P. 1
Alergarea de Stafeta

Alergarea de Stafeta

|Views: 397|Likes:
Published by Matei Adriana

More info:

Published by: Matei Adriana on Jul 30, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/02/2015

pdf

text

original

Alergarea de ştafetă cu schimb alternativ

Alergarea de ştafetă cu schimb alternativ se deosebeşte de alergarea de ştafetă cu schimb de aceeaşi parte prin faptul că băţul de ştafetă se transmite cu aceeaşi mână cu care se primeşte. • Primul alergător pleacă cu băţul în mâna dreaptă, o predă alergătorului de la schimbul doi în mâna stângă, acesta o predă alergătorului numărul trei în mâna dreaptă, care predă alergătorului numărul patru în mâna stângă. • alergătorul 1 şi 3 se deplasează pe marginea internă a culoarului (aflat pe turnantă) şi predă băţul de ştafetă alergătorului nr 2 şi respectiv 4 care aşteaptă în partea exterioară a culoarului. De obicei o echipă de ştafetă va folosi în primul schimb alergătorul cu viteza cea mai bună întrucât el va pleca din bloc-start şi va crea avantaj dacă va preda primul băţul de ştafetă evitând astfel îngrămădeala (busculada) creată de numărul mare de atleţi în spaţiul de schimb (câte 2 pe fiecare culoar) . Alergătorii din schimburile 2 şi 3 trebuie să fie cei cu capacitate de rezistenţă şi o îndemânare bună, întrucât ei vor parcurge cele mai lungi distanţe (125 -130 m, în care sunt incluse distanţa de 100 m şi distanţele de aşteptare şi cele de la spaţiul de schimb) şi vor efectua atât primirea cât şi predarea băţului de ştafetă. Al patrulea alergător va fi tot un alergător cu viteză bună, el având sarcina fie de a recupera distanţa în cazul terenului pierdut de ceilalţi coechipieri fie de a păstra avantajul câştigat. Metodica însuşirii Tehnica schimbului de aceeaşi parte se învaţă în trei etape: de pe loc, din mers şi din alergare. învăţarea trebuie organizată astfel încât fiecare alergător va trebui să fie, pe rând, primitor şi aducător. 1. Se execută mers şi alergare uşoară, cu băţul de ştafetă şi trecerea lui dintr-o mână în alta. Se execută starturi din picioare şi de jos, cu băţul de schimb ţinut în mâna stângă, în linie dreaptă şi în turnantă. Se execută de pe loc, în coloană câte unu, transmiterea băţului de ştafetă, la semnalul sonor dat de aducător. Băţul este transmis (de la coada şirului) din mâna stângă a aducătorului în mâna dreaptă a primitorului, care-l va trece imediat în mâna stângă.
4. 5.

Se execută acelaşi exerciţiu, dar executat din mers. Se execută din alergare, la început în tempo redus, apoi din ce în ce mai repede. Se va lucra pe perechi, partenerii vor alerga cu aceeaşi viteză la o distanţă între ei de circa 1 m, astfel încât la un semnal sonor schimbul să se facă fără întârziere.

6.

Se execută transmiterea băţului de ştafetă din alergare (distanţa dintre cei doi va fi de 10 m), aducătorul va fi obligat să accelereze pentru a se apropia convenabil de primitor.

7. Se execută transmiterea băţului în zona de schimb, mai întâi fără să ţină cont de marcajele care delimitează acest spaţiu, apoi în condiţii regulamentare (în linie dreaptă şi în turnantă). Greşeli frecvente • Purtarea băţului de schimb în mâna dreaptă din momentul startului. • Neaprecierea corectă a distanţei dintre primitor şi aducător în momentul schimbului, transferul băţului realizându-se în afara spaţiului de schimb. • Ducerea braţului cu ştafeta, de către aducător, în momentul schimbului, înaintea ducerii înapoi a braţului de către primitor. Indicaţii metodice • Se va insista mai mult pe exersarea schimbului în spaţiul regulamentar pentru a se însuşi corect transmiterea în condiţii regulamentare. • Schimbul să se realizeze în viteză maximă şi cât mai corect. v.2.3. Prevederi regulamentare Instalaţii şi materiale 1. Locul de desfăşurare a alergărilor de ştafetă este pista de alergare a stadionului care are aceleaşi dimensiuni descrise la probele de alergări. 2. Spaţiul de schimb are o lungime de 20 m, fiind delimitat de linii trasate de-a latul pistei cu lăţimea de 5 cm. în alergările de 4 x 100 m şi 4 x 200 m membrii unei echipe, cu excepţia primului, pot începe alergarea cu maxim 10 m înaintea zonei de schimb. Alergarea, la cele patru schimburi în ştafeta de 4 x 100 m, va fi executată în întregime pe culoarul propriu, iar cea la 4 x 200 m şi 4 x 400 m primul tur se va alerga în întregime pe culoar, ca şi prima parte din cel de-al doilea tur, până la ieşirea din prima turnantă a celui de-al doilea tur, după care se va trece la bordura (linia) internă a pistei. La 4 x 400 m, al doilea şi următorii alergători nu mai au dreptul de a începe alergarea din afara zonei de schimb şi trebuie să plece din interiorul acestei zone.

3.

4.

Semne pe pistă. Concurenţii pot pune semne pe pistă, în limitele propriului culoar, folosind benzi adezive de 5 cm / 40 cm, de culoare distinctă. Băţul de ştafetă. Ştafeta este un tub neted (din lemn, din metal sau orice alt material rigid), circular, dintr-o singură bucată, a cărei lungime va fi de 28-30 cm. Circumferinţa va fi de 12-13 cm, iar greutatea nu va fi mai mică de 50 g. Se recomandă ca ştafeta să fie de culoare stridentă. Reguli de concurs • Orice concurent, care face o încercare de plecare greşită, primeşte un avertisment. A doua încercare de plecare greşită este sancţionată cu excluderea din proba de concurs, şi descalificarea echipei. • Ştafeta trebuie purtată în mână pe toată durata alergării. în toate alergările de ştafetă, băţul de ştafetă trebuie să fie schimbat în zona de schimb. • Orice mişcare de împingere la plecare a partenerului, sau ajutare prin orice alt mijloc va atrage după sine descalificarea echipei sale. • Componenţa şi ordinea echipelor de ştafetă va trebui să fie anunţată oficial, înainte de plecarea în fiecare tur al competiţiei. • Când un atlet, care a alergat într-un tur precedent este înlocuit de un altul, el nu mai poate alerga din nou, pentru echipa sa în aceeaşi cursă.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->