P. 1
65671658 Silueta Dincolo de Mituri Mihaela Bilic

65671658 Silueta Dincolo de Mituri Mihaela Bilic

|Views: 116|Likes:
Published by Grecu Anamaria

More info:

Published by: Grecu Anamaria on Jul 31, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/13/2014

pdf

text

original

dr.

MIHAEIA Bille

~

Dr. Mibaela Bllie CSIe nUlrifionistul care a ajutat-o pe Teo Trandafir &I slAbeasc4. Prtnere cei care au apelat Ia sfatwile Mihaelci Be mai -fi abe _din Rominia

1UduJC8CU

&au

IIOCI8tei c.ariere de succea lie Ii 0 DIIlIJimo de C!DIIUri de

An_

silueta dincolo de rnituri
ghid de ta

- ... _

•.

---_

. .J..,._,

\.
Capitolul XV Chirurgia

I

CUPRINS
Capitolull Ciocolarg Capitolul pe prune. Despre glucide 5

pentru

slabit

.

..139
alimenrare 149

Capitolul XVI Bebelusul nu-i 0 souza! pentru gravide . Capitolul XVII Gras, frumos Capitolul XVIII Cu greutatea

Sfaturi .

n
Despre lipide . .... 15

Ce e gras .. Ingrasa. Capito lui III Aripioarg Capitolul IV sau picior?

~i sanatos. Alimentatia

eopillor

... 159

Despre

proteine

....

.... 25

nu-i de glurnit!!!

.

169

Mici, dar esentiale. Capltolul V

Despre

vitamine

···.... 3S ... "' .. 45

Tot mici §i tot esentiale Capitolul VI

Despre

minerals

"Light" sau "Diet" Capitolul VII despre diete ....

.

.

57

Sa vorbim Capitolul

·····

65

vm
ale siluetei Ideale .. 73

Mid secrete CapltolullX

Or-ice, dar eu masural
CapitolulX Tctusi, Capltolul XI - List .. . vreti dietal Serviti-vg

,

.

.

87

... 95

Memo Capitolul XII

lOS

Atentte! CapitoIul XlII

Vine Pastele!

............................

115

Atentle! Vine Craciunul! Capitolul XIV '

,

123

Dieta §i Sport

.

18

si consistent. Ce zici de 0 poriie de cereale cu lapte? In mai putin. de 30 de secunde masa e deja preparaia. $i nu mice masa, ci una bogata in uitamine, minerale §i fibre cu un aport foarte scdztzt de calorii.Nu iti ramane decdt sa te bucuri de un gust delicios §i de 0 zi plirui de energie. Energie care te ua tine in forma chiar §i seara, cand in lini§tea locuiniei tale uei citi cu placere aceasta carte. Lectura pldcutd!

CAPITOLUL

I

CIOCOLATA. PE pAINE. DESPRE GLUCIDE

Nestle

5

. dar asta nu inseamna ca trebuie sa punem pentru totdeauna la colt produsele care contin a~a numitii hidrati de carbon. stiut fiind faptul ca depozitele de grasime nu pot fi "topite" decat cu ajutorul carbohidratilor. iar daca aceasta nu este furnizata din exterior se vede nevoit sa distruga proteine.. deoarece organismul foloseste exclusiv glueoza ca sursa de energie. esentiali in dieta zilnica. deci dulci.= iii s . asadar. 7 . .= iii . substantc de ealitate superioara responsabile de alcatuirea strueturii tuturor organelor.. adica actioneaza ea un drog si. GLUCIDE DESPRE .anesteziaza". Cea mill importanta sursa de energie din alimentatia noastra este reprezentata de acesti hidrati de carbon (carbohidrati). hranesc creierul. pentru a obtine cateva molecule de glucoza.a " 'E . compusi pe baza de glucoza. care sunt consumati atat pentru activitatea fizica de catre muschi (inclusiv muschii inimii]. Pe langa activitatea cerebrala. cat si de creier §i sistemul nervos central pentru aetivitatea intelectuala. dar 11 si .. :s t:I " . ~i asta nu este totu!.t. dupacunoscutaformula: LIPIDELE ARD iN FOCUL GLUCIDELOR. creeaza dependenta. Este suficient sa pronunti cuvantul "dulciuri" sau "prune" si grupul manechinelor care beau doar apa plata cu lamaie vor fi oripilate. glucoza este indispcnsabila si pentru functionarea corecta a metabolismului lipidic. Carbohidratii sunt..: 0 i! ~ CIOCOLATA PE pAINE.. '0 c .: .s 0 ~ 'E . Un adevar exista. . obligatoriu.. Glucidele sunt respcnsabile pentru "starea de bine".

in 9 • . cu atat se descarca mai multa insulina ca sa-l neutralizeze. orezul. ATENTIE. cerealele.daca nu rnananc ceva dulce simt ca lesin" sau "am renuntat la dieta pentru ca ave am pofta de ceva dulce" sunt perfect justificate. aspect pozitiv pentru rnentinerea glicemiei. adici Pe baza acestui fen omen a fost definit indicele glicemic al alimentelor ce reprezin ta rapiditatea cu care este descarcata in sange glucoza din alimente. Regula unei alimentatii sanatoase ar :fi consumul de alimente cu indice glicemic cat mai mic (cereale. adica: hidratii felie de paine sau 3 linguri de mamaliga 3-4 linguri cereale de mic dejun sau musli 1 farfurie de ciorba sau supa cu legume §i paste Iainoase 3-4 linguri de garnitura [piure de cartofi. un glucid lent a carui eliberare in sange se face in cateva ore laptele dulce contine lactoza mierea. renuntarea este similara cu lasatul de fumat sau de alcoo!.~--. legumele (cartof. La fiecare masa principala (mie dejun. Care sunt alimentele care contin glucide? painea. 2. ce cantitate trebuie eonsumatl de carbon? Hidratii de carbon trebuie sa reprezinte 55-60 % din totalul alimentelor consumate zilnic. glucidele nu sunt un perieol major pentru silueta. brusca a glicemiei. produsele de cofetarie sau patiserie contin zahar rafinat. astfel incat in singe sa nu existe variatii mari ale glicemiei. deoarece prezenta insuJinei in sange are ca principal efect secundar blocarea arderilor de grasimi. pastele fainoase.- - la cresferea zaharul. legume. alaturi de maxim 30 % grasimi si 15 % proteine. lapte. care contin 9 calorii/gram) . . Trebuie sa evitam alimentele care duc . porumb) contin amidon.'f . Cu cat avem mai mult zahar in sange. cu conditia sa fie mancate in cantitati rezonabile.~-_. Pentru cineva care s-a deprins cu gustul dulce. au capacitate nelirnitata de stocare. Expresii precum: . dar negativ in ceeace priveste depozitele de grasime. Cu numai 4 caloril/ gram [fata de grasirni. Concluzia: pentru a putea slabi. fructele contin fructoza dulciurile de orice tip. dejun si cina) este obligatoriu sa consumam 1 portie de glucide lente [care contin amidon). un glucid rapid cu absorb lie instantanee in sange Prezenta glucidelor in sange se reflecta prin nivelul glicemiei. fructe) si eliminarea totala a zaharului rafmat. iar principalul hormon responsabil de metabolizarea carbohidratilor este insulina. Trebuie sa mancam puttn 'li des. Pentru ca tot ce depaseste nevoile metabolice ale organelor ~i muschilor este depozitat sub forma de grasime in celulele adipoase care. mazare. insulina trebuie meuttnuta la un nivel scaeut ~l putem realiza acest lucru in 2 feluri: 1. rnergand pana la folosirea indulcitorilor sintetici pe baza de fructoza 'iii aspartam pentru ceai sau cafea.

dar 1-2 felii la masa sunt obligatorii. 3. sau I grapefruit sau o para sau Y2 banana sau 3 prune.mazare fainoase) 5-6linguri de garnitura formata din legume cu indice glicemic mic (varza.00 exista in organism o descarcare fiziologica de insulina care are ca rezultat scaderea glicemiei §i aparitia senzatiei de foame. inghetata poate Ii considerata un aliment cu indice glicemic mic. cu toate ell. un zahar rapid care reface nivelul glicerniei si care are ca mare avantaj faptul ell. in procesul tehnologic de pregatire a painii se foloseste drojdia de bere a carei perioada completa de ferrnentatie este de 12 ore. ll . chiar daca sunt noninsulinogene. deci este de preferat sa 0 folosim in cura de slabire in loc de zahar. ceapa.00 §i 16. 2. Bineinteles ca 0 paine intreaga lngrasa. andive. 0 felie de paine are 80 de calorii iar 1 felie de cascaval are 180 de calorii. Cantitatea de fructe care trebuie folosita in cadrul unei gustari este limitata. varza] 1 cana de lapte sau 200 g (3-4 linguri) de branza proaspata de vaci La orele 1l. deci este mal usoara ca greutate. este un glucid rapid. pentru ca ele con tin fructoza. nu stimuleaza secretia de insutina. sunt dulci §i prin aportul de calorii ingrasa. castraveti. Painea l'riijita e mal putin caloricii? SAU FALS DESPRE 1. 1 felie de pepene rosu sau 2 felli de pepene galben. In aceste momente este recomandat consurnul fructelor sub forma a 2 gustari. de aceea. RETINETI: fructoza. Painea proaspata ADEVARAT "umflii" burta? pierstca. pentru ca fructele. morcov. deoarece prin prajire se pierde numai apa. ci produsele care sunt asociate cu ea. 2-3 cupe de irighetata de fructe fiind similare caloric cu 2 fructe proaspete. 3 felii de ananas proaspat sau 3 kiwi. Putem alege din variantele de maijos: I mar sau I portocala 1 1/2 o alta gustare "fara rise" poate f considerata inghetata. ADEVARAT GLUCIDE FALS Nu painea ingraqa. Este adevarat ca painea ingra§a? FALS o felie de paine prajita are exact acelasi nurnar de calorii ca una proaspata. nu este urrnata de aparitia in sange a insulinei. fasole pastai] 1 salata mare din legume proaspete (salata verde. telina. conopidg. spanac. 10 capsuni sau 10 cirese sau 10 visine sau 10 bobite de struguri. Com binatia de lapte §i zahar din inghetata face ca glucoza sa fie eliberata foarte lent (moo lent decat amidonul din cartofi) si. rosii. De aceea este recomandat sa fie consurnata paine "veche de 1 zi. ardei gras.

deci este normal ca proteinele din carne sii fie asociate cu glucidele lente din garniturii pentru a se absorbi adecvat. dar contine Iructoza si acelasl numiir de calorii ca §i zaharul (4 calorii/gram). Dulciurile pentru diabetici sunt fiicute eu fructozii pentru cii aceasta este mai noninsulinogenii (nu determinii deseiireare in siinge de insulinii). un viirf de lingurita este suficient. Mierea ingra~a. 5. Deoarece zaharul este cristalizat §i ocupa volum mai mare se ajunge la ecuatia paradoxala: I lingurita de zahiir = 13 calorii. obiectivul aeestor produse este de a nu contine zahiir . Ciocolata ingra. in final. prin urmare este recornandata copiilor 9. Grahamul ingra~a. Mierea mill are si proprietatea de a stimula pofta de mancare. Disocierea dintre proteine si carbohidrati se face pe perioade scurte. Nu trebuie sa asociem painea sau eartofii? carnea cu §i persoanelor subnutrite. adicii 1 felie de piiine alba de 25 g = 1 felie de prune neagrii de 35 g = 80 de calorii. 6. acestia fiind stabili tennic.rul brun este mai siinii. Zahii. Zaharina FALS este cancerigenii. In eazul in care vreti sa folositi miere la indulcit.4. pentru cii puterea de indulcire este de 4 ori mill mare deciit a zahiirului.ii. Fructoza lichida este un alt indulcitor natural ce poate substitui cu succes zaharul. insa continutul caloric este usor inferior painii albe (230 calorii/IOO g falii de 280 calorii/IOO g). 8. de maxim 2 siiptiimiini ~i are ca scop sliibirea rapidii (dar incorectii) dictata de probleme striete de siiniitate. Prin urmare. sau pitinea eu tarate nu FALS Painea neagrii sau intennediarii contins mai multe tiiriite (fibre) care ajutii digestia.? FALS Alimentatia corectii si siiniitoasii prevede ca fiecare masii sii contina toate principiile alimentare. Ca numiir de calorii tnsa este identic. Aparitia indulcitorilor sintetici pe baza de aspartam a rezolvat aceastii problema. FALS pentru diabetici nu 12 13 In diabet pacientii prezintii un deficit de insulina si. deci nu Nu a fost demonstratii stiintific aceastii teorie. sau care si-au pierdut apetitul. 7. insii principalul dezavantaj aI zaharinei este acela de a schimba gustul preparatelor la temperaturi inalte. Piiinea neagrii (1 felie = 35 g) este mill grea decar piiinea albii (1 felie ~ 25 g) ~i. se ajunge la echilibru. este naturala. 1 lingurita de miere = 22 de calorii.tos dedit eel alb? ADEVARAT Zahiirul brun este extras din trestia de zahiir si este mill putin prelucrat si rafinat deciit zaharul c1asic obtinut din sfecla de zahiir. prin urmare. FALS Mierea estc naturalii §i siiniitoasii. nu au voie sa consume zahiir.

_. Mesele bogate in carbohidrati cresc nivelul serotoninei.."-. Glucidele lente din lapte reusesc sa rezolve aceasta situatic cu un aport caloric minim (100 caloriij canal.. Laptele cald baut seara te ajuta sa adormi? ADEVARAT Senzatia de foarne §i glieemia scazuta din sange au caefecto stare de anxietate. 11. va veti simti satui ~i puteti slibi chiar daca miincati 1 inghetata in fiecare zi. CAPITOLUL II 10. 0 dieta depresie? tara dulciuri duce la CE E GRAS . :. cresc porta de dulciuri extrem de mult §i exista pericolul ca lntr-un moment de slabiciune sa inghitim 2 ciocolate intregi. irascibilitate.:-::._ rapid si nu calorii mai purine.-. nu uitati sa consumatt carbohidrat! la fiecare mas a: veti fi feriti de exoese. Dietele proteice. pe langa faptul ca due la depresie.... nervozitate si slabiciune musculara... $i cealalta extrema este valabila. iar starea de bine ce urrneaza ne permite sa adormim. nu este obligatorie felia de tort pentru a fi binedlspusi. Cioeolata pentru diabetici poate avea uneori mai multe calorii dedit cea normala. ~4 15 ..::..starea de bine". dar acelasi efeet il putem avea §i cu 1 portie de orez sau paste. A::jadar. iNGRAf?A! DESPRE LIPIDE ADEVARAT Serotonina este 0 substanta care se secreta la nivelul creierului §i da .

Organismul consumii putina energie pentru asimilarea lipidelor §i le transformii usor in grasimi de depozit... care sunt ell atat mai gustoase cu cat lasa mai multe urme grase. dulciurile.:! Ui ~ Descrierea "e gras. celule al carer volum poate creste la infinit. . iNGRAI?AI DESPRE LIPIDE . ouale. Ce sa rnai vorbim de mancarea gatita. branza si chiar unele fructe §i legume.. rn ~ 16 17 . nu trebuie sa uitam ca ~i grasimea are rolul ei..piele ~i os" are mare cautare.. inveleste organele interne. depoziteaza energie pentru activitatea zUnica §i intra in alcatuirea fiecarei ceJule.:l . laptele. . ciorbe. 1: E 'tI 0 ~ . Painea. Foloairea in cantitati nejustificate a griisimilor in alimeritatie line de Iactori economici subiectivi: lipidele sunt ieftine §i imbunatatesc substantial gustul a1imentelor.~ '1:$ 'J:: . Grasimile alimentare reprezinta principalul pericol pentru 0 dieta echilibrata ~i sanatoasa. cat ~i datorita diversltatii forme lor ~i aspectelor sub care se gasesc. tocaturi. fie prin modul de preparare (orice priijealii este mai aromatii).9 0 <J :a .. carnea.. tj c: . toate contin cantitati variabile de grasime. prajeli. sosuri. aceasta mentine temperatura corpului. Chiar daca modelul ..!! " CE E GRAS .. frumos t}i sanatos" nu face pe nimeni fericit Intr-o societate ale carei exigente sunt uneori aberante. fie prin amestecul lor in diferite compozitii. fireste. atat prin concentratia lor calorica (9 calorii/ gram). In cantitati mici. ele fiind transferate direct in adipocite.:! .

dar asta nu inseamna ca sunt §i sanatoase. care se gasesc preponderent sub forma solid a (slanina. grastmtle nesaturate. sosurile. 2 factori care pot fi esential infiuentati de modul in care ne alimentarn. aid alaturandu-sa ~i uleiul de peste. frumos ambalate ~i user de rontait: napolitane. maioneza. raportul grasimi saturate/nesaturate ideal fiind de 1/3. care sunt fluide (uleiuri). popcorn. Pentru ca. salamuri. fie ele dulci sau sarate. Trebuie sa predomine grasimile nesaturate (uteiurile) consumate in stare cruda (neprelucrate termic). Snacks-urile si orice ali mente semipreparate.. grastmile saturate. deoarece se depun pe vasele de sange. pastele. paste de carne si tociituri. cotlet. smantana) . orice gospodina stie. infarctut miocardic. pulpa. de origine vegetala. branzeturi.. nesaturati. UM dintre ei cancerigeni. gatitul incepe cu banalul gest: "se pune ulei in cratita". alune.Exists alimentare: doua tipuri de grasimi creier). 30 % in telemea ~i pana la 80 % in briinza frantuzeasca. D. car-nati. Ouale. Produsele de cofetarie §i patiserie. Este incontestabil faptul ca snitelul §i cartofii prajiti sunt mai gustosi decat carnea fiarta cu legume. sunt alimentele care contfn 18 19 . biscuiti. E). covrigei. sinteza §i absorbtie de vitamine liposolubile (A. ~i care con tin acizi grasi srnantana. deoarece prin inciiJzire uleiul se transforma in produsi toxici. pizza §i. ingrosand peretii acestora si due la aparitia unor bali precum hipcrtcnsiunea. capacitate de aparare la boli. nu ultati. "sanatoase" de care organismul are nevoie pentru functiile vitale: crestere. prin felul in care pregatim mancarea. au un continut de grasime de 30-80 %. Care lipide? Carnea §i produsele din carne (meze1uri). Grasimile saturate sunt grasimile "rele".aces tea con tin cole sterol. de origine anirnala. Continutul in grasirne al branzeturilor poate varia de la 15 % grasime in branza de vaci. TOATE PRODUSELE TIP FAST-FOOD. ATENTIE!. ateroscleroza. Orice mancare gatita. organele (ficat. serninte. De parca nu ar Ii fost suficiente Iipidele proprii alimentelor mai avem §i noi grija. costite. pentru ca. etc.bune". crusta delicioasa pe care alimentele 0 capata prin prajire este COMPLET INDIGESTA! In dieta noastra zilnica trebuie sa existe grasimi in cantitate atiit de mica inciit de la titiul de "aliment" ele sa treaca la eel de "condiment". Grasirnile vegetale §i uleiul de peste sunt grasimi . care in sectiune prezinta zone albe de slanina: ceafa. "negative". Cantitatea de grasimi din alimentatie nu trebuie sa depaseasca 30 % din aportuJ caloric zilnic. sa 0 inecam in grasime. Cantitatea de grasimi din siinge este masurata de nivelul trigliceridelor §i at colesterolului. sinteza de hormoni. Laptele si produsele lactate: unt. prajita. chips-uri. unt. cascavaluri ~i branza topita.

ierburi aromate §i condimente. Alegeti mezelurile care sa pastreze forma carnii (piept de pui alumat. Datorita folosirii pe scara larga a grasirnii in industria alirnentara este preferabil sa evitati semipreparatele §i conservele §i sa pregatiti in casa alimente in care cantitatea de lipide sa fie controlata de durnneavoastra. curcan. Puneti uleiuJ in salata cu lingura. lapte si produse lactate cu continut de maxim 1. 1. rnuschi file) §i nu pe cele transformate in pasta [parizer.5% grasime . 2-3 linguri ulei de mas line. lierte nu prajite. In orice casa trebuie sa existe tigai antiaderente. dressing-uri de salata. de preferat in salate. un cub de unt (10 g) sau 1 lingura de smantana adaugata in farfurie peste carne sau legume. 2 oual saptamana. salam). e gustoasa §i tara "stelute de grasime". Nu folositi zearna de carne rarnasa in tava. branzeturi slabe: branza de vaci. peste}. paste de branza. Este un colesterol "rau" a carui valoare nu trebuie sa depaseasca 200 mg/rnl §i care reflecta de obieei cantitatea de trigliceride [grasirni) pe care Ie mancam. nu cu sticla! De multe ori un "tur" complet de sticla deasupra castronului lnseamna 6-7 linguri de gratar. Exista colesterol "riu"? ADEVARAT "bun" §i cole sterol -~~~----~---------21 In sange exista LDL-colesterol asociat cu riscul crescut de boli cardiovasculare §i se reflecta de obicei in valoarea colesterolemiei. Fracttunea "buria" a colesterolu1ui este HDL-colesterolcuroldeprotectiecardiovasculara . telemea. Cum alimentatie? putem evita grastmile in ------- In loc de prajire pregatiti alimentele la la cuptor. Alegeti intotdeauna variantele LOW FAT pentru maioneza. alune) . fructe oleaginoase [nuci. degresata (de la pui §i de la peste se elimina pielea) de preferinta carne alba (pui. CITITI ETICHETELEIIJ lnvatati sa va uitati pe continutul in grasimi al fiecarui aliment §i veti constata ca pana §i in banala paine exista ulei. Eventualele urme de grasime pot Ii eliminate usor dupa ee oala a stat la rece cateva ore. ADEVARAT SAU FALS DESPRE LIPIDE. Nu puneti ulei in ciorba. care nu este digerabila §i nici absorbabila. lamaie). Degresati carnea inainte de a fi garita. iaurt. deci nu confine calorii. La cuptor inlocuiti uleiul cu apa. pastrama. urda. inclusiv pielea de la pui §i peste §i nu folositi aripioarele. Orice conserva Iclositi trebuie sa fie in sararnura sau in suc propriu [apa. vin. 150-300 g carne slaba. nu ulei.\ Folositi zilnic produse scasut in grasimi cum ar fi: cu contmut ulei. otet. Exista chiar spray-uri speciale cu grasime pentru gatit. fierte sau inabusite.10-20 de bucati.pan a la 500 g pe ZI. sos de rosii.

uleiul de porumb. deoare~e uleiul de floarea soarelui se descompu ne tn Acestea sunt: zahiirul rafinat. ca urmare. en prajelile sa fie facute in ulei de masline. soia. cerealele. Colesterohj din ou nu duce la cresterea colesterolului din sange. B) si fier alaturi de principala lui calitate-este colecistokinctic. ADEVARAT Colesterolul exista doar in produsele animale. 5. Oul trebuie evitat bogat in eolesterol. srnantana). grasimea din peste. Produsele care scad colesterolul sunt: fructele. Uleiul de peste este sanatos? FALS Oul este un aliment complet ce proteine de inalta cali tate (proteine numeroase vitamine (A. Anumite uleiuri nu au eolesterol. legumele. prin urrnare. Existii alimente eolesterolul? 'care cresc FOARTE ADEVARAT ADEVARAT Uleiul de masline confine acizi gra~i nesaturati cu rol protector pentru inima.MATUL. slanina]. Uleiul de maaline este mai sanatos? ADEVARAT 10 nuci sau alune consumate zilnlc hriinesc celula nervoasa si ne ajutii sa lim "mai destepti". produsi toxici . Sloganul "far. adica duce la con tractia vezicii biliare cu eliberarea de saruri biliare esentiale in digestie. CAFEAUA si FU. Este corect. Alunele ~i nuelle hranese ereierul.~i cu valoare ideala de peste 50 mg/m 2. in timp ce uleiul de ftoarea soarelui este bogat in vltamin'' E. 22 . iar uleiul de peste trebuie folosit in cazuri de stricta necesitate. altfel poate duce la supraponderabilitate sau obezitate la adulti.ace til colina. uleiurile nu contin colesterol. D. CEAPA. colesterol" afisat de anurnite etichete este pur publicitar. ADEVARAT Grasimea din peste este 0 grasime speciala ce coritine acizi grasi nesaturati cu rol protector cardiovascular. E. De preferat pestele proaspat (nu conserve Ie) §i siilbatic (nu de crescatorie}. dar cantitatea de calorii este la fel de mare cu a grasimilor animale (unt. Din pacate la noi in lara nu se corrsurna suficient peste §i de aceea este recomandat ca pestele §i fructele de mare sa existe de eel putin 3-4 ori in menlul nostru saptamanal. margarina. deci toate du1ciurile. nici unul din uleiurile vegetale nu contine colesterol. deci nu exista contraindicatie absoluta de a consuma oua in dislipidemii. 3. 0 alta mare calitate a uleiului de mas line este stabilitatea termica. 4. unt. uleiul de masline. 6. laptele si produsele lactate degresate. USTUROJUL ~I ARDEIUL lUTE. adica posibilitatea de a fi incalzit la temperaturi foarte mari fara a-~I modifica structura. grasimile animale [slanina. 7.

_ \~ "'. felie de cascaval este echivalenta cu 3 felii de paine..... deci evitati orice aliment care.:.. J. nu 0 sa slabiti prea tare.. A... asa ca nu va amagiti rnancand telemea cu rosii. "JI'_ ......-I . CAPITOLUL III o CONCLUZIE: GRASIMEA ALIMENTARA ~ GRASIME CORPORALA.- ':___ . MAl FRUMO~I. __ . ~_ l __ . NU NE FACE NICI MAl SANATO~I.-.. -- \. 8... .~t . lasa grasime. _. Branza nu ingra~al FALS Branza este cel mai mare pericol pentru silueta._~. NICI ARIPIOAAA SAU PleIOR? DESPRE PROTEINE ... frecat Intre degete. deoarece contine pana la 80% grasirne._ -=:.. ..

pore. miel si oaie. De exernplu: • • • carnea rosie: vita. ficat. paine.I ARlPIOARA SAU PICIOR? DESPRE I PROTEINE Nici arlploara. nici picror.. vanat organele de animale: creier.. Dar . conditia este ca ele (proteinele) sa nu fie asociate cu cantitati generoase de grasime sau carbohidrati (vezi garniturile ~i painea]. pana "iti cresc aripi". . pentru ca exista §i un "dar'. Principala sursa de proteine din alimentatie este reprezentata de produsele animale. orez. carnea alba: pui. varianta cea rnai putin periculoasa pentru silueta. linte. • proteine anumite 26 27 cereale. produse de mic dejun. cascaval) QUa _ • Cantitati mult mal rruci de inferioare calitativ se gasesc §i in produse vegetale (1-4 gl 100 g). de departe. rinichi. fasole. peste §i fructe de mare laptele §i produsele lactate (branza. curcan. ci banalul ~i exasperantul piept de pui §i acesta facut la gratarl Nu este 0 noutate pentru nimeni faptul ca poti manoa oricata carne. soia. proteinele reprezintii. integrale legume uscate: mazare. proteine lara frical Cu doar 4 calorii/ gram (ca §i zahiirul) §i incapacitatea de a se transforma in grasimi de depozit. ~i totusi sa slabestil Deci.

ell ajutorul lor se vindeca ranile. adica printr-o dieta corecta §i diversificata cu 50-100 g proteine/zi. de cele mai multe ori ele fiind asociate cu cantitati deloc neglijabile de grasimi sau glucide. prin urmare cantitatea va trebui sa fie rnai mica (150 g). ci duce la ere'fterea arderilor de ealorii. cu frunze. 28 29 . curcan. cuptor. grim serninte de floarea soarelui. aripioarele si pulpele de la pui au un continut mal mare de grasime decat pieptul. gatita fiira adaos de grasime [gratar. proteinele de calitate malta sunt: oul (100). materia prima din care se sintetizeaza enzimele. fii anume faptul ei sunt greu de digerat. Este recomandat sa consurnati carne proaspata ca sursa de proteine. laptele (75). atune. 2. nuci d rojdie de bere susan. Care este totu'li eapeana? Faptul ca In natura nu exista produse care con tin 100 % proteine. De asemenea. din care 45 g/ zi proteine de cali tate inalta (animale) ~i 65 g/ zi proteine de calitate joasa (vegetale). Toate produsele si semipreparatele din came contin cantitati de grasime variabile (1070 %) si pot fi injectate cu amidon. Sinteza de proteine in corpul nostru poate Ii facuta numai printr-un aport adecvat de aminoacizi. datorita coritirrutuhri sau de acizi grasi omega 3 nesaturati ce scad colesterolul. este recomandat ca de doua ori/ saptamana sa avem la rnasa un peste gras (somn. Trebuie. Trebuie precizat ca pielea de la pui si de la peste nu se consuma. hormonii si siingele pierdut din cliferite motive. salata. Proteinele mai au un mare avantaj. Eficienta cu care proteinele alimentare pot fi retinute ~i utilizate in organism pentru sinteza de noi proteine indica 0 ordine descrescatoare ce porneste de la scorul 100. gatite fiira grasirne. porumbul (56) ~i ajung pana la fructe. Timp de 3 ore dupi 0 masi • . iar pentru absorbtia lor organismul cheltuteste multi energie. valoarea maxima. Prin urmare. fapt care duce atat la cresterea greutatii lor la cantar. 9 dintre ei fiind esentiali. Evitati conservele de peste. In cazul pestelui. sa proteinele miraculoase. cu exceptia celor in sue propriu( apa cu sare). bogati in proteine metabolismul creste bazal eu 30 %. 200-250 g de came alba pui. ci trebuie adusi din exterior prin alimentatie. ton). • legume ciuperci. dar §i a continutului caloric. 150-200 gde came rosie slaba de vita. orezul (67). fiarta. zahar ~i grasimi (0). somon. deci. adica nu se pot forma in organism. Proteinele sunt elementul de baza din structura tuturor organelor si tesuturilor din organism.• porumb. pore. ne aparam de boli (anticorpii sunt proteine) §i chiar ne Inrnultim (materialul embrionar necesar in sarcina). reprezentatii de ou. ne alegem cu grija Doza zilnica 0 putem asigura din: 1. camea (80). In structura proteinelor intra 20 de aminoacizi de lungimi diferite. spanac. Inabu sita]. miel. peste. Coneluzia e simpli: eonsumul de proteine nu numai ca nu ingra~a. De asemenea se pot folosi toate tipurile de organe animale. pestele (83).

25-35 g de proteine. 200-500 ml de lapte si produse lactate: ciocolata.. nutritive sa rarnana in carne. Albumina din albus este 0 proteina ee se Lanturile de aminoacizi din proteine sunt digera doar daca este fiarta. fructe oleaginoase: seminte. nu in apa de fiert. 150 g cereale sau produse fainoase.. 6. linte. ''e'''''p'''anaa vltamlne . 1-3 oua/saptiimana.. implicit. nuei. 8 g/100 g branza de vaci. . Camea gatita cu sos protejeaza proteinele.. acelasi efeet avandu-l si trebuie evitata camea de pore in cazul persoanelor prelucrarea terrnica de duratii redusa (e mai eu colesterol ~i trigliceride crescute.a. cascavalul 4-10% (semnificativ). 5. Oul fiert tare este indigest? ADEVARAT 7. considerabil absorbtia §i digestia proteinelor. conserve. soia eu conti nut proteie de 4-8 %. 18 g/100 g telemea ~i la 30 g/100 g cascaval. lntr-un ou gasim 6 g proteine etalon. oul se bazic. n din punct de vedere nutritional. branza telemea. deci atentie la folosirea branzetuzilor ca sursa de 1. orez. lnsa trebuie pusa la fiert in apa clocotita pentru paste sau miilai cu un continut de 2-4 g ca porii sa se rnchida imediat §i toate substantele proteine / 100 g. decat priveste persoanele anemice este bine de stiut 31 sa stea in oala la fiert 2 ore pana este distrus ca fierul exista doar in eamea rosie. ADEVARAT 4. contirrutul lor Evitati prajirea in ulei. proteine.-. Ideal. crusta formata in proteine este scazut. 100 g de carne contin este indigesta. Carnea fiarta nu ingra. maziire. 2. nurnarul de calorii. ADEVARAT SAU FALS DESPRE PROTEINE. in ceea ee sanatos ea mancarea sa fie preparata rapid.30 mezelurile reprezentand 0 categone mferinooarra. 3. astfel incat felul in care Ie gatim poate afecta mananca tiert moale sau cleios."iie'''a''p''r'''o''f"iiel .. putem gasi proteine in 3. Prin fierbere earnea devine usor de digerat. Metoda de fragezire a carnii prin batere ~I macerare in ulei cu otet ~i arome imburratateste Daca urmarim continutul in grasrme gradul de digestie. Carnea de pui este mai sanatoasii decat iar daca este facuta la gratar nu trebuie uscatii cea de pore? DEPINDE prea tare (de preferat carnea in sange]. la 4 g/lOO ml laptele proaspat. Atentie la tociituri.""". insa este exclus sa folosirn Concentratia proteinelor in lapte creste de aceste produse ca sursa de proteine. in schimb galbenusul influentate de temperatura si de mediul acid sau devine indigest daca este tare. Cu titlu informativ.----"=!-----.. Acelasi proces de concentrare il sufera ~i grasimile ~i. In cazul . paste de came. alune cu 25 % proteine. 150 g de legume useate: fasole. pudra de cacao ~i cafea in procent de branza de vaci.

ei bine. Principala sursa de fier a omului este carnea. dar este bogat in griisimi nesaturate (cele sanatoase) §i minerale. Similar. Carnea nu conttne fibre? sa ADEVARAT In conditiile unui efort fizic intens sau daca este urmarita cresterea masei musculare prin sport este indicat sa fie consumate in principal proteine de cali tate superioara (carne.. la femeile gravide sau care alapteaza este nevoie de 0 crestere a ratei proteice cu 2030 % pentru a asigura dezvoltarea adecvata a embrionului §i a fatului.. 8. Fierul din came se absoarbe ~j mai bine in prezenta vitaminei C. a m.. fiind mult mai usor digerabil fatii de came. Pestele §i fructele de mare sunt mai putin calorice decat carnea si.. de aceea. au ca rezultat depunerea nivelul articulatiilor mici ~i aparitia atacului de guta. este obligatoriu sa mancam peste (de prefer-inta pronspaf de minim 3 oti] saptarnana. cat §i la animale.. ca sursa de energie ~i pentru buna functionare a sistemului nervos.u. depozite de fier atat la om.:se~ muscuJare. _ ADEVARAT 32 Din melabolismul carnii nu rezulta un fel de reziduuri soli de §i. 5... 6. Existii insii riscul de pierdere.. deci 0 friptura in siinge alaturi de 0 salata verde e reteta perfecta Impotriva anerniei. miel. viinat. pentru ~ii excesul de proteina se transformii foarte greu ill grasime. Parerea mea: carnea roste. cat rnai rosie §i mai cruda. deoarece organismul este obligat sa-si ardii proteinele constitutionale pentru a obtine putina glucozii. altfel exista riscul ca un regim bogat in came sa fie urmat de constipatie.. 4. nici bO-..nici 0 masii farii peste"? . 7. categoric. 9.vitel. Carnea e responsabilii de gutii? .. puilor se pune §i problema de cati hormoni a fost nevoie ca Sa ajungii in timp record la greutatea unei giiini. alaturi de organe precum ficatul §i splina. alimentar trebuie completat cu legume proaspete §i produse cereale. Mai bine peste decat carne? ADEVARAT Pestele con tine proteine ca §i carnea. ca urmare. acidului uric la bogate in purina (came rosie. lnsa nimeni nu va fi certat daca in fiecare z:i va consuma peste. in spanac carne? giisim mai mult fier decat in ADEVARAT Toate alimentele dar §i ciocoiata. carne de animal tanar . Aportul proteic trebuie sa fie cu 30 % mai mare. Cei care vor "mufichi" manance carne? trebuie FALS Chiar daca contirrutul de fier in spanac §i alte legume cu frunze verzi este foarte crescut. lapte. acesta nu poate fi absorbit in intestinul urnan. nu era doar un slogan comunist.I 33 .I. oua] ca rnaterie prima pentru sinteza de aminoacizi. Regimul proteic duce ia siiibire rapidii? ADEVARAT Se pot pierde in 2 saptamani 5-7 kg prin consumul exclusiv de proteine. Vii mai arnintiti sloganul .

DESPRE VITAMINE 34 35 . care se gasesc doar in produsele animale. Este recomandat ca solutie de mijloc regimullacto-vegetarian pentru a putea asigura organismului toate principiile alimentare de baza. prin urmare unel~ proteine ce au la baza acesti aminoacizi nu pot fi sintetizate.. 10. ca sa nu mai vorbim de fier si zinc. DAR ESENTIALE.- este rnai siiniitos? CAPITOLUL IV Legumele §i cerealele nu contin toti aminoacizii esentiali. D.. Regimul vegetarian duce §i la 0 carenta de vitamine. - \. MICI. Regirnul vegetarian FALS " :::-:. mal ales cele din grupul B §i vitaminele liposolubile A.

pe principiul unor tratamente iar restul este se manifesta de I)numai muschi nociva mers chiar pana la prescrierea mega-doze vitamine. Careritele de vitamine clinic dear in cazuri extreme. organismul opreste cat Ii trebuie. chiar de fenomenul §i la batrani. dar care §i functionarea §i vorbim aid de din organism Cuvaritul "vitamine" ideea de "siinatos" ~i vitarnine". excesive vitamina chirurgicaJe. dupa cure de slabire in boli grave. vegetariene. tratamente alapteaza. repetate. la nou-nascuti [doza unica de 36 37 .\ MICI. iar preocuparea a asigura 0 ratie zilnica satisfacatoare a dus la apari tia vitaminoterapiei profilactice Ia persoane sanatoase care doresc sa se apere mai bine de boli de irnbatranire. infectii. seiizut dietele sau Suplimenteledevitaminesuntrecomandate cei eu diete monotone. la gravide §i femei care la femeile cu sangeran menstruale §i chiar K). DAR ESENTIALE. fieciiruia conceputa eu cu ochiul liber. eliminat. eu apetit in dupa §i. de ee nu . DESPRE VITAMINE in dorinta sanatoasa vederea sunt noastra de avea a carer 0 dieta §i echilibrata nu putem sa trecem cu prezenta un grup de substante pentru alcatuirea este greu de determinat esentiale tuturor celulelor VITAMlNE. actiune de 0 trezeste in mintea conform sloganului S-a ca deci nu poate fi a acestora.

vegetale: legume cu frunze verde inchis (spanac. mentine nivelul calciului din sange (calcemia). pepene gal ben). smantana. infectii frecvente. branza grasa. ficatul. raspunsul la stres ~i functionarea sistemului nervos. Doza zilnica de vitamina D este de 5 micrograme pe zi. mineralizarea si functionarea sistemului osos. fructe portocalii (caise. legume portocalii (dovleac. vttarruna A. . . Cea mai banalii sursa de vitamina D este laptele (mai ales eel cu continut crescut in vitamina D). Vitamina E sau "antioxidanta" celulelor §i de activitatea imbatranirea 38 Roluri principale: protejeaza membranele substantele liposolubile oxidanta Irnpiedica . Surse de vitamina D ATENTIEI Nu este nevoie de un aport alimentar special de vitamina D. ) 2. Dacii fenomenul afecteaza oasele din urechea internii scade transmiterea sunetelor §i poate aparea surzenia. Liposolubile (se dizolva in grasime). Semnele carentei de vitamina D sunt rahitismul la copii sau osteoporoza la adulti (se pierd mineralele din oase 'iii apar fracturi).. orbirea nocturna (recuperare Intarziata a vederii dupa 0 luminii puternica in noapte). lapte integral. este esentiala in mecanismul de reproducere. fiind responsabila de perceperea luminii. vitamina E vitamina K. 2 cani de laptej zi asigurand jumatate din doza necesara de vitamina D. deci. piersici. sinteza §i eliberare de hormoni. deoarece aceasta este sintetizatd in organism din colesterol sub actiunea razelorultraviolete. Este. intiirzieri de crestere la copii. Alte surse de vitamina D sunt uleiul de peste. \ ~ Vitamina D sau "antirahitica" Vitamina A sau "pigment vizual" Roluri principale. broccoli). vitamina D. morcov. Roluri principale: creste absorbtia de calciu "i fosfor din tubul digestiv si asigurii formarea. srnantana.face parte din structura pielii si a mucoaselor. cartofi dulci).intra in alcatuirea pigrnentului retinian si a corneei. Hidrosolubile (se dizolva in apa): vitarnina C §i grupul vitaminelor B. galbenus de ou. galbenusul de ou.inclusiv cancer). dinti cariati.-. Semnele deficitului de vitamina A in organism pot fi: depresie. . Surse de vitamina A : animale: ficat. unt.ajuta la cresterea oaselor §i a dintilor.este element de baza in reglarea imunitatii (apiirarea organismului impotriva bolilor . Exista doua tipuri de vitamine: 1. obligatorie iesirea in aer liber a tuturor persoanelor (indusiv sugari) minim 30 de minuteyzi. untul. . eczeme ale pielii.

Carenta de vitamine din grupul 8 afecteaza prin urmare toate organele §i sistemele si se poate manifesta prin: greata. ARN. lapte. depresie. Sursa prtncipala: ATENTIE! Nu este nevoiedeaportalimentar de vitamina K. pierdere de apetit. ajuta la absorbtia fierului. serninte. deci ajutiila vindecarea ranilor. gaJbenu~ de ou. Doza minima de vitamina E este de 300 mg/zi. adica toate alimentele ce contin proteine. Carenta de vitamina E se manifestii prin anemie. fie de vitamina 812). asigura dezvoltarca normala a nervilor stirnuleaza sisternul imunitar. nuci. unt. Sursa prfnoipalii de vitamine din grupul B 0 constituie produsele animale: carne. iar cea de vitamina 812 de 2 micrograme/kilogram corp/ zi. peste. scaderea raspunsului imun. probleme cutanate si oculare. (piridoxina). fracturilor §i intareste peretii capilarelor sangvine aparand mai greu vanatai). ficat. oaselor. Vitaminele din grupul 8 participa 41 Roluri principale: prod ucerea §i buna functionare a colagenului (proteina de baza a tesutului conjuctiv ce intra in alcatuirea cicatricelor. astenie. proteine §i celule noi (in intestin sau sange] si stau la baza producerii de energie. dificultati la mers (durere musculara ~i crampe nocturne). slabiciune. 83 (niaciana). lapte. acidul folic §i vitamina 812. ficat. Carenta de vitamina K apare rar. o Vitamina K sau "coagulanta" Roluri principale: sinteza proteinelor din siinge implicate in coagulare §i in reglarea calcemiei. tendoanelor. ligamentelar. vaselorde sange). previne infectiile si creste rezistenta la boli. iritabilitate. dintilor.celulara. Doza de acid folic este de 3 micrograme/kilogram corp/zi. dureri musculare. deoarece ea este sintetizata in organism de bacteriile intestinale. Vitamina K se mai gaseste in legume verzi [varza] . tulburari digestive §i ale sangelui. legumele cu frunze verzi. 82 (riboflavina). I "activitatile fiecarei celule la sinteza de ADN. oua. inc1usiv legumele §i cerealele integrale. protejeaza substantele hidrosolubile de oxidare. Doza zilnica de vitamina K este de 35-45 micrograme. dupa tratamente prelungite cu antibiotice care au distrus flora intestinala §i se manifesta prin hemoragii. atentie deosebita trebuie acordata carentei de acid folic §i de vitamina 8J 2 care se traduce clinic prin anemie (fie prin deficit de acid folic. Sursa principala de vitamina E sunt uleiurile vegetale aliituri de cereale integrale. . Vitamina C sau "antioxidanta" Vitaminele din grupul B 8J B6 la 40 Din aceasta grupa fac parte vitamina (tiamina). pielii. aritrnii. smantana.

de aceea laptele trebuie pastrat in cutii de carton sau plastic. caderea dintilor. rosii. DozadevitaminaCnecesarametabolismului este de 30-50 microgrameyzi §i se dubleaza la femeile gravide sau cele care alapteaza. Exista tot mai multe variante de lapte Imbogatit eu vitamina D care sunt de preferat. vanatai ~i mici hemoragii sub piele. prin urmare gatitul la temperatura in alta sau timp indelungat distruge toate vitaminele. pepene. salata. cartofi. aces tea trebuiesc pastrate la frigider pentru ca i§i schirnba culoarea ~i fermenteaza. boala ce nu trebuie tratata prin adrninistrarea de acid folic (acidul folic crescut rnascheaza absenta de vitamina 612). Vitamina 612 exista doar in produsele anirnale. 4. edeme la incheieturi. cu exceptia persoanelor care au tendinta la guta si la care dozele man de vitarnina C pot duce la aparitia de calculi renali. 7. mango. Exista voei care recornanda doza de 1-2 grameyzi de vitamina C ea protectie impotriva gripei ~i racelii. SECRETE ALIMENTARE PENTRU VlTAMINE 1. 5. oprirea cresterii. in cazul conservelor de fructe ~i legume vitaminele trec in lichidul din cutie.'I. E) pot fi absorbite doar in prezenta grasimilor. de aceea el trebuie folosit la gatit si nu aruncat. Vitamina 62 este sensibila la lumina (razele UV ~i lumina fluorescenta 0 distrug). pentru ca vitamina D ajuta la absorbtia caleiului din lapte. 6. D. citrice. capsuni. 42 . de aceea este recornandat consurnul unei cantitati moderate de produse lactate grase (unt) din care vitaminele se absorb eel rnai . de aceea dietele strict vegetariene due la 0 carenta de vitamina 612 manifestata clinic prin anernie.. Vitamina C se oxideaza in contact cu aerul. este implicata in eliberarea hormonilor de stres. Surse de vitamina C: fructe: kiwi. de aceea odata taiat un fruct sau desch isa o cutie cu sue. Vitarninele hidrosolubile (grupul B §i vitamina C) se dizolva in apa in care spalarn sau fierbem alirnentele. legume cu frunze verzi [varza. de aceea este recomaridata fierberea la vapori. Carenta de vitarnina C duce la distrugerea colagenului ~i se manifesta prin pierderea apetitului. 2.. ardei gras). anemie (scade absorb\ia fierului). care sa nu fie transparente. Vitaminele liposolubiJe (vitamina A. sangerarii din gingii. 3. mergandu-se pana la 109/ zi ca protectie pentru cancer. Se pot consuma fara nici un rise 1-2 grame vitamina C/zi. Majoritatea vitarninelor sunt sensibile la caldura. participa la sinteza hormonilor tiroidieni ce regleaza greutatea corporals §i metabolismul. usor.

! 8.. de aceea este nevoie de doze mai mali in special de vitamin a 86 pe perioada tratamentului (5 rngyzi vitarniria 86). anernii. de aceea consumul acestui aliment previne orice deficit de vitamins ~i minerale. . 10. deci toate actiunile benefice ale vitaminei C sunt blocate de fumat (capacitate de cicatrizare. prevenire infectii. CAPITOLULV TOT MICI ~I TOT ESENTIALE. Dozele mari de vitamina 86 (40 mg/zi) ajuta la diminuarea sindromului premenstrual (durerile dinaintea ciclului] si previn ateroscleroza §i bolile cardiovasculare. \. . Fumatul interfera cu buna actiune a vitaminei C. Alimentul miraculos datorita confinutului complex de vitamine este ficatul. imbatranire]. stres. Este prevenita §i alterarea datorata varstei (previne senilitatea) . Contraceptivele orale perturbii metabolismul vitarninelor. 9. DESPRE MINERALE 44 4S . raceala.

potasiu. fier. fosfor. Exista doua c1ase de substante de acest tip: minerale majore .i implicare in metabolismul fiecarei celule le face eaentiale pentru sanatatea organismului sunt mineralele. fluor. mangan. cupru. CALCIU Roluri principale: esential pentru formarea oaselor ~i a dintilor: 99% din calciul din organism este depozitat in oase (.. sulf. cositor. iod.i relaxarea rnusculara. seleniu. molibden. dar aI carer rol . siliciu.. sodiu. 46 47 . magneziu. vanadiu. MINERALE Tot din categoria s'ubatantelor prezente In cantitate mica In organism.I I TOT MICI DESPRE sr TOT ESENTIALE.banca de calciu"] regleaza transportul fierului participa la transmiterea nervoasii esential pentru contractia . urme de minerale in cantitate mai mica de 5 g: crom. nichel. zinc.prezente in cantitate de peste 5 g in organism: calciu. c1or. cobalt. inclusiv a inimii ajutii la mentinerea tensiunii arteriale important pentru coagularea sangelui Nivelul normal aI calciului in sange se nurneste calcemie si se gaseste sub controlul a 2 horrnoni: calcitonina (scade calcemia) ~i parathormonul (creste calcemia).

pentru un sistem imunitar puternic §i 0 forma 'fizicii optima. 48 .. pentru energia de care ai nevoie in fiecare z i. supe). Deficitul.-"-~~"-- . 0 Calciu.el~ Nestle Fitness au un co ntrrrut redus de g ra s rrm §i calorii iar in ace la s l timp sunt 0 bogata sursa de s ub s ta n te nutritive e se ntj ale pentru organismul tau: Vitamille.. fosfor. Absorbtia calciului din intestin variazii de la 60% in cazul copiilor piinii la 30 % la adulti.---~ ~~ ••• lata 0 alimentatie narurata care te ajuta sii-ti pilstrezi silueta dar §i .. cu exceptia biitriinilor la care calciuJ trebuie luat la masa. Pe liingii deficitul de calciu fluor ~i vitamina 0... Suplimentele de calciu se iau in doze mici si multiple pe parcursul zilei si de preferat intre mese.:.§tigat. Doza ziinicii de calciu este de 800 mgt zi. pentru buna digestie. pentru un slstem osos robust §i siinatos Fier. ceea ce duce la case fragil: cu pencol de fractun...-. potasiu. Osteoporoza apare dupii 50 de ani prin pierdere mineralelor din oase. ---. femei gravide sau care aliipteazii ~i persoane peste 55 ani.. Alte surse alimentare de calciu sunt conservele de peste cu oase (sardine) sau zeama de oase (ciorbe. MAGNEZIU Roluri principale: implicat in mineralizarea oaselor men line dintii sariatosi participa la transmiterea nervoasii intrii in structura proteinelor si a enzimelor esential in contracna rnusculara (impiedics oprirea inimii] •• NU-ti flecare delun slIueta ram. lar organismul §i ta vor avea n u m a i de d.italitatea. Cere_al. iar calciul din lapte se absoarbe ~i e mai bine folosit decat cel din suplimentele farmacologice cu calciu.5 I de lapte pentru adolescenti. Deoarece laptele ofera un aport echilibrat de calciu. Fibre. Bursa majora de calciu din alimentatia este laptele. vitamina A §i vitamine din grupul Beste recomandat consumul zilnic de 0.-. fumat.__--..jne d e cat sa te bucuri in zi de efectele acestui mic delicios. de calciu: se manifestii plio opnrea cresteru la copii ~i osteoporozii la adu1li. osteoporoza poate fi caUzatA ~l de: alcoohsm. menopauzii sau lipsa exercitiului fizic regulat.

ambii ioni sunt irnplicati in rnentinerea echilibruJui aeido-bazic. asigura protectie arteriale impotriva hipertensiunii • Delicioasele cereale Nestle te ajuta sa ai o alimentatie echillbrata inca de dlmineata. minerale ~i lbre.antitate optima de 'itamine. Roluri principale: ionul pozitiv de sodiu alaturi de ionul negativ clor asigura volumul lichidelor din afara celulelor (volumul extraeeluJar). Pierderile de sodiu apar in coriditii speciale asigura 49 . pierderea apetitului. sodiul participa la transmiterea impulsului nervos. iar in carenta majora de magneziu apare tetania (contractii musculare prelungite ~i dureroase identice cu eele din hipocaleemie). 80DIU Alege gustul preferat ii te vei bucura de 0 . deci nu este nevoie de aport alimentar.. eereale integrale. prod use marine. diareea. cacao. Carerrta de so diu sau clor este extrem de rara ~i se manifesta prin crampe rnusculare. ciocolata. apatie mentala. rnalnutritia prin absenta proteinelor animale. In natura magneziul este prezent in nuci. deshidratarea. Deficitul de magneziu se rnanifesta prin slabiciune. clorul intra in alcatuirea acidului clorhidrie din stomae ee mentine aciditatea gastrica esentiala digestiei. ~i CLOR In mai 1 putin de 30 de ecunde iti vei prepara mic dejun care 0 zi plina ! energie ~i0 Ita sanatoasa. intarzierea cresterii la copil.. Sursa de magneziu: este reprezentata de oasele din organism. mcetinirea cresterii. Cauzele eele mai freevente ale defieituJui de magneziu sunt vorna. legume verzi. miscari musculare bizare (contractii involuntare ale ochilor si muschilor fetei]... alcoolisrriul.

de aceea dupa alimentele sarate avern tendinta de a bea rna. din . agrava iremediabil. scaderea capacitatii de concentrare ~l a perforrnantelor intelectuale. de sete. In mod normal nu exista pierderi de fier din organism decat prin tiiierea unghiilor §i a parului. __ 80 % din fierul din organism se afla in sange. cu condi\ia sa fie proaspete ~i consumate cu tot cu coaja. . mult. Doza zilnica de sodiu este de 1 g la 1000 calorii. oboseala.. URME DE MINERALE FIERUL Roluri prlncipale: component al proteinelor. in final. hemoroizi. POTASIU Roluri principale: este un ion pozitiv ce men line volurnul lichldelor intracelulare intra in structura proteinelor mentine echilibrul hid ric ~i acidobazic esential in contractia rnusculara (indusiv ainimii) asigura transmiterea impulsului nervos Sc. deoarece apa ajuta la eliminarea excesului de sodiu. in rest orice cantitate de fier din :ir~ulatie ajunge la ficat ~i apoi in maduva spmaru unde este refolosita. deoarece sunt afectate celulele din creier. Carenta de fier poarta numele d~ an~mi~ feripriva (anemie cu hemoglobin~ sc~ta) §l se manifesta prin apatie. sangc (hemoglobina) sau muschi (rruoglobma) esential in transportul de OXIgen la celule parte a enzimelor din metabohsmul energetic. scaderea rezistentci la infectii. _ Atentic la folosirea diureticelor in exces ca mijloc de a slabi pentru ca ~xista riscul de a fi pierdut concomitent ~i potasru. transpiratii abundente voit hiposodate. Aportul de apa este determinat de senzam.precum bali renale. paloare.. In conduzie este permis consurnul de sare.'derea potasiului intracelular apare in deshidratarile severe ~i se rnanifesta prin slabiciune musculara cu paralizii ~i confuzie ~i se poate ajunge pana la moarte. ceea ce reprezinta un maximum de 3 g/ zi pentru 0 dieta echilibrata. hipertensiune varna. Sursa principal. . slablclUn~. greutatea nu este influentata.' este reprezentata de sarea de bucatarie (dorura de sodiu) care este substanta cea rnai folosita in prepararea alimentelor. infectii parazitare ale tubului digestiv). .' de potasiu estc reprczentata de toate fructele ~i legumele. scaderea potasiului intracelular determinii disparitia senzatiei de sete. diaree. In mod paradoxal. Sursa principal. de aceea la orice scadere a r.Jvelu:ui fierului trebuiesc cautate ~i depistate sangerari necunoscute in organism (hemoragii digestive sau vaginale.. deci pe fondul deja existent al unei deshidratari situatia se poate 50 . Sarea de bucatarie (NaCl) coniine 400 mg sodiu/ 1 gram sare. pentru cii apa consumata in plus se elirnina prin urinare frecventa si. cefalee.

din care fieruJ se absoarbe in proportie de 2. perceperea gusturilor Carenta de zinc are implicatii multiple §i IOD lodul este componentul principal al hormonilor tiroidieni (tiroxina) responsabili de crestere. Absorbtia fierului este favorizata de aciditatea gastrica §i de vitamina C §i este diminuata de antiacidele gas trice. deoarece in legume §i cereale zincul este le&l'. Doza zilnica de iod este 800 micrograme. Datorita efectuJui dezastruos pe care il are absenta ioduJui din alimentatie s-a hotarat ca fiind obligatoriu consumul de sare de bucatarie ell iod [sare iodata. dezvoltare §i metabolismul energetic (cantitatca de calorii pe care organismul 0 arde in diferite momcnte). cafea §i fibrele alimentare. fructe §i legume. a materialuJui genetic §i asigura dezvoltarea norrnala fetala este parte a majoritatii enzimelor din organism. nu sare marina. fructe de mare.cu absorbtie a fierului de 10-30 % Produsele animale in care se gaseste cea mai mare cantitate de fier sunt: ficatul. j '_- \. acestia din urma avand nevoi crescute de fier datorita procesului de crestere. ZINC Roluri principale: intra in alciituirea tuturor proteinelor. duce la: incetinirea cresterii Intarzierea rnaturizarii sexuale scaderea apetitului §i alterarea functiei digestive (diaree) scaderea rezistentei la infectii §i incetinirea cicatrizarii ranilor perturbarea glandei tiroide impiedicarea absorbtiei vitaminei A §i a acidului folic alterarea majora a senzatiilor gustative (poate da anorexie) Sursa principalii de zinc este reprezentatii de toate prod use Ie ani male bogate in proteine. Doza zilnica de fier este de 10 micrograme la barbati §i de 18 micrograme la femei gravide §i copii. muraturi). nevoi crescute de iod avand femeile gravide §i cele care alapteaza. din pacate. Caren \a de iod duce la aparitia gusei sau a cretinismului (retard fizic §i mental dat de deficitul de iod din timpul sarcinii). ci ell carne rosie. Surse alimentare de fier sunt: vegetale . ceai. peste. pestele dulce sau oceanic si ouale. inclusiv a insulinei implicat in reactiile imune. oaie). Este recomandata astfel asocierea carnii la masa cu vitamina C (zearna de lamaie. de aceea anemia se trateaza nu ell spanac. in legumele cu frunze verzi exista cantitati rnari de fier care. otet. carnea rosie (vita.l 52 ------------------- . de preferat in sange.J a % animale . de aceea sursa ali men tara de iod este reprezentata de sarea iodata. transportul de vitarnina A factor necesar pentru spermogeneza. deoarece iodul se evapora din sarea de mare prin uscare). este greu de absorbit.\. cicatrizarea ranilor. pore. lodul exista in sol ~i in apa marina.

Sursa principalii de fluor este apa potabilii care trebuie sii fie imbogiilitii eu fluor (program national de fluorurareJ §i produsele marine. Existii §i numeroase produse farmaceutice ca si suplimente de crom... asadar. CROM impreunii cu insulina cromul faciliteazg piitrunderea glucozei in eelule §i eliberarea de energie. Seleniul se gaseste in carne §i produsele marine. ~~~ . Atentie. Sursele alimentare de crom sunt carnea §i grasimile animale §i vegetale.•/ \~_ . Cuprul intra in alcatuirea majoritalii 54 . in prezent existii posibilitatea doziirii tuturor acestor minerale prin analiza firului de par. Doza miligrame.:=_ . deci impiedica imbatranirea.J..c~==...15 FLUOR Fluorul alimentar permite fonnarea de depozite de eristale bine structurate in oase §i dinti §i de aceea dintii sunt rezistenr] la carii §i oasele rezistente la demineralizare §i fracturi (proces esential de stabilizareJ... Carenta de crorn este 0 condine predispozantii la aparitia diabetului zaharat cu perturbarea metabolismului glucidic. de cornpusl aeestuia.~~------~~~--~--~----~~~~~~~-~"~~ ---:.:... numiti "thaW ce scad absorbpa SELENIU Are rol esential in protectia compusilor organismului de fenomenul de oxidare (face parte din enzimele legate de vitamina E). _~ . ajutii la protectia celulelor nervoase §i este esential pentru absorbtia §i folosirea fierului in procesul de fonnare al hemoglobinei. CUPRU enzimelor.:- ...:. la dietele vegetariene pot da carenta de zinc... Cuprul se gase~te in carne ~i apa. zilnicii de zinc este de care 10. de aceea se poate spune cii este implicat in mentinerea greutatu. . care are avantajul de a oferi §i tratamentul bine dozat §i personalizat pentru fiecare dezechilibru descoperit.

..---- . CAPITOLUL VI "LIGHT" san "DIET" 56 · · · · · · 51 ....".

.: \- v. acesulfatam K.. albumiria. Cat e adeviir si cat slogan publicitar? Care sunt criteriile dupa care Ie alegem? Sunt sanatoase sau nu? Haideti sa le luarn pe rand! Notiunea de "light" Cele 2 categorii de substante nutritive vizate de termenul "light" sunt glucidele (zabiirul) §i lipidele (grasimea). maioneza fara grasime §i zabiir fara calorii. continut 0 % grasirni ~i sa va treziti ca aportul caloric este de 90 calorii/lOO g (cat inghetata) datorita zabiirului. ci acesta va fi inlocuit cu indulcitori sintetici tip aspartam.. amidon) ~ 0-2 gilOO g (100 ml) produs. lnlocuirea zaharului cu fructoza nu modified substantial continutul caloric.. ciclarnat de sodiu... zaharina.. de aceea prima regula atunci cand cumparam un produs pe care scrie "light" este sa citim eticheta. "' . dar puteti cadea in capcana de a manca linietiti un iaurt cu fructe. Nu de alta. sau "DIET" Traim in secolul XXI. ~ "LIGHT" ::. Trebuie ca tabelul nutritional prezentat pe respectivul aliment sa lndeplineasca 2 conditii: con ti n u tde glucide [h idr ati de carbon.. in care industria alimentara ne pune la dispozitie margarina cu gust de sunca (sau cascaval).. Exista alimente in care cele doua substante exista concomitent. deoarece fructoza este un zahar din fructe care are 0 58 . secoIul tuturor posibilitatilor. carbohidrati. continut de lipide (grasirni) ~ 0-2 gil 00 g (lOOml) produs De regula nici un produs "light" nu trebuie sa contina zahar.

.a t:l .. Concluzia: Ciocolata. .. aspartamul are avantajul de a fi stabil termic.~~ -. _iI'. al produselor obtsnuite (550 calorii/lOO g). spre deosebire de s ucu rije normale eu continutuJ caloric de 45 calorH/lOO mJ' (m~im 100 calorif/pahar) variantele . ratiunea acestei Inlocuiri fund justificata pentru persoanele cu intoleranta la glucoza (diabet).:.. deci poate fi fiert §i incalzit fiira a da gust amar. Reticenta anumitor persoane de a folosi iridulcitori sintetici pe motiv ca "schimba gustul" este nefondata §i tine strict de obisnuinta. fiind astfel posibila prepararea prajiturilor sau a inghetatei "light".am) nu prezinta nici un rise pentru sanatate §l au avantajul de a mima perfect gustul dulce. nemaivorbind de .~-:... Pe acelasi principiu au aparut in comert indulcitorii sintetiei sub forma lichida sau de zahar pudra.. aportul caloric al acestor dulciuri poate fi cateodata mai mare deciit.. . Este adevarat. pacalind nevoia de zahar a ereierului . ' Dulciurile "diet" .: consumul a 4-6 tablete taie complet foamea si nevoia de dulciuri.. e .i "Ia liber" pentru ca mgra§a la fel de multo Biiuturile racoritoare "light" _ La acest capitol nu exista restrictn. ~_..:'ar-:.c: ~ E 't1 \ spre O. ATENTIEI .. Ca sa nu mai vorbim ca e mai usor sa Indulcesti cu aspartam. -.l oS RepreZintacapcanalncarecademajoritatea celor care nu vor sa renunte la consumul de dulciuri.cu absorb~ie rapida In siinge. Repet la nesfar~it: fructele tngra~a. iar sucul defructe lafeU Faceti socoteala singuri: 1 cutie de carton cu ·suc natural = 400·450 calorii pe care Ie diim pe gat cu u~rinta pe parcursul unei zile ciind toata rafia caloricii nu trebuie sii depii~easca 1100-1200 calorii/zi. In concluzie. C t. Indulcitorii folositi (zaharin~ §~aspart.. -----: __ . incompatibil Intr-o cura de slabire.Jresh"-ul de portocale ce contine 150-180 cal~rii/pa~ar.. obiectivijj lor fiind frac. iar senzati~ de "gura uscata" §i "nod in gat" care apare dup. valoarea caloricii a unui pahar depa~e~te 100 de calorii.light.!! iii " o precizare in plus pentru sucurile din fructe cu emblema ''Jiirii zahiir adiiugat"l PERICOL! Sucul defructe are continutul siiu propriu de zahiir (fructoza) ~i._"""-. Spre deosebire de zaharina si ciclamatul de sodiu. ofera avantajuJ unui aport de calorii ce tinde . se dizolva mai repede. Cre~terea glicemiei dupa un aport de glucide rapide la diabetici trebuie evitata.. dinsfecla de zahar. deoarece pancre~suj acestor bolnavi nu este capabil Sa produca suficienta insulina (hormon cu rol hipoglicemiant) . deci n~ f~c~p greseata Sa Ie consuma. Alegerea sta in mana durnneavoastral ... Aceasta categorie de alimente este creata pentru persoanele cu diabet care nu au capacitatea de a metaboliza zaharu] normal (zaharoza din sfecla de zahar) . .l absorbpe mult mai lenta ~eca~-z:'. chiar dacii nu se adaugii zahiir din exterior. napolitanele bomboanele ~i gemuJ "diet" sunt pentru diabetici' nu p~ntru cei care doresc sa slabeasca.-!.ionarea absorbtiei de glucide (zahiir) pe un interval de tirnp cat rnai lung. Solutia gasita in acest caz este Inlocuirea glucidelor cu absorb~ie rapida cu glucide lente (amidon sau fructoza) care se absorb In 3 ore de la ingestie.

1 lingurita ulei ~ 50 calorii! Mai existii 0 varianta de . Concluzie: Variantele . 1-1. In_cazu l conservelor de peste. dintre care una este .diet' trebuie sa insemne continut redus de zahiir si griisime si. smantana cu 12% grasime. pe care toatii lumea Ie consumii relaxat in ideea ca manciim iaurt. cu fructe proaspete §i cereale integrale . Sunt bombe calorice echivalente ale dulciurilor. Nu exista varianta rarii zahar adiiugat.light" ne dau poslbilltatea de a consuma in continuare acest aliment. nu alegeti niciodata variantele cu 50S tomat sau ulei de masline. cat ~i pentru forma fizica. . cu cat acesta este mai mic cu atat mai bine.. Nu uitati. Daca pe un raft de alimentarii sunt expuse 2 variante ale aceluiast produs. Sosuri ~i conserve "light" Existii in cornert sosuri pentru salate §i maioneza in care uleiul este inlocuit cu albus de ou.light· sau . pen tru ca fiecare gram de griisime in ramus inseamna 7 calorii mai putin §i cateva grame de colesterol Iipsii pe peretii vaselor noastre de sange. Vorn alege intotdeauna Iaptele semldegresat. altfel am fi obligati sa Iimitam portia la o lingurita sau un cubulet. Ele pot fi consumate far-ii retineri deoar-ece valoarea calorica este nesemnificativa. Deoarece branza este incompatibila cu 0 eurii de slabire. adica apa sau sare.. iaurtul cu maxim 3% grasime. continut redus de calorii. atat pentru sanatate.5% griisime. variantele . acasa.7 _\ Produsele lactate "light" Vreau sii eliminiim pentru totdeauna din discutie combinaria industrialii de iaurt (sau lapte) cu fructe sau musli. ci este recomandatii persoanelor cu hipertensiune arteriala. 63 . implicit. independent de continunjj de grasime al iaurtului.Jight" in cazul miislinelor §i se referii la continutul de sare.. luati-o pe cea . Daca nu r~zistap ispitei mal bine preparati-Ie singuri. ci numai produsele in sue propriu.variantele din comert: INTERZISE!!! in ceea ce prive§te contirrutu] in griisime al produselor lactate.light' fiirii ~lCI ~ retlt?ere. Ea nu are valoare din punct de vedere nutritional. Nu ezitati sa Ie alegeti.light'. iar la branzeturi variantele cat mai sarace in griisime (pornmd de la oranza de vaci §i pana la pastele de branza].

\_- . _. --". \ f ...~...:...-"'="""" .- \ . CAPITOLUL VII ._... ~ ---' t - .5 'Il j SA VORBIM DESPRE DIETE . _J \ 'Il .s o .... iii ......

Cautarn miracolul cu pretul unui efort minim. nu-i asa? Doar ca. sa slabirn MACAR 5-7 kilograme si.nimic nou sub soare. cu conditia sa dureze maxim 10 zile.. ConcJuzia? rice dieta functioneaza pentru cii ea se bazeazii pe schimbarea unor obiceiuri aJimentare (din punet de vedere cantitativ sau caJitativ).cut-o rnacar 0 data si 0 sa 0 mai repetarn (cel putin asa ne place sa credem) ori de cate ori se apropie un eveniment la care trebuie sa aratarn IMPECABIL.I I sA VORBIM DESPRE DIETE . sau ori de cate ori privirea noastra critica intalneste in oglinda rotunjimi Ingrijoratoare. ATENTIE insa: decat sa va mgrasati din nou dupa 0 cura de slabire mai bine nu mai incercati deloc.. ca sa fun mai dorite si mai apreciate de EI. Pentru ca ee a functionat prima data cu sueces nu tnseamna ca poate Ii repetat la nesfarsit cu acelasi rezultat. Suntem dispusesaurmamoriceregimcatarfidechinuitor. acestea sa nu se mai lntoarca niciodata. Din pacate acesta este adeviiruI. Ce simplu e. atunci cand se apropie vara eu soare ~i mare. luni se intampla sa nu avem 0 dispozitie grozava sau maine este ziua de nastere a celei mai bune prietene (cu petrecere si tortul de rigoare) sau. intrebarea este: Ce faeem dupa ce se termina cura de slabire? Raspunsul este sirrrplu: rnentinerea greutatii = schimbarea modului de hranire pe viata. am avut 0 zi mai proasta ~i dieta era tot ce-mi mai Jipsea de pe cap. 67 Cura de slabire . de ce nu. Am fB. Chiar daca vi se pare mai sim lu sa o . de ce riu. BARBATIl.

. Avantaje: fructele sunt diuretice. 5. iar metabolismul risca sii se adapteze la nivelul sciizut de energie. Dieta eu 0 masi unici Scaderea ponderalii are ca mecanisrn dirnirruarea lajurnatate a cantitatii de a1imente consumatc Intr-o ai prin consumarea unei . Implica de asemenea disponibilitate ca timp (1 sedintay saptamana]. 1. senzatia de foame dispare dupa 2 zile prin disparitia imaginatiei alimentare (masa = ou fiert). deoarece organismul are nevoie de toate principiile alimentare in fiecare zi. Avantaje: regimul este echilibrat. aspectul pielii ~i aI parului. Este profund dezechilibrat. 4. . cu starea psihica ~i emotionala .: s. datorita !ipsei varietatii a1imentare. deci nu este recomandat persoanelor care urasc sa dea socoteala pentru greselile lor. scaderea in greutate e controlata in fata celorlalti. 2. bogate in fibre ~i minerale §i sarace in sare. deci exista riscul senzatiei de oboseala accentuata. cu avantajele si dezavantajele lor.. Indopati cu supa de varza ori de cate ori cantarul din baie nu va arata cifra pe care 0 doriti gandifi-vii o clipii la sanatatea dumneavoastrii. laxative.~ 't! . Regimul disociat Are la baza consumul nelirnitat aI unui singur aliment (exemplu: carne.9 ~ . struguri). Senzatia de foame este tinuta sub control prin cantitate. Pentru ca aceasta joacii permanenta nde-a slabitul" poate avea urrnari definitive asupra organismului durnneavoastra incepand cu dereglarea metabolismului. Avantaje: este usor de urrnat si. capacitatea de concentrare ~i de efort si. Sustinerea psihologica oferita de grup da rezultate. fructe. Dezavantaje: disciplina este stricta. Regimul Weight Watchers Este 0 metoda americana bazata pe terapia de grup ~i care are la baza 0 dieta hipocalorica. Regimul Mayo Este vorbade un regim strict de 2 saptarnani cu un continut caloric foarte redus (600-800 caloriiyzi) ce are la bazii consumul de ouii fierte (6-8/zi). . In plus fructele contin 12 % glucide (zahar] ~i soar putea ca pierderea de kilograme sa nu fie spectaculoasa. Dezavantaje: urmatmai mull de 2 zile duce 68 . Regimul cu fructe Este intalnit frecvent sub numele de cura de curatare a organismului folosind exclusiv un fruct ca aliment perrnis in cantitate nernasurata (ex: grapefruit. A" vrea sa vorbim in cateva cuvinte des pre cele mai cunoscute cure de sliibire.~ '1: \ - '_ 1 \ la aparitia carentelor_proteice majore cu topire de masa musculara. 3. rara limite de cantitate . apare rapid un fenomen de autolirnitare a cantitatii consumate. Avantaje: sciiderea ponderala este spectaculoasa. Dezavantaje: aportul caloric minim nu perrnite desfasurarea activitatilor profesionale (oboseala cronicii). nu doar 0 data pe saptamana. nu in ultimul rand. variat. exista 0 rnultime de carti cu retete culinare §i chiar produse dietetice in supermarketuri. Dezavantaje: este un regim dezechilibrat. lapte.a 0 <J . legume) pe parcursul intregii zile.:l iil .

cboseala. iar cantitatea de calorii ingerate poate mai mult 8. altfel kilogramele se intore. . Regimul Atkins In anul 1970 in Franta a fost ernisa teoria conform careia eliminarea glucidelor din alimeritatie face imposibila depozitarea de grasimi. singure mese principale (dejun sau cina]. Dezavantaje: obligativitatea de a eonsuma de 2 oti] zi produse proteiee gata preparate [rnancam tablete sau prafuri) §i. Avantaje: nu exista sentimentul de frustrare. ""-. deci pot fi consumate cantitati nelimitate de proteine §i lipide §i totusi sii sliibim (2000 . masa de seara trebuie sa fie strict hipoealorica. cantitatile sunt nelimitate. Dezavantaje: pentru mentinerea rezultatelor trebuie tinut pe viata. Dieta cu substttuentl alimentari (Herba life. restul meselor fiind inlocuite cu produse proteice sub forma de praf sau batoane. carne) alaturi de legume. iar scaderea ponderalii spectaculoasa. varza) bogate in fibre §i vitarnine. castravetii. organismul este pregatit sa asimileze excesiv cand postul ineeteazii. Slim Fast. Dezavantaje: slabire generalii. iar la prima felie de paine sau eartofi kilogramele se in tore cu aceeasi viteza. topire de masa rnusculara §i. 9. Regimul Montignac Este un regim Atkins in care sunt permise glucidele cu indice glicemic mic (exemplu: salata. 6. ~i totusi existii 0 solutie reala. Avantaje: pierdere ponderalii spectaculoasa. in plus. in plus.. la care se consuma proteine slabe (ou. pacientul este multurnit eu masa unica. Atentie: masa unica Ingrasa decat alimentatia fractionata. Avantaje: functioneaza mal ales in cazul carnivorilor. Deseori este urmat din motive religioase. fara alte restrictii. de obicei cina. Avantaje: este usor de urmat deoarece sun t permise alimentele asociate (legume + carne + branza}. iar cantitatile sunt nelimitate. Avantaje: pierderea ponderalii este rapida. etc) Exista 0 masa unica.'. deoarece in Cursu I acestei mese pot fi consumate orice alimente.. Dezavantaje: apar carente de vitamine §i minerale.3000 caloriij'zi]. eehilibrata §i de durata pentru kilogramele in pius! Care? Vom afia impreunii . fi semnificativa. peste. 7. Postul negru Constii in consumul exclusiv de apa pe o perioadii de 48 ore pana la 3 saptarnant. Dezavantaje: functioneaza la cei obisnuiti sa mariance 2 mese prineipale ~i datorita asteptarii prelungite a mesei unice foamea creste.

~.-~----__..~~- -. \ CAPITOLUL VIII MICI SECRETE ALE SILUETEIIDEALE · · · · 73 ./' .~..

- __ . indiferent ea este yorba de viata profesionala sau de 0 "amiirata" de dieta. care pot face drumul nostru mai usor si cu sanse maxime de succes. $i pentru ca verbul "a reusi" nu este la Indernana oricui avem nevoie sa tim ajutati. ". _""--_ j .. _"". eft vom pune in practica tot ee incepe cu: "de maine . ldeea de baza este ca schimbarea ohiceiurilor alimentare sa fie fficuta "pe viata" daca doriti ca rezultatele efortului durnneavoastra sa 4 . sfaturile de rnai jos va vor face "drumul" mai usor J rnacar din punct de vedere al unei alimentatii sanatoase. Cuvanrul "inceput" se leaga automat de "slar. Speranta ca anul care vine ne va aduee eeva mai bun.it". sa invatarn care sunt secretele necesare pentru a fi CA$TIGATOR. Ce am realizat din tot ce ne-am propus? Cat de puternici am fost pentru a duce la bun sfarqit angajamentele . 1.ganditi "de maine incep dieta" pentru ca acest lucru presupune ca la un moment dat ea se va "termina"..?i promisiunile pe care Ie-am facut? Meritam 0 coronita sau ne este rusine sa ne uitarn in oglinda? Indiferent de raspuns ramane speranta.. Chiar daca pana acum nu am reusit... MICI SECRETE ALE SILUETEI IDEALE 20 DE PA~I CATRE SUCCES Cu totii avem anumite perioade in an in care airntim ca se apropie momentul bilantului..I 'I. Chiar daca par banale.: . de data aceasta trebuie sa ne inarmam cu toate mijloacele si metodele care ne pot sprijini. Nu vii.

care Inhiba ecaderea in greutate ~j predis 11 l 6 . Nu trebuie sa va grabiti in a pierde kilogramele in plus. ca unnare apar sch imbart adaptative ale metabolismului. mai bine linie plana decat curba ascendenta! 7. Ciclurile de alabire sunt percepute ca 0 ameninta:e pentru organism si. fiira efort ~i tara sentimentul de constrangere.__- - 7 . Deci. mai constanta de la un an mai sanatos! la acelasi 5. iar rezultatele treceti-le pe un grafic. Identfficari obiceiurile alimentare grellitel Memoria noastra este selectiva si. chiar §i cu paliere de stationare. aveti 0 viata Intreaga Inainte. esential este ea ele sa pIece pentru totdeauna. Nu uitan: "NO PAIN".. adica 0. In acest fel veti putea recunoaste obiceiurile alimentare proaste. Atiit timp cat curba greutatii durnneavoastra este descendenta. Ganduri precum }:1m-am saturat de renuntari ~i interdictii". . Giinditi pozitivl Schirnbareaobiceiurilor alirnentare nu trebuie privita ca 0 pedeapsa. . "NO GAIN"! In plus. fie definitive. Trebuie sa va concentrati §i sa va bucurati de lucrurile pe care Ie puteti face. nu trebuie nu ai reusit imposibilu!. au ca rezultat scaderea metabolismului bazal.. 6. a avea succes. ell cat rnancarn mill putin. sa te condamru daca Ia Ingrasare..--: - \. astfel Incat ele sa devine 0 placere. veti fi numar de kilograme. Oietele severe. Evitati efectuJ "yo-yo"l Nu va jucati "de-a dicta" pentru ca dietele repetate duc in final la 0 crestere in greutate. atentie.. foarte restrictive. enun a i Ia ide a· ce oft. ci ca un mod de a avea grija de dumneavoastrii pentru a fi rnai sanatosi.. cat si al continutului acestora. Titluri precurn "sIabe~ti intro saptamana 5 kg" sau "miiniinci tot ce vrei ~i slabesti" ar trebui sa va dea de gandit.. Stabiliti-va obiective realistel Nu ne trezirn peste noapte eu kilograme in plus. Nu mai poti arata la 35 ani ca la 20 ani §i nici nu te poti indopa eu toate prostiile si torusi sa fii trasa prin ine!.. 4. veti constata cu uimire ca dupa 0 perioadg de timp (1-3 ani) 0 veti face automat. Acordati-va suficient timp ea lucrurile "impuse" sa devina "obi§fluite" . Monitorizati-val Cantarul trebuie sa fie un ajutor nu 0 obsesie. surprinzator. prin urrnare. "sunt nefericit(ii) pentru cii nu pot rnanca dupa pofta inimii" nu sunt constructive.. deci adaptarea organismului Ia consumul unei cantitan mici de energie §i. lucrurile se desfasoara corect. cu atat slabim mai putin.. lncercati sa notati timp de 1 luna fiecare biscuit sau covrigeI pe care l-ati inghitit §i veti fi s:.rprin§i de cantitatea de alimente consumata. Orice grcseala trebuie rnai Intai identificata §i apoi indreptata. Mu1tumiti-va cu palli micll o restrictie calorica de numai 500 calorii/zi poate reprezenta 3500 calorii/ saptamana. deci este nerealist sa gandim ca ele vor disparea batand din palme. slabit! 5 kg in 3 Iuni si bine mentineti greutatea la altul si. atat in ceea ce priveste ritmul meselor. in final. Orice crestere este interzisa. Decat sa sa va reingrasati.5 kg grasirne pura pierduta fara efort. la sfarsitul unei zile s-ar putea sa nu va puteti aminti tot ce ati bagat in gura. prin urmare nu va cantariti rnai des de 2 ori/ saptamana. - - . a arata rnai bine. 2. st ananc 3.

a1a pentru 0 burta plina §i 0 piel e sanatoasa [vezi capltolul despre vitamine). Indiferent de programul pe care il avem trebuie sa gasim 0 pauza de 15-20 minute pentru cele 3 mese principale. __ ~ \. De ce nu mcercam niciodata sa rnergem cu masina fara benzina? In schimb. cu cat ele vor persrsta mai mult cu atat creste riscul sii nu mal pIece niciodatii. Dacii dorim un randament bun trebuie sa respectam regulile: obligatoriu 3 mese pe zi: la un interval de 5-6 ore intre ele (dimineata. Asadar. dar ar Ii nevoie de un efort Ime_:ts ca toate acestea sa se intiimple dintr-o data. placute sau mai putin placute. $1 nu uitati. 10. . cu 0 mana p~ telefon §l cealalta pe telecomanda. etc. maniinc regular fac Sport... faptu! ca a venit seara §i nu am avut tirnp sa mancam nirnic este considerat logic. nu mai fumez. 2 gustari int:-e e~e_ (ora 11. prin urmare este esential ca greutatea sa fie mentinuta constanta un timp suficient. o pizza" §i spuneu. de in\eles. Nu sarbatoriti prea devreme. . deci in scurt timp Soar putea sa renuntatl la toate obiectivele propuse din simplu motiv ca erau prea multe! S_chimbiirile trebuiesc tacute in etape §i abia dupa ce un obiectiv a fost atins §i consolidat ?ut_:~ trece la urmatorul.. mai greu e~te sa-ti mentiigreutateadupa aceea.. Se spune ca nu este important ce se afla pe masa.00 §i ora 17. inseamnii vom trece la urmiitorii 10 pasi. moo mutt conteaza cine sta in jurul ei. este dispus sa a§tepte la nesfiir§it panacand bmevoim saiidiim 0 portiede miincare §i aia pe. Poate este posibil. Desciirciirile de hormorn in corpul nostru sunt bine stabilite. I~ metabohsmul func\ioneaza corect atat limp ~at pnme§te combustibilul necesar._ Acelasi rationarnent duce la concluzia ca trebuie "sa scapam" rapid de eventuale kilogr~me . se desfasoara in jurul mesei..fuga. nu mai merg la fast food. mal intai mvatam care sunt alimentele permise. Nu cred sa fie ceva mai important decat sanatatea noastra. fiira nici 0 alta ron talala mtre mese. SchimbarealmagLn~ corpului nostru la nivelul creierului se face dup~ 3 luni.0 salata mare cu ton este s~luya i~. Din punet de vedere al rru tr itiei ambele . A fost greu piinii aid? Daca nu.00). apoi incepem sa facem sport §I m final ne Iasarn si de fumat. ca toate obiceiurile proaste VOr Ii u. Nu este greu sa slabesti. In caz contrar.'ede la epuizare.1. pe cat posibil. ca • • · · 79 Aveti impresia ea aetul alimentar in sine e un lucru banal? Complet gresitt Toate everumentele importante din viata noastrii.ltat_: §i inlocuite cu lucruri pe care nu ap_ re_u§lt sa Ie faceti niciodata: de maine nu mal manane dulclUn. .. . pranz ~i seara) si. iar alirnentatia corecta e probabil eel mai important factor. Parcurgeti etapele pe rand! Este exagerat sa :redeti ca de maine puteti deveru un alt om. astfel incat vechea imagine sa fie stearsa din memor~e §i cea noua sa fie luata ca punct de referinta. in plus care ne deranjeaza. in fata frigiderului. nu mal beau alcool. Disciplina este conditia reu~itei! Organtsmul nostru functioneaza dupa reguli p~ec!se_ ~I n:. apoi in ce cantitate trebu}esc consumate.. efortul de intensitate mare duce ret. 8.-- __ • . organismul nostru va asirnila cu grija fiecare gram pentru a reveni la ceea ce el considera "greutate normala". . 9. pe cat posibil la ore fixe.

peste. Faceti de acasa 0 lista cu tot ce aveti nevoie ~i eliminati complet din traseul durnneavoastra rafturile cu produse neinteresante (dulciuri. pentru ca in felul acesta nu vet. snacks-uri). lnvatati sa citi!i etichetele ~i veti constata cu surprindere ca un produs . care pot transform a masa durnneavoastra lntr-un moment sanatos ~i placut. Nu cumparati ~i nu tineti in casa alimente tentante.1 dInt! sanato:. orez.io~i. lapte degresat.i :.:! de energie. care te ~ine in forma :.i-1i pastreaza sanatatea.i fier. .sunt ideale pentru ta dar §i pentru organism 111 general.tru di Iibertatea de mi§care e importanta • peltru tine ai cerealele Nestle Fitness §i sub pen forma de batoane_ • oatoanele Nestle Fit. iaurt.i putere.. 11. paste.. pentru o a s e :. silueta Au un con~inut scazut de grasimi :. fructe 1/3 paine. salate proaspete.aspecte sunt la fel de importante. • R.i calorii iar in • cela§i timp sunt 0 atlmerrtatle echilibrata. sub forma de fructoza. Alegeti ambalajul cat mal mic cu putinta. mai ales ca depinde de noi sa alegem corect ce se gaseste pe masa ~i sa-l invatarn ~i pe ceilalti sa se bucure impreuna eu noi.:. Cosul trebuie sa alba 3 sectiuni egale: 1/3 legume. Atentie la cumpiiriituril Cel mal important aspect al acestui capitol este sa plecati la cumparaturi cu burta plina.. .pe':'tTl! o digestie optima. cartofi. semipreparate.:and: Vei simti imediat beneficiile: 0 silueta de lnvldtat §I o zi plin. Evitati izolarea. Con tin 8 vicamine care iti dau energie :. ca sa nu mai vorbim de ciocolata sau napolitanele ambalate in pachete de 20 g respectiv 100 g.:!sfatli-te cu acest gust delicios oriunde §. dar tot zahar este). cereale 1/3 carne alba ~i rosie.light" poate avea grasirne sau 0 ciocolata pentru diabetici are zahar (e drept.. f tentati sa terrninati un iaurt de 380 g doar pentru faptul ca a fost desfacut. pentru un sistem imunitar care sa-tl protejeze sanatatea. lata inca 10 sfaturi simple. lncercati pe cat posibil sa marrcati de fata . branza slaba. 12. altfel veti Ii tentati sa puneti in cos tot supermarket-ul.ess . calciu. fibre.

decat fel principal §i desert.a. iar la restaurant cornandati direct ce stiti ca este sanatos.. Este important ca ceilalti sa intelcaga efortul durnneavoastra §i sa incerce sa mariance la fel. mlnerale ~I fibre. Nu le-ar strical 13.e. Asta pentru eli au un c o n t l n u r redus de graslml ~I calorll Jar in acela~1 tlmp sunt 0 bogata sursa de vitamlne. Evitati fast-food-urile 'li semipreparatele..c._t. Stati jos la masa si rnancati incet. curatat §i preparat salata. nu trebuie sa terminati tot ce e in farfurie §i incercati sa faceti §i acasa. Mancatul pe ascuns.. Organismul va invata cand sa-i fie foame §i cu cat sa se sature. Intarziat! pe cat po sibil momentul mesei prin pregatirile necesare: Iata de masa.. servetele. Alegeti mai degraba un antreu 'li un fel principal.. punand tacamurile jos dupa fiecare inghitjtura. alegand alimente dure. Ce spectacol dezgustator: in furrctie de bugetul fiecaruia este recomandat rnancatul la restaurant deoarece exista 0 perioada de asteptare obligatorie pentru fiecare fel.a infuleca" atunci cand sunteti singure prin asezarea unei oglinzi in fata mesei. acelasi lucru. Este foarte important sa nu sarit: peste mese si. cu altii. Daca puteti. in picioare. Rituaiui mesei. etc. fara a parcurge tot meniul (nu trebuie sa va vina idei). greu de mes. NeStle ~~e~~ ~ __ 81 .' _ Cerealele ~i batoanele Nestle Fitness sunt ideale dad vrei sa-~i pastrezl silueta dar ~i vitalitatea. aces tea sa fie la ore fixe. predispune la atacuri de bulimie §i la scaderea respectului de sine. Satietatea apare abia dupa 20 minute. tacamuri. alaturi de intreaga familie.. asezati confortabil §i intr-un climat placut.eca nd bine (de 10-30 de ori fiecare bucatica}..t.. Control ati-va nevoia de .. iar prezenta celor din jur te obliga la un comportament civitizat. portiile sunt rezonabile si nu ai posibilitatea sa-Ii mai pui supliment. Aceste substanja te VOl' alura sa al 0 zi plina de energle ~I 0 vla~a sanatoasa.. pe cat posibil. astfel Incat depinde de noi cat inghitim in acest interval de timp.Pastreaza-ti silueta dar ~i vitalitatea! \.. langa frigider. In timpul mesei prelungiti actul alimentar mest..

fiziologic. Asadar ce: care sunt sensibili la stimuli externi olfacti_vi §i vizuali trebuie cu orice pret sa fie atenti. Miscarea care JJtope~tel) grasimea e~t~ cea de intensitate medie §i durata lunga [minim 20 de minute): mers. cu furculila §i cutitul.bufet suedez" sau ehiar lirnitarea felurilor de mancare. Dacarezultatul este mai mic de 6 puteti a§tepta. Este stiutfaptul ca nu ne lngrasam dintr-o masa cu conditia ca exc:p~~ sa fie unica. u:sa e bm. Pofta sau apetitul se Invata. impra§tiali mancarea §i decorap-o frumos . lnainte ca toata lumea sa se ridice de la maSa turnajj detergent peste resturi "i veti Ii ferita de orice ispita. ci plimbati-va prin Actul alimentar este pereeput de creier atunei cand se desfa§oara in coordonatele clasice: la masa. Ca sa nu spunem ca aceste evenimente ~u~t ~e ~bice~ stiute din timp. inot. acordati-vg ragazul de 10 secunde (numiirali in gand pana la 10) inainte de a baga ceva in gura §i continuali gestul numal daca con§tiinla va spune ca aveti nevoie obligatoriu de acel aliment. Pana la felul principal vetl Ii pe jurnatate saturati.\ Urnpleti burta inainte de masa eu Iiehide [apa] si continuati apoi eu supe slabe sau sal ate proaspete fara sos. Resturile din farfurie trebuiesc aruncate la CO". Nu confundati foamea cu pofta! Foarnea este un instinctinnascut. per total. evitarea meselor tip . Nu miincati din plictiseala. Inainte de a va apuca de rnancat intrebati-vii: . care se traduce printr-o expcrienta negatlvg (mananci ca sa nu rnori de [oame). In practica acest lucru se tra_d~ce prin ocolirea vitrinelor apetisante ale cofetanilor §I patiseriilor. de stiut ca . cand vorbiti la telefon nu stap pe canapea.chiar imi este Ioame?" si stabilip gradul de infometare pe 0 scarade la lla 10. Nu gasiti pretexte pentru a "cruca striimb"! Scuze precum "am renuntat la dieta de sarbatori" sau "daca tot am gresit ce rost mai are sa continui" nu suntpennise. din plictiseala. Faceti in asa fel incat por~ile mici sa parii mari. deci nu ne impledl?a rumeru sa dirninuarn ratia calories cu 3 zile mamte de respectivul ospat. alergare. 15. 14. stiut fiind faptul ca monotonia alimentara previne poftele. Faceti mi"care! .putin" e mill mult decat "ntnllC . Mancatul la televizor. Folosind acelasi sistern. bicicleta. Excesul alimentar dintr-o Zl de sarbatoare nu trebuie sa fie unnat de 0 zi cu apa §i prune.francezii sum experti in astfel de trucuri. 17. 16. faceti curatenie. S-a observat c:" persoan~l: normoponderale consuma hrana obl§nult~ in timp ce accesul Iiber la alimente van ate §I tentante duce in timp la obezitate. se traduce printr-o experienta plac~ta (mananci sa-Ii faci 0 placere]. Nu face ti greseala sa terminari ce nu au putut ceilaln §i. bilantul sa fie rezonabil. Gesturile mici fae diferenta: mergeti pe jos macar 10 minute zilnic. in masina sau vorbind la telefon nu este perceput ca 0 masa normala §i rontaim in acest fel un nurnar de calorii impresionant. langa dumneavoastra 0 sticla cu detergent de vase. pentru siguranta. este un instinct psihologic §i 82 83 . _ Nu spune nimeni ca de miiin':_ tr:bule sa mergeti la sala 2 ore in fiecare zi. ci de revenirea la ratia calorica obisnuita. urnpleti farfuria cu legume. in momentul respectiv. astfel incat surplusul sa ~a pe un teren deficitar §i. tenis. linel.

schirnbati manual programele TV. nu dusrnan. la sosuri ~. Atentie la stresl Stresul favorizeaza formarea §i depczitarea grasirnilor prin intermediul hormonilor de stres §i. duce la cresterea apelitului.5% ulei. Renuntati si dulciuri. a ne reingrasa. In loc de: lapte integral grasirne • • lapte cu 1. 0 bale parfumata §i un pahar de lapte cald. Cu un comportament pozitiv.varianta light iaurt cu fructc . Schrmbar! mici cu rezultate maril Incercati sa.. yoga. aromoterapia §i. inlocuiti cateva din alimentele durnneavoastra preferate cu variante light sau cu produse mal putin "periculoase" si yeti constata ca. 19. iar o piele bronzata poate ascunde orice celulita. grasime.. 20. pot da rezultate. Atentie. 18. Sportul este in schimb vital pentru rnentinerea greutatii dupa 0 cura de sla. plin de incredere in sine (chiar daca sunt cateva kilograrne in plus). cu pieptul malnte §i spatele drept. prin urrnare. de ce nu. secundar. [olosiii iaurt In loc de smantana §i tigili antiaderente in loc de 85 .. Bineinteles nu cu mancarel maioneza . gatiti fiira.-_-_ :. la salate .sos de iaurt Coca Cola normala .Coca Cola light cartofi prajiti . va aratati cea mal buna imagine §i nu uitati sa va prerniati cat mal des. cas a. lnvatati sa.. §i toppinguri. fiira nici un efort. cu 0 tinuta decerita si potrivita stilului fiecaruia putem obtine 0 imagine foarte placuta. etc.. Metode precum terapia prin muzica.iaurt natural 4 lnvatan sa. masajul de relaxare.. invatati sa tri'lati! Imaginea noastra este deterrniriata major de felul in care ne simtim in interior. Oglinda trebuie sa ne fie prieten. "economisind" zilnic 150-200 de calorii puteti avea cu 5 kilograme mal putin la sfarsitul anului.cartofi copti sau piure branza norrnala .bire deoarece ne permite sa. la rnancatul "de nervi" ~i incercati pe cat posibil ca atunci cand sunteti la masa sa va detasati de problemele §i grijile cotidiene. Nu uitati: cei din jur ne vad asa cum Ii lasiim noi sa 0 faca. mancam normal far.

DAR CU MASuRA! .- : \ -IX CAPITOLUL ORICE.<:> 1- ~---_ .

nul Pentru ca automat atunci ciind vorbim despre cura de slabire avem in cap doua notiuni: cand incepem? (de obicei de miiine) ~i mai ales cand se termina. adica mancarn orice. rnai bine nu 0 mai incepetil Cel putin veti fi mai sanatos]! Care e solufia? Schimbarea modului de viata. ca'ltigim pentru 1 kilogram.i ne reingri'lam. 100 g de masi musculari . cand regimul este abandonat ~i ne intoarcem Ia vechile obiceiuri alimentare kilogramele se intorc ~i ele. lncercati sa va ganditi cate din regirnurile de slabire pe care le-ati urmat l-ati putea fine toata viata? Ei bine. Organismul nostru nu functioneaza pe ndatorie" astfel obiectivul rinci al este sa-i 8 8 . ~i atunci. ~i atunci cand se terminii? Dezrnat total pan a la urrnatoarea cura de sliibire! Putini 'ltiu ca 1 kilogram pierdut pe cantar la a prima dieta. dar cu masura.~~ ORlCE. automat. reprezinta 500 g de grasime 'Ii 500 g de api 'Ii masa musculari. dar eu 5-6 kilograme de griisime in plus. cateodata mai multe ~i rnai repede decat au plecat. ATENTIE!. \ \ - DAR CU MASURA! Credeti ca este 0 glurna? Ei bine. Cand dieta se termini . nu ne jucam de-a sliibituI! Decat sa vii reingrasati dupa 0 cura de sliibire. probabil nici unul.i 900 g de grisimel Sunt suficiente asadar 3-4 cure de slabire ca sii ne trezirn in eel mai bun caz cu aceeasi greutate. Deci.

cum este cazul rnajoritatii femeilor. i. lntr-o prima etapa este necesara 0 ancheta alimentara aprofundata. Formula sueeesului este simpla. • in cazul marilor mancaciosi. kilograme care apoi pot fi tinute la distanta pentru ca se presupune ca ele au fost pierdute mancand ca un om normal. este nevoie de reechilibrarea alimentatiei prin lnlaturarea produselor frumos ambalate. pentru Prin simpla eoreetare a greselilor nutritionale putem slabi filra a avea nevoie de un regim deosebit. care sa ne dea impresia ca rnancarn mult.>i entru ca energia continuta de aJimente p se mascara in calorii. paradoxal. dieta de care avem nevoie se numeste DIETA HIPOCALORICA. fara a schimba nimic din tipul de alimente consumate ~i rezultatele nu intarzie sa apara. Este un regim de slabire clasic in care sunt prezente toate grupele de alimente (de la dulciuri pana la salata de varza] in cantitati adaptate fiecarei persoane in functie de gusturi. a modului in care rnancarea este gatita. cum sunt de obicei barbatii. ~i mai gray. Regimul hipocaloric tine cont de nevoile noastre metabolice ~i ne ajuta sa slabim intr-un mod sanatos. care mai mult .irezistibile". Trebuie sa primim din altmerrtatte mai putin dedit eheltuim pentru a slab! '1i egal eu cat eheltuim pentru a ne menttne greutatea. nu in ultimul rand.ciugulesc". ce alirnente sunt considerate I. Aici este nevoie de 0 mica completare: ATENTJE LA ALCOOL! Simpla eliminare a paharului de alcool din alirnentatia zilriica (dar eliminarea sa fie totalal] poate duce la 0 scad ere ponderala de 5 kg intr-o luna fiira efort. pentru a nu-i da posibilitatea de a stoca excesul sub forma de grasime. 90 91 . sa identifice si sa inlature totdeauna obiceiurile aJimentare proaste. este suficient sa reducem ratia calorica cu 30 %. irnpreuna cu acesta. dar cu continut caloric redus. in acest fel se poate concepe un regim personalizat: pentru cei care mananca putin. pentru a-si sintetiza substantele necesare activitatilor metabolice ~i fizice si. mod de viata si cultura.}i devorarn frigiderul. care este ritmul meselor. adica nu mai mult de 1 kg pe saptamana (4-5/kg luna). Toate aceste lucruri permit medicului nutritionist sa-si creeze un tablouasupramodului de viata al pacientului si sa Incerce. usor de rnancat §i pline de calorii §i inlocuirea lor cu alimente cu volum mare. dar. cat de des ne trezim rontaind in fata televizorului sau. Oepinde de fiecare cum reuseste sa tina aceasta balanta in echilibru: cantitatea de energie primita prin ali mente sa fie egala cu cantitatea de energie cheltuita prin activitatile fizice si prin functionarea norrnala a organismului. Echilibrul nostru energetic este reprezentat de 0 balanta cu doua talere. sa slabim. ne trezim noaptea :. care consta in aflarea tuturor obiceiurilor alimentare.--~furnizarn in fiecare zi alimentele de care are nevoie pentru a rarnane sanatos.

lueru care pe termen lung duce la educatia alimentara obtinuta de buna voie fara efort 'Ii eonstrangeri. de eontextul familial. deei cauzele trebuiese indepiirtate pentru totdeauna. in special cele crude. nu a doctorului. pentru ea pot fi utilizate doar in eantitate foarte micii (ex: 1 cub de margarina. branza vaei sau branzeturi cu continut foarte slab de grasime (sub 15 %). Griisimile animale sau vegetale sunt reduse drastic. toate impulsurile Yin de la cap "i de aceea trebuie sa invatati ee sa va placa. Necesita din partea pacientului participarea directa la alegerea §i respectarea dietei 'Ii deci efortu! de a invata sa rnanance corect. ResponsabiJitatea este a lui. rezultatele fiind pe termen mediu si lung. cartof]. Nu uitati. petreceri]. lara efort. ci va trebui sa stie sa aleaga de pe 0 rnasa ce 'Ii cat i se potriveste. astfel lncat trecerea de la dieta la perioada de mentinere este simpla. DEZAVANTAJE AVANTAJE Regimul ne ajuta sa ne modificiim obiceiuriJe culinare 'Ii sa respectarn ritmul meselor. branza topita. sunt permise in cantitate nelirnitata.9_3 ~. 1 lingura de ulei de rnasline sau de srnantana]. Produsele lactate concentrate tip cascaval. pranzul §i cina.\. datorita continutului ridicat de grasime (30-80 %) vor fi evitate §i inlocuite eu produse lactate slabe tip iaurt. singura diferenta fiind ca putem creste cantitatea de calorii cu 15-30 %. Credeti-mii pe cuvant: dupii ce reflexul a fost stabilit. totul vine de la sine. Fiecare masa trebuie sa contina alimente cu indice glicemic mic (tip paine.. insa aeesta este pretul succesului: aceleasi cauze produc acelasi efeet. Proteinele (tip came. cu 1-2 gustiiri in functie de profiJul pacientului. Asa cum un copiJ invata sa mearga 'ii voi aveti nevoie de timp si efort sustinut pentru "a uita" de cartofii prajiti 'Ii sa va "imprieteni\i" eu legumele fierte. dar sunt dulei §i ingrasa. Dieta poate fi urmata in oriee conditii (mese eu prietenii. efort fizic. REGULI DE BAZA Alimentatia este fractionata in 3 mese Zzi: micul dejun. deoareee nefiind foarte restrictiva Yeti putea avea mici abateri care nu se regasesc neapiirat in crestere ponderala a doua zi. peste. lapte. ATENTIE: fruetele sunt naturale. Este 0 dieta echilibrata ce poate Ii tinuta pe viata 'Ii poate Ii adaptata fieciiruia in functie _ •• Acest regirn nu Incurajeaza pasivitatea. pentru ca ele reprezinta sursa eea mai simpla de exees caloric (au 9 calorii/ g) 'Ii astfel din clasa de alimente tree la eea de eondimente. Datorita faptului ca toate alimentele sunt permise invatam sa alegem singuri eantitatea 'Ii felul in care ele trebuiesc preparate. 92 L. paste de branza. ou) suntreeomandate la fiecare masa. care ne ajuta sa ne simtim satui pana la urmatoarea masa §i constituie substratul energetic pentru "topirea" grasirnilor de depozit: lipidele ard in focul gIucideIor. De multe ori nu putem manoa doar ce ne place sau mai bine zis nu in cantitatile pe care le-arn dori. Sehimbarea stilului de viata se face cu efort. sanatoase._ LegumeIe. ----- _ . caci nu va avea 0 lista cu alimente exaete pentru fiecare masa. Fructele sunt limitate la 1-2 bucatij z]. paste. motivatle. orez. obieeiuri.

\

Simpla Incercare de a eonsuma un aliment .uitat" va duee automat la indigestie. Dieta hipocalorica nu functioneaza pentru eei care cauta 0 scadere ponderala masiva, obtinuta intr-un timp seurt. Restrictia calorica este de 30-40 % fa\a de ratia zilnica norrnala, deei rezultatele trebuiese evaluate la distanta de cateva luni. Poate ca 2 kilogramcj luna nu par multe, dar 25 de kilogrameJan este enorrn. In plus, nu uitati: kilogramele nu se pierd eu aceeasi viteza pe tot pareursul dietei, deci incercati sa rezistati ispitei de a pune dieta in cui dupa 0 saptarnana in care cantarul nu a aratat niei 0 rnodificare, ~i pentru 0 greutate mentinuta constanta meritati felicitaril Tot ee am povestit mai sus poate parea eomplieat la prima vedere, dar nu este. Ideea principala, spusa pe seurt, ar fi: invatati-va sa mancat! sanatos. Acordati-va ragazul ea obieeiurile bune deprinse sa devina reflexe. In momentul in care yeti alege fiira ezitare carne la gratar in loc de o tochitura sau 0 cupa de inghetata in loc de tort puteti fi linistitja]: Nu yeti mai avea niciodata probleme eu greutatea.

CAPITOLULX

TOTU~I, VRETI DIETA? SERVITI-VA!

4

95

~
_ .. -#----_ ... ~ -

I

I

TOTU~I, VRETI DIETA? SERVITI-VA!

Reguli:
Mancati 3 mese principale pe zi (mic dejun, dejun §i cina], care sa contina toate eele 4 grupe prineipale de alimente: carne §i peste, produse lactate, eereale, legume ~i fruete. • Acordati-va un moment de placere zilnic ~i 0 gustare speciala 0 datal aaptamana alcatuita din alimente care va plac, dar sunt contraindicate intr-o dieta, Beti minim 7-8 pahare de lichide zilnic: apa, ceai, cafea, infuzii de [mete, sucuri "light". Atentie mare la alimente concentrate In grasime, snacks-uri, dulciuri §i aleool - acestea vor ti incadrate la categoria .spectale". Fiti mai activi, rnergeti pe jos 20-30 de minute/zi sau implicati-va in diverse sporturi de 2-3 ori/ saptarnana: aerobic, mot, tenis, alergare, mers ell bicicleta. Consultati un nutritionist de cate ori hotarati sa incepeti 0 dieta,

----------~----~------~~
Variante de mic dejun - una pe zi:

97

'/2 castron de fulgi de cereale de orice tip + 1 cana de lapte cu 1,5 % grasirne 1 felie de paine in tegrala cu somon afumat, 5 miisline + 1 ou tiert 3 pesmeti eu crerna de branza ligl}t +

J

\ 1 supa + 1 portie de sushi (6-8 bile de orez cu diferite tipuri de peste crud, hrean ~i sos de soia).

...

rosie, 1 castravete 1 felie de paine unsa cu unt ~i gem + 1 cana de lapte 1 felie de paine, 2 felii sunca slaba (muschi file, cotlet, piept de pui afumat) + 1 iaurt mic/150 g 1 cutie (200 g) branza proaspata de vaci + 5 mas line + 1 ardei gras, 1 castravete om leta din 2 oua (sunpla sau cu sunca, ciuperci, marar) prajita in tigaie antiaderenta fara ulei + 2 pesrneti + 1

Variante pentru cina - una pe zi: ----4
File de peste (somon, crap, pastrav, ton) mare cat paima (200-250 g) la gratar sau la cuptor + 1 cartof fiert sau copt in coaja cu 1 lingura smantana (12 % grasime] + 1 salata verde. 2 felli de carne slaba (curcan, roast beef, rnuschi file de pore, muschi de vita la cuptor) + legume asortate fierte la abur (broccoli, conopida, spanac, dovlecel) + 1 felie paine. y, piept de pui la gratar cu ierburi aromate + 50 g paste fierte cu 1 cub de unt + salata asortata, 1 kebab de pore, pui sau miel + 4-5 llnguri de orez fiert + legume la gratar (ciuperci, ardei, dovlecel, ceapa] + salata verde. Kebabul poate fi inlocuit cu 2 frigarui de pore, pui sau mie!. 200 g carne de pui sau porc taiata fasii subtiri si rumenita flira ulei + II, borcan de sos pe oaza de rosii si legume + 5-6 linguri orez fiert. 2 felii carne rece (care a fost anterior gatitii la cuptor) + salata orientala 4-5 linguri + 1 salata verde sau 5-6 muraturi. 1 felie carne (150-200 g) pore, vita sau pui preparate la gratar + 4-5 linguri piure de cartofi + 1 salata asortata sau 5-6 muraturi. Carnea poate fi inlocuita cu organe (ficat, ficatei, rinichi) preparate la gratar,

rosie

Variante pentru dejun - una pe zi: -~---"--4
1 sandwitch cu 2 felii de paine sau '/; bagheta + carne slaba [pui, curcan, roast beef) + legume proaspete [salata verde, rosie, morcov, telina) + 1 iaurt dietetic. Carnea poate fi inlocuita cu peste afumat sau ton in conserva. salata mare asortata din legume proas pete cu 50 g branza telemea sau 1 mozzarella, 5 mas line + 1 chifla. Branza poate fi inlocuita cu 1 cutie conserva de ton in sue propriu (apa cu sare). I cana supa instant + 1 cutie (200-240 g) cottage cheese [branzica de casal + 1 rosie, 1 castravete, 1 rnorcov, 2 crengute de telina, 5 rnasline 1 portie paste (cat incap lntr-o farfurie de ciorbal facu te pe baza de sos de rosii in care se pot adauga: ciuperci, masline, sunca slaba, ton, ceapa, morcov, came de vita, servite eu 2 linguri de parmezan ras. 1 sandwitch tip "shaorma" facut cu lipie ~i carne de pui [fara cartofi prajiti ~i rnaioneza] + 1 salata asortata.

99

ardei gras. otet ~i sare. swaitzer sau branza cu mucegai NOTA: 1 felie de prune se refera la felia de paine patrata tip . Miercuri: Dimineata: 1 cafea + 1 felie de paine + pasta de branza light + I rosie. kiwi. otet ~i condimente). andive. seminte I castronel snack-uri sau popcorn I cocktail alcoolic sau I aperitiv alcoolic I strugure sau 2 banane 30 g de branza frantuzeasca. 1 salatii se referii la 1 portie generoasa de legume proaspete [salata verde. Pranz: 200 g rnuschi de vita la gratar + 50 g de paste fierte (cu 1 lingura ulei de masline ~i condimente). citrice. rosii. telina. Pranz: 200 g muschi de vita Ia gratar + 1 cartofcopt + I salata de rnuraturi + I fruct de sezon. ardei gras.\. morcov. alune. castraveti. ridichi) + 2 linguri branza vaci prajita (din cornert).una pe siiptiimanii: ~ • • 2 clatite cu gem sau 1 papanas 1 portie de placinta sau tarta cu fructe sau branza 1 inghetata asortata de orice tip sau mousse de ciocolata 1 portie de cartofi prajiti I portie de pizza (2 triunghiuri) 25 g de nuci. fistic. ceapa] cu 1 lingura ulei + otet sau l Hngura de dressing dietetic (din cornert]. • Gustare specialii ----~-----• . Gustare . • DIETA SPECIALA Luni: Dimineata: 1 cafea + 1 felie paine + omletii (Iou + I felie de sunca).toast' care poate fi prajita sau proaspata I pesmet se refera la I felie de paine gata Marti: Dimineata: 1 cafea + I ou fiert + 1 iaurt natural (150 g) + 1 felie paine Pranz: jumatate piept de pui la gratar + 4-5 linguri de fasole verde fiarta + 1 cub unt (lOg) + 1 banana mica Seara: 200 g ficatei de pui la gratar + 4 linguri de orez fiert cu sare si condimente + 1 salata de varza cu 1 lingura ulei de masline. pepene) I castronel de salata de fructe asortate 2 cupe de inghetata sau sorbet de fructe cu maximum 7 % grasime 1 iaurt mic + 2 pesrneti 1 ou fiert + 1 iaurt 2-3 tablete de ciocolata bastonase de legume proaspete (castravete. 00 101 .una pe zi~ I pahar de vin 1 pahar de sue de fructe I ciocolata calda sau caffe-frape 1-2 fructe proaspete de preferinta mancate la 1-2 ore dupa 0 masa principala (mere. Seara: 100 g de somon afumat (4 felii) + 4 felii pepene galben + 1 salata de cruditati flira maioneza (cu 1 lingura ulei de masline.

I

,

'tj

.,

.il .~
'tj

.t::

"

-

J \.

...
XI

..:
i:il

E .,

~ "

"0 <l

0

.,

CAPITOLUL

,9 0 c

i:il

..:

E .,

~

r::

MEMO - LIST

~

·

105

\

I

MEMO - LIST

In aeeasta Iista veti gasi eea mai mare parte a alimentelor impartite in [unelie de corrtinutn] lor In grasimi §i eahar, Va recomand sa 0 aveti la dumneavoastra in momentul in care faceti cumparatUrile sau, de ce nu, sa 0 lipili pe frigider, la vedere. A manca sanatos incepe cu a cumpara sanatos. Coloana din stanga: aJimente Sanatoase, indispensabile echilibrului nostru nutritional, recomandate zilnie datorita continutului adecvat de grasimi §i zahar. Acestea sunt alimentele permise. Coloana din dreapta: aJimente de care organismul nu are nevoie pentru a functiona corespunzator. Ele au un continuj ridicat de grasime §i zahar si de aceea trebuiesc evitate sau eonsumate in mod exceptional. Acestea sunt alimentele interzise.

106

->.

o
CO

•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••

Silueta dincolo de mituri

Paine §i cere ale Nu painea ingrasa, ci alimentele pe care le consumarn impreuna cu aceasta. variantele integrale mai bogate in fibre, vitamine si minerale si mai satioase. • paine integrala sau cu multicereale • prune gata prajita fara grasirne • bagheta • cere ale de mic dejun bogate in fibre, musli

Alegeti

& specialitati: chifle, batoane, covrigi & patiserie: orice tip dulce sau sarat & cereal e de mic dejun cu miere, ciocolata sau fructe uscate

Cartofi, orez §i paste Iainoase Alaturi de prune stau la baza unei alimentatii echilibrate. In mod normal ele sunt sarace in grasime, dar aveti grija la modul in care le gatiti. Pastele si orezul sunt mai bogate in vitamine si fibre si tin mai bine de foame. • • • _. o cartofi natur, piure sau copti, orientala paste fierte cu sos de rosii orez fiert, simplu sau cu legume salata & & & & & cartofi prajiti, trasi la tigaie, cu branza paste cu sos de branza sau smantana crochete, chipsuri pilaf pizza Silueta dincolo de mituri

~

.................................•...........
Legume

Obligatoriu, in fiecare zi avem nevoie de 200-300 ._ Alegeti legumele colorate puternic, care contin mai mIg: de .prefermt<_t?~oaspete si crude. . de cantitate, cu conditia sa fiti atenti cu "1 u te vitamine. Cruditatile nu au restrictii . . . sosun e. . • • • legume proaspete legume conge late conserve de legume in apa cu sare sau otet supe sau creme de legume fara grasime Fructe Sunt du1ci si trebuie consumate cu atentie, maxim doua bucati pe zi (200-400 g). • fructe proaspete, salate de fructe • fructe in conserva, varianta light • fructe congelate • compot de fructe fara zahar & cirese, struguri, prune & fructe uscate: caise, smochine & fructe oleaginoase: nuci alune migdale " & & & & conserve de legume in sos legume gratinate cu unt sau smantana tocanite de legume cu ulei salate de legume cu maioneze

mozzarella si cas cu maxim 30 % grasime • parmezan ras Lapte ~i produse lactate Alegeti-le in varianta partial degresata si.. proaspata & paste de branza. creme) I. SiZueta dincolo de mituri Peste ~i fructe de mare Sunt bogate in proteine si oligoe1emente (zinc. Evitati iaurtul cu 0 % grasime.. I f " j :~ ~ i. prajit & conserve de peste in ulei & salate cu peste si maioneza Qua Maxim 2-3 oua pe saptamana.. • branzica de casa & cascaval. c1eioase sau ochiuri romanesti omleta sau ochiuri in tigaie antiaderenta fara ulei & oua ochiuri prajite & omlete cu costita -. • • • lapte cu 1. SiZueta dincolo de mituri Branzeturi Contrar aparentelor branza ingrasa.5 % grasime lapte batut.. iod). • • • orice tip de peste proaspat sau congelat fara piele. swaitzer. Este ideal sa Ie consumam rnacar de doua ori pe saptamana. gatit fara grasime conserve de peste in sos natural (apa cu sare) sau otet orice fel de fructe de mare & peste pane..o ••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••• . branza topita. milk-shake & deserturi pe baza de lapte (budinci. • creme de branza light & branzeturi frantuzesti • telemea. deoarece contine intre 20-80% grasime. 'I . pe cat posibil. • • oua fierte... . iar pestele contine acizi grasi esentiali ~i grasimi sanatoase. iaurt cu maxim 3 % grasime smantana cu maxim 12 % grasime & lapte integral & iaurt cu fructe sau musli. ••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••• ~ . & branza de vaci grasa • branza de vaci. iar cascavalul si telemeaua folositi-Ie ca ~i condiment.. fara fructe sau cereale (puteti adauga voi fructe proaspete sau cere ale bogate in fibre). Preferati branzeturile proaspete sau variantele light. iaurt gras & lapte condensat. deoarece contine doar zer ~i gelatina. rase (1-2 linguri).. .

pore. k~er • piept de pui afumat. ketchup • ierburi aromate ~i condimente & ulei.& W '" •••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••• S1meta dincolo de mitur: Dulciuri Surit alimente ce conun calorii goale.. c. • or . sunca ~~~mata & costita.. inghetata de fructe cu maxim grasime • sorbet de fructe • tarte de fructe • indulcitor sintetic (aspartam) Grasimi ~i sosuri • 7 % & inghetata (eu exceptia celor mentionate anterior) & & & & biseuiti.- . & conserve ~l mane . rruci.ni\el~. cremwu rsti] . cioeolata prajituri.~~:~:~:t carne rO~le (pore. adica nu au nici un fel de valoare nutritiv'(vitamine. ~:. minerale). costite. torturi. Trebuie . carna~~ • muschi file. 1 • pui. vor fi consumate doar 0 data pe de de calorii. nu palnea. gem.~ . fara piele). cec:ra. napolitane.1 _ • mle at slab. carne prajita. SiZueta dincolo de mituri . de preferin\' ulei de miisline.:~ogata sa tamana in protei~e ~i treb~~~. fara a aduce aport pI'cere. • mu~c .1-2 lingurijzi • unt 1 cubjzi (10 g) • otet. Amintiti-va. (pate. pastrama. arrpioare & . Inlocui\i smantana ~i maioneza cu iaurtul sau cu variantele light. iepure. ".. • ulei de m'shne . _cararuri cu sos l "' .iO ulei vegetal. m~r a. r~t~ _ li b _ rinichi van gane: . Folosili unt in loc de margann'. mima.. ci garnitura.ti folo. fiar~a. pentru cii valoarea caloric. creme de ciocolata miere Pentru a g. in schimj. t im a. Evitati p nu prezi t lanina t' folosit la fabricarea lor es e s _' a & salamuri. -mu~tar. zelurile slabe. untul este rnai Sanatos..ficat ficatei. este identic. cuptor. sosurt.intetid. deoarece Iiantul as~ele de carne Alegeti me inte punete albe. vitel. curcan: pulp:le ~i piep u • carne tocata slaba & cotlet ceafa. gatita ghi sau pulp' slaba de vita. care in secti~ne sa Mezelun . . data e zi.'·2 linguri/zi • smantana 12 % grasime . Prin unuare.. panzer • friptura de porc sau Vita rece & pate de ficat -. cmchete '"! ••• _ nati sarma e & tocaturi.: _ ~:~:n . smantan. de preferat de doua-tr~i ~ba (P~' curcan. care '"tisfac gustuI dulce '·Ptaman. panzer. furseeuri dulceata. O~l?~fa:a rasime: gratar..~ne sla a & cremwursti. Apela\i cu incredere la indulcitorii . . deoarece corrtiri numal ""sime si zahar. unt in cantita\i mal mari decat cele mentionate & maioneza ~i sosuri gata preparate din comert & ranta~uri.& -.

sunt contraindicate (un pahar de yin la ocazii).. Daca simtiti nevoia unei bauturi dulci corisumati variantele light sau limonada cu aspartam. +:>.. . pe langa aportul caloric... limonada cu indulcitori & sue de fructe & bauturi alcoolice & bere fara alcool -" ~ .g> trJ 2: . ••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••• Silueta dincolo de mituri ' ' ...~... favorizeaza depozitarea grasimilor si. Silueta dincolo de m't un. In principiu. .. cafea cu indulcitori. Sucurile de fructe sunt la fel de calorice ca si fructul in sine (un pahar de sue = 3 fructe)." o 'f' trJtrJ . • • • apa plata sau minerala ceai. Bauturile alcoolice..< ..~ t-t . 0 ~ I-f > .. trJ~t-:l eI-f I-f c:: t"4 ~ ~ . \ 1 c{JJt-:l t-:lf: . de aceea consumati fructul in intregime pentru ca Yeti beneficia de fibrele §i vitaminele existente in pulpa si coaja..l. " Bauturi Apa nu contine nici grasime si nici calorii si trebuie baut minim l.Sljzi.....

in general pulpii.I I ATENTIE! VINE PA~TELE! lncepesapluteascainaeraromacozonacilor ~i a mielului bine rumenit pe gratar. Haideti sii Ie luiim pe rand: Mielul Ciind alegeti carnea de miel cumparati pe cat posibil bucati cat mal slabe. dar trebuie sii existe 0 miisurii. altfel riscam sii ajungem in camera de gardii a unui spital §i nu merita sii striciim totul pentru 0 indigestie. care merg la cuptor. adicii e momentul sii sarbatorim venirea primiiverii cu tot alaiul ei de cruditati ~i trufandale. Este 0 carne relativ slabii (animalul e tanar). Nimeni nu spune sa nu rnancam de Paste. mal ales pentru cei care in ultimele 40 de zile au tinut post. Mai e putin ~i se da startul pentru "marea indopare": 3 zile si 3 nopti in care fiecare dintre noi nu va face altceva decat sa manance §i sa petreaca. dar din pacate organismul nostru are limite. Exista un proverb care spune: "Craciunul e siitul si Pastele fudul". frageda ~i se preteazii 117 . apoi impanata cu usturoi §i alte mirodenii. Lista bunatatilor prezente pe masa fieciirui roman cu ocazia sarbatorilor e lunga. Carnea pentru friptura trebuie stropitii din belsug cu apii ~i vin. coaste ~i cap din care se poate face ciorbii. Mare lucru din rniel nu pop alege in afarii de pulpe. Nimic din ce trebuie sii fie pe masa de Paste nu are legiiturii cu ghiftuiala de la Criiciun. §i indepartati cu cutitul toate urmele albe (de griisime) inainte sii vii apucati de giitit.

0 legatura cu Cozonacul ~i Pasca Din pacate la acest capitol nu exista alternativa dietetica. Din punct de vedere nutritional are un continut caloric redus si poate constitui aperitivul perfect. Sarmalele Nu au ce ciiuta pe masa de Paste. Ciorba de miel Este 0 alta alternativa sanatoasa de pregatire a carnii. 1 portie friptura de miel de 200 g (cat 0 palma) = 250 calorii. Drobul Se prepara din organele mielului. bine acrita cu bors (bogat in vitamine din grupul B) §i nu trebuie sa lipseascii de la masa de pranz.raul' sa fie eel rna. Asta inseamnii ca avern dreptul la 0 singura felie pe zi.~----\ roarre orne pentru a fi gatita la cuptor sau la gratar. Oul fiert Sper cii stiti cii oul este un aliment hipocaloric. 1 portie de stufat (cu 2 bucati de carne) ee 300 calorii. 1 felie de drob = 80 calorii. sper din tot sulletul sa nu gasiti de cumparat foi de varza murata. Conditia este sa nu fie consumate cu maionezal Incercati putin mustar. Qui are §i proprietatea de a fi colecistokinetic (contraataca vezica biliara] §i ajuta la digestie. mai ales intr-o situatie speciala cum sunt sarbatorile. Constituie felul principal la oricare din mese §i vii va satura cu siguranta. Presarati mult patrunjel sau leustean proaspat tocat. la care se adauga multe verdeturi. De altfel. asta inseamnii ca nu de la ouii ne vom ingrasa de Paste. Carnea trebuie inabusita tara nici un adaos de grasirne (in putina apii) §i fiarta apoi impreunii cu cozi de ceapa §i usturoi verde sau. de preferat in afara meselor principale. alegeti vinul. mic posibil. Dar nu mai mult de 1 pahar la rnasa. cu spanac. lasati oala sa se raceasca §i grasirnea care se strange deasupra aruncati-o. I pahar vin = 80 calorii. Vinul (alb sau rosu) spre deosebire de bauturile alcoolice tari are un continut caloric redus §i ajuta digestia. 1 felie cozonac = 180 calorii. consurnul de oua trebuie limitat la maxim 2/zi. Alcoolul Ce ar fi rnasa de Paste !lira un pahar de alcool? Greu de inchipuit ca ne putem lipsi de el §i pentru ea . Stufatul Este un alt mod sanatos de a pregati mielul. Concluzia? Cu putinii atentle masa Paste poate fi 0 pliicere fiirii_riscuri. Conditia obligatorie: dupa gatit. I portie de bors de rniel = 100 calorii. oua. fierte §i tocate marunt. sunt 0 mancare specifica Craciunului §i va recomand Sa 0 evitati. cu conditia de a fi zgarciti cu sticla de ulei. Atentie in cazul celor care au valori crescute de trigliceride si colesterol. 1 ou fiert = 80 calorii._ de 119 . cat despre carnea tocata de pore nu are nici sarbatoarea noastra. ca aliment dulce. putina smantana si se da la cuptor. dupa preferinta. astfel inciit va fi nevoie sii reducem cantitatea pentru a ne incadra in ratia calorica.

curatenia prin casii. Profitati din plin ~i mancati de eel putin 2 ori/z! cate 0 salata asortata. Este plina piata de tot felul de verdeturi: castraveti. Faceti miscare A venit momentul sa va dezrnortiti si sa iesiti din barlog. Mararul este principalul ioamic al celulitei. cartofi prajiti. cu rugamintea de a nu-i distruge proprietatile binefacatoare prin prajire. asa ca profitati de orice prilej ~i inlocuiti din meniul durnneavoastra alimentele "invechite" gen: piure de cartofi. de acord. visine.5 kilogramej zi de capsuni. Cantitatea trebuie sa fie de 1-1. Stropiti totul cu 1-2 lingurite cu ulei de rnasline ~i otet ~i aveti alimentul ideal. ciorba de loboda. spiilatul masiriii. conopida. usturoi. au proprietati diuretice sau laxative §i constituie varianta perfecta pentru detoxifierea organismului. tot ce vine din mare. care ~e protejeaza aparatul cardio-vascular). rosii. ardei gras. Este cea mai buna sursa de vitamine ~i minerale. piersici. ceapa. 121 . dar avem nevoie de prezenta lor in alirnentatie. Reducett fiiinoasele Organismul nostru are nevoie acum de 0 "infuzie" eu vitamine si minerale. Consumati orice tip de peste [indiferent cat este de gras) preparat la gratar. morcov. ridichi. de aceea solutia ar fi ca 0 zi pe saptamana.nu e 0 idee rea! I Profitati de ziua de Florii . fara a va face griji din punct de vedere al caloriilor ~i fara sa va fie teama de un exces. Dincolo de gluma. etc.umfla burta" ne tine satui. ardei. plirnbarea cu catelusul prin parc. Din cauza asta in hucataria arabeasca se face salata de patrunjel . salata verde. patrunjel) care ar trebui consumate nu drept condimente. caise. fiind singurul aliment pentru care exista dezlegare. legume fierte) ~i sa le mlocuiti cu salata. zahar.. spanac. orez cu stevie. contine multa apa si fibre) deci . kiwi. paste fainoase cu alimente de sezon: dovlecei. Faceti un obicei din a rontai legumele proaspete [rnorcov. urziei.. mere. Cre"teti consumul de peste Bucataria noastra traditionala nu pune destul accentul pe preparatele din peste ~I de aceea probabil a aparut sloganul de trista amintire: "Nici 0 masa fara peste". sa consumati numai fructe. apa. ci in cantitati mult mal rnari. cirese. asa ca retineti: VERDE ~i CRUD! o precizare speciala trebuie facuta pentru ierburile aromate [rnarar. pilaf. fara piele. ciuperci toate crude. mersul la piata. Sunt bogate in vitamine.i savurati acest aliment. iar patrunjelul contine mai multa vitamina C decat citricele. castraveti) §i invatati ca se pot prepara salate din spanac. eventual vinerea. ridichi. previne constipatia ~i absoarbe grasirnile din intestin. Inclus1v obiceiurile religioase Incurajeaza consumul de peste chiar si in timpul postului. pepene. ca alimente. ocean sau apa de rau este miraculos prin continutul de minerale §i acizi grasi eseritiali (grasimi "bune". Prin preparare terrnica toate aceste calitati sunt distruse. varza calita. OCeriti-va 0 zi pentru Cruete Fruetele ingrasa. Orice motiv este bun: cumpararurile pentru Paste.\ Cateva sfaturi de primiivarii Faceti exces de legume proaspete A venit momentul sa renuntati complet la garniturile c1asice pentru friptura [cartofi.

. iar kilogramele in plus nu pot disparea peste noapte.: \ 'e 't:! il -XIII Q (J 0 " CAPITOLUL Cil " . Pentru cei rnai ambitio~i nu ar strica nici un abonament la 0 sala de sport... ~ I:: ATENTIE! VINE CRACIUNUL! 123 ..::! t:I .Nu uitati ca mai e un pic ~i vine vremea de mers la plaja. pentru ca bicicleta de acasa sigur a fost transformara in cuier de haine. Bucurati-vg de vrernea calda §i de primavarg! Stirbtitori Fericite ~i Hristos a-nuiat! .

jurnatate de pore (de preferat pulpa cat mai slaba] ~i gustul va Ii neschimbat. astfel Incat toata grasimea care iese din ele sa raman§. cand ne ridicam de la 0 rnasa pentru a ne aseza la urmatoarea. Nu uitati de ardeiul iute . De la 1 ianuarie va Ii un nou lnceput. Insa pana atunci avem 0 saptamana intreaga de petreceri non-stop. Probabil ca nu sunt la fel de delicioase. singura scapare e cantitatea.. Sarmalele Prin definitie sarmalele sunt cu atat mai gustoase cu cat contin mai multa grasime. iar trecerea in anul urrnator trebuie sarbatorita dln plin ~i. chiar daca nu am reusit sa ducem la capat toate promisiunile facute. legume ~i fara slanina. Trebuie sa va limitati doar la 2 bucati §i. Ca doar unul e Craciunul. Cand incalziti sarmalele Iaceti-o lntr-un vas separat in care puneti 0 cana de apa.. dar cu siguranta in farfurie se pot gasi 4-5 bucati. cand orice notiune de mancare dietetica este un sacrilegiu ~i pana §i cei mai "cumin~" ~i ncon~tiincio§in in ale dietei simt nevoia sa-§i faca de cap. un an in care. pe cat posibil. nu in fiecare zi de la Craciun la Anul Nou. va dau 0 veste proastal Nici unul dintre preparatele traditionale de Craciun nu poate fi considerat "nepericulos" pentru silueta. daca nu cu mancare si bautura. adica gustati din tot cate putin. I ATENTIEI VINE CRACIUNUL! Ce bine ca vine Craciunul. in cratita.carnea tocata folosita poate fi jumatate de vita.proprietatea !4 . Exista §i 0 solutie de compromis: sarmale din came alba (de pui sau curcan) CU orez. dragii mei. Mai este un secret . I ~ _- . oricum se terrnina si vom Ji iertati. atunci cum? Ei bine.\. vacanta ~i sfarsitul de an.

tochitura traditionala presupune carne impanata ~i diverse alte sernipreparate. chiar daca se spune ca pica bine dupa un chef. Preparatele din carne de pore In traditia rornaneasca. prin urmare mancati 0 singura data. alanina). costite.pomana porcului". respectiv carne fiarta eu usturoi. dar este 0 bomba calorica. ca sa nu aveti nevoie de ciorba de burta. • camea aleasa pentru friptura trebuie sa fie cat mal slaba §i va fi pregatita la gratar sau la cuptor cu adaos de vin si ierburi aromate. Piftia de pore Nu este nimic rau in a manoa acest rei de rnancare. care sa contina multe legume fierte ~i carne. singurul "pacat" este prezenta maionezei. fara sa mal ornati castronul fie cautati in comert 0 varianta de maioneza "light" in care uleiul sa fie inlocuit cu albus de ou. conditia e sa puneti in oala mal mult ciolan decat picioare de pore ~i.light' = 30 calorii. caltabosi. obligatoriu. Salata de beouf confine multi cartofi fierti. nu exista 0 varianta . care contine 100 % grasime. • Nu va opreste nimeni sa adoptati bunul obicei american de a inlocui porcul cu curcanul. sa elirninati toata grasimea care se aduna la suprafata (eventual dupa ce s-a racit putin la frigider). decat carnati. 0 lingura de maioneza . dar principiile de baza pot fi: evitati once tocatura. de multe on prajita. de pofta. nu prajiti.Iight'. chiftele. tocaturi (sarmale. pe cat posibil cat mal slaba. aceasta fiind preparata intr-o multitudine de feluri: carnati. Este greu de spus care din aceste produse sunt mal indicate. felul principal care urmeazii poate fi friptura cu salata. toate prajite. asa ca la masa respectiva nu mal aveti nevoie de alte glucide lente. lebar. fara garnitura. mal bine evitati betia. iar la capitolul garnituri preferati cartofi piure. La fel este ~i soriciul.benigna' mancare de sarbatori. sarmale. Salata de beouf Este 0 cornbinatie teoretic sanatoasa intre legume fierte ~i carne de vita slaba. carnea de pore este principalul aliment consumat in cadrul sarbatorilor de iarna. Ciorbele Sunt 0 metoda simpla de a umple burta la inceputul mesei cu un lichid cald.Iege" ingredientele. pentru ca intotdeauna contine slanina. . din pacate. La fel de gustoasa este si racitura din curcan sau pui ~i constituie de departe cea mai . mici) sau ca friptura mai mult sau mai mult sau mal putin impanata si. Este obligatoriu ca grasimea care se strange la suprafata sa fie elirninata ~i nu uitati de ardeiul iute. 0 varianta de evitat este ciorba de burta dreasa cu smantana. la .'lui de a creste arderile 2-3 ore dupa masa va poate ajuta sa ie~i\i . afumaturi [ciolan. toba. toba. facand astfel 0 economie substantiala de calorii: 1 lingura de maioneza normala = 150 calorii. De aceea trebuie sa apelati la una din solutiile de mai jos: • fie sunteti zgarciti cu cantitatea de maioneza folosita drept liant. slanina afurnata cu paine ~i ceapa 0 fi ea traditionala. adica puneti atat cat sa . deci mai bine muschiulet afumat §i pastrama.cu fata curata" din aceasta confruntare.

. indiferent de urnplutura (nuci sau : . Nu exagerati rest.caavep suficienta constiinta care sa va faca sa re?':":. ~H~~ 1 18 Odatii pe an e Craciunul! La Multi ~ni! 129 . $ampan": ile acelasi continut caloric ca §i vinul. ele vor disparea. ~ cii va spun ca puteti sa va corisiderati fericipl arne dupa sarbatori cantaruj arata cu 1-2 kilo. . prajituri c1 ~~ e ~i creme de vanilie) sau. chiar daca sunt din conserva. . aso(~ e clu inghetata._.jituf'fjor ~e care Ie pregatiti pentru aceasta ocazie s. ii in plus. f ursecun . . trebuie consumat maxim 1 felie. iar baL~ . este un dulce concentrat §I digerat. A id In aceste conditii nu pot Ii optimista. 0 t alegere buna. chiar daca nu au creme ell % din compozi\ia lor este margarina §i [run_a.-aJI ra s-ar putea sa nu mal alba loco \ CAPITOLUL XIV t DIETA ~I SPQRT pr:.:tl la desert.nul . 0 data p{ . cozonacd . Nu va pacali\i crezarid ca pre uSte e d e cotetarie uscate (piscotun.. ' Alcoolul Nu e mas a d e C raciun -. e).t. .Cozonac §i priijituri ul Oeparte de a fj 0 paine indulcitii.~ bautura. destul de ~tafid e zreu .a.J sun 80 . sa.:r~e alcoolice de aperitiv sau digestive ar fi bine" sa .g. simliti-va bine.a e frucre.. Ar Ii de preferat ca restul pra. h Bineinteles ca nu se supiiranimeni da. Incercan sa va limita\i la 1 pahar . prin zapad. mal simplu.~1. r are la mas a si 1a 1 sticla de bere/zi.. I ap Concluzia este cii vii puteti face dct .c 0 i in aceasta vacanta §i nu ar strica sa chel :'~au parte din calorii plimbandu-vg mergand la ski.i: f e c~t mal simple (placinta cu branza. de ~I petrece ere d Anul Nou daca nu confine §i cateva pah~~e . Nu va faceti griji. nu de alta dar paieta gastronon'21C~ In aceasta situatie este atat de bogata Incat p. in cu alcoolul §I. urmatoarea u~ii' intorcandu-vg la alimcntatia vcastra obi§.

salata de fructe de mare sau iangustii la gratar. 0 DlETA ~I SPORT .9 . 30 . iar un corp armonios.\..E! iii " s:: a ... nu in ultirnul rand. lnsa trebuie sa recunoastern cii nu este la indemiina oricui sa tina cura de slabire cu somon siilbatic.9 ~ s ":: ~ . .! S . fie ea foarte scumpii. . tonic ~i fara celulita nu vine in 5 minute dintr-un tub de cremii. infuleciind la nirnereala ce existii prin frigider. transpiratie. ci necesita multa vointa.. 9tiati ca in Statele Unite cu cat urci mal mult pe scara sociala cu atiit creste §i preocuparea pentru irnaginea proprie? Bunastarea rnateriala nu se traduce prin circurnferinta burtii. Ca sii lim frurnosi §i sanatosi trebuie sa lim bine organizati.bio".. cu alte cuvinte nimic nu se obtine usor in viata. Pentru ca 0 alimentatie corecta nu se face intre doua telefoane. . Dar nu timp petrecut in fata televizorului. iii "A well-conditioned body costs time and effort". perseverenta si. J "t . ci timp pe care trebuie sa il gasesti in fiecare zi. trebuie sa ne dorim acest lucru §i sa il considerarn foarte important.. 0 . cateodata renuntand la alte placeri.r: is 't:I oil il 't:I ·il . Departe de mine giindul de a spune ca un mod de viata sanatos este accesibil doar celor bogati. iar 0 forma fizica de invidiat nu vine pe tava de la bunul Dumnezeu. mal presus de toate. timp §i bani. echilibrati. renuntari. informati §i. inconjurat de aparate minune care "lucreaza pentru tine" ~i topesc grasimea fara ca tu sa rnisti un deget. ci prin efortul ~i banii cheltuiti la 0 sala de gimnastica si in magazine le . timp rezervat exclusiv tie ~i imaginii tale..

dieta face minuni. De ee? Pentru cii metabolismul nostru energetic se adapteazii ~i poate supravietui cu un nurnar extrem de mic de calorii prin reducerea la maxim a cheltuielilor (activitate musculara. 0 piele frumoasii §i un tonus adeevat al rnuschilor lncetineste procesul de rrnbatranire tigari. Cercul vicios aport mie . supravietuirea fiind singurul obiectiv (activitatea cardiacii ~i respiratia).metabolism lent" cu care trebuie apoi sa traim toatii viata.inva\ii· sa consume foarte putinl sau in cazul persoanelor care au urmat nenumiirate cure de slabire ~i care constatii cu surprindere cii rezultatele nu sunt reproductibile §i cii ce a functionat 0 data nu mai are acelasi erect a doua oarii. Se poate ajunge la situaui extreme in care sa fie suficiente 500 cal/zi (J litru de lapte) §i orice depasire a acestui prag sa ducii la acumulare de kilograme. Asadar. Func~ioneaza dieta tara sport? Depinde ce urmartm: in cazul in care este vorba de 0 persoana sedentara cu 0 alimentatie dezechilibratii.arderi sedzute duce in final la instalarea asa numitului . cand organismul se obisnuieste cu restrictia caloricii ~i . adicii un metabolism prabusit. chiar §i pe traseul birou-chioscul din colt pentru un pachet de Cum facem metabolismul sa creascii? Cum re-invatam sa ardem 0 parte din calorii §i sa nu transformam totul in griisime de depozit? Raspunsul e simplu si din pacate singurul: SPORTULI Avantajele exercrtiulut fizic: te simti in forma te simp integrat intr-un grup imbunatateste increderea in sine si imaginea des pre sine imbunatateste tonusul si capacitatea mental a scade incidenta §i severitatea tulburartlor de personalitate inlatura insomnia scade riscul bolilor de inima §i tncenneste imbatranirea cardiovasculara normalizeazii tensiunea arterial a §i scade pulsuJ imbunatateste circulatia. functia inimii §i a plarnanilor scade LDL-colesterolul §i creste HDLcolesterolul creste densitatea oaselor §i ofera protectic impotriva osteoporozei scade incidenta constipatiei §i a cancerului de colon irnbunatateste calitatea vietii la diabetici grabeste vindecarea riinilor creste rezistenta la raceli §i infectii amelioreaza crampele menstruale schirnba compozitia corporalii priri scaderea cantitatii de grasime de depozit §i cresterea masei musculare asigurii un aspect tanar §i sanatos.\ Insii este la indemana orieui sii-~i miste fundul urcand sciirile fiirii ascensor sau facand 10 minute de alergare zilnicii. producerea de caldura]. • • • • • • • • • • • ~_ . dragii mei. dacii perseverati cu dietele drastice §i repetate la infinit rezultatul va fi diminuarea semnificativii a cheltuielilor energetiee din organism. Problema apare dupa o perioadii de timp.

iar arderile avand loc in prezenta oxigenului. Prin antrenament se elibereaza enzime necesare arderii graaimilor ~i muschii "invata" sa econorniseasca glicogenul. care pune in miscare intregul organism fara sa dezvolte 0 grupa de muschi. astfel: persoanele neantrenate folosesc la efortul fizic rnai multa glucoza (e mai usor si mai rapid transformata in energie). prin urmare Yom obtine 0 coriditie fizica buna cu efort mediu. nu lasati pe maine ce puteti face azi. • la persoanele antrenate nivelul hormonilor de stres e scazut. respiratia si creste transpiratia. de Ce fel de exercifiu fizic este indicat? In organism exista doua tipuri de combustibil folosit pentru producerea de energie: • glucoza (sub forma de glicogen hepatic ~i muscular) exista in cantitate Iimitata si poate fi arsa in anaerobioza (fara prezenta de oxigen). aerobicul. deoarece organismul ardein continuare lipide pentru arefacedepozitele de glicogen din ficat si muschi. mersul pe bicicleta. • efortul de intensitate medie sau mica ~i timp indelungat (minim 20 de minute). In functie de substratul metabolic folosit exista doua tipuri de efort fizic: • efortul de intensitate crescuta ~i timp scurt (tip sala de forta] in care grupele musculare sunt solicitate la maxim pe 0 perioada redusa de timp. Acest tip de efort consuma depozitele de glicogen ~i nu necesita oxigen pentru ardere. astfel. pe ansamblu. nu aveti nici un avantaj ~i lucrand dublu intr-o zi nu slabiti mai multi Organismul nu functioneaza pe datorie ! Cantitatea de glicogen consurnata depinde si de gradul de antrenament al individului. Este esential ca efortul fizic sa fie constant (cel putin 0 data la 2 zile) pentru a se realiza. inotul.• creeaza 0 stare de bine prin eliberarea endorfine la nivelul creierului. combustibilul utilizat va fi reprezentat de grasirni. iar cornpozitia corporala se va modifica doar pe seama depozitelor adipoase. tenisul. • lipidele care exista in cantitate nelimitata in organism ~i care necesita oxigen pentru ardere [aerobioza]. Concluzia: exercitiul fizic de intensitate moderata ~i durata prelungitii (minim 20 de minute) efectuat zilnic arde cele mai multe grasimi de depozit! Deci. Scopul nostru este sa consurnam cat rnai mult din depozitele de grasirne ale organismului fara a creste masa muscularii (care trage greu la cantar). Pentru arderea lipidelor este nevoie de enzime speciale. prin urmare scade eliberarea de glucoza din ficat. Exercitiile fizice din aceasta categorie sunt: alergarea. asa ca incepem sa slabim prin sport abia dupa ce trece febra musculara ~i nu mai gafairn. combustibilul folosit fiind format din lipide. 0 crestere definitiva a metabolismului bazal. apoi se face pauza de 3-4 minute. principaluJ 135 . accelereaza bataile inimii. dar constant. Dupa exercitiul fizic metabolismul rarnane crescut cu 25 % inca 3 ore. In timpul sportului creste captarea glucozei in rrrusch] ~i scadeeliberareade insulma.

- dupa aceea). insulina este §i piedica principala in arderea lipidelor. grisine. Bauturile ce contin sare contracareaza efectul de normalizare a tensiunii arteriale indus de sport. iar bautura optima pentru acest lucru este APA RECE (pentru ca apa rece trece mal repede in tes'uturi fata de cea la temperatura camerei). crackers. 500 ml dupa efort pentru fiecare 0. deci cu cat va fi mal putina in sange. Ce mancam Iii ce bem cand facem sport? Carbohidratii sunt principala sursa ahrnentara de energie necesara exercitiului fizic §i de aceea trebuie consurnati cu 3 ore inainte sau 2 ore dupa sport. asa ca sunt nerecomandate dupa efortul fizic. cu atat vom slabi mai usor. cu putine grasimi §i zahar §i rniscare zilnic [rnacar 20 minute).5 kg scadere ponderala. Cafeina este in schimb un stimulent al activitatii nervoase §i musculare §i creste mobilizarea lipide lor din depozite. Cantitatea de apa necesara este: 750 ml cu 2 ore inainte de sport 500 ml cu 15 minute inalnte de sport 150-200 ml (1 pahar) in timpul efortului fizic. iN REST. deoarece glucoza este consurnata instantaneu in muschi. portocale.~:. capsuni. deci vor Ii evitate. pentru a nu determina descarcare de insulina] cum ar fi: • • fruete: banane. Bauturile dulci sau cele energizante sunt recomandate doar in cazul efortului lizic de intensitate erescuta (la marii sportivi) §i se beau exclusiv in timpul exercitiului lizic [nu 137 . Alcoolul si cafeaua cresc deshidratarea §i sunt diuretice. SECRETUL UNUI CORP DE INVIDlAT: 0 alimentatie sanatoasa. pepene cereale cu lapte degresat cartofi la cuptor cu branza de vaci paste sau orez cu sos de rosii §i pui sau peste paine prajita. Dupa cum stirn. APA PROASPATA BELl?UG! DIN Inainte. la fiecare 10-20 minute. Se aleg de preferinta hidrati de carbon cu indice glicemic mediu sau mic (eliberarea glucozei sa nu fie rapida. harmon hipoglicemiant al organismului. in umputsidupaerortul fizictrebuie asigurata 0 buna hidratare a organismului. caise. prin urmare 1 ceasca de cafea bauta cu 30 minute Inairite de efort face ca arderea de grasimi sa fie maxima.

.. ~ .~ .l ~ " .BIT .·c 'l:l e ..9 0 ·c ~ E 'l:l \ ....l '0 c r:: 0 " CAPITOLUL ~ " CHIRURGIA PENTRU SLA.. d . r:: .. xv " " .

in acelasi timp. la lndemana orieui. • tehnicilegastro-restrictive§imalabsorvative practicate la nivelul tubului digestiv. aripioare. localizate cu predilectie in zone precum: abdomen. Interventiile chirurgicale in cazul obezitatii se impart in 2 mari categorii: tehnicile de remodelare corporala [lipoaspiratia. cuvantul "chirurgie" fund in final 0 recunoastere a gravitatii situatiei in care ne aflarn si. brate. Lipcasptratta Este 0 metoda chirurgicala de indepartare a depozitelor adipoase rezistente la dieta. nu 0 scadere in kilograme pe cantar. prin urrnare se apeleaza la aceastii interventie cand dieta ajunge intr-un impas.\ I CHIRURGIA PENTRU SLABIT Ce poate fi mai drastic §i mai gray dedit cuvantul "chirurgie"? In medicina cand apelam la chirurgie inseamna ca "raul" trebuie taiat de la radacina. liftingul corporal). Remodelarea corporala 1. cal §i la figurat. dar §i gambe. Este un ajutor din partea medicuhri in cazul pacieritilor care au . solduri. atat la propriu. dovada de netagaduit ca rezolvarea nu mai este in mainile noastre. glezne. Este asadar gestul suprem de recunoastere a incapacitatii noastre de a rezolva problema prin metode simple. cand se produce 0 bloeare a metabolismului de sliibire. Se obtine 0 modificare in centimetri. abdomenoplastia. gat. coapse.

. in zona suprapubiana de la 0 spina iliaca la cealalta.~-' dovedit seriozitate ~i rrrulta voin\~ de ~ slabi cu regim alimentar §i se adreseaza pa~lentilor normoponderali sau u§or suprayonderali. prin urmare d aca ne deci vorn face in alte zone. trebuie evitat efortul.nate Prin upoaspiratie sunt distruse §l elirru definitiv 0 parte din celulele adipoase car: n_u5~ ingra§iiJIl mai pot regenera.ira a fi una defmitiva. ?ureaza 3-4 ore ~i lasa cicatrici definitive pe san. cu 0 perioada de recuperare de 5-10 zile. • vanatai}. se :'filtreaza zonele respective cu lichid ane~tezic care are §i rolul de a emulsiona grasimea §l apoi se aspira. se poarta un bandaj compresiv minim 10 zile.. Exista diferite metode de aspiratie. dureaza 34 ore. de rezolvarea problemelor ponderale este depart. Abdomenoplastia Consta in eliminarea "§ortului abdominal" (grasirne + piele) sau a pielii care a ram as in exces dupa megalipcaspirattc sau slabire drastica. . iar sutienuI trebuie purtat toata viata. Megalipoaspiratia arei9 Este 0 Iipoaspiratie extrema in cursu! cd9. iar cicatricile postoperatorii sunt mari. Recuperarea este lenta. include si repozitionarea ombilicu1ui. .lifting)._ rezultatele obtinute sunt uniforme (fiira deniveliiri ~i "goluri") ~i nu exista cicatrici.. de se extrag 5-10 1de grasime. efectuata superficial. poate dura 3-4 ore. In Iungime de 5-9 cm pe fiecare san. tmbunatateste aspectul celulitei daca este ------- -. in functie de gradul de ptoza. 3. slabire Ia persoanele cu obezitate de gradu! 14 . . . . Interventia se efectueaza sub anestezis 1 cala combinata cu sedare intravenoasa. De obicei este nevoie de mai multe sedinte. fiicuta ca met~l ~ 111. Din pacate nu putem as toate ce1u1ele adipoase din organism! 2. 4. cicatricea trebuie atent ingrijita §i exista riscuri majore. as piratorul clasic. aparatul cu ultrasunete sau vibrolipoaspira\ia cu Lipomatic. • este mai putin traumatica pentru organism si \esuturile din jur (nu exista durere. vibrolipoaspiratia are numeroase avantaje: • scurteaza perioada de recuperare postoperatorie (la 48 ore ne putem relua activitatea norrnala). Se face sub anestezie generala. Este 0 interventie ampla ~i presupune refacerea peretelui abdominal. astfel lncat organismul sa nu fie dezechilibrat major §i este urmata de aparitia unui exces de piele. Mastopexia Este interventia chirurgicala de ridicare ~i/ sau rnicsorare a sanilor cu eliminarea excesu1ui de piele §i de tesut mamar §i reconstruirea unei noi forme a sanilor. necesita un corset compresiv ce trebuie purtat 1-3 luni. Este indicata femeilor care au slabit rnult §i aI carer san este comp1et golit (doar piele in exces) sau in cazul unor sani mari ~i grei care reprezinta un handicap ~i deformeaza co1oana. forma sanului este definitiva dupa 1-3luni. postoperator zonele tratate sunt acopente cu bandaj elastic compresiv 4-5 zile._ Spre deosebire de Iipoaspiratia daslca. care nu au Iost tratate. iar rezultatele final~ s~ evalueeza la 1 luna de zile dupa ce a dlSpMU complet edemul ~i Inftamatia. . Postoperator trebuie evitat efortul. senza\la este de febra rnusculara. I~terventia se face sub anestezie generala.' . care ulterior va trebui indepartat chirurgical (body . daca este nevoie.~~-- \ Se efectueaza sub anestezie generala.

Operatia se efectueaza pe cale laparoscopica.purtat" timp indelungat (1-5 ani). deci nu este propriu-zis yorba de chirurgie. scaderea ponderalii este sernnificativa (l0-15 kg/an) §i se men tine in timp. 2. deci evaluarea psihologica initiala este obligatorie §i trebuie atent facuta. sa mestece bine. ca sii nu mai vorbim de faptul di. Body-liftingul Constii in elirninarea excesului de piele rezultat dupii 0 sciidere in greutate sernnificativii §i se adreseaza cu predilectie unor zone precum: partea internii a bratelor §i partea internii a coapselor. Datorita reactiei de corp strain §i a iritatiei pe care 0 produce in primele zile pacientul vomita foarte des. sport. lnainte de a se apela la 0 astfel de tehnicii este necesara evaluarea atenta a pacientului de 0 echipa de medici fermata din: chirurg. 5. Se efectueaza cu anestezie locals.. deci este eaential ca pacientul sa mentina rezuJtatele obtinute la distanta in timp. in cantitate mica.-. prin urmare. 1. Inelul gastric poate fi . Mecanismul de actiune se bazeaza pe rolul mecanic al balonului de a umple 0 parte din stomac. cu cele mai putine riscuri §i care are la baza educarea §i adoptarea unui mod corect de alirnentatie. care tree de inel). '- . Ulterior se ajunge la 0 diminuare a cantitatii de alimente ingerate. Dupa primele saptarnani pacientul "invata!" sa manance putin. Sunt interventii mari. lnterventia este minim invaziva. stomacul va avea forma de clepsidra cu portiunea superioara mai mica. deoarece exista permanent senzatia de burta plin~. In acest mod sunt evitate abaterile de la regim. nutritionist. Balonul endogastric Este de asemenea 0 interventie gastrorestrictivii ce presupune introducerea unui balon pe calc endoscopicii (prin gura]. sub anestezie generala. 0 senzatie de satietate rapid instalata §i de lunga durata. p " Tehnici gastro-digestive Reprezintii metodele de impiedicare a aportului alimentar sau de diminuare a absorbtiei la pacientii la care restul strategiilor (dietii. Se vor consurna alimente Iichide sau sernisolide. Tratamentul este complex deoarece dieta echilibratii stii la baza reusitei. iar dupa pozitionare in stomac balonul este umplut cu ser fiziologic. psihologsi fizioterapeut. cu lungimi de 10-15 cm. tolerata de pacient si are ca scop diminuarea continutujut stomacului §i.. Inelul gastric Este 0 interventie gastrorestrictiva ce consta in montarea unei benzi de silicon gonftabil" la nivelul stomacului. uriele tehnici sunt temporare. efectuate sub anestezie generalii si care au majorul dezavantaj de a liisa cicatrici inestetice: cicatrice inghinalii in cazul liftingului inghino-crural §i cicatrice in zona internii a bratelor pentru liftingul brahial. Atentiel Se poate trisa (exista alimente hipercalorice in stare lichida.deoarece alimentele nu pot trece de inel §i apare vorna. Este de departe cea mai eficienta metoda chirurgicalii de slabit. iar diametrul ineluiui se poate modifica cu ajutorul unei pompite montate sub piele. deci vointa pacientului este inlocuitii de gestul chirurgicaJ. bine 44 . posibilitatea de supraalirnentareliindcompleteliminatii. tara excese. medicamente) nu au dat rezultate.

etc. 'g 't1 i . By-pass-ul gastric Este recomandat fonnelor de obezitate severa. de aceea. volum care va trebui umplut eu ali mente atunci ciind balonul nu mai existii.ase care ~e pot rezolva nurnai prin p aSplra\le. morbidii. Prin exclude rea stomacului.cine apeleazii la ea srgur nu miiniincii napii ~i aer".a Cj :a c: u i:i3 46 . . deoarece pot apiirea deficiente majore de vitamine ~i siiruri minerale." . Operatia este ireversibilii §i trebuie asoeiatii cu 0 supraveghere atenta nutritionala. Iar. Dezavantajul major este cii balonul men line un volum mare al stomacului. .: laudabu. RaspunsuI e simplu: ehirurgia este 0 rezolvare.. Interventia se efeetueazii sub anestezie generalii ~i constii in mentinerea unei portiuni red use din stomac (de dimensiunile unui deget) care va fi legat direct la intestinul subtire. iar sciiderea ponderalii nu este sernnificativa. dar nu 0 scuza. pentru cii volumul stomaeului riimas nu pennite [actiune restrictivii).t: \ Concluzie: d Existii metode radicale pentru sliibit _ar faptul cii apelam la ele nu este un lucn. scoaterea balonului poate fi urmatii de ingrasare.9 0 ... • alimentele sunt partial digerate ~i asimilate (segmentul initial al intestinului subtire este suntat) . la care riscul vital este mai mare decat dezeehilibrele nutritionale care pot apiirea dupii operatie. .Balonul poate fi liisat in stomac maxim 6 luni. Sciiderea ponderalii este drarnatica (1 DIS kilograme In 6 luni) ~i definitivii .dar cu ce pretl . carente proteice.. a duodenului ~i a primului segment din intestinul subtire din tractul digestiv se obtin 2 efecte: • seiiderea aportului alimentar. Cu excep\ia unor "aripioare" sau a un or ~~be gro..actiune malabsorvativii. se seoate tot pe cale endoscoplca. chirurgia in cazul obezitatii obli ii pac~entul sii se opreascii din miincat sau rezol~ii de : lemele grave care au aparut dupii ani lungi e supraallmenta\ie . 3. dacii nu este urmatii 0 dietii atenta. Pacientul nu are timp sii deprindii obiceiuri alimentare corecte si stabile. cu indice de masii corporalii mai mare deciit 50.

.'1: --_ .. BEBELU~UL NU-I 0 SCUZA! SFATURI ALIMENTARE PENTRU GRAVIDE rS .. ..2 'e 0 ~ ~ .= fi5 ~ " ~ ~ .. 149 . ·t r i .. -.. . "0 0 ~ .= fi5 e " t$ ..... 'tj - 'CAPITOLUL XVI .

. nu de alta. in concluzie este eel mai important statutul ponderal si starea de sanatate a femeii inainte de sarcina. moment a carui sernnificatie.:! iii . ·t Ii 'l:j . sistemul digestiv format. Iar . dar bebelusul trebuie sa creasca frumos ~i sanatos.I eatii legendii se aseund ° ." \ . . ceea ce se intarnpla pe parcursul celor 9 luni de sarcina fiind neesential pentru fat. Cresterea si dezvoltarea creierului incepe la mijlocul graviditatii ~i continua pana la 2 ani dupa nastere. Iar durnneavoastra... dedit daca va iubiti sotia foarte mult. afla ca va fi mama. reprezinta inceputul unei perioade de rilsfil\.... nu intrati in panica ~i nu alergati disperati in mijlocul iernii sa cumparati capsuni. nu folositi ca seuzii sarcina ca sa va sattsfacet! toate pliieerile 'Ii poftele eulinare. pentru ca bebelusului nu-i foloseste la nimic. doamnelor. cu sistemul nervos complet dezvoltat. stirnati domni.! SFATURI ALIMENTARE PENTRU GRAVIDE Vine un moment in viata fiecarei femei cand . ei mal degraba fitl atente sa avett greutate usor sub cea ideali inainte sa rimineti insircinate. 0 (J BEBELU~UL NU-I 0 SCUZA... Cateodata se ajunge chiar la ideea "trebuie sa mananci pentru doi". cand toate interdictiile sunt eliminate ~i poftele trebuie satisfilcute. inima care bate. iar la 8 saptamani de sarcina embrionul are 3 ern lungime. degetele ~i trasaturile faciale definite. pentru cele mai multe dintre noi.9 ~ t:j I:: . Asadar. asa ca miimica lui are voie sa-si faca de cap. Cat adeviir aiel? Perioada critica pentru dezvoltarea filtului este la 2 saptarnani dupa fertilizare. ....

putand fi reprezentat de 1 sandwitch in plus. acest surplus alimentar este nesernnificativ. glucoza. prin urmare edemele moderate ale gambelor §i gleznelor sunt normale pot aparea crampe musculare la nivelul gambelor.\ pe parcursul graviditatii. ci reprezintii. Necesarul nutritional in sarcina: persoana normoponderala. doar 0 dezinhibare a tuturor dortutelor mamei. incercati sa mincati sanatos fli numai pentru 0 singuri persoana1 o persoana normoponderala creste in greutate cu 11-15 kilograme pe parcursuJ sarcinii. Dupa cum observati. va avea nevoie de un supliment de 300 calorii/zi pe parcursul trimestrului 2 §i 3 de sarcina. in special in timpul noptii prin scaderea nivelului calciului in sange si cresterea fosforul ui. precum §i reactii partieulare (pofta. Pot aparea hemoroizii datorita presiunii exercitate de fat asupra venelor hemoroidale creste excretia de arninoacizi §i vitamine hidrosolubile. Suplimentele de vitamine §i minerale recomandate gravidelor au un efect benefic §i este esential sa fie consumate din prima zi de sarcina sau chiar din perioada in care ne gandim sa ramanern insarcinate. Sursele alimentare de acid folic sunt legumele verzi sau cele ell frunze. . 0 prajitura sau 2 linguri de garnitura in plus la masa. Acidu! folic: 400-800 micrograme/zi (neeesar cresterii placentei). Se asociaza cu relaxarea sfincterului esofagian. Alte modificar! fiziologice care apar pe perioada sarcinii sunt: volumul sangelui creste cu 50 % §i este rnai diluat scade concentratia de hernoglobina. proteine si vitamine hidrosolubile din sange • creste concentratia de vitamine liposolubile din sange. adversitate fata de alimente) prin meeanism psihologic arsurile gas trice apar freevent in ultima parte a sarcinii si sunt datorate presiunii pe care uterul 0 exercita asupra stomacului. sedentarismului §i presiunii exercitate de uter. ceea ee permite regurgitarea continutului stomacului in esofag • constipatia apare de obicei in ultimul trimestru §i este cauzata de scaderee rnotilitatii tractului digestiv. deoarece cresterea uterului impinge diafragmul din sus §i micsoreaza volumul cutiei toracice pot fi prezentate tulburari digestive (greata. voma] care sunt tranzitorii. iar uterul cornprima intoarcerea venoasa. atat de frecvente la gravide scade capacitatea de eliminare a apei. o Miincatul non-stop a tot ceea ce ne trece prin cap nu are nici 0 legatura cu buna dezvoltare a copilului.5 kilograme pe pareursuJ primului trimestru si apoi 400-500 de grame pe saptarnana pana la termen (trimestrul 2 §i 3). adica 1. notrunea de dieta fiind incompatibila cu sarcina. prezenta lor in urina fiind un factor favorizant pentru infectii urinare. a carui necesar zilnic este de aproximativ 1500 de calorii. trigliceridele §i colesterolul • creste frecventa cardiaca (pulsul) • tensiunea arteriala scade in primele 2 trimestre de sarcina [datorita vasodilatatiei periferice) pentru a intra in normal in trimestrul 3 • apare dispneea (greutatea la respiratie).

. adicii 2 cesti de cafea) este permis. germeni de grau. Vitamina B6: 1. TREI cani de lapte in plus pe zi asigura un aport suplimentar de 10-16 proteine de calitate supertoara. deoarece hormonii materni au ca efect cresterea absorbtiei ~i utiliziirii calciului alimentar. ·t . rnsa retentia de lichide este normala in timpul sarcinii. Pana la nastere copilul acumuleaza 1 g de magneziu. E. Este necesar un supliment de 15 mg/zi de zinc. C. de aceea consumul cu moderatie (200 mg/zi. traverseaza bariera placentarii ~i ajung in laptele matern farii a produce vreun efect.9-2 micrograme/zi (pentru sinteza de aminoacizi). Siirurile de fier trebuie luate lntre mese pentru 0 mai bunii absorbtie ~i nu se asociazii cu lapte. Cafeina. K) sunt necesare in cantitati similare cu ale femeilor negravide. In cazul persoanelor incapabile sa digere lactoza. Aten~ie! Suplimentele de fier in exces duc la sciiderea nivelului sangvin pentru zinc ~i cupru. deci nu necesitii 0 suplirnentare specialii. Se beau zilnic 6-8 pahare de lichide pentru a se preveni constipatia. iar alimentele ccnsumate pot fi ~. Deoarece nu a fost inca gasitii 0 valoare exacta la care consumul de alcool sa nu aibii efect teratogen (rnalformatii) asupra fiitului este recomandat ca in timpul sarcinii alcoolul sa fie complet evitat. identic cu al femeilor negravide. legume cu fructe verzi. pe de alta parte. Iodul: 200 mg/zi pentru a asigura dezvoltarea creierului fetal si a preveni aparitia cretinismului. alune. 900 miligrame de calciu 'li 300 de calorii (pentru laptele cu 1.5% grasime). legume de culoare galbenii si verde. ca unnare nu trebuie folosite diuretice. 0. nu are rise asupra fiitului sau a femeii gravide. cat ~i aspartamul. vitamine ~i fibre.:! iii <II 0 normosodate . Dacii mama este anemicii (hemoglobinii sub Ilg/dl) se trateazii zilnic cu 60-120 mg de fier lmpartit in mai multe doze ~i se revine la doza de 30 mg/zi cand hemoglobina se normalizeazii (12 g/dl). migdale.portocale. Nu exista nici 0 dovada conform ciireia zaharina ar Ii teratogen a.' \. adica un consum moderat de sare. Fierul: 700-800 mgt zi necesar cresterii ce 50 % a volumului de sange matern mai ales in ultimele 4 luni de sarcina. ceai sau cafea. Sfaturi alimentare pentru gravide Principalul aliment care trebuie suplimentat este LAPTELE. In trecut se prescria gravidelor 0 dicta desodata pentru a preveni edemele. Calciul: necesarul zilnic este de 1 gram. alimentatia zilnica a gravidelor trebuie sa con tina prune integrala ~i cereale.:! 'jg "1:1 <J <II . soia. Dozele mari de vitamina B6 (25 mtcrograme/zl) pot ameliora senzatia de greata ~i vomii severii ~i se folosesc numai sub controlul atent al medicului). Magneziu: 350 mg/zi necesar pentru retardul in cresterea intrauterina a fiitului. fructe proaspete ~i uscate. Pentru a asigura un aport adecvat de minerale. 155 . laptele va fi inlocuit cu branza sau iaurt. atat zaharina. Deoarece foarte rar femeile gravide au suficiente depozite de fier care sa asigure necesarul crescut pe parcursul sarcinii suplimentele de fier sunt obligatorii pentru a preveni anemia. Sodiu: minim 2-3 g/ zi. Alte vitamine (A.9 ~ ~ ~ .

. De asemenea. fasole verde 'Ii morcov (legumele nurnai fierte) cu cremii. 1 ou fiert 1 piersica sau un castronel de capsuni Cina '10 piept de pui la gratar 1 cartof copt eu 0 Ilngura de sman tana.- E ~ . Imporfarrta deosebita pe parcursul sarcinii 0 reprezinta exercrtlul fizic. Lichidele trebuie baute intre mese .. ajuta la inlaturarea constipatiei. Edemele moderate care apar in ultimul trimestru de sarcina nu necesita restrictie sodata sau alte modificari alimentare. Tipul de exercittt cu avantaje cardiovasculare 'Ii psihologice 'Ii cu un rise scasut pentru sarcina sunt: mersuI pe jos. nu purtajj haine stranse in talie.. U:i Pentru a diminua greturile de dirnineata este recomaridat consumul de hidrati de carbon in defavoarea grasirnilor.r:: . la 0 absorbtie buna a calciuJui. Arsurile gas trice se evita prin mese mici. alaturi de fructele uscate precum prune sau smochine. alergare usoara. mestecat bine ~i stat in pozitie verncala minim 3 ore dupa masa. Care sunt greu de digerat. reduce stresul. bicicleta de camera 'Ii inotul. de 3 ori de saptamana) are efecte benefice: previne diabetul gestational. de cu fructe • Gustare o rnasline I salata verde eu 1 lingura ulei de . 1 lingura ulei de masline. A fi gravida nu Inseamna sa stai toata ziua in pat ca 0 placinta. \.~ . EXEMPLU DE MENIU PENTRU GRAVIDE Mic dejun '10 pahar sue de portocale 1 cea'lca de musli integral uscate 1 cana de lapte degresat ceai sau cafea ora 11.00 lmar 1 felie de prune integrala branzii proaspiitii. 0 t: iE tj . Pentru crampele muscuJare se poate creste consumul de saruri de calciu §i magneziu (laptele datorita continutului ridicat de fosfor nu ajutii. . uflureazi sarcina.:! ..9 <J . Pranz sandwiteh eu 100 g piept de curcan 'Ii 2 felii de paine integrals 1 salata verde cu 0 rosie. de aceea vor fi folosite saruri de calciu fara fosfor). mai ales ca sportul moderat §i constant (lora pe zi... Cresterea consumului de lichide ~i de alimente bogate in fibre. dar dese.

'i1 ..r.-_ --:--_. ~. FRUMOS ~I SANATOS ALIMENTATIA COPIILOR 159 .a I:: ~ CAPITOLUL XVII ..-'_..t: --.._:..-r--_-.~ .~-\... ~f' . --.~~~ .._~-~~....... GRAS..9 0 <J .-- ~=-.' ~\-..._"..

dar de ce nu a rnancar tot _ va suna cunoscut. preocuparea majora a parintilor cat §i a bunicilor. sau eel putin nu atat cat ~i-ar dori ele. Ideea e ca unuicopil nu trebuie sa-i refuzam nimic. nu-l glurna! $i pe primulloc in topul grijilor e mancarea: a mancar. ca cea mal buna metoda de hranire a sugarului in primele >.s 0 '1:1 QI I GRAS. acestia sunt doar cei grasutr. in ceea ce ii priveste pe copii sanato~i.. [ara nici 0 indoialg.i . • are calitap Avantajele a1iiptatului mat ern: nutri(ionale o 161 • este tot tirnpul proaspat ~i sigur din punct de vedere aI continutului bacteriologic contine 0 multitudine de Iactori antiinfectio:. ca dulciurile sunt obligatOrii pentru starea lui de bine ~i ca reclamele TV ne ajuta sa intelegem produsele a1imentare sanatoase este total gresita.: c: " ffi rn . E QI c: . dar sa cresti un copil.. Nu veti auzi pe nimeni plangandu-se de uri bebelu~ care mananca prea mult sau. fiecare e indrepta\i sa-~i dea cu parerea.ii . devine centrul aten\iei. Alimentatia la nou-niiscuti Cercetiirile Iacute in 'ultimii 30 de ani au aratat. Se primesc sfaturi din toate piir\ile. nu de alta. cat a mancat. asta daca nu vreti sa intrati in conflict cu bunicile.:I ~ Itl 'c . nu-i asa> Cele mal stresate ~i ingrijorate marne sunt cele ale carer copii nu mananca. apare un copil? Binein\eles.~ \ ro 0 ~ r.t .-6 luni de viata este exclusiv a1aptatulla san.FRUMOS~ISANATOS ALIMENTATIA COPIILOR Ce se Intampla atunci cand in Iamilie .El iii " .

Laptele de vaca nu este un aliment recomandat copillor sub 1 an. s-ar putea ca eel mic sa nu aprecieze). cat ~i factorii de protectie Impotriva infectiilor. Este recomandat ca femeile care alapteaza sa aiba un aport caloric zilnic de minim 1800 de calorii. tinand cont ca in fiecare zi este nevoie de 550-1200 ml de lapte. clor ~i este sarac in lipide si hidrati de carbon. vitarnina A §i C ~i fier. . Un alt avantaj major al alaptatului este reprezentat de pierderea de grasime din organismul marnei fiira a fi nevoie de nici 0 restrictie calorica. apoi se stabilizeaza. Este obligatoriu ca dieta lor sa con tina suplirnente de fier pana la 4-6 luni. Acesta contine multe proteine. ele con tin zahar §i un numar de calorii nejustificat de mare. In primele zile de viata copii hraniti la san primesc colostru. Laptele este 0 sursa saraca de fier ~i. Initial. 163 Alimentatia copilului mic Modificarile fizice ~i psihice rapide care se desfasoara pe parcursul primilor 2 ani de viata impun 0 alimentatie foarte atenta a bebelusului. un lichid galbui. cu conditia ca alaptatul sa fie facut pe 0 durata de minim 3 luni de la nastere. consumul de cereale bogate in fier trebuie incurajat pana la varsta de 3 ani. in schimb. cu 0 ratie hidrica de 1. potasiu. in continuare piina la un an. de aceea copii hraniti cu laptele matern prezinta riscu! aparitiei unei carente de fier. iar laptele de vaca degresat ~i semidegresat trebuie evitat pana la varsta de 2 anil Alte alimente care pot fi incluse in dieta copilului mic sunt. daca mancati usturoi si ceapa. apoi dupa 0 luna creste la 4 ore ~i se renunta la masa din timpul noptii cand copilu! implineste 2-4 luni. Laptele matern ~i colostru contin anticorpi §i factori antiinfectiosi care ofera 0 protectie adecvata copilului. iar cantitatea de grasime din organism creste rapid in primele 9 luni de viata. Ulterior. in primul rand. asociat cu alimentatie diversificata. Productia a 100 ml de lapte cheltuieste aproximativ 90 de caiorii si. compozitia laptelui poate varia in functie de dieta marnei (atentie. sodiu.5-2 litrijzi (Iapte ~"'u apa). alaptatul trebuie facut la un interval de 2-3 ore. de care nu este nevoie. in primul an lungirnea copilului creste cu 50 % si se dubleaza pana la varsta de 4 ani. Este recomandat alaptatul exclusiv pana la varsta de 4-6 luni ~i. contine factori care ii inhiba absorbtia. iata cea mai simpla cale de a scapa fiira efort de kilograrnele acumulate in tirnpul sarcinii.• • si de celule imune nu este alergic nu exista riscul de supraalimenta bebelusul suptul la san ajuta la buna dezvoltare a obrajilor si a dintilor este 0 metoda sigura de a stabili 0 relatie apropiata mama-copil costa mai putin decat orice varianta farmaceutica Cantitatea de lapte prod usa depinde de volumul pe care nou-nascutul il consurna ~i nu are nici 0 legatura cu ratia calorica consurnata de marna. in plus. transparent. cerealele. Cea mai buna varianta pentru hranirea sugarului este fiira indoiala laptele matern a carui cornpozitie asigura atat aportul adecvat de substante nutritive ~i energetice. care satisface nevoile sugarului inca din prima saptamana. apoi legumele ~i fructele bogate in hidrati de carbon. Atentie la deserturile pentru copii pe baza de fructe.

in plus. Copiii nu trebuie fortati sa mananceJ Un copil sanatos §i bine dezvoltat nu miinanca dintr-un motiv bine lntemeiat: a fost inactiv ~I nu-i este foame. ca sa rru-i plangeti de mila dumneavoastra. necomplicat preparate §i fiira gust puternic. suc). ingrasa §i consumate in cantitate mal mare de 1-2 bucati/zi dezvolta apetitul pentru dulciuri. ldeea este ca "e gras. fructe. ATENTIE! Adipocitele (celulele adipoase) nu mor niciodata. cat si ca gust. Daca j-efuza sa rnanance. deci sanatosl" e complet gresita. MeseJe trebuie sa se desfasoare dupa un program. Nu lasati copiii sa se obisrruiasca cu cateva feluri de mancare §i fiti perseverenti in a introduce treptat toate tipurile de ali mente . Copiilor Ie place sa lie centrul de intere~ ~i invata repede ca refuzul de a manca determU1~ parintii sa fie superatenti cu el. sinteza vitaminei D ~i absorbtia calciului fiind dependente de plimbarile in aer liber (minim 30 minute/zi. de preferat cu capul descoperit). a fost prea activ ~i este obosi~ a rontait intre mese sau i se acorda prea multa atentie. Daca nu a-au saturat nu va faceti griji. copii prefera alimente simple. Copiii trebuie sa manance stand la mas a. Stomacul copiilor este mic. deci sunt obligatorii 3 mese principale zilnic §i doua gustari intre mese compuse din lapte.o alta regula importanta pentru 0 buna dezvoltare a copilului este expunerea reguJata la soare. astfel Incat sa alba posibilitatea de a invata comportamentul adecvat in astfel de situatii si vor fi serviti cu portii adecvate varstei lor. la ora obisnuita. singura lor variabila este gradul de umplere cu grasime. Cantitatea de grasime din organism scade treptat pentru a ajunge la 0 valoare minima in jurul varstei de 6 ani. iar compozitia corporala ramane relativ constanta. in general.colar! Cresterea in greutate a copillor se face cu 0 medic de 2-3 kg/an pilna la varsta de 910 ani. branza. Reguli de alimentatie corectii Portia copiilor trebuie sa fie facuta pe masura lor. Nu lasati la indemiina celor mici alimente de rontait sau fructe. pentru ca va trebui sa luptati toata viata sa Ie rnentineti goalel Cu cat copilul este mal slab. responsabil pentru apetit si prcferintele alirneritare. mai bine sa-i "planga de milan bunicii cat e rnic. ca . chipsuri. celulele adipoase incep sa se multiplice din nou pana la pubertate. In cazul in care masa parintilor este intarziata sau exists musaliri. alimente ce pot fi regasite in meniul zilnic al familiei si ce vor fi adaptate §i servite in portii potrivite celor mici. cand numarul lor ramane constant pe viata. de preferat impreuna cu restul familiei. cereale (nu prajiturele. Dupa acest moment. Atentie la fructe. cu atat ii va fi mal usor sa-si mentina greutatea ca adult. adica 0 lingura din liecare fel de mancare pentru fiecare an de viata. Le vor strica pofta de mancare ~i aduc un aport caloric mult superior necesarului lor.in final cei mici se vor obisnui. Conc1uzia este simpla: nu lasati celulele adipoase sa se multiplice necontrolat pana la pubertate. Este de preferat ca alimentele consumate sa fie variate atat ca textura. copii vor Ii hraniti separat. 0 sa va ceara singuri supliment. acestea secreta un hormon numit leptina. luati-i Iarfuria din rata fara ~Ite discutii §i pan a la masa urrnatoare va fi suficien! de infometat ca sa manance tot. Alimentatia 1a pre-scolart 'ii .

. minerale sau vitamine la copii in ideea ca nu strica sa fie mai rezistenti. ea §i temperatura ridicata (de preferat miincarea calduta].~ --parinti. Pe masura ce copiu cresc §i devin independenti vor avea tendinta de a-si cum para alimente tip fast-food sau snacks-uri §i dulciuri cu banii de care dispun. De multe ori acceptarea unui aliment de catre copil este legata mai mult de imagine dedit de gustul in sine. iar sandwitchurile sa fie frumos taiate si aranjate. reguli care trebuie respeetate si._____~~ ciind va fi supraponderal '1.sau obsedat de cresterii §i obezitate. Alt aliment periculos in dieta eopiilor este sucul de fructe. cu multe dulciuri §i produse tip fast-food. iar succesul lor ca adulti sta in mainfle piirintilorl Nu-i trimiteti pe lungul drum al maturitatii cu un bagaj greu de carat! Vor Ii coridarrmati sii Ie fie greu toata viatal Sunt contraindicate cu desavarsire orice suplimente. din fiecare. Excep. Este preferabil ca miinciirurile de mai multe feluri sa nu fie amestecate in aceeasi farfurie (cu exceptia pastelor §i a pizzei). ~i cu cat kilogramele in plus se vor men tine mai mult. deci rolul nostru ca piirinte va fi mai putin deeisiv. un mediu echilibrat in care exemplul personal este pe primul loe. Mirosurile puternice inhibii apetitul eopiilor.. ei trebuind sa aleaga alimente variate §i sanatoase. diete. iar copiii decid numai cat anume. Intre 4 §i 6 ani dezvoltarea fizica si interesul pe care mediul inconjurator il exercita asupra copiilor duc la 0 scadere a interesului pentru miincare si a apetitului.ie fac doar copii diagnosticati eu carente de acest tip. eel mai important. Insa studiile au ararat incapacitatea copiilor de a-si alege singuri 0 alirnentatie echilibrata ~i sanatoasa pe baza instinctelor innascute. Preferintele alimentare sunt dictate partial de factorii genetici. mare. Un copil ll ai asa cum il cresti iar responsabilitatea maximii a parintilor este aceea de a-i forma de mici obiceiuri coreete. Arnenintarea extrema pentru generatiile de copii din zilele noastre este obezitatea infantila (aparuta la varste mici) determinata de alirnentatia dezechilibrata. Ca sa nu mai vorbim de avalansa de reclame prezenta in mass-media. Prin urmare. intepeniti pe un scaun (in medie 34 ore zilnic. Consumat in exces de copii intre 2 §i 5 ani poate duce la incetinirea 167 . parintii sau alti adulti sunt responsabilii pentru modul de hranire al celor rnici.. vor sa rnanance.parte din ea fiind legata de a1imente §i bauturi adresate copiilor (§i din pacate nesanatoase pentru eiJ. daca vii doriti copii sanatosi. Cu alte cuvinte. eu atat cresc sansele ca obezitatea sa persiste in adolescenta §i maturitate. Daca va lasati Induplecati de rugamintile lor §i veti curnpara toate produsele din reclame aveti toate sansete sa va transforrnati eopilul intr-un obez. ceea ce face ca miineiirurile preferate anterior sa fie refuzate.-. ----. de multe ori acesta fiind preparat in locul apei sau laptelui. frumosi §i bine dezvoltati incepeti eu voi Insiva §i nu uitati: formarea are lac panii la pubertate. in afara orelor de scoala]. dar nu in ultimul rand de sedentarism! Pentru ca in loc sa alerge in pare petrec in fata televizorului sau a computerului ore intregi. de aceea cantitatea zilnica nu trebuie sa depaseasca 100 ml (1/4 pahar) la sugari §i maxim 1 pahar la scolan.. Este un episod trecator. care nu trebuie sa va ingrijoreze.

\..' \ ... u " .s tl . S ~ ~ ~ 'r il 'jg .._... ..:! Ui CU GREUTATEA NU-I DE GLUMIT!!! GRAS = OBEZ !? . XVIII e • ~ 5 6 e c g ~ ..2 0 I:: CAPITOLUL .

mediul farnilial si socio-economic in Care se dezvoltii copilul i§i pun amprenta definitiv asupra statusului ponderal al viitoru lui adult.. independent de aceasta predispozitie.. organism! scurteaza in mod ireversibil. Este important cum ne nastem. Cu alte cuvinte doi gemeni identici. pana la pubertate. 3. Prin supraalimentare in copiliirieajutiimIamuItiplieareacelulelorgrase. Greutatea ideali = iniiltime . deci reteta simpla a unui adult normoponderal este 0 alimentatie corecta §i echilibrata pana la varsta de 14 ani. dar sigur duce 1a moarte. nu cochetati eu ideea ea e doar 0 problema estetica. Numiirul de adipoeite (celule grase). cu aceeasi rnostenire genetica. Hipertrofia adipoeitelor (capacitatea de a-si creste volumul) este nelirnitatii. Sexul. adica atunci cand slabim adipocitele se golesc de grasime si scad in volum. Atentiet Hiperplazia (cresterea numarului adipocitelor) este ireversibilal Cate avem la pubertate. Deci. obezitatea este 0 boala 'iii trebuie tratata cu multa seriozitate. cele de la Este adevarat ca poate exista 0 predispozitie genetica pentru obezitate datorata fie unei dereglari a eentrului foamei §i satietatii. deci indiferent cat de putine celule grase am avea.p_r_e_d_o_ffi1_·_n_a orate §i_u_m_e_n_·_. Insa. fie unui numar mare de adipocite (celule grase) prezent la nastere. asupra intregului Oriee kilogram de exees ponderal viata cu 2 luni! deprind. Volumul adipoeitelor. Se spune ca marii obezi mor tineri de inima. aces tea se vor rnari aberant. In timp ce la barbati . Marele avantaj este faptul ca hipertrofia este reversibila. 2. care insa se multiplica pe parcursul vietii. eu atatea ne vom lupta toata = = = = subponderal normoponderal supraponderal obez Pentru caleulul greutatii ideale exista nenumarate formule. din pacate. La nastere exista un anumit numiir de adipocite. ~i distributia lor este diferita . vor avea greutan diferite ca adulti daca sunt crescuti In familii diferite. dar si mai important cum triim. lnsa un lueru este sigur: surplusul ponderal cu mai mult de 10 % va incadreaza in categoria celor obezi. lncepand cu pubertatea. Factorii care influenteaza masa adipoasa lndicele de masa corporala (8Ml) ne poate ajuta la calculul gradului de obezitate ~i reprezinta raportul dintre greutate (exprimata in kilograme) §i Inaltirne [exprimata in rn]. pentru ca Incet.nesimtite..i coapse sunt mai mari. singura metoda pentru distrugerea lor fiind lipoaspiratia chirurgicala. nurnarul lor ramane fix si.la femei adipocitele de Ia solduri :. daca mancarn mult. in timp ce supraponderalii mor mai tarziu de diabet §i ateroscleroza. Din pacate nurnarul total de adipocite la fernei este de 2 ori mai mare decat la barbati. 8Ml 8MI 8Ml 8Ml 20 2S < 30 > 30 < < sunt: 1.100 + viirsta/10 x 0. deoarece testosleronul (hormon masculin) face sa dispara 0 parte din ele. _____ in functie de obiceiurile alimentare pe care Ie 1J ~ _ .9 viata. nu mor niciodata.

I""'~--.------.. Exercitiul fizic creste dens ita tea corporalii ~i duce la sciiderea adipozitatii. Alimentatia copillor. prin urmare adipocitele din partea inferioarii a corpului se golesc. de aceea obezitatea infantila trebuie tratata cu mare seriozitate de cele mai multe ori fiind nevoie de educarea mamelor. deoarece deterrnina hiperplazia (cresterea numiirului celulelor adipoase) 'Ii duce obligatoriu la adulti obezi. iar cele din partea superioara se miiresc: forma gino ida se transforma in aridroida. bali coronar-iene. hipertensiune! Este foarte sensibilii la dietii [slabesc repede].~sein2ras~en~ .. La menopauzii secretia estrogenica seade si creste cea de testosteron. "din prea multa dragoste". Cornplicatiile care apar sunt rninore (varice. Obezitatea ginoida (hiperplazicii). 6.~n~u~. -=-: - \. Este 0 obezitate apiiruta prin polifagie (miiniincii 'Ii beau rnult] 'Ii este asociata frecvent cu complicatii precum: diabet. Obezitatea nu e niciodata de origine endocrina! Lipsa de hormoni tiroidieni deterrnirta polifagie (cresterea apetitului) si. fiirii sii fie asociata cu hiperfagie (de obicei cantitatea de miincare consumata este scazuta) . Obezitatea la copii. cu atat vorn avea ~i poftii de miincare mai mare. hormonii estrogeni detenruniind depunerea grasimii in partea Infer-ioar'a a corpului (solduri. ateroscleroza. la fel ~i insulina. Apare frecvent la barbati sub efectul testosteronului 'Ii hormonilor corticoizi. mare. Pubertatea nu rezolva aceasta problema. hiper-uricernie... coapse. gambel· Masa adipoasii e 175 __ ~ . din apa ~i ~a~er~. lnaintarea In viirstii duce la scaderea masei musculare ~i cresterea masei grase. Forme de obezitate Obezitatea androida (hipertrofica).darexistiipreferintepentru produsele care Ingrasa (dulciuri]. pe langa faptul ca este hipercalorica. hiper-colesterolemie. insa este 0 forma de obezitate rezistentii la tratamentul dietetic si care da frecvent recidive (femeile slabesc greu si se ingrasa repede). Alta veste proasta doamnelor. Apare prin polifagie (mancat mult] in 99% din cazuri in familii polifage sau. Existii 0 multitudine de hormoni care influenteaza evolutia adipocitelor: hormonul de crestere (STH) creste numiirul lor. Apare frecvent la fernei datoritii activitatii ovariene. Este cea mai periculoasa. contine si cantitati mari de dulciuri 'Ii grasimi 'Ii se asociaza cu activitate fizica redusa (de obicei copilul obez sta in casa la televizor sau calculator ~i mananca incontinuu). 5. cu cat avern mai multe adipocite. Obezitatea endocrinii. obezitate! in coricluzie. Varsta. indirect. prin urmare. 4. Ritmul meselor: aceeasi cantitate de rnancare zilnica consumata in 5 mese mici In loc de 2 mese principale determinii 0 micsorare sernnificativa a procentului de calorii transformat in griisime. Celulele adipoase secreta ele insele un hormon numit leptinii responsabil pentru apetitul fiecarui individ. care determinii 0 acumulare a grasirrui in partea superioara a corpului [rnainile 'Ii picioarele sunt normale. cortizolul le creste volumul.. acesti copii vor deveni niste adulti obezi. in cazul mamelor anxioase ce supraalimenteazii copilul.. dureri articulare]. Hormonii.-. dar au burta mare). 7.

cateodata. schimbare de domiciliu. Obezitatea este 0 boala cronica cu sanse de vindecare extrem de mici. De obicei este ternporara. Obezitati circumstantiaIe. pe nesimtite. sunt dificil de pastrat. ne putem trezi intr-un vartej ametitor din care nu mai putem icsi: a line dieta nu e un mod de viata. Pentru ca panta amagitoare a curelor de slabire este extrem de lina §i. de cele mai multe ori. TRIST. alaturi de folosirea exagerata a dietelor. majoritatea se reingrasa Din 100 de obezi. fie gras. iar miscarea si sportul sunt pe cale de disparitie. pentru multe persoane notiunea de dieta. atentie mai ales la reversul medaliei. munca de noapte. dar asta nu ne da dreptul de a rcnurua la lupta. stresul extrem la persoanele labile emotional poate duce la 0 crestere in greutate spectaculoasa (5-10 kilograme intr-o luna) fara a exista un aport alimentar exagerat. obezitatea §i renuntarea la lupta. la capatul drumului ne asteapta depresia. daca nu ingrasa pot "dauna grav sanatatii". iar 22 % se ingrasa doar cu cateva kilograme ~i fac eforturi sa rnentina dieta. deci nu slabesc • dintre cei ce slabesc. grija obsesiva acordata felului in care aratam. cu 0 crestere in greutate de 3-4 kilograme inainte de menstruatie. Pentru ca fiecare zi este 0 17 . Tratamentul dietetic este singurul care da rezultate. fie slab. care mananca tot ce poftesc ~i nu au nici 0 problema aceste preocupari pot fi lipsite de irnportanta. din pacate. Prin urmare. Si. pentru ca: • majoritatea obezilor nu sunt interesati de dieta • printre cei interesati majoritatea nu se angajeaza intr-un program terapeutic serios • printre cei ce se angajeaza. insa majoritatea trebuie sa lina cont ca . majoritatea nu reusesc sa-l respecte. dupa regimul alimentar: • 6 % nu slabesc • 30 % rerrunta pe parcurs • 55 % ating greutatea dorita. • 6 % slabesc si se men lin prin dieta atenta • DOAR 3 % raman slabi fara nici un efort. cand la fiecare colt pandeste care 0 ispita frumos ambalata. mese la restaurant. 33 % se reingrasa ~i mai mult. care dis pare in cateva zile printr-o diureza crescuta.\. etc. control al greutatii sau cunostinte aprofundate despre 0 alimentatie sanatoasa si echilibrata se inscrie la capitolul "mofturi §i file". De asemenea. poate duce la tulburari grave de comportament alimentar. fie imoraIe. unele din ele incurabile. ca urmare a unor factori externi ce schirnba stilul de viata: casatorie. . Se descrie §i 0 obezitate paradoxala. fie ingrasa si. imobilizari prelungite. rezultatul obtinut prima data nu se repeta la nesfarsit si. acesta trebuie respectat toata viata. Pentru cei norocosi. exclusiv la femei. dar dupa 1-7 ani. Sunt acumularile de grasime care apar indirect. Greutatea norrnala ~i sanatoasa se mentin eu efort zilnic si. pensionare. NU-I Al?A? Dar acum haideti sa vorbim si des pre tulburiirile de comportament alimentar! Din pacate.lucrurile bune in viata sunt fie ilcgale. oricine trebuie sa cunoasca principiile de baza ale unei alimentatii sanatoase. mai ales in zilele noastre. oprirea sportului sau fumatului. lnsa. lucrurile reintrand in normal odata cu adaptarea la noua viata.

Anorexia nervoasa este caracterizatii prin: refuzul obsesiv de a mentine sau depasi greutatea minima norm alii pentru varsta 'Ii sex (de obicei aceste persoane au cu 3-5 kg sub greutatea ideala] • frica morbida de a creste in greutate sau de a deveni gras perturbareaimaginiicorpului(autoevaluare defectuoasa. negarea gravitatii slabitului excesiv) • amenoree la femei (absenta a trei cicluri menstruale consecutiv). 1. nesigure pe ele insele si pe capacitatile lor.:til..w.dietii· reprezinta inlocuirea mecanismului de reglare internii al aportului alimentar (in functie de senzatia de foam e) cu uri proces restrictiv programat cognitiv (mental).\. Bulimia nervoasi este caracterizata prin: • episoadc repetate de "indopare".. bulimie. lipsa de chef. voluntar existii numerosi factori care due imediat la tncalcarea dietei: stres emotional sau proasta dispozitie. astfel Incat alimentatia se bazeazii exclusiv pe "ca. Cuvantul .!1~. diuretice).indopare" urmate de metode de . In concluzie. laxative. _ ~ . autocontrolul fiind in acest moment indispensabil 'Ii stilul nostru de viata capatand nume de "dietii cronica". cat 'Ii negative la stimuli ernotionali. dacii nu existii 0 predispozitie specialii pentru asta. poftele. care duce la un dezechilibru in consumul si absorbtia alimentelor cu efect profund asupra starii de sanatate fizicii 'Ii psihica a individului. lata cateva din trasaturile principale ale "dietei cronice" pe care Ie puteti regasi probabil printre obiceiurile voastre: aportul alimentar nu mai este reglat fiziologic.. Persoanele care tin "dieta cronica" sunt in general femei (raport ferneiy barbati .A.. Atentie: dietanu duce obligatoriu la aparitia lor. cu respect de sine redus. dieta produce a exacerbare a tuturor aces tor deficite psihologice ~i poate precipita aparitia chiar a tulburiirilor de comportament alimentar (anorexic..t" ~i "cum" ne dam voie singuri sa mancarn. in loc ca masa urrnatoare sa fie redusii cantitativ se produce 0 dezinhibare a apetitului ~i se mananca mai mult. ci cognitiv. imaginl publici tare sau evenimente asociate cu mese festive • impartirea alimentelor in 2 categorii 'Ii consumullor ca atare: alimente permise 'Ii alimente ce indue senzatia de vina mentinerea unei greutati usor superioare celei dorite. adica _____ . singuriitatea §i mi-ar placea sa cred cii aveti toate armele necesare pentru a ie§i invingiitori.lntfrO oerioacliLsc.. etc). in momentul in care dieta devine un mod de viata.~1)"._ __ u lupta cu tentatiile. tristetea. Existii 2 tipuri specifice de anorexie: tipul restrictiv: dieta stricta. semnalele interne ale organismului nostru i'li pierd semnificatia §i nu mal pot fi recunoscute.golire" (voma.-· ».10~. mai ales din alimentele "intcrzisc". lenea. atat pozitive. pe un teren cu labilitate 'ii vulnerabilitate crescute la factori sociali si de rnediu. Tulburarile de comportament alimentar reprezinta instalarea unui dezechilibru persisten t al alimentatiei.<c=lliumul. _ " _" f \. deoarece perioadele de dietii stricta alterneazii frecvent cu perioade de supraalimentare exista fenomenul de contro-reglare: in situatia in care apare 0 abatere de la dieta. cu reactii extreme.~ __ - . permanenta tipul bulimic: perioade repetate de . 2.

exercitiu fizic extrem. Tratamentul este complex §i de lunga durata (1-3 ani) si cuprinde: psihoeducatia. o o o Exista 2 forme specifice de bulimie: una in care se apeleaza la metodele de . autoevaluare influentata de greutate si aspect fizic. sport). In concluzie. depresivi sau foarte vinovati dupa episodul respectiv.. ce apar la bulimici. va 18 . Ele apar la persoanele tinere. post negru. doamnelor. Pentru a fi considerate 0 tulburare de comportament a1imentar episoadele de "indopare" trebuie sa apara de minim de 2 ori/saptamanii pe 0 perioadii de 6luol. de aceea trebuiesc tratate cu atentie §i seriozitate. Prin unnare. consumul de laxative si diuretice. cu 1 §edinta/ saptamana. Persoanele cu acest tip de tulburare de comportament sunt de obicei supraponderale sau chiar obeze si: o marianca mult mal repede decat normal. de obicei de sex feminin §i tin de sfera psihiatricii. nu pot controla ce ~i cat rnananca) obiceiuri defectuoase ce apar compensator pentru a evita cresterea in greutate: inducerea vomei. consecutiv. iar cealalta in care episoadele bulimice sunt unnate de alte obiceiuri (post negru. pentru ca Ie estc rusine o se simt dezgustati de ei in§i§i. de aceea pot fi denumite mai degraba "tulburari de dieta". Echilibrul nostru fizic §i emotional este fragil §i orice joaca "de-a slabitul" poate avea consecinte grave. Formeatipicealetulburarilordecomportament ali men tar: "binge eating disorder" adica indivizi care prezinta episoade repetate de "indopare" fara a apela la masurile compensatorii de mentinere a greutatii. Succesul tratamentului este in proportie de 40 %.rile de comportament a1imentar reprezinta 0 perturbare a obiceiurilor a1imentare si. 3. a senzatiilor de foame §i satietate §i sunt caracterizate de 0 preocupare excesiva pentru "grasime". care are ca obiectiv atingerea §i men tine rea unui status nutritional corespunzator. cu scopul de a determina schimbari in atitudinea §i comportamentul acestuia educatia nutritionala. laxative}. pentru ca repetate in mod haotic soar putea sa va aduca brusc cu picioarele pe pamant la 0 realitate care sa nu fie tocmai roz. cu raspuns la foame §i satietate si atitudine normala fata de alimente o psihoterapia terapia cognitivcomportamentala trebuie sa dureze minim 1-2 ani. uitati de dietele drastice care promit luna de pe cer.golire" [vorna. pana simt ca pleznesc marianca enorm din punct de vedere al cantitatii. tara a avea senzatie de foame • mananea singuri.. iar eel mai mare pericol il constituie recaderile [aparitia simptomelor dupa 2-3 ani de la asa-zisa vindecare). \. tulburii.-" (sub 2 ore) a unei cantitati de alimente pe care un om normal nu 0 poate manoa asocial cu senzatia de pierdere a controlului (nu se pot opri din mancat. prognosticul fiind de multe ori rezervat (18 % din cazurile de anorexie se soldeaza cu deces). adica aprovizionarea pacientului cu informatii des pre boala §i metodele de vindecare. prezenta episoadelor de "indopare" §i de "golire" minim de 2 ori/Siiptiimanii §i minim 3 luni la rand.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->