You are on page 1of 16

[ SzePi | Irodalom | Jonathan Livingston ] Richard Bach: Jonathan Livingston, a sirly Jonathannak, az igazi Sirlynak, aki ott l mindannyiunkban

1 Reggel volt, s az j nap sugarai aranyszikrkat csiholtak a tenger lgy fodrain.

Mintegy msfl kilomternyire a parttl halszcsnak ringatzott a vzen, s a levegn tcikz gelire Gylekezs hre, mire vagy ezer moh sirly csapott le, hogy egy-kt falatot harcoljo n ki magnak. Elkezddtt egy jabb dolgos nap.

De tvolabb, magnyosan, tl parton s csnakon, egyes-egyedl, magra utalva, Jonathan Livin ston sirly gyakorolt. Vagy harminc mterre a levegben lefel meresztette hrtys lbt, gn elte csrt, s azon erlkdtt, hogy szrnyt szk vbe grbtse. Fjt. Az velssel lassta annyira lelassult, hogy a szembe fj szl hangja suttogss halkult, mgnem az cen megll tta. Megfesztette figyelmt, szeme rsnyire szklt, visszatartotta a llegzett, minden izm l prblta szrnyt mg... egy... kicsit... grbteni... Aztn tollai sszeborzoldtak, tese ni kezdett.

A sirlyok tudvalevleg sohasem hibznak, sohasem esnek t. Szgyen s gyalzat egy sirlyra, tesik.

Csakhogy Jonathan Livingston sirly - a szgyentelen, aki megint nekifogott, hogy iz omszakaszt vbe grbtse a szrnyt - lassabban, egyre lassabban replt, s ismt csak tese m volt mindennapi madr.

A legtbb sirlynak elg, ha a legegyszerbb replst megtanulja - azt, hogyan jusson el a p arttl az ennivalhoz s vissza. Mert a legtbb sirlyt az evs, nem pedig a repls rdekli. zt a sirlyt nem az evs rdekelte, hanem a repls. Jonathan Livingston mindennl jobban sz eretett replni.

R kellett jnnie, hogy ezzel a szemllettel nemigen vlik npszerv a tbbi madr szemben. ei is szorongva figyeltk, hogy Jonathan naphosszat gyakorol, szzszmra prblja a vzkzeli siklsokat.

Nem tudta, mirt, de ha pldul szrnya hossznak fele magassgban replt a vz fltt, kiseb al tovbb brt megmaradni a levegben. Siklsa nem a szoksos mdon vgzdtt, nem a lbt el obbant bele a tengerbe, hanem ramvonalasan a trzshez simtott lbai hosszan, laposan szn tottk a vztkrt. Amikor pedig a partra is felhzott lbbal szllt le, majd lelpkedte, mil hosszan csszott a homokban, szlei komolyan aggdni kezdtek.

- Mire j ez, Jon, mire j? - sopnkodott az anyja. - Mirt esik nehezedre, hogy olyan l egyl, mint a Raj tbbi tagja? Mirt kell olyan alacsonyan rpkdnd, mint a peliknoknak vag az albatroszoknak? Mirt nem eszel? Csupa csont s toll vagy mr, fikm! - Bnom is n, ha csont s toll vagyok, mama. Tudni akarom, mire vagyok kpes a levegben s mire nem, ennyi az egsz. Egyszeren tudnom kell.

- Figyelj rm, Jonathan - mondta az apja bklkenyen. - Nemsokra itt a tl. Ritka lesz a c snak, s a halak a mlybe hzdnak. Ha mr tanulni akarsz, azt tanuld meg, mit ehetsz, s ho yan jutsz hozz. Ez a repls-dolog szp, szp, de a siklst nem lehet megenni. Ne feledd, a zrt replsz, hogy ehess.

Jonathan szrakozottan blintott. Nhny napig igyekezett is gy viselkedni, mint a tbbi si rly; valban igyekezett, egytt vijjogott s vagdalkozott a Rajjal a mlk s a halszcsnak

le-lebukott a vzbe halak s kenyrdarabkk utn. De nem sok sikerrel. Semmi rtelme, gondolta, mikzben szndkosan a sarkban lv hes reg sirly el ejtette a egszerzett ajkt. Az idt pocskolom ahelyett, hogy replni tanulnk. Annyi mindent nem tud ok mg! Nem sok idbe telt, s Jonathan sirly jra egyedl volt messze kinn a tengeren, hesen, bol dogan. s tanult. A sebessggel ismerkedett. Egy ht alatt tbbet tudott meg a sebessgrl, mint a leggyorsa bb sirly.

Hromszz mteren teljes erejbl csapkodni kezdett a szrnyval, aztn meredek zuhanrepls s megtanulta, mirt nem kezdenek a sirlyok szrnycsapkodva zuhanni. Alig hat msodperc alatt szztz kilomterre gyorsult, arra a sebessgre, amelynl a szrnya, ha felfel akar cs pni vele, labiliss vlik. Minden alkalommal ez trtnt. Pedig vatos volt, minden erejt sszeszedte, nagy sebessgnl is elvesztette az uralmat a repls fltt.

Felemelkedett hromszz mterre. Elbb teljes erejbl egyenesen replt, aztn, vltozatlanul kodva a szrnyval, tment fggleges zuhansba. Ekkor, minden alkalommal jra s jra, a bal a, amellyel felfel akart csapni, tesett, Jonathan balra kipenderlt tesett a jobb szrn ya, amitl visszaperdlt, s villmgyorsan prgni kezdett egy rngat jobb dughzban.

Azt a bizonyos felfel csapst kptelen volt elg vatosan csinlni. Tzszer is megprblta, ogy tllpte a szztz kilomtert, mind a tzszer irnythatatlan, borzas tollcsomknt csap e.

A megolds, gondolta vgl minden pihjbl csepegve, csak az lehet, hogy ha nagy a sebessg, nem szabad mozgatnia a szrnyat - nyolcvan kilomterig kell szrnycsapsokkal felgyorsul ni, onnan pedig mr mozdulatlan szrnnyal zuhanni.

Hatszz mter magasbl megprblta jra. tment zuhansba, a csre egyenesen lefel mutatott, n a pillanatban, hogy tllpte a nyolcvan kilomtert, szrnyait kiterjesztette, s mozdula tlann merevedett. Rettenetes erfesztsbe kerlt, de sikerlt. Tz msodperc mlva szzneg mteres sebessggel szguldott. Jonathan sebessgi vilgrekordot lltott fel a sirly-vilgb

Hanem a diadal rvid let volt. Abban a pillanatban amint ki akart jnni a zuhansbl, ahog y megvltoztatta szrnya llsszgt, bekvetkezett a rmes irnythatatlansg: a szznegyven sebessg gy rte, mint a dinamit. Jonathan a levegben felrobbant, s becsapdott a kkemny ngerbe.

Amikor maghoz trt, mr rgen besttedett. Holdfnyben lebegett az cenon. Szrnyai egy-eg darab, de mg slyosabban nehezedett r a kudarc tudata. A legjobb lenne, gondolta, ha lehzn ez a sly a tenger fenekre, s vge lenne az egsznek.

Ahogyan egyre jobban ellepte a vz, klns, kong bels hangot hallott. Nincs kit. Sirly v ok. Gzsba kt a termszetem. Ha arra szntak volna, hogy ennyi mindent megtudjak a replsr , tbb eszem lenne. Ha arra szntak volna, hogy gyorsan repljek, rvid szrnyam volna, mi nt a slyomnak, s hal helyett egren lnk. Apmnak igaza volt. El kell felejtenem ezt az e gsz rltsget. Haza kell replnm a Rajhoz, s meg kell elgednem azzal, hogy vagyok, ami v ok: egy szegny, korltolt sirly. A hang elnmult. Jonathan beltta, hogy igaza volt. A sirlynak jjel a parton a helye. Mrpedig ettl a pillanattl kezdve is rendes sirly. Mindenkinek jobb lesz gy.

Fradt szrnycsapsokkal kiemelkedett a stt vzbl, s a part fel replt. Most hasznra v erkml mlyreplsrl megtanult.

Azrt sem, gondolta. Szaktottam az eddigi letmdommal, semmi se kell, amit megtanultam . Sirly vagyok, olyan, mint a tbbi, gy is fogok replni, ahogyan a tbbi. Nagy nehezen felemelkedett vagy harminc mterre, s ersebben csapkodott a szrnyval, igyekezett a par t fel.

Most, hogy gy dnttt, hogy pontosan olyan lesz, mint a Raj brmelyik tagja, jobban rezt e magt. Ezentl semmi kze ahhoz a knyszerhez, amely egyre tanulsra sztnzi, nem lesz tb akmer prblkozs, s nem lesznek kudarcok. Egszen kellemes dolog abbahagyni a gondolkodst s csak replni a sttben, a part fnyei fel. Stt van! - kondult inten a hang. - A sirlyok sohasem replnek sttben!

De ezttal Jonathan nem figyelt r. Milyen kellemes is ez, gondolta. A holdvilg s a pa rti fnyek villdznak a vzen, megannyi kis irnyfny az jszakban, minden olyan bks s cs .

Le a lgbl! Sttben sose repl sirly! Ha arra szntak volna, hogy sttben replj, olyan s enne, mint a bagolynak! Az agyad trkpszeren rgztene! Kurta szrnyad lenne, mint a slyom ak! s akkor, ott, az jszakban, harminc mter magasan a levegben, Jonathan Livingston sirly szeme megrebbent. Izmainak fjdalma, elhatrozsai egy csapsra semmiv foszlottak. Kurta szrnyak! A slyom kurta szrnyai! Ez a megolds! Milyen ostoba voltam! Icipici szrnyacska - az kell nekem. Behzom a szr nyamat, s csak a hegyvel replk! Kurta szrnyakkal!

Felemelkedett a stt tenger fltt hatszz mterre. Egyetlen percet sem vesztegetett tbb t gsre kudarcon, hallon. Szrnyt trzshez szortotta, csupn keskeny, htranyilazott szrny sztette a levegnek, s gy ment t zuhansba.

A svlts flsikettv ersdtt. Szztz kilomter, szznegyven, szzkilencven - s mg eg tp er most ktszzhsz kilomteres sebessgnl sem volt olyan kemny, mint elzleg szzt yvgei alig szrevehet elcsavarsval knnyedn jtt ki a zuhansbl, s mris a hullmok f nt holdfnyben szrkll gygoly.

Szemt az les szltl vdve rsnyire zrta, s hatrtalan boldogsg tlttte el. Ktszzhsz ani kpes magt! Kvncsi vagyok, ha hatszz mter helyett ezertszzrl kezdem, vajon akkor essg...

Imnti fogadkozsa feledsbe merlt, elsprte a svt szlram. s egy csepp bntudatot sem magnak tett fogadalmt megszegte. Az ilyen fogadalom csak azokat a sirlyokat kti, ak ik berik a megszokottal. Annak, aki tanulvn, zeltt kapott abbl, mit jelent kivlnak le , semmi szksge az effajta fogadkozsra.

Napkeltekor Jonathan sirly mr jra gyakorolt. Ezertszz mterrl a halszcsnakok apr pet ltszottak a sima kk vztkrn, a Reggeliz Raj pedig rvnyl porszemek halvny felhcskj

Minden porcikjban rezte, hogy l. Reszketett a gynyrsgtl, bszke volt, hogy sikerlt flelmn. Aztn termszetes mozdulattal behzta a szrnyt, kinyjtotta kurta, szgbe llto it, s zuhanni kezdett a tenger fel. Ezerktszz mteren elrte a vgsebessget. A szembesz eveg hangbl srsdtt, tmr, kemny fall vlt, aminek ellenben nem lehetett tovbb gyor en zuhant lefel, hromszznegyven kilomteres sebessggel. Nyelt egy nagyot, hiszen tudta , hogy ha a szrnya nem lenne behzva, ezzel a sebessggel milli parnyi sirlydarabra robb anna szt. De a sebessg er volt, a sebessg rm volt, a sebessg maga volt a boldogsg.

Hromszz mteren megkezdte a kivtelt a zuhansbl. Szrnyvgei sivtottak s borzoldtak a amlsban, a csnak s a sirlyraj megbillent s meteorsebessggel nvekedett, pontosan az p Nem tudott megllni; azt sem tudta, ilyen sebessggel hogyan kellene fordulni. Az ssz

etkzs: azonnali hall. gy aztn behunyta a szemt. Ezen a szp reggelen, kzvetlenl napf utn vgl is az trtnt, hogy Livingston sirly hromszznegyven kilomteres sebessggel, b szemmel, svlt tollakkal tszguldott a Reggeliz Raj kells kzepn. A Szerencse Sirlya e er lemosolygott r, s nem trtnt katasztrfa.

Amikor a csrt az g fel emelte, mg mindig ktszztvent kilomterrel haladt. Mire vgre ilomterre lassult, s jra kinyjtotta a szrnyt, a halszcsnak parnyi morzsa volt a teng ezerktszz mterrel alatta.

Diadalrzs fogta el. Vgsebessg! Egy sirly rnknt hromszznegyven kilomteres sebessgg z aztn ttrs, a Raj trtnetnek legnagyobb pillanata. s ezzel a pillanattal j korszak k Jonathan sirly szmra. Kireplt magnyos gyakorl lgterbe. Ktezerngyszz mteren zuhan hzta a szrnyt, s nekiltott, hogy felfedezze, hogyan kell fordulni.

Rjtt, hogy ha egyetlen szrnyvgtollt csak egy centire kimozdtja, flelmetesen gyors, nag v fordul az eredmny. Mieltt azonban ezt megtanulta volna, azt tapasztalta, hogy ha i lyen nagy sebessggel tbb tollt mozdtja, prgni kezd, mint a puskagoly... s Jonathan a minden sirlya kzl elsknt vgzett mreplst. Aznap nem vesztegette az idejt arra, hogy szba elegyedjen a tbbi sirllyal. Napnyugtig replt egyfolytban. Felfedezte a bukfencet, a vezetett orst, a dobott orst, a hton du ghzt, a bukfordult, a legyezfordult.

Amikor Jonathan sirly visszatrt a partra a Rajhoz, ks jszaka volt mr. Szdelgett, s l adtsgot rzett. Mgis, ahogy a leszllshoz besiklott, szles jkedvben levgott egy bukfen majd egy dobott ors utn rt fldet. Ha meghalljk az ttrs hrt, gondolta, odalesznek az nyivel rdekesebb lesz mostantl a vilg. Az unalmas caplats helyett a halszcsnakok s par kzt rtelme lesz az letnknek! Kiemelkedhetnk a tudatlansgbl, kitn, rtelmes, gyes l nk. Szabadok lesznk! Megtanulhatunk replni! Az elkvetkez vekben ott zgott s izzott az gret. A sirlyok a Tancsgylsben gubbasztottak, amikor Jonathan leszllt. gy tnt, mr j ideje van a Raj. Valban, vrtak valamire.

- Jonathan Livingston sirly - mondta a Vn -, llj a Kzppontba! - A Vn szava felettbb n yesen hangzott. A Kzppontba llni a legnagyobb megszgyentst jelentette. A tisztelet jel csak a sirlyok legkivlbb vezreit szoktk a Kzppontba lltani. Ht persze, gondolta Jon a Rajreggeli; hiszen lttk az ttrst! De nekem nem kell semmifle megtiszteltets. Nem vg r, hogy vezr legyek. Csak azt szeretnm, hogy megoszthassam velk, amire leltem, hogy megmutassam nekik a lehetsget, amely kitrult elttnk. Elrelpett.

- Jonathan Livingston sirly - szlt a Vn -, llj a Kzppontba, hogy sirlytrsaid is ltha gszgyenlsed!

Mintha fejbe vgtk volna. Trde remegett, tolla fakra vlt, fle zgni kezdett. Meg akarjk yenteni? Lehetetlen! Az ttrs! Nem rtik?! Tveds, szrny tveds!

...elvetemlt feleltlensgrt - hallotta a komoran nneplyes hangot -, amellyel megsrtett Sirlyok Csaldjnak mltsgt s hagyomnyait...

Akit megszgyentsl lltanak a Kzppontba, azt kivetik a sirlytrsadalombl, magnyos l , szmzik a Tvoli Szirtekre.

...egy napon, Jonathan Livingston sirly, megtanulod majd, hogy nem szabad feleltle nkedni. Az letet nem ismerjk s nem is ismerhetjk meg, azrt szlettnk erre a vilgra, ho tpllkozzunk, s ezltal addig ljnk, ameddig egyltaln lehet. Egy sirly sohasem felesel a Tancsgylssel, de Jonathan most felemelte a hangjt. - Fele ltlensg? Testvreim! - kiltotta. - Kiben lakozhat nagyobb felelssgtudat, mint abban a s

irlyban, aki megtallja az let rtelmt, magasabb cljait, s kveti ket? Ezer vig halfej magunkat. De mostantl tudjuk, mirt lnk - azrt, hogy tanuljunk, hogy felfedezzk a vilgo , hogy szabadok legynk! Engedjtek meg, hogy bemutassam, mire jttem r... A Raj akrha kbl lett volna. - A Testvrisgnek vge - zgtk a sirlyok krusban, s egy madrknt nneplyesen becsuktk fordtottak Jonathannak.

Jonathan sirly lete htralev napjait egyedl tlttte. Messzire elreplt, tl a Tvoli Szi Egyetlen bnata nem a magny volt, hanem az, hogy a tbbi sirly nem hajland hinni a repl rjuk vr nagyszer lmnyben. Nem akartk kinyitni a szemket, hogy lssanak.

Jonathan naprl napra tbbet tudott. Megtanulta, hogy ramvonalass formlt testnek nagy se bessg zuhansval kt-hrom mterrel a felszn alatt ritka s jz halakat kaphat ki a vz y elkerlje az hhallt, mr nem szorult halszcsnakokra s szraz kenyrdarabokra. Megtanul dni a levegben, jszaka, a part menti szlben, melyben napnyugttl napkeltig vagy szztve ilomternyi utat tett meg. Ugyanezzel a bels irnytssal treplt sr tengeri kdrtegeken azutn fljk emelkedjen, a vaktan tiszta gre... Mghozz olyankor, amikor a tbbi sirl bbaszt, mit sem ltva a kdn s az esn kvl. Jonathan azt is megtanulta, hogyan juthat a s elek szrnyn messze be a szrazfldre, ahol finom rovarokat csemegzhet. Amirl egykor azt hitte, hogy az egsz Raj osztlyrsze lesz, azt most egyedl magnak szere zte meg. Megtanult replni, s nem sajnlta az rat, amit fizetnie kellett rte. Jonathan sirly felfedezte, hogy az unalom, a flelem s a harag az oka annak, hogy a sirlyok let e oly rvid. s mivel ezek belle eltntek, lete hossz s boldog volt.

A kt sirly este rkezett, mikor Jonathan ppen bksen s magnyosan siklott szeretett gbo Ahogy a kt szrnyvge mellett feltntek, olyan tisztk voltak, mint a csillagok sugarai. A fny, mely bellk radt, biztatan derengett az jszakai lgben. De a legnagyszerbb az vo ahogyan repltek. Pontosan tartottk a mintegy ktcentis tvkzt jobbra s balra tle.

Jonathan hang nlkl vizsgztatni kezdte ket. Ilyen vizsgt nem tett mg sirly. vbe grbt szrnyt, s lelassult, az tessi sebessgnl alig egy-kt kilomterrel tbbre. A kt fnyl sult vele egytt, szrnyvg szrnyvg mellett. Tudtk, hogyan kell lassan replni.

Trzse mell szortotta ht szrnyt, orsba prdlt, s tment szzkilencven kilomteres seb gytt hastottk vele a levegt, hibtlan ktelkben.

Ebbl a sebessgbl Jonathan hossz, fggleges vezetett orsval velt fl. Egytt prgtek v mosolyogtak.

Visszatrt a rendes helyzetbe, s j darabig hallgatagon replt. - No, j - szlalt meg vgl Kik vagytok? - A te Rajodbl valk vagyunk, Jonathan. A testvreid vagyunk. - A szavak hatrozottan, nyugodtan csengtek. - Azrt jttnk, hogy feljebb vigynk. Hogy hazavigynk. - Nekem nincs otthonom. Rajom sincs. Kitasztott vagyok. s most a Nagy Hegyi Szl tet ejn replnk. Mg vagy szz mter, de annl feljebb nem jutok ezzel a vn testemmel. - Hogyne jutnl, Jonathan. Megtanultad. Egy iskolt kijrtl, eljtt az ideje, hogy beleke zdj egy msikba. Az rtelem, aminthogy egsz letben benne fnylett, most is megvilgosodott Jonathan sirly ltt. Igazuk van. Kpes r, hogy feljebb emelkedjen, s itt az ideje, hogy hazatrjen.

Mg egyszer utoljra krlpillantott az gen s a nagyszer, ezstfny vidken, ahol oly sok .

- Kszen llok - mondta vgl.

s Jonathan Livingston sirly emelkedni kezdett a kt csillagknt ragyog sirllyal, s egyt ltntek a mlyfekete gbolton. 2 Ht ez lenne a mennyorszg, gondolta, s mosolyognia kellett sajt magn. Nem valami tiszt elettud dolog elemezgetni a mennyorszgot abban a pillanatban, amikor ppen belereplni kszl.

Amint elhagyta a Fldet, s a felhk fl szllt, szoros ktelkben kt csillog ksrjvel, az teste is ugyangy ragyog, mint az vk. Ugyanaz az ifj Jonathan sirly volt , aki mind g is ott lt aranyfny szemben, de a klseje megvltozott.

Sirlyteste volt, semmi ktsg, csakhogy sokkal jobban replt, mint a rgi. Ezzel, gondolt a, feleannyi ervel ktszer akkora teljestmnyt rhetek el, mint a Fldn a legjobb pillanat imban!

Tollai vakt fehren csillogtak, szrnya oly tkletesen sima lett, mintha ezstbl csiszolt lna. Elragadtatva ismerkedett vele, prblt ert vinni a gynyr j szrnyba.

Ngyszz kilomterrnl rezte, hogy kzeledik a vzszintes sebessg hatrhoz. tszzharmin most olyan gyorsan repl, ahogy csak telik tle. Kiss csaldott volt. Az j test lehetsgei ek is van ht hatra. Br korbbi vzszintes replsi rekordjainl jval tbbre kpes, mgis amit csak nagy erfesztssel lehetne lednteni. A mennyben, gondolta Jonathan, nem vol na szabad korltoknak lenni.

A felhk sztszakadoztak, kt ksrje tkiltott hozz: - J leszllst, Jonathan! - s nyom

Tenger fltt replt, csipks partvonal fel. Nhny sirly - nagyon kevesen voltak - a szikl keletkez felramlsban vitorlzgatott. Tvolabb, szaknak, a horizonton mg nhnyat ltott ltvny, j gondolatok, j krdsek. Mirt van itt ilyen kevs sirly? A mennyorszgnak hemz kellene a sirlyoktl! s mirt lettem hirtelen ilyen fradt? gy hrlik, a mennybli sirlyo asem fradnak el, soha nem alszanak.

Hol is hallotta csak ezt? Fldi letnek emlke rohamosan halvnyodott. A Fld valamilyen he ly, ahol sokat tanult. Igen. De a rszletek elmosdtak. Kzdelem az lelemrt, kitasztottsg - ilyesmi rmlett rla.

A mintegy tucatnyi sirly a parttl elje replt, de egyetlen szt sem szltak. rezte csupn ogy dvzlik, s hogy itthon van. Nagy nap volt ez, de pirkadatra mr nem emlkezett.

A part fel fordult, hogy leszlljon. Nhny centire a homoktl fkezve csapott egyet-kettt szrnyval, majd knnyed mozdulattal lehuppant. A tbbi sirly is leszllt, de egyikk sem m zdtotta ehhez egyetlen tollpihjt sem. Kiterjesztett, fnyes szrnyukkal szembefordultak a szllel, aztn valahogyan megvltoztattk tollaik vt, s mozgsuk pontosan abban a pillan tban sznt meg, amikor lbuk talajt rt. Szp manver, de Jonathan egyszeren fradt volt hoz hogy rgtn kiprblja. Ott, a parton llva, anlkl hogy egyetlen szt vltott volna a tbb lomba merlt.

A kvetkez napokban Jonathan beltta, hogy itt megint csak ugyanannyit kell tanulnia a replsrl, mint amennyit elhagyott letben megtanult. Egy klnbsggel. Itt olyan sirlyo tak, akik gy gondolkoztak, mint . Mindegyikk szmra a lt legfontosabb clja a tkly vol an, amit a legjobban szerettek: a replsben. Nagyszer madarak voltak. Nap mint nap e gyik rt a msik utn tltttk a levegben, bonyolult mrepl-figurkat prblgattak.

Jonathan hossz idre megfeledkezett a vilgrl, ahonnan jtt, ahol a Raj lt, amelynek tagj ai makacsul nem akarnak tudomst venni a repls rmrl, hanem rkkn-rkk csak arra has t, hogy a zskmnyt megleljk, s megverekedjenek rte. Hbe-hba egy pillanatra mgis felvil t benne az emlkk.

Eszbe jutottak azon a reggelen is, amikor az oktatjval replt, s egy sor, trzshz hzott nnyal vgzett dobott ors utn a parton pihentek.

- Hol vannak a tbbiek, Sullivan? - krdezte hangtalanul. Mr tkletesen hasznlta azt az e gyszer telepatikus mdszert, amellyel itt a sirlyok rikoltozs s vijjogs helyett rintkez ek. - Mirt csak ennyien vagyunk? Hiszen ahonnan n jttem, ott...

-...sirlyok ezrei ltek. Tudom - Sullivan a fejt ingatta. - Az egyetlen vlasz erre sz erintem, Jonathan, az, hogy te olyan madr vagy, amilyen milli kztt egy ha akad. Legtb ben nagyon lassan jutottunk el idig. Egyik vilgbl a msikba kerltnk, s mindegyik csakne pontosan azonos volt az elzvel. Rgtn elfeledtk, honnan jttnk. Nem rdekelt, hov tart tnk a pillanatnak. Van fogalmad rla, hny letet ltnk le, mg egyltaln esznkbe jutott, lt tbbet jelent a puszta tpllkozsnl, verekedsnl vagy a Rajban szerzett hatalomnl? E Jon, vagy tzezret s csak jabb szz let utn kezdtk sejteni, hogy ltezik olyasmi, mint y. Ismt szz let kellett hozz, hogy rjjjnk: ltnk clja e tklyt meglelni s tovbbvi szably rvnyes rnk most is, persze: az dnti el, milyen lesz a kvetkez vilgunk, hogy mi anulunk meg a mostaniban. Ha mit sem tanultl, a kvetkez vilgod pontosan ugyanolyan l esz, mint ez itt. Ugyanezekkel a korltokkal s lomslyokkal kszkdsz majd. Kiterjesztette a szrnyt, szembefordult a szlnek. - De neked, Jon - mondta -, egyetl en alkalom elg volt. Neked nem kellett ezer leten t tanulnod, hogy elrj ide.

Mris a levegben voltak megint. Gyakorolni kezdtek. A vezetett orst nehz volt ktelkben replni. Amikor hton replt, Jonathannak fordtva kellett gondolkodnia, szrnyt ellenttese velnie, mgpedig tkletes sszhangban az oktatjval.

- Prbljuk mg egyszer - ismtelgette Sullivan -, csinljuk jra. - Vgre elhangzott a dics : - J. - s nekilttak ktelkben gyakorolni az elrebukfencet.

Egy este azok a sirlyok, akik nem az jszakai replst gyakoroltk, egytt lldogltak a hom n. Gondolataikba mlyedtek. Jonathan sszeszedte minden btorsgt, s odament a Vn Sirlyho aki, gy hrlett, hamarosan tlemelkedik ezen a vilgon. - Csiang... - szltotta meg flnken. Az reg sirly bartsgosan pillantott r. - Tessk, fiam. A kor, ahelyett hogy elgyengtette volna, aclosabb tette a Vnt. Mindenkinl jobban replt a Rajban. Olyan replfigurkat tudott, amilyeneket a tbbiek mg ppen csak kapiskltak. - Csiang, ez a vilg egyltaln nem a mennyorszg, ugye? A hold fnyben ltszott, hogy a Vn elmosolyodik. - Megint tanultl valamit, Jonathan sirl y - felelte. - J, de mi lesz ezutn? Hov tartunk? Olyan hely, hogy mennyorszg, nincs is? - Nincs, Jonathan, olyan hely nincs. A mennyorszg nem hely, nem is id. A mennyorszg a tkletessg llapota. - Egy percre elhallgatott. - Te, ugye, nagyon gyorsan tudsz re plni?

- n... engem boldogg tesz a sebessg. -Jonathan meglepdtt. Bszkesg fogta el, hogy a Vn lfigyelt r.

- Abban a pillanatban kezdesz majd ismerkedni a mennyorszggal, Jonathan, amikor e lred a tkletes sebessget. s ez nem azt jelenti, hogy ezer vagy milli kilomtert teszel eg rnknt vagy hogy fnysebessggel replsz. Minden szm hatrt jelent, a tkletesnek pedi enek hatrai. A tkletes sebessg, fiam, az, ha el sem indulsz, s mris ott vagy.

Csiang egyszer csak eltnt, s alig szemvillans mlva vagy huszont mterrel odbb, a vzpar jelent meg. Majd ismt eltnt, s ugyanabban a pillanatban jra ott llt Jonathan mellett . - Elszrakoztat - mondta. Jonathan elkpedt. Nyomban megfeledkezett a mennyorszgrl. - Hogy csinlod ezt? Milyen r zs. s milyen messzire tudsz gy eljutni?

- Brhov s brmikor, ahogy kvnod - felelte a Vn. - Jrtam mindentt s minden idben, am l tudok kpzelni. - Pillantsa elkalandozott, messzi ki a tengerre. - Klns dolog ez. Az ok a sirlyok, akik az utazst fontosabbnak tartjk nmaguk tkletestsnl, lassak, s ne sehov. Azok pedig, akik lemondanak az utazsrl, hogy helyette tkletesedni igyekezzene k, brhov rgvest eljutnak. Ne feledd, Jonathan, a mennyorszg se nem hely, se nem id. A helynek s az idnek semmi, de semmi jelentsge nincsen. A mennyorszg a...

- Engem is meg tudsz tantani gy replni? - Jonathan svran vgyott az jabb, ismeretlen tu ra. - Hogyne, ha igazn akarod. - Akarom. Mikor kezdhetjk? - Akr rgtn, ha kvnod. - Meg akarom tanulni, hogyan lehet gy replni - mondta Jonathan, s a szeme klns fnnyel tt. - Mondd, mit kell tennem. Csiang lassan beszlt, s kzben ersen figyelte a fiatal sirlyt. - Hogy olyan sebesen re plj, mint a gondolat, akrhov, ami csak ltezik - mondta -, azzal a tudattal kell kezd ened, hogy mr meg is rkeztl...

A dolog fortlya az, magyarzta, hogy Jonathan ne tekintse magt tbb bezrva egy meghatroz tt testbe, melynek szrnyfesztva harminc centimter, s teljestmnye berajzolhat egy trk A fortly mindssze ennyi: tudnia kell, hogy igazi termszete szerint egyidejleg l minde ntt s mindenkor trben s idben, oly tkletesen, akr az ratlan szm. Jonathan dhs kitartssal gyakorolt, prblta nap mint nap, reggeltl estig, de minden igye kezete ellenre egyetlen tollpihnyit sem mozdult odbb.

- Hagyd a hitet! - szlt r idnknt Csiang. - Rgebben, a replsben sem hinned kellett, han m tudnod, hogyan csinld. Most ugyanaz a helyzet. Lss neki jra...

Egy napon azutn, ahogyan ott llt a parton, s lehunyt szemmel koncentrlt, Jonathan vi llansszeren rjtt, mirl beszlt Csiang. - Ht persze, gy van! n egy tkletes sirly va etsgeimnek nincs hatra! - Boldogsg fogta el. - J! - mondta Csiang, s hangjban diadal rezgett. Jonathan kinyitotta a szemt. A Vn s magnyosan lltak egy teljesen ismeretlen tengerpar ton - a fk kzvetlenl a vzparton nttek, srga ikernap rtta plyjt flttk. - Vgre rjttl - mondta Csiang -, de az irnytst mg gyakorolnod kell... Jonathan elbmult. - Hol vagyunk?

A Vn, akit tkletesen hidegen hagyott a klns krnyezet, oda sem figyelve vlaszolta: - L od, valami bolygn, ahol zld az g, s a napja egy ikercsillag. Jonathan nagyot rikolt ott rmben. Ez volt az els rikoltsa, mita elhagyta a Fldet. - HT SIKERLT! - Persze hogy sikerlt, Jon - mondta Csiang. - Minden sikerl, ha tudod, mit csinlsz. Ami pedig az irnytst illeti...

Mire visszatrtek, besttedett. A tbbi sirly aranyfny szemben tisztelettel pillantott J thanra. Lttk, hogyan tnt el arrl a helyrl, ahol oly hossz idre mintha legykerezett vo . Egy perc sem telt bele, s nem llta tovbb gratulcijukat.

- De ht n csak egy jvevny vagyok kztetek! pp csak hogy nekifogtam! Nekem kell tletek t nulnom!

- Ki tudja, Jon! - szlt a kzelben lldogl Sullivan. - Tzezer ve nem lttam sirlyt, aki ire nem flt a tanulstl. - A Raj elnmult. Jonathan zavarban fszkeldni kezdett.

- Ha akarod, most kezdhetnk foglalkozni az idvel - mondta Csiang. - Meg kell tanul nod replni a mltban s a jvben. Akkor aztn kszen llsz majd, hogy elkezdd a legnehezebb a leghatalmasabbat, a leglvezetesebbet. Kszen llsz r, hogy elreplj, s megtudd, mi a j s a szeretet.

Eltelt egy hnap, vagyis egy idszak, ami mintha egy hnap lett volna. Jonathan flelmet es iramban fejldtt. Mr a megismers szokott tjt is gyorsan jrta, most pedig, magnak a k kivltsgos nvendkeknt, gy itta magba az j ismereteket, mint valami ramvonalas-tolla puter.

De elkvetkezett a nap, amikor Csiang eltnt. Csendes kis beszdet tartott, ott volt krlt te az sszes sirly. Arra intette ket, hogy szntelenl tanuljanak, gyakoroljanak s treked enek r, hogy az let egsznek tkletes, lthatatlan lnyegbl mind tbbet s tbbet megis zd kzben tollai egyre ersebben fnylettek, mg vgl gy ragyogtak, hogy a sirlyok szeme rzott. - Jonathan - mondta ekkor a Vn, s ezek voltak az utols szavai -, tkletesedj a szerete tben. Mire a sirlyok ltsa kitisztult, Csiang mr nem volt sehol.

Mltak a napok, s Jonathan idrl idre azon kapta magt, hogy a Fldre gondol, ahonnan rke t. Ha mindannak, amit itt tud, akkoriban csak a tized-, csak a szzadrszt tudja, men nyivel gazdagabb lett volna ott az let! lldoglt a homokban s tndtt. Vajon akad-e ott s rly, aki kzd rte, hogy kitrjn a megszoks korltai kzl? Hogy megtudja mi a repls rt ll, hogy ezen a mdon lehet eljutni a halszcsnakhoz a sznalmas morzskrt? Taln olyan is ad, akit kikzstettek, mert a Raj szne eltt kimondta az igazt. s minl elbbre haladt j rlataiban, minl jobban igyekezett, hogy megismerje a szeretet termszett, Jonathan a nnl inkbb vgyott vissza a Fldre. Mert magnyos mltja ellenre, Jonathan sirlyoktatnak tt. A szeretet benne gy nyilvnult meg, hogy rezte: a megismert igazsgbl t kell adnia v alamit egy olyan sirlynak, aki csupn arra vr, hogy az igazsgot maga is megismerje.

A gondolat-sebessg replsben immr jrtas s a tbbieket a fejldsben istpolgat Sulliva voltak.

- Jon, te egykor kitasztott voltl. Mibl gondolod, hogy egykori sirlytrsaid brmelyike m ost hallgatna rd? Ismered a kzmondst, a nagy igazsgot: Az a sirly lt a legmesszebbre, amelyik a legmagasabban repl. Ott, ahonnan jttl, a sirlyok lenn llnak a fldn, rikcsol , vagdalkoznak. Ezer kilomterekre vannak a mennytl - s te meg akarod mutatni nekik a mennyet, onnan a mlybl, ahol csorognak! De Jon, hiszen azok a szrnyuk hegyig se ltna k! Maradj te csak itt. Segts az itteni j sirlyoknak, akik mr elg magasra jutottak ahh oz, hogy megrtsk, amit mondani akarsz nekik. - Egy percre elhallgatott, majd megkrd ezte: - Mi lett volna, ha Csiang visszatr az egykori vilgaiba? Vajon hol lennl akko r te ma? Ez az utols rv meggyz volt. Sullivannak igaza van. Az a sirly lt a legmesszebbre, amel yik a legmagasabban repl.

Jonathan maradt. Az jonnan rkezket tantotta. les eszk volt, gyorsan haladtak. Nyugtala nt rzse azonban vissza-visszatrt. Nem tudott szabadulni a gondolattl, hogy a Fldn is et egy-kt sirly, aki szintn kpes lenne r, hogy tanuljon. Mennyivel elbbre jrna maga ha Csiang a kitasztottsg napjaiban jn el hozz!

- Sully, vissza kell mennem - mondta vgl. - A nvendkeid nagyszeren csinljk a dolgukat. Segtenek neked az jakat tantani. Sullivan shajtott egy nagyot, de nem vitatkozott tovbb. - Azt hiszem, hinyozni fogs z nekem, Jonathan. - Csak ennyit mondott.

- Szgyelld magad, Sully! - szlt Jonathan szemrehnyan. - Ne beszlj butasgokat! Ht mit g akorolunk mi itt nap mint nap? Ha a bartsgunk olyan dolgoktl fggne, mint tr s id, akko ha vgre sikerl legyznnk a teret s idt ezzel egyidben sztrombolnnk a testvrisgnke ogy ha legyzzk a teret, egyb sem marad, csak az Itt. S ha legyzzk az idt, marad a Most . Nem gondolod, hogy az Itt s a Most kztt tallkozhatunk egyszer-ktszer?

Sullivan sirly akarva, nem akarva elnevette magt. - Te, te szdlt madr - mondta szeret ettel. - Ha egyltaln valaki kpes r, hogy a fldhzragadtaknak megmutassa, hogyan lthatna t ezer kilomtereket, ht az Jonathan Livingston sirly lesz. - Lehajtotta a fejt, s a homokra bmult. - Isten veled, Jon, isten veled, bartom.

- Isten veled, Sully. Tallkozunk mg. - Jonathan kpzeletben ms id partjnak nagy sirlyr i jelentek meg. A tapasztalat nyjtotta biztonsggal tudta, hogy lnye nem csontok s to llak halmaza, hanem a szabadsg s a repls hatrtalan tkletessge. Fletcher Lynd sirly nagyon fiatal volt, de azt mr tudta, hogy Raj soha nem bnt mg ke mnyebben s igazsgtalanabbul sirllyal, mint az v vele. Nem rdekel, mit mondanak - gondolta haragosan, amint elhomlyosul szemmel replt a Tvol i Szirtek fel. - Replni annyival, de annyival tbbet jelent, mint csapkodni a szrnyun kkal, hogy egyik helyrl eljussunk a msikra! Arra akr egy... egy... sznyog is kpes! Eg yetlen kis vidm ors a Vn krl, s mris kikzstettek. Ht teljesen vakok ezek? Tnyleg elenek vgiggondolni, milyen gynyr lenne, ha valban megtanulnnk replni?

Nem rdekel, mit gondolnak. Majd n megmutatom nekik, mi az, hogy repls! Ht Trvnyenkvl zek, ha gy akarjk. s gy, de gy meg fogjk bnni...

A hang mintha bellrl, a sajt fejbl jtt volna. Noha nagyon halk volt, a fiatal sirly g eglepdtt, hogy megingott, s csusszant egyet a levegben.

- Ne haragudj rjuk, Fletcher sirly. Azzal, hogy tged kikzstettek, csak maguknak rtotta . Egy napon rbrednek majd. Eljn a nap, amikor k is tudni fogjk, amit te tudsz. Bocsss meg nekik, s segtsd ket hozz, hogy megrthessk.

Szrnya hegytl alig nhny centire a vilg legragyogbb sirlya replt. Anlkl, hogy egyet mozdtotta volna, knnyedn siklott, egytt vele, holott Fletcher csaknem a legnagyobb s ebessggel replt, amire kpes volt. A fiatal madr egy pillanatra teljesen elvesztette a fejt. - Mi trtnik itt? Megrltem? Meghaltam volna? Mi ez? Fejben halkan, megnyugtatan felhangzott a krds: - Fletcher Lynd sirly, akarsz-e replni ? - IGEN, AKAROK! - Fletcher Lynd sirly, akarsz-e annyit replni, hogy megbocsss a Rajnak, tanulj, s eg

y nap visszamenj hozzjuk, hogy ket is megtantsd?

Ennek a nagyszer, csodlatosan repl lnynek nem lehetett hazudni. Mit szmtott most, mily n bszke s srtdtt madr Fletcher sirly! - Igen - felelte alig hallhatan. - Akkor ht, Fletch - mondta a fnyl lny melegen - kezdjk a vzszintes replssel... 3 Jonathan lassan krztt a Tvoli Szirtek felett, s figyelt. Ez a csiszolatlan ifj Fletche r sirly csaknem tkletes replnvendknek bizonyult. Ers volt, knnyed, frgn mozgott a De ami ennl is fontosabb, ami a legfontosabb: csillapthatatlan vgy lt benne, hogy me gtanuljon replni.

Mr jtt is ktszznegyven kilomteres sebessggel, szrke cskknt svtett el oktatja mell en felfel vgdva, tizenhat szglet, emelked vezetett orsra akarta felhasznlni a sebess kzben hangosan szmolta a szgleteket. ...nyolc... kilenc... tz... nzd Jonathan-elmegy-a-sebessg... tizenegy... tiszta-szgl etet-akarok-olyat-mint-a-tied... tizenkett... de-az-istennek-se-megy... tizenhrom. .. na-mg-hrom... tizen... juuuj!

Azt, hogy Fletcher a tetponton tesett, mg slyosbtotta hogy tajtkzott a dhtl. Hanyatt tt, majd egy hirtelen mozdulattal hton dugba, amibl vgl is vagy harminc mterrel oktatj k magassga alatt jtt ki. Szaporn kapkodta a levegt. - Csak az iddet pocskolod velem, Jonathan! Bamba vagyok! Ostoba! Prblhatom, ahnyszor akarom, sose fog sikerlni! Jonathan sirly lenzett Fletcherre s blintott. - Addig nem is, amg ilyen kemnyen rntod . A bevitelnl hatvan kilomterrt vesztesz! Finoman, Fletcher! Hatrozottan, de finoman, ahogy mutattam, emlkszel?

Lesiklott a fiatal sirlyhoz. - Gyere, csinljuk egytt, ktelkben. s figyelj a felvtelre. Lgyan, knnyedn visszk be.

Hrom hnap mlva Jonathannak jabb hat nvendke volt, mind Kikzstett, s mindet nagyon Jonathan furcsa, j eszmje: a repls rmrt replni.

Mgis, knnyebb volt szmukra a nagy tudst ignyl replfigurkat elsajttani, mint a benn et felfogni.

- Hiszen mindannyian a Nagy Sirly-eszmt testestjk meg, a korltlan szabadsg eszmjt - m arzta nekik Jonathan estnknt, ahogy a parton lldogltak -, s az, hogy pontosan, tisztn eplnk, egy lps valdi nnk kifejezse fel. Mindazt, ami ebben korltozna bennnket, le k. Ezrt gyakoroljuk a nagy sebessg replst de a lasst is, ezrt mreplnk...

...s az egsz napi replstl kimerlt nvendkei ekzben sorra elszundtottak. Szvesen gya szerettk a sebessget, izgalmas volt a dolog, s csillaptotta a minden leckvel nvekv tu vgyukat. De egyetlenegy sem jutott el kzlk odig, mg Fletcher Lynd sirly sem, hogy elhi gye: a gondolat rpte ugyanolyan valsg lehet, mint a szl htn, szrnyakon replni.

- Egsz testetek, egyik szrnyvgtl a msikig - mondta mskor Jonathan -, a gondolatok ltha formja. Rzztok le a gondolat lncait, s lehullanak a test lncai is...

De akrhogyan magyarzta is, a sirlyok szp mesnek vltk csupn, amit mondott, annl pedig obb szksgk volt az alvsra. Alig egy hnappal ksbb Jonathan megmondta nekik, hogy itt az ideje visszatrnik a Rajho

z.

- Nem kszltnk fel mg r! - vitatkozott Henry Calvin sirly. - Nem ltnak bennnket szves itasztottak vagyunk! Mirt trnnk vissza oda, ahol senkinek sem kellnk? - Szabadsgunkban ll oda menni, ahov akarunk, s olyannak lenni, amilyenek vagyunk - f elelte Jonathan, azzal felszllt a homokrl, s keletnek fordult, a Raj otthona fel.

Nvendkei kis ideig gytrdve ttovztak. A Raj Trvnye kimondja, hogy a Kitasztott soha n et vissza, s a Trvnyt tzezer ve egyszer sem szegtk meg. A Trvny gy szlt: maradjatok han azt mondta: gyertek! s Jonathan mr j kilomtert megtett a vz fltt. Ha mg sokig ha k, egyedl megy oda az ellensges rzelm Rajhoz.

- Ht, ha egyszer nem tartozunk a Rajhoz, a trvnynek sem kell engedelmeskednnk, nem ig az? - mondta ttovn Fletcher. - s ha harcra kerl a sor, sokkal nagyobb szksg lesz rnk o t, mint itt.

gy azutn aznap reggel elindultak nyugatrl: nyolc sirly gymntalakzatban, hogy szrnyvge szinte elfedtek egymst. A Rajtancs Partjt mintegy ktszz kilomteres sebessggel rtk el athan replt az len, Fletcher szorosan a jobb szrnya mellett, Henry Calvin kemnyen ra gadt a baljhoz. Ekkor az egsz ktelk jobb vezetett orsba kezdett, egyszerre, mint egye tlen madr... norml... helyzetbl... hthelyzetbe... megint... hasra. Szrnyukat tpte a sz .

A Raj mindennapi lett ksr rikcsolst s vijjogst a ktelk hatalmas ksknt vgta el. zem bmulta meredten, rezzens nlkl. A nyolc madr egyms utn les felrntsbl egy-egy bu sinlt, majd nagy krt replve, minimlis sebessggel, szinte mr a levegben llva szlltak homokra. Aztn, mintha az ilyesmi kztk mindennapos lenne, Jonathan sirly rtkelni kezdte a replst. - Elszr is - mondta hvs mosollyal - mindannyian elkstetek egy kiss a felzrkzssal...

A Rajt villmcsapsknt rte a felismers. Ezek a madarak Kitasztottak! s visszatrtek! His z... ez nem lehet igaz! Fletcher balsejtelme a harcrl semmiv foszlott a Raj dbbent zavarnak rjban.

- J, lehet, hogy Kitasztottak - mondta nhny fiatal sirly. - De hol tanultak meg gy rep ni?

Csaknem egy ra kellett hozz, hogy a Vn szava eljusson a Raj minden tagjhoz: Ne vegyte k szre ket! Az a sirly aki Kitasztottal szba ll, maga is Kitasztott vlik. Aki csak r t a Kitasztottra, vt a Raj Trvnye ellen.

Ettl kezdve a szrketollasok htat fordtottak Jonathannak, de gy tnt, Jonathan sirly nem is ltja ket. Kzvetlenl a Tancs Partja fltt tartotta az eligaztsokat, s most elszr ett, hogy nvendkeit rknyszertse: menjenek el kpessgeik legvgs hatrig. - Martin sirly! - harsogta az gre. - Azt mondod, tudod, hogyan kell lassan replni. Semmit sem tudsz, amg be nem bizonytod! REPLJ!

A klnben oly csendes kis Martin William sirly, akit elkpesztett, hogy oktatja rdeklds fkuszba kerlt sszeszedte magt, s valsgos mestere lett a lass replsnek. A legenyhb s kpes volt tollait gy velni, hogy egyetlen szrnycsaps nlkl emelkedjen a homokrl a fe g s merljn vissza. Hasonlan tett Charles-Roland sirly is. A Nagy Hegyi Szlben nyolcezer mterre emelkede tt, a hideg, ritka levegben kkre fagyva rkezett vissza, de elragadtatott rmmel fogadk ozott, hogy msnap mg magasabbra jut.

Fletcher sirly, aki gy szerette a mreplst, mint senki ms a vilgon, gyzedelmeskedett a

zenhat szglet, emelked vezetett orsn, s msnap megtetzte egy hromszoros legyezfordul llrl vakt fehren verdtt vissza a nap sugara a homokpartra, ahonnan nem egy pillants k lopva replst.

Jonathan szntelenl ott volt minden egyes nvendke oldaln. Bemutatta a gyakorlatokat, sz tnzte, knyszertette, irnytotta sirlyait. Replt velk jjel, felhben, viharban, az l ben a Raj sznalmasan sszebjva lapult a fldn.

Repls utn a nvendkek a homokon pihentek, s ebben az idben mr figyelmesebben hallgatt athant. Volt nhny rlt eszmje, amelyet kptelenek voltak felfogni, de voltak j gondolata is, melyeket megrtettek.

Fokozatosan, az jszaka leple alatt, a nvendkek kis krn tl jabb kr formldott, kvnc e, akik vgtelen rkon t hallgatagon lltak a sttben. Nem akartk, hogy trsaik meglssk m akartk szrevenni trsaikat. Napkelte eltt aztn eltntek.

Egy hnappal a Visszatrs utn trtnt, hogy a Raj els sirlya tlpett a vlasztvonalon, meg, hogyan kell replni. Krse miatt Terrence Lowell sirlyra kimondtk az tletet: kitas ottk; lett Jonathan nyolcadik nvendke.

A kvetkez jjel Kirk Maynard sirly ment oda a Rajbl. Nehezen botorklt a homokon, bal sz nya bnn vonszoldott utna. Jonathan lba el rogyott. - Segts rajtam - suttogta gyenge ha gon, ahogyan a haldoklk bcsznak. - Nincs a vilgon semmi, amit jobban szeretnk, mint r eplni... - Ht akkor rajta - mondta Jonathan. - Emelkedj fel velem a fldrl, s kezdhetjk. - Nem rtesz. A szrnyam. Nem tudom mozdtani a szrnyamat.

- Maynard sirly, szabadsgodban ll, hogy nmagad lgy, valsgos magad, itt s most; s sem m llhat az utadba. Ez a Nagy Sirly Trvnye, a Trvny, amely Van. - Azt mondod, tudok replni? - Azt mondom, szabad vagy.

Ekkor Kirk Maynard sirly egyszeren s gyorsan, minden erlkds nlkl szttrta szrnyt, ett a fekete jbe. Kiltsa felverte lmbl a Rajt. Hromszz mterrl torkaszakadtbl vijj ok replni! Nzztek! TUDOK REPLNI!''

Napkeltekor csaknem ezer madr llt a nvendkek krn kvl, s kvncsian bmultk Maynardot tek vele, ltjk-e ket vagy sem. Feszlten figyeltek, meg akartk rteni Jonathan sirlyt.

Nagyon egyszer dolgokrl beszlt - arrl, hogy helyes, ha egy sirly repl, hogy a szabadsg a sirly legsajtabb termszete, hogy brmi llna is ennek a szabadsgnak az tjban, azt el l vetni, legyen br hagyomny, babona vagy brmifle korlt. - Elvetni - hangzott fel egy hang a tmegbl -, akkor is ha az a Raj Trvnye? - Az egyetlen igaz trvny az, amely a szabadsghoz vezet - mondta Jonathan. - Nincs ms trvny. - Hogyan vrhatod el tlnk, hogy gy repljnk, ahogyan te? - krdezte egy msik hang. - Te ges vagy, isteni, tehetsges, fltte llsz minden ms madrnak!

- Nzd Fletchert! Lowellt! Charles-Roland-t! Judy Lee-t! k is klnlegesek, tehetsgesek s isteniek? Egy cseppet sem inkbb, mint te vagy n. Az egyetlen klnbsg, az egyetlenegy alapvet klnbsg, hogy k kezdik megrteni, mik is valjban, s kezdenek lni ezzel a tud Nvendkei, Fletchert kivve, bizonytalanul mocorogtak. Fogalmuk sem volt rla, hogy ezt

csinljk.

A tmeg naprl napra ntt; jttek, hogy krdezzenek, hogy csodljk Jonathant s kvetit, ho janak rajtuk. - A Rajban azt beszlik, hogy ha nem te vagy maga a Nagy Sirly Fia - mondta Fletche r Jonathannak egy reggel, a halad sebessgi gyakorlatok utn -, akkor is ezer vvel jrsz a korod eltt.

Jonathan felshajtott. A flrerts ra, gondolta. Vagy rdgnek, vagy istennek kiltanak ki. Te mit gondolsz, Fletch? Valban megelzzk a korunkat? Hossz csnd. - Ht, ilyenfajta repls mindig volt, akrki megtanulhatta volna, aki fel aka rta fedezni; ennek semmi kze a korhoz s az idhz. Lehet, hogy mi egyszeren elbbre vagyu nk annl, ahogyan a legtbb sirly repl. - Haladsz - felelte Jonathan, mikzben a htra fordult, s gy siklott egy darabig. - Ez korntsem olyan rossz, mintha megelztk volna a korunkat.

Pontosan egy httel ksbb trtnt. Fletcher a nagy sebessg repls elemeit mutatta be j n gy csoportjnak. ppen kijtt egy ktezer mteres zuhansbl, hossz szrke cskknt szguldo errel a part fltt, amikor egy els replsrl rkez, anyjt hv fika egyenesen elje si Lynd sirly, hogy kikerlje a kicsit, egy tizedmsodperc alatt lesen balra vgott, s min tegy hromszz kilomteres rnknti sebessggel nekireplt egy kemny grnitsziklnak.

gy rezte, mintha a szikla egy msfajta vilg hatalmas, kemny kapuja volna. Robban ijedts , mindent elbort rmlet, sttsg, azutn ott lebegett egy klns, idegen gen, feledve, ledve; flelem s bnat hullmain. s szomor volt, borzasztan szomor. A hang gy rte, mint azon az els napon, amikor tallkozott Jonathan Livingston sirllyal . - A titok, Fletcher, abban rejlik, hogy a korltainkat sorjban, trelmesen gyzzk le. Ne m replnk t sz nlkl sziklkon, az majd egy kicsit ksbb kvetkezik a programunkban. - Jonathan! - Akit a Nagy Sirly Fiaknt is emlegetnek - felelte az oktat szrazon. - Mit csinlsz te itt? A szikla! n... meg... meghaltam...?

- Ugyan, Fletch. Gondolkozz. Ha most itt beszlgetnk, akkor nyilvnval, hogy nem halha ttl meg, nem? Az mindenesetre bizonyos, hogy tl gyorsan cserltl tudatszintet. Hogy h ogyan lesz tovbb, azt neked kell eldntened. Maradhatsz itt, s tanulhatsz ezen a szi nten - ami persze kicsit magasabb annl, amelyet elhagytl -, vagy visszamehetsz, s f olytathatod a munkt a Rajnl. A Vnek ersen remltk, hogy bekvetkezik egy ilyesfajta bale et, de meglepdtek, hogy te ilyen szpen bevltottad remnyket. - Termszetesen szeretnk visszamenni a Rajhoz. Az j csoporttal mg pp hogy csak elkezdt em a munkt! - Rendben van, Fletcher. Emlkszel, mit mondtunk a testrl, hogy az nem ms, mint maga a gondolat...?

Fletcher megrzta a fejt, kinyjtotta szrnyt, s kinyitotta a szemt. A szikla aljn llt, az egsz Raj. Ahogy megmozdult, a tmeg izgatott rikcsolsban trt ki. - l! , aki meghalt, l! - A szrnya hegyvel rintette meg! Feltmasztotta! A Nagy Sirly Fia!

- Nem! maga is tagadja! Ez az rdg! AZ RDG! Azrt jtt, hogy megrontsa a Rajt!

Ngyezer sirly tlekedett a tmegben. Ami trtnt, megrmtette ket; az rdg felemlegetse ajtuk, mint az orkn a viharos cenon. Meredt szemmel, grblt karmokkal lni kszltek. - Jobban reznd magad, ha eltnnnk innen, Fletcher? - krdezte Jonathan. - Ht nem lenne kifogsom ellene...

Hirtelen vagy egy kilomterrel odbb lltak, k ketten, s a sirlytmeg villog csrei a pusz levegbe vgtak. Mirt van az - tprengett Jonathan -, hogy a vilgon a legnehezebb dolog meggyzni egy m adarat arrl, hogy szabad, s hogy ezt be is bizonythatja magnak, ha hajland egy kevske idt rfordtani? Mirt olyan nehz ez?

Fletcher pislogva prblt hozzszokni a hirtelen megvltozott helysznhez. - Mit csinltl? H gy kerltnk ide? - Azt mondtad, ott akarod hagyni a tmeget, vagy nem? - Persze! De hogyan csinltad...? - Semmi klns, Fletcher. Gyakorls krdse. Reggelre a Raj elfelejtette rjngst, de Fletcher nem. - Jonathan, emlkszel, mit mondtl valamikor? Hogy annyira kell szeretni a Rajt, hogy visszatrjnk hozz s oktassuk? - Igen. - Nem rtem, hogyan vagy kpes szeretni a madrcscselket, amely meg akart lni.

- De ht Fletcher, nem ezt szeretjk bennk! Persze hogy nem szereted a gylletet s a gono szsgot. Meg kell tanulnod az igazi sirlyt ltni bennk, a jt mindegyikkben, s segteni n k, hogy k is meglssk magukban. Ezt rtem n szereteten. Nagyszer rzs, ha megleled a nyi

Emlkszem pldul egy vad, fiatal madrra, Fletcher Lynd sirlyra. ppen akkor lett Kitaszto t, kszen llt r, hogy letre-hallra megkzdjn a Rajjal, azon volt, hogy pokoll tegye mag a Tvoli Szirteket. Ehelyett ma mennyorszgot pt magnak, s az egsz Rajt odavezeti. Fletcher az oktat fel fordult, s a szeme riadtan megrebbent. - n vezetem? Hogy rted a zt, hogy n vezetem? Itt te vagy az oktat. Nem hagyhatsz el bennnket! - Nem-e? Nem gondolod, hogy lehetnek ms rajok is, ms Fletcherek, akiknek nagyobb s zksgk van oktatra, mint nektek, akik mr ton vagytok a fny fel? - n? Jon, n egy egyszer sirly vagyok, te pedig...

-...a Nagy Sirly Egyetlen Fia, mi? - Jonathan felshajtott, s kibmult a tengerre. - N eked mr nincs rm szksged. Neked arra van szksged, hogy tovbb keresd nmagad, mindennap y kicsit tbbet fedezz fel belle, a valdi, korltlan Fletcher sirlybl. a te oktatd. t megrtened, t kell gyakorolnod.

Egy pillanattal ksbb Jonathan teste fnyln vibrlt a lgben, s lassan ttetszv vlt. - N , hogy ostobasgokat suttogjanak rlam, vagy istent csinljanak bellem. Rendben van, Fl etch? Sirly vagyok. Szeretek replni, ennyi az egsz... - JONATHAN!

- Szegny Fletch. Ne higgy a szemednek. Amit azzal ltsz, csupa korlt. Az rtelmeddel nz z, bredj r arra, amit gyis tudsz mr, s megltod, hogyan kell replni. A fny kihamvadt. Jonatban sirly gy eltnt, mintha ott sem lett volna.

Egy id mlva Fletcher sirly felerltette magt a lgbe, s ott tallta a vadonatj nvendk oportjt. Mind mohn vrta az els oktatst.

- Hogy az elejn kezdjem - mondta Fletcher lassan -, meg kell rtenetek, hogy a sirly a korltlan szabadsg fogalma, a Nagy Sirly kpmsa, s egsz testetek, szrnyvgtl szrny egyb, mint a sajt gondolatotok. A fiatal sirlyok furcsllva nztk. Nofene, gondoltk, ez nem gy hangzik, mint egy bukfenc -oktats.

Fletcher shajtott egyet, s jrakezdte. - Hm. Ht... na j - mondta, s tekintetvel felmrt t. - Kezdjk a vzszintes replssel. - Egyszerre megrtette, hogy bartja valban semmivel s m volt istenibb, mint akr , Fletcher.

Nincs korlt, Jonathan? - gondolta. - Ht akkor nincs messze az id, amikor n tnk majd el a puszta lgbl a te partodon, s mutatok neked egyet-mst arrl, hogyan kell replni!

s noha igyekezett illen szigornak mutatkozni, Fletcher sirly egy pillanatra hirtelen gy ltta nvendkeit, amilyenek valban voltak. A ltvny nagyon tetszett neki, el volt tl agadtatva. Nincs korlt, Jonathan? - gondolta. s elindult a tuds megszerzsnek tjn. Fordtotta: Simn Avarosy va dugo@szepi.hu