1.

0

ABSTRAK Syarikat yang terlibat dalam projek ini adalah MCIS Safety Glass Sdn. Bhd. syarikat

ini terletak di Senawang Industrial Estate, Negeri Sembilan. MCIS Safety Glass Sdn. Bhd. adalah pengeluar cermin kenderaan untuk pasaran dalam mahupun luar negara. Objektif laporan ini adalah untuk mengenalpasti hazard yang berkemungkinan hadir dalam proses kerja kepada para pekerja. Selain itu, ia juga bertujuan untuk mengenalpasti peluang hazard itu mengenai pekerja dalam sesuatu kes kemalangan. Tambahan pula, keterukan sesuatu hazard itu boleh dikenalpasti. Setelah semua hazard dikenalpasti, langkah kawalan dan cadangan boleh dilaksanakan. Terdapat beberapa cara untuk mengenalpasti hazard. Hazard terbahagi kepada dua iaitu hazard keselamatan dan hazard kesihatan. Setelah risiko keselamatan dikenalpasti, hazard tersebut akan terbahagi kepada tiga jenis iaitu risiko tinggi, sederhana dan rendah. Langkah kawalan yang sesuai perlulah diambil untuk mengelakkan sebarang kemalangan. Langkah kawalan perlu dilakukan berdasarkan hierarki kawalan iaitu penghapusan, penggantian, kawalan engineering, kawalan admin dan penggunaan PPE.

Page | 1

2.0 PENGENALAN 2.1 Latar Belakang MCIS Safety Glass Sdn. Bhd. ditubuhkan di bawah Akta 1965 (Akta Kilang) di kawasan Perindustrian Senawang, Negeri Sembilan sejak April 1973. Proses utama kilang ini adalah pengeluaran cermin kenderaan bermotor seperti kereta, lori dan bas. Aktiviti utama kilang ini adalah menghasilkan cermin kenderaan melalui beberapa peringkat kerja mengikut permintaan dari syarikat pengeluaran kenderaan tempatan dan luar Negara seperti Jepun dan Korea. Keseluruhan jumlah pekerja sehingga Februari 2012 adalah seramai 385orang. 296 daripada mereka merupakan staff pengurusan, staf bukan eksekutif dan pekerja tempatan manakala 89 orang adalah pekerja asing. MCIS Safety Glass mempunyai sembilan jabatan iaitu Jabatan Sumber Manusia, Kejuruteraan, Perniagaan dan Pemasaran, Akaun, Pengeluaran, Kualiti, Purchasing, Logistic dan juga Keselamatan dan Kesihatan. Untuk tugasan tempat kerja ini, pengenalpastian bahaya di tempat kerja tertumpu kepada TG Plant dan menghasilkan ‘tempered glass’. Tempered glass diperbuat daripada gelas nipis biasa yang dipanaskan pada suhu tertentu dan disejukkan serta merta dan di panggil proses ‘Quenching’. Terdapat dua kegunaan ‘tempered glass’ iaitu untuk ‘rear windshield glass’ dan juga ‘side window glass’. Selain itu juga, MCIS Safety Glass Sdn. Bhd. telah diiktirafkan dengan MS ISO 140001, ISO 9001dan TS 16949.

Page | 2

2.2 Carta Organisasi

Pihak Pengurusan

Mr. Mukhtar Mohamad General Manager Mr. Arfendi Malek Othman Manager Representative

Ms Siti Nubliza Mohamad Secretary

Mr.Arfendi Malek Othman Manager Quality Assurance Safety & Health

Mr. Deswir Azhar Piliang Senior Manager Finance & Account Corporate Services Logistic

Mr. Alfizal Mohd Nor Senior Manager Tempered Plant Laminated Plant New Model Development Engineering Kaizen

Mr. Muhammad Badri Abdullah Asst. Manager Bussiness Development Sales Marketing

Page | 3

2.3 Jawatankuasa Keselamatan Mukhtar Mohamad Chairman Arfendi Malek B. Othman Vice Chairman Melakan B. Ismail Secretary Employer Representatives Employee Representatives Logistic Plant LG Plant Arfie Bin Ramly Logistic Plant        Harliza Bt Alias Hamdan B Zainal Abidin Amir B Abdul Aziz Mohd Radzi Bin Rejuan LG Plant TG Plant Abdul Aziz B Abas Hisham B Abu Bakar Anjneare A/L Mayani Hafiz Rashdan B Mohamad Zulkafli Mohd Nazeri Bin Zat Mohd Saufi Bin Dollah Kamaludin Bin Ahmad Human Resource Engineering Mohtar Bin Mohamed Kasim Hashim Bin Abu Bakar TG Plant   Human Resource      Harith B Yaacob Muhadhir B Baba Mahfuz B Abu Samah Engineering Humaidi B Zakaria Zahari Bin Hasan Page | 4 .

Proses kerja di Tempered Plant adalah seperti berikut: Page | 5 .2.4 Tugasan Kerja MCIS Safety Glass mempunyai dua plant iaitu Tempered Plant dan Laminated Plant. Logistic plant pula merupakan gudang simpanan cermin.

cermin tersebut akan dihantar ke kawasan produksi. Bahan mentah iaitu kepingan cermin akan dibekalkan oleh pembekal dan di simpan di gudang. cermin yang telah siap akan melalui pemeriksaan akhir. Logistic. Semua cermin akan diperiksa mutu dan kualitinya dan seterusnya dibungkus untuk penghantaran.2. Page | 6 . Setelah diperiksa. Kepingan gelas tersebut akan di potong mengikut spesifikasi yang telah ditetapkan. gelas itu akan di hantar ke proses Printing (windscreen & backlite) sebelum menjalani proses tempering di furnace. Akhir sekali. Setelah di basuh. Di furnace. cermin bahagian belakang akan di hantar ke seksyen soldering and cermin sisi akan di hantar ke bahagian holder assembly. proses tebahagi kepada dua seksyen. kepingan cermin akan dipotong mengikut bentuk yang telah ditetapkan dengan menggunakan mesin CNC atau pemotongan secara manual. Di kawasan pengeluaran. kualiti gelas itu akan diperiksa untuk mengenalpasti sebarang kekurangan. Secara umumnya. gelas akan dipanaskan pada suhu tertentu (600 oC hingga 700 oC) dan seterusnya akan dibentuk mengikut bentuk yang ditetapkan. Apabila diperlukan.5 Persekitaran Tempat Kerja MCIS Safety Glass menghasilkan cermin kenderaan. Selepas itu.

Mengenalpasti bahaya yang kritikal seperti bahaya keselamatan dan kesihatan. Page | 7 . 4.1 3.0 METODOLOGI 4. Memperkenalkan langkah kawalan yang sesuai dan cadangan pembaikan untuk setiap bahaya.2 3.0 OBJEKTIF Objektif tugasan tempat kerja ini adalah: 3. Mengukur tahap risiko sesuatu bahaya yang telah dikenalpasti.1 Kaedah Mengenalpasti Bahaya Tiga kaedah telah digunakan untuk mengenalpasti bahaya keselamatan dan kesihatan di tempat kerja iaitu: i) ii) iii) Kaedah analisa dan soal selidik Kaedah pemerhatian tempat kerja Kaedah analisa data dan dokumen a) Kaedah analisa dan soal selidik Kaedah ini merupakan teknik penyenaraian setiap langkah kerja bagi operasi pemecahan satu cara yang mengemukakan beberapa soalan yang berkaitan dengan bahaya di tempat kerja kepada para pekerja. Penggunaan soal selidik ini perlu diubah suai dengan kerja yang hendak di analisis bagi mengenal pasti risiko dan bahaya yang terlibat.5 Mengenalpasti kebarangkalian bahaya yang terdapat di kawasan pengeluaran. Memberi keutamaan risiko menggunakan jadual Risk Matrix.3.6 Menyemak semula langkah kawalan yang telah diambil.3 3.4 3. 3.

hampir kemalangan dan segala penyakit pekerjaan di persekitaran tempat kerja.b) Kaedah pemerhatian tempat kerja Kaedah pemerhatian tempat kerja adalah cara yang paling berkesan bagi menentukan dan mengenalpasti jenis-jenis bahaya di tempat kerja. Data-data diperoleh daripada maklumat harian. Pemerhati perlu mengetahui proses aliran kerja kerana ini dapat membantu mengenalpasti dan menilai bahaya dengan lebih berkesan. Data-data tersebut di analisis bagi mengenalpasti jenis-jenis kemalangan yang paling kritikal dan sebagainya. c) Kaedah analisa data dan dokumen Kaedah analisis data adalah kaedah yang mengumpul data-data berkaitan dengan aspek yang di kaji. Page | 8 . Kaedah ini biasanya dilakukan dengan cara menggunakan rujukan ‘Piawaian Aturan Kerja’ (Standard Oparting Procedure). bulanan dan tahunan yang berkaitan dengan bahaya. kecederaan. Pemantau akan mengenalpasti data-data kemalangan. Pada setiap kerja akan diklasifikasikan kepada kumpulan dan seterusnya di analisis bagi mengenalpasti risiko hampir kemalangan dan bahaya kritikal.

kebocoran bahan bakar diesel dari tangki penyimpanan induk tidak dapat dijangka boleh berlaku.2 Penaksiran Risiko 4. Page | 9 .2.4. Walaubagaimanapun. Sebagai contoh. Tahap kemungkinan berjulat daripada ‘paling mungkin’ hingga tidak dapat dijangka. analisis atau pengukuran. kejadian peluntur akan tertumpah sedikit dari bekasnya semasa mengisi ke dalam botol semburan adalah paling mungkin berlaku dalam setiap syif kerja. Kemungkinan ditaksir berdasarkan pengalaman bekerja.1 Kemungkinan berlakunya kejadian Kemungkinan (L) Paling mungkin Mungkin Dapat dijangka Jarang sekali Tidak dapat dijangka Contoh Hazard/kejadian yang paling mungkin berlaku Mungkin boleh berlaku dan bukannya luar biasa Mungkin berlaku pada masa akan datang Belum diketahui berlaku selepas beberapa tahun Boleh dikatakan mustahil dan tidak pernah berlaku Kadar 5 4 3 2 1 Nilai ini berdasarkan kemungkinan berlakunya kejadian.

2. alam sekitar atau harta benda.4.2. kecederaan jenis rawatan cemas 3 2 1 4 Kadar 5 Keterukan boleh dibahagikan kepada lima kategori.2 Severity of hazard Keterukan Malapetaka Contoh Banyak kematian. luka. kerosakan besar harta benda jika hazard berlaku Serius Ringan Sedikit sehaja Kecederaan yang tidak fatal.3 Jadual matriks risiko Keterukan (S) Kemungkinan (L) 5 4 3 2 1 1 2 3 4 5 5 4 3 2 1 10 8 6 4 2 15 12 9 6 3 20 16 12 8 4 25 20 15 10 5 Rendah (Low) Sederhana (Medium) Page | 10 . lebam. hilang upaya kekal Menyebabkan hilang upaya teteapi bukan kecederaan kekal Sedikit lelesan. 4. Keterukan berdasarkan tahap keterukan yang meningkat ke atas kesihatan individu. kerosakan harta benda dan pengeluaran tidak dapat dipulihkan Fatal Kira-kira satu kematian.

langkah kawalan hendaklah dilaksanakan dan direkodkan. Risiko yang dikenalpasti sebagai rendah boleh dianggap sebagai boleh diterima dan pengurangan selanjutnya tidak 1-4 Rendah diperlukan. Tahap risiko diberikan di dalam petak di mana baris dan lajur bertemu.12 Sederhana jika perlu.25 Tinggi kawalan.Tinggi (High) Untuk menggunakan matriks ini. Page | 11 . jika risiko tersebut boleh diselesaikan segera secara berkesan. mula-mula cari lajur keterukan (S) yang paling sesuai memerihalkan hasil risiko. Tindakan dalam yang borang diambil penaksiran mestilah risiko didokumentasikan termasuk tarikh siap. Kemudian ikut baris kemungkinan (L) untuk mendapatkan pemerihalan yang paling sesuai dengan kemungkinan bagi keterukan kejadian yang berlaku. Risk Description Action Risiko tinggi memerlukan tindakan segera untuk mengawal hazard seperti yang diperincikan dalam hierarki 15 . Walaubagaimanapun. Risiko sederhana memerlukan pendekatan terancang bagi mengawal hazard dan mengguna pakai langkah sementara 5 . Tindakan dalam yang borang diambil penaksiran mestilah risiko didokumentasikan termasuk tarikh siap.

jatuh  Api dan letupan  Bunyi bising ditempat  Bahan kimia  Kebocoran. pertumpahan bahan kimia  Pembebasan gas berbahaya  Serangan serangga perosak  Penyakit bawaan air  Habuk  Ergonomik  Pergerakan berulang Page | 12 .5.1 Pengenalpastian Bahaya FIZIKAL KIMIA BIOLOGI CARA KERJA  Objek Terjatuh  Bahagian mesin yang bergerak  Objek tembus  Elektrik  Haba  Kenderaan (forklift)  Pengendalian manual  Peralatan bertekanan tinggi  Pencahayaan  Getaran  Bekerja tinggi  Gelincir.0 KEPUTUSAN DAN PERBINCANGAN 5.

cutting. tempering.2 Ergonomik. 5. printing. Selain itu. Bahaya risiko ini termasuk dalam risiko tinggi dan memerlukan kawalan yang segera. Pergerakn berulang mungkin menyebabkan stress pada otot dan sendi yang terlibat. washing dan pembaikan dan penyelengaraan.2. anggota patah dan sebagainya. pergerakan berulang Antara bahaya lain adalah pergerakan berulang. pemindahan gelas menggunakan forklift. cemin yang pecah juga adalah tajam dan berbahaya kepada pekerja. Bahaya yang selalu terjadi adalah cermin terjatuh dan mengenai tubuh badan pekerja.2 Analisis bahaya keselamatan 5. Aktiviti yang melibatkan pergerakan berulang adalah pengendalian manual yang mengangkat serta mengalihkan cermin dan juga aktiviti penyelenggaraan dan pembaikan. Risiko bahaya ini adalah pada tahap sederhana.2. Page | 13 . kemalangan yang berlaku juga menyebabkan kerosakan harta benda. pendarahan. Kemalangan ini boleh menyebabkan kecederaan samada kecederaan minor atau serius seperti luka. objek tajam. bahagian mesin yang bergerak Antara proses kerja yang terlibat dengan bahaya ini termasuklah pengendalian manual.1 Objek jatuh.terpotong. Selain itu. objek terkena badan. Bahagian mesin yang bergerak juga boleh menyebabkan objek tersangkut dan lain-lain lagi. Objek tajam 5.

mesin CNC dan mesin printing. Proses tempering melibatkan relau yang menghasilkan suhu dari 680 oC to700 oC. Oleh itu. Bahaya ini dikategorikan dalam bahaya sederhana.2. 5. jatuh Tersadung.2. bahaya ini diklasifikasikan sebagai bahaya rendah. Pemandu forklift akan mengalami getaran semasa memandu forklift.2.5 Gelincir. gelincir dan jatuh biasanya disebabkan oleh ruang jalan yang terhad.3 Haba Risiko bayaha haba panas ini biasanya datang dari mesin yang beroperasi seperti mesin tempering. Selain itu. pallet dan lain-lain lagi.4 Getaran Terdapat beberapa proses yang terdedah kepada bahaya getaran termasuklah memandu forklift. Aktiviti ini merupakan aktiviti yang berisiko tinggi dan kawalan perlu dilakukan dalam kadar yang segera. gelincir dan jatuh boleh menyebabkan kecederaan samada kecil atau serius. Tersadung. getaran itu akan menyebabkan tekanan stress kepada otot-otot yeng terlibat. Walaubagaimana pun. 5. Page | 14 .5. pekerja juga mungkin terkena terbakar pada anggota badan jika terkena pada mesin yang panas. kadaan tidak teratur terutamanya cermin. bahaya ini menyebabkan tekanan haba kepada para pekerja.

2.6 Hazard elektrik Kebanyakkan proses memerlukan penggunaan kuasa elektrik untuk membolehkan mesin beroperasi. Ia merupakan bahaya yang serius dan memerlukan langkah kawalan yang segera. Hal ini adalah sangat bahaya kepada pekerja dan juga kilang terlibat. proses ini boleh menyebabkan iar itu tumpah atau terdapat kebocoran dan menyebabkan air itu mengalir keluar daripada kawasan yang sepatutnya.2.2. Oleh itu ini akan menyebabkan pekerja terjatuh dan tergelincir dan juga menyebabkan kerosakan harta benda. Bahaya ini boleh mengakibatka kejutan elektrik.8 Tumpahan dan kebocoran air Proses washing melibatkan penggunaan air untuk membasuh cermin selepas proses cutting. pembaikan dan penyelenggaraan.7 Habuk Kesan habuk akan terhasil daripada prosescutting. Oleh itu. printing. tempering. grinding dan juga daripada aktiviti membuang cermin rosak ke dalam tong. Cermin yang pecah terdiri daripada habuk halus dan kepingan kaca yang kecil dan boleh disedut oleh pekerja. 5.5. Page | 15 . soldering. drilling. litar pintas dan kebakaran. 5. Walaubagaimanapun. Oleh itu. para pekerja terdedah berdepan dengan bahaya elektrik semasa mengendalikan mesin. Proses yang terlibat adalah cutting. ia akan menyebabakan kesihatan terganggu seperti masalah pernafasan dan juga masalah penglihatan.

terdapat alat yang bertekanan tinggi yang digunakan iaitu pressure gun. pekerja terdedah kepada bahaya jatuh dan ia sangat berbahaya. Page | 16 .1 Pencahayaan.2. semasa mengendalikan alat tersebut. cermin akan diperiksa untuk sebarang kekurangan dan kecacatan menerusi cahaya lampu. Sewaktu bekerja ditempat tinggi. Alat ini menggunakan jumlah tekanan yang tertentu untuk membolehkan Hamatite Sealant keluar daripada tiubnya. Jika berlaku sebarang kemalangan. serius mahupun kematian. Oleh itu. Apabila jatuh ia akan mengakibatkan pekerja itu cedera samada cedera ringan.9 Bekerja ditempat tinggi Sesetengah kawasan dan proses memerlukan pekerja untuk bekerja di tempat tinggi. Keadaan ini akan memberi kesan silau kepada pekerja dan selepas jangka masa tertentu. terdapat juga mesin yang lebih tinggi dan menyebabkan pekerja bekerja ditempat kebih tinggi. ia boleh menyebabkan kecederaan dan juga kerosakan harta benda. ia akan menyebabkan keletihan mata dan tekanan fikiran. silau Semasa quality inspection. pekerja berdepan dengan bahaya tekanan. 5.5. 5.3.0 Peralatan bertekanan tinggi Di holder assembly. Selain itu.3.

printing. Selain itu.2 Serangan makhluk perosak Serangan makhluk perosak boleh berlaku di mana-mana kawasan yang mempunyai ciri-ciri yang sesuai untuk makhluk perosak hidup. terdapat sesetengah tempat yang pekerjanya terdedah kepada bunyi bising yang tinggi iaitu melebihi 90 dBa selama 8 jam. Keadaan yang bersepah dan tidak teratur meningkatkan lagi kemungkinan untuk serangan makhluk perosak.3. Serangan makhluk perosak ini boleh memberi masalah kepada manusia terutamanya ia boleh mengakibatkan masalah kesihatan dengan menyebarkan virus tertentu dan menyebabkan penyakit.3 Analisis Bahaya Kesihatan 5. tempering. Bunyi bising akan menyebabkan masalah pendengaran kepada pekerja-pekerja yang terlibat dan juga boleh menyebabkan tekanan perasaan akibat pendedahan yang lama. Selain itu. 5. Oleh itu.5. terdapat sesetengah kawasan yang berpotensi untuk serangan makhluk perosak seperti di kawasan stor penyimpanan. Page | 17 .1 Bunyi Bising Banyak proses di dalam kilang ini yang menghasilkan bunyi bising termasuklah aktiviti forklift. washing.3. pembaikan dan penyelengaraan. serangan makhluk perosak juga menyebabkan kerosakan harta benda. cutting. Risiko bahaya ini tinggi dan memerlukan kawalan yang segera.

Pembaikan dan penyelenggaraan 2.4 Bahaya yang dikenalpasti Bil Bahaya Aktivit terlibat Kesan Kemungkinan Keterukan Risiko 1. bahan yang digunakan adalah Hamatite dan untuk soldering melibatkan solder flux. Di proses holder assesmbly. membebaskan wap gas berbahaya dan setelah pendedahan yang lama ia akan menyebabkan masalah kesihatan seperti masalah pernafasan. ceramic paste. 5.Kerengsaan kulit .Moving part of .Objek tajam . Bahan/asap .Objek menghempap badan .Washing .2 Bahan Kimia Berbahaya. Kesemua bahan kimia ini boleh menyebabkan kerengasaan pada kulit. sicasol dan spirits.Forklift memindahkan barang .Soldering .Tempering .Kecederaan minor dan major 5 3 15 (Tinggi) . asap gas berbahaya Terdapat beberapa bahan kimia yang digunakan untuk proses tertentu seperti proses printing.Membebas 5 3 15 (Tinggi) kimia berbahaya .Printing machineries . .3.Pengalihan secara manual .Cermin/objek jatuh .Printing . bahan kimia yang digunakan adalah silver paste.Holder assembly Page | 18 .Cutting .5.

Api 4 3 12 (Sederhana) Page | 19 .Cutting .Litar pintas .Tempering .Aktiviti forklift .Printing .Printing .Washing .Kecederaan 5 3 15 (Tinggi) 6.Kejutan elektrik .Tempering .Terbakar -Tekanan mental 5 3 15 (Tinggi) 5.Repair and maintenance . Bekerja ditempat tinggi .Tekanan haba .Tempering -Pembaikan dan penyelenggaraan -Hilang pendengaran -Tekanan mental 5 3 15 (Tinggi) 4.asap gas berbahya -Masalah kesihatan seperti pernafasan. 3.Tempering .Cutting . Bunyi .Soldering & holder Assembly -Pembaikan dan penyelengaraan .Jatuh .CNC cutting .Printing . Elektrik . Haba panas .

Pengendalian manual -Pembaikan dan penyelengaraan . Getaran . Habuk . Ergonomik. Tergelincir.Semua kawasan -Masalah kesihatan .Semua kawasan .Tempering -Masalah kesihatan -Masalah penglihatan 4 3 12 (Sederhana) 9. kebocoran air .Kecederaan minor atau major injury 4 3 12 (Sederhana) 8.Kerosakan harta benda 3 2 6 (Sederhana) 14.Washing . Bahaya tekanan .Pemeriksaan kualiti -Tekanan mata/letih -Tekanan mental 5 2 10 (Sederhana) 11.7.Grinding .Cutting .Kecederaan . Serangan makhluk perosak . Pencahayaan.Tekanan pada otot dan sendi 5 2 10 (Sederhana) 10.Drilling .Holder assembly .Kerosakan harta benda 3 3 9 (Sederhana) 12. pergerakan berulang . Tumpahan.Tergelincir dan jatuh 3 3 9 (Sederhana) 13. silau .Memandu forklift -Stres pada 4 1 4 Page | 20 . jatuh .

otot 6. . objek tajam.Amalkan cara .3 Heat -Asingkan kawasan yang .Amalkan cara kerja yang selamat -Pertukaran kerja/ aturan kerja -Tingkatkan penyeliaan dan latihan -Pemantauan kesihatan. bahan mesin yang begerak Penghapusan Tukar kepada full automatic machine untuk mengurangka n penggunaan tenaga pekerja Penggantian Guna mesin/ pembawa menggantika n pengendalian secara manual Kawalan kejuruteraan Sediakan peralatan untuk aktiviti mengangkat. kawalan kejuruteraan. Sebaik-baiknya kawalan disediakan hampir dengan punca hazard. No 6. objek menghempap badan.0 CADANGAN (Rendah) Kawalan adalah penghapusan atau penyingkiran hazard yang mana ianya tidak mendatangkan risiko kepada pekerja yang memasuki kawasan atau bekerja menggunakan kelengkapan dalam tempoh kerja yang dijadualkan. safety boot 6. Hazard hendaklah dikawal di puncanya. Kawalan mestilah mengikut hierarki kawalan yang bermula dari penghapusan. kawalan pentadbiran dan penggunaan PPE. arm guard.2 Ergonomik. Contoh : Mechanical lifter Kawalan pentadbiran -Amalkan cara kerja yang selamat -Pertukaran kerja/ aturan kerja -Tingkatkan penyeliaan dan latihan -Hanya pekerja mahir sahaja dibenarkan melakukan tugas tertentu PPE .1 Bahaya Objek terjatuh. penggantian.Guna PPE dengan betul seperti glove. pergerakan berulang Sediakan peralatan untuk proses mengangkat Contoh: Mechanical Lifter 6.Guna PPE kerja yang dengan betul Page | 21 .

safety boot.terlibat .Pasangkan nstall penebat haba pada mesin -Pasangkan pengalihudara an/exhaust untuk membuang udara panas keluar -Pasangkan penghadang daripada terkena mesin panas selamat -Pertukaran kerja/ aturan kerja -Tingkatkan penyeliaan dan latihan Penyelenggaraa n mesin seperti glove. goggles dan sebagainya Page | 22 .

Amalkan cara kerja yang selamat -Pertukaran kerja/ aturan kerja -Tingkatkan penyeliaan dan latihan -Hanya pekerja mahir sahaja dibenarkan melakukan tugas tertentu . safety boot.Penyerap getaran pada tempat duduk pemandu forklift Penyelenggara an yang secukupnya .Memperbaiki kekemasan dan kebersihan kawasan kerja .Pasangkan pengudaraan yang bagus seperti exhaust fan . dan sebagainya .Amalkan cara kerja yang selamat -Pertukaran kerja/ aturan kerja -Tingkatkan penyeliaan dan latihan . jatu Kawalan kejuruteraan . dan sebagainya 6.Amalkan amalan kerja yang selamat .Penghadang boleh dipasang untuk mengelakkan habuk dari tersebar .4 Bahaya Getaran Penghapusan Penggantian 6. safety boot.5 Tergelincir.Amalkan amalan kerja yang selamat .Guna PPE dengan betul seperti mask.Penggantian kerja PPE 6.7 Habuk -Asingkan kawasan proses .Kawasan khas untuk susunan cermin dan pallet Kawalan pentadbiran .Guna PPE dengan betul seperti glove.6 Bahaya elektrik Pasang penghadang untuk mengelakkan sentuhan secara terus kepada sumber elektrik Pasangkan safety switch .Guna PPE dengan betul seperti glove. goggles dan sebagainya Page | 23 .No 6.

No Bahaya Penghapusan Penggantian Kawalan Kejuruteraan Kawalan pentadbiran PPE 6.Sediakan mesin untuk quality inspection .11 Pencahayaan .Guna PPE dengan betul seperti glove.9 Bekerja ditempat tinggi .Amalkan cara kerja yang selamat -Pertukaran kerja/ aturan kerja -Tingkatkan penyeliaan dan latihan .Sediakan Safety switch pada peralatan tersebut .Gunakan lampu yang menghasilkanc ahaya yang lebih selamat .Pasangkan penghadang atau second containment untuk mengelakkan air dari mengalir keluar . dan sebagainya Page | 24 .Amalkan cara kerja yang selamat -Pertukaran kerja/ aturan kerja -Tingkatkan penyeliaan dan latihan .Sediakan platform/tapak yang lebih luas semasa bekerja ditempat tinggi .Amalkan cara kerja yang selamat -Pertukaran kerja/ aturan kerja -Tingkatkan penyeliaan dan latihan . goggles.Amalkan cara kerja yang selamat -Pertukaran kerja/ aturan kerja -Tingkatkan penyeliaan dan latihan .Tingkatkan penyelenggaraa n . goggles.Guna PPE dengan betul seperti safety boots dan sebagainya 6. dan sebagainya 6.Guna PPE dengan betul seperti safety boots dan sebagainya 6.Pasangkan pressure controller . kebocoran air .Guna PPE dengan betul seperti glove.10 Peralatan bertekanan tinggi .8 Tumpahan.

Gunakan racun makhluk perosak .Amalkan cara kerja yang selamat -Pertukaran .Asingkan kawasan proses 6. . mask dan sebagainya Page | 25 .Pasangkan kerja/ aturan penghadang kerja bunyi -Tingkatkan penyeliaan dan .13 Bunyi bising . ear muff dan sebagainya .Buangakn semua tanda serangan .Gunakan bahan yang kurang berbahaya .Pasangkan latihan penyerap .Guna PPE dengan betul seperti plug.Sediakan lantai dan dinding yang mudah dibersihkan .14 Bahan kimia/ asap gas berbahaya .Pastikan keadaan kawasan sentiasa kemas .No Bahaya Penghapusan Penggantian Kawalan kejuruteraa n Kawalan pentadbiran PPE 6.Amalkan cara kerja yang selamat -Pertukaran kerja/ aturan kerja -Tingkatkan penyeliaan dan latihan -Pemantauan kesihatan.Guna PPE dengan betul seperti glove.Amalkan kebersihan 6.12 Serangan makhluk perosak .Tingkatkan bunnyi pada penyelenggaraa mesin atau n tempat kerja yang terlibat .

near miss. ianya perlu diganti supaya dapat mengelakkan kemalangan. Menjalankan kerja-kerja baikpulih pada mesin dan memantau langkah-langkah kawalan yang diambil untuk memastikan keberkesanannya. Mengadakan sistem keselamatan bagi memberi pekerja dn majikan. Contohnya membuat pemeriksaan berkala pada mesin untuk memastikantiada kerosakan berlaku. ii. V.7. insiden hendaklah di beritahu dan diambil tindakan semula serta membuat kajian terperinci. iv. vi. Memastikan latihn yang diberikandapt difahami dengan mudah oleh pekerja. Memastikan tata amalan kerja dipatuhi. Bahan-bahan pembelajaran perlu dikemaskini supaya peraturan baru yang diperkenalkan dapat diketahui. Langkah-langkah semakan semula juga boleh diparktikkan dengan langkah-langkah berikut: i. Ujian dan pertanyaan perlu diajukan kepada pekerja supaya kandungan latihan yang diberikan benar-benar difahami.0 SEMAKAN SEMULA BAHAYA Langkah-langkah semakan semula perlu diambil untuk mengurangkan dan mengawal bahaya supaya langkah-langkah kawalan yang diambilberkesan dan memberi manfaat kepada pihak pengurusan dan pekerja. Jika ada apa-apa kerosakan. latihan keselamatan kepada Page | 26 . Bahagian Keselamatan hendaklah memantau semua pekerja daripada segala kemungkinan berhadapan dengan kemalangan. Audit dan pemeriksaan perlu dijalankan untuk membuat pemeriksaan padakerjakerja yang dilakukan. vii. Setiap kemalangan. iii.

iv.7. Meningkatkan tahap kepercayaan organisasi luar kepada syarikat kita. Akta Jentera dan Kilang 1967 ( Akta 139) iii. Akta Kualiti Alam Sekitar 1974 (Akta 127) Page | 27 .1 Manfaat untuk organisasi Berdasarkan laporan ini. ii. Ia boleh meningkatkan motivasi yang tinggi dengan melaksanakan tugas dengan efisyen. iii. vi. v. Menyahut saranan kerajaan dalam mencapai matlamat kearah kemalangan sifar. Akta Keselamatan dan Kesihatan 1994 (Akta 514) ii. Cadangan yang dipercayai akan memberi manfaat kepada majikan kerana: i. kita memdapati terdapat bahaya-bahaya dan potensinya serta kaedah pengawalan dan cadangan. Mengaktifkan Jawatankuasa Keselamatan dan Kesihatan melalui jawatankuasa yang telah ditubuhkan dengan mengadakan mesyuarat sekali dalam tiga bulan tanpa gagal.0 UNDANG-UNDANG YANG TERLIBAT i. 8. Dapat memberi pendedahan kepada majikan dan pekerja tentang kepentingan keselamatan dan kesihatan di tempat kerja. Dapat meningktkan lagi tenaga mahir dan memperkukuhkan lagi kekuatan majikan.

Bagi TG Plant. bunyi bising. bahagian mesin yang bergerak. pengenalpastian hazard adalah sangat penting untuk sesebuah organisasi.Bhd. cadangan langkah kawalan seperti yang dinyatakan di dalam laporan haruslah dilaksanakan bagi mengurangkan dan mengawal hazard daripada terdedah kepada para pekerja. keadaan tempat kerja atau pun aktiviti yang dilaksanakan. Hazard yang berisiko tinggi termasuklah objek terjatuh.0 KESIMPULAN Kesimpulannya. terdapat beberapa hazard yang telah dikenalpasti. MCIS Safety Glass Sdn. Page | 28 . Hazard ini merupakan hazard yang berisiko tinggi dan memerlukan langkah kawalan yang segera. Oleh yang demikian.9. sumber kuasa. Sehubungan dengan itu. bahang panas. mana-mana hazard yang dikenalpasti boleh memberi kesan sampingan kepada para pekerja seharusnya dihapuskan dan langkah kawalan hendaklah diambil untuk memastikan tahap keselamatan para pekerja berada pada tahap yang baik. Tujuan utama mengenalpasti hazard adalah untuk mengutamakan operasi kerja yang kritikal yang mana proses tersebut mempunyai risiko kepada keselamatan dan kesihatan para pekerja serta menekankan hazard yang mungkin hadir daripada mesin dan peralatan. objek tajam. penggunaan bahan kimia dan juga aktiviti membaik pulih dan penyelenggaraan.

Hazard Identification. Environmental Quality (Prescribed Premises) (Scheduled Wastes Treatment and Disposal Facilities) Regulations 2005 Department of Chemistry and Biochemistry.chemistry. Research Laboratory Hazard Assessment and Personal Protective Equipment Use [Online]. Guideline Hazard Identification.edu/file-storage/publicview/pdfs/HazardAssessmentPPE. Environmental Quality (Industrial Effluents) Regulation 2009.0 RUJUKAN (DOSH) Department of Occupational Safety and Health (2008). (DOE) Department of Environment (2009). Regulations. Rules and Orders. Environmental Quality Act 1974 (Act 127). Occupational Safety and Health Act 1994 (Act 514). Risk Assessment and Risk (HIRARC) JKKP DP 127/789/4-47 ISBN 978-983-2014-62-1.10. Risk Assessment and Risk (HIRARC). (DOSH) Department of Occupational Safety and Health (2009). International Law Book Services (DOE) Department of Environment (2009). Regulations and Order. Available at: http://www.pdf.ucla. Assessed on: 22nd April 2012 Page | 29 . International Law Book Services (DOE) Department of Environment (2009).

Menggunakan paste. Objek jatuh. bahagia mesin yang bergerak Rajah 1 : Pekerja sedang mengalihkan cermin Rajah 2: Bahagian mesin yang bergerak Rajah 3: Manual cutting dan grinding Rajah 4: Cermin pecah. Objek tajam ii.11. Page | 30 . Menggunakan Hamatite sealant. Bahan kimia berbahaya Rajah 5: Printing process. sicasol and spirits Rajah 6: Holder assembly. objek tajam.0 APPENDIX i. ceramic paste.

Bunyi bising Rajah 8: Tempering process menghasilkan bunyi bising Rajah 9: Cutting.Rajah 7: Soldering process. Menggunakan solder flux. Heat Rajah 10: Relau untuk tempering process menggunakan suhu bermula 650 oC hingga 700 oC Rajah 11: Printing process manghasilkan haba dan bahang panas Page | 31 . iii. grinding and drilling menghasilkan bunyi bising iv.

v. Hazard elektrik Rajah 14: Peralatan mesin menggunakan elektrik sebagai sumber tenaga Rajah 15: Wayar elektrik Page | 32 . Rajah 13: Bekerja di tempat tinggi vi. Bekerja di tempat tinggi Rajah 12: Membaik pulih dan penyelengaraan mesin.

Glass pallet yang tidak teratur Rajah 20: Glass pallet di tengah laluan Rajah 21: Glass pallet yang tidak tersusun Page | 33 . Pencahayaan. gelincir. silau Rajah 18: Pemeriksaan kualiti Rajah 19: Pemeriksaan kualiti viiii. jatuh Rajah 16: Keadaaan yang tidak kemas dan bersepah Rajah 17: Keadaan tidak kemas viii.vii.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful