis 3. 6. 4. lutu dibengkokkan sedikit berat badan adalah sama pada kedua-dua kaki memegang raket pegang raket mengikut keselesaan sendiri kedudukan badan dan kaki berdiri dengan kaki kiri ke depan sedikit kedua-dua kaki pada sudut 45’ke garis dengan bahu kiri ke . 4. 2. memberhentikan pergerakan dalam membuat servis dengan tujuan memerangkap lawan.manakala berat badan adalah pada kaki. 4. 2. kedudukan kaki hendaklah sejarak bahu. lutut dibengkokkan dengan sebelah kaki ke depan sedikit. memukul bulu tangkis melepasi pinggang 5. • Servis dikira batal dalam keadaan seperti berikut : 1. lakukan servis dengan yakin dan jangan tergopoh-gopoh. 3. bersedia dengan mengawal setipa bahagian gelanggang. • 1. raket melepasi jaring semasa membuat pukulan.

. 3. 4. memegang bulu tangkis pegang pada hujung bulu tangkis gunakan di antara tapak tangan dengan jari telunjuk tangan yang memegang raket hendaklah bersedia untuk • 1. JENIS SERVIS • • servis rendah servis tinggi • 1. 2. bulu tangkis 5. memukul.ibu jari di sebelah sisi raket pastikan cengkaman yang sesuai agar raket dapat digerakkan • 1. 4. dibengkokkan 3. dalam pegangan kilas.ibu jari pada sebelah depan raket.2. 2. dengan bebas. lengan kanan diayun sehingga raket dapat menggerakkan permukaan raket terkena bulu tangkis didepan badan pemain. servis rendah depan cara melakukan servis rendah depan ialah dengan menolak cara melakukan servis rendah ini ialah seperti bulu tangkis melepasi jaring serendah dan serapat yang boleh. 2. 3. dalam pegangan depan. membuat pukulan kepala raket berada di bawah aras tangan raket hayun ke belakang dan dibawa ke bawah siku yang pergelangan tangan menegak apabila gerakan hampir tamat.

6. 5. secara menjunam 4. 6. bahagian pemegangraket mengarah ke atas. Pastikan kepala raket menghala ke bawah dan di Arahkan servis ke kawasan depan petak lawan iaitu Berlatih membuat servis ini dari kedua-dua petak bawah pemegang raket semasa memukul. 7. badan dan kedudukan adalah hampir mengiring jaring. sama ada ke kiri atau ke kanannya servis iaitu di kiri dan kanan. 3. 7. belakang pemegang raket akan memberikan tenaga dan tekanan untuk kilas. servisnya 4.Cara melakukan servis rendah kilas ini ialah : 3. 2. tolakan ke depan 5.berikut: 1. Servis tinggi . untuk segera di[ukul dengan cara menguisnya. Servis rendah kilas Objektif servis rendah kilas ini sama dengan servis rendah depan.jari pada bulu tangkis tidak berada diatas pinggang semasa memukul. jaring. pegang bulu tangkis pada hujung bulunya dan lepaskan pemain berdiri berhampran dengan garis depanpetak Arahkan raket pada bulu tangkis dan pukul dengan Pegang bulu tangkis pada tangan kiri dan lepaskan berdiri di belakang garis depan dan hampir dengan Kaki kiri didepankan sedikit dan badan menghala ke garis tengah kawasan sendiri.

bulu tangkis dipukul. 2. tangan yang memegang raket akan membuatsatu pusingan penuhlengan dan raket dengan pergelangan melepaskan kunci tangan sebelum gelanggang lawan. Ikut lajak. Pukulan ini digunakan untuk memaksa pihak lawan bergerak jauh ke belakang gelanggang.Bulu tangkis akan meluru jauh dan tinggi melepasi lawan dan jatuh menjunam. Ikut lajak. Kaki kanan menyilang ke kiri. ayunkan tangan bersama raket untuk memukul bulu tangkis kedudukan kaki dan badan adalah seperti dalam servis deras pastikan bulu tangkis melepasi gelanggang dan dibelakang yang dilepaskan pada bahagian kepalanya ke bawah. Ayun raket dengan tangan lurus. Pandang bulu tangkis.Servis ini sesuai untuk acara perseorangan dan juga beregu. Kilas raket separas bahu. Pukulan Hadapan Pukulan Kilas Pandang bulu tangkis. 3. 4.jabgan hantarkan di tengah atau didepan gelanggang Pukulan Lob Kemahiran pukulan hadapan boleh digunakan untuk melakukan pukulan lob. Ayun raket ke belakang. . Sebelah tangan lagi diluruskan. Pukul bulu tangkis pada jangkauan yang tinggi.Pemain akan menghantar bulu tangkis ke hujung gelanggang lawan. Pukul bulu tangkis.cara melakukan servis ini ialah : 1.

Pukulan Smesy Pukulan smesy boleh dilakukan ketika bulu tangkis berada tinggi di udara. Sebelah tangan lagi lurus ke atas. Sasarannya ialah ke ruang kosong gelangang lawan. Berdiri sisi. Pukul bulu tangkis pantas. Ayun raket ke hadapan dengan lengan lurus.scribd. www. Ayun raket ke belakang dengan siku bengkok. Ikut lajak. sebelah kaki di hadapan. Ia digunakan untuk menamatkan rally atau mencipta ruang. - Pandang bulu tangkis.com/doc/19336494/Kemahiran-Asas-Badminton .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful