P. 1
Laporan Pelaksanaan Internship Karnival

Laporan Pelaksanaan Internship Karnival

|Views: 1,896|Likes:

More info:

Published by: Santhiramathy Subramaniam on Aug 04, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/21/2013

pdf

text

original

LAPORAN PELAKSANAAN INTERNSHIP NAMA PELAJAR : SIVANESAN A/L BALASUBRAMANIAM (890820-14-6177) SANTHIRAMATHY A/P SUBRAMANIAM (890528-10-5490) PROGRAM NAMA

SEKOLAH : 8 PISMP PJ/PK/BT AMBILAN JANUARI 2009 : S.J.K (T) PERMAS JAYA, JALAN PASIR GUDANG

NAMA PROJEK/AKTIVITI : KARNIVAL SUKAN TRADISIONAL TEMPOH PELAKSANAAN : 4HB JULAI 2012 HINGGA 20HB JULAI 2012

OBJEKTIF :1) Memperkenalkan pelbagai jenis permainan tradisional kaum-kaum di Malaysia dan cara permainannya 2) Melahirkan murid-murid yang aktif dalam pelbagai jenis sukan 3) Memberi pengalaman kepada siswa guru dalam mengendalikan sesuatu kejohanan atau karnival sukan

STARATEGI PELAKSANAAN :TARIKH 25.06.2012 Membuat kertas kerja karnival sukan tradisional. CATATAN

03. 09.2012 Mencetak semua informasi mengenai permainan Tradisional 11.02.07.07.07. Mencari peralatan yang hendah digunakan.07.07.2012 Mula melukis gelanggang bagi setiap permainan tradisional 10.2012 Membuat perancangan tentang jenis-jenis permainan kecil yang akan dilangsungkan.2012 Membersihkan kawasan persekitaran padang dan pulang balik peralatan yang telah dipinjam .2012 Mendapat kebenaran guru pemantau dan guru besar untuk melaksanakan projek.07.2012 Mencari sumber maklumat dan peraturan mengenai permainan tradisional 06.2012 Mengadakan mesyuarat bagi guru untuk perbincangan tentang peraturan permainan.2012 Menempah hadiah (medal) kepada setiap pemain.07.07. Menyenaraikan peralatan bagi setiap permainan 04. 05.07.2012 Menyediakan arena perasmian 11.

Mereka juga turut memahami teknik-teknik yang patut diaplikasikan bagi memenangi sesuatu permainan. Mereka dapat mengingat kembali dan mengetahui peraturan-peraturan asas dalam permainan tradisional. b) Kami telah belajar menggunakan sumber yang terhad untuk melaksanakan sesuatu karnival permainan tradisional. kayu biasa. Mereka tidak mencari kawan-kawan . Kami telah menggunakan kelapa. pelepah dan tin-tin kosong dalam mengendalikan permainan tradisional. Kami telah menggunakan cara yang senang dan jimat kos untuk melaksanakan karnival sukan tradisional. batu-bata kecil. tepung. pasir. spray. Murid dapat bergaul dan bermain dengan muridmurid daripada tahun lain. Cara ini boleh kami gunakan semasa di sekolah kelak. d) Murid telah melibatkan diri dengan sangat aktif dalam semua permainan tradisional. Kekuatan projek/aktiviti : a) Projek ini telah menambah pengalaman kami dari segi mengendalikan satu program karnival sukan tradisional.Refleksi: 1. c) Projek ini telah dapat mengembangkan lagi pengetahuan murid tentang permainan tradisional yang agak dilupakan oleh generasi masa kini. botol-botol kosong.

murid-murid akan diedarkan peralatan bagi permainan tradisional dan murid-murid dibenarkan bermain 15 minit setelah merekan bersarapan. bowling kelapa. konda kondi.masing-masing. malah membentuk satu kumpulan untuk melibatkan diri dalam sesebuah permainan. Semasa sukan tradisional sedang dijalankan. Contohnya. Hadiah yang telah disusunkan telah memotivasikan semangat murid untuk bermain. murid tahun enam telah menggunakan teknik nmenyentuh jari di garisan dalam pertandingan kabaddi bagi mengalahkan kumpulan lawannya. g) Karnival sukan Tradisional telah menjadi satu asas permulaan bagi Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Permas Jaya kerana setiap hari pada masa rehat. e) Murid mempunyai lebih mod untuk bermain di padang. baling tin. f) Projek ini telah mengcungkil daya kreativiti murid. galah panjang. 2. Permainan indoornya adalah congkak dan . Kelemahan projek/aktiviti : a) Kebanyakkan permainan yang telah dijalankan adalah permainan outdoor seperti kabaddi. ketingting. terdapat ramai murid yang menggunakan teknik-teknik lain untuk memenangi dalam sesebuah pertandingan.

Karnival ini telah dijalankan dalam masa 2 jam. hujan juga turut menganggu aktiviti pada hari tersebut. Selain daripada permainan batu seremban. dan murid-murid tidak dapat menikmati permainan tradisional dengan sempurnanya. malah dapat mempelajari cara bermain batu seremban dan congkak. . Cadangan Penambahbaikan: 1. Permainan indoor juga harus ditekankan bagi muridmurid dapat bermain permainan tersebut semasa hujan ataupun dirumah. permainan lain telah tergendala dalam masa 10 minit kerana hujan.batu seremban. Guru telah menyediakan batu seremban dan congkak yang berlebihan supaya murid tidak menunggu sambil goyang kaki. congkak dan kabaddi. c) Masa juga tidak mencukupi . b) Sebagai restu tuhan. Ramai murid yang tidak dapat menguasai kemahiran dalam permainan batu seremban akhirnya dapat menguasainya dengan cemerlang.

Kami telah belajar menggunakan sumber yang terhad untuk membuat perubahan yang paling banyak. Banyak faedah yang boleh diperolehi dari karnival sukan tradisional seperti boleh mengeratkan silaturahim sesama manusia. Secara keseluruhannya. menyihatkan badan kerana mengeluarkan peluh dan dapat memelihara warisan budaya zaman berzaman. . Projek ini adalah amat berfaedah kepada kami kerana kami telah mendapat banyak pengalaman yang berharga melalui projek ini. Selain itu. kami juga belajar menggunakan cara yang senang dan jimat kos untuk mengendalikan sesuatu karnival sukan tradisional. kami telah belajar banyak proses-proses untuk menceriakan sebuah bilik. Ia juga akan menjadi kebanggaan rakyat Malaysia sendiri dan bangsa kita sendiri.Kesimpulan: Kemajuan teknologi telah membuatkan hilangnya warisan yang dulunya sangat dibanggakan. Pengalaman-pengalaman ini akan kami ingati dan bawa ke sekolah pada masa depan.

Kalaiselvi Ucapan oleh pengerusi program . Upacara doa oleh Pn.Majilis pelancaran karnival sukan tradisional Murid-murid berbaris mengikut kumpulan masing-masing.

Majlis perasmian dengan permainan tradisional uriyaddithal Acara dimulakan dengan permainan baling kelapa Permainan bawling kelapa Permainan kabaddi lelaki .

Permainan kabaddi Perempuan Permainan ketingting Perempuan Permainan baling tin Murid-murid sedang menyusun tin .

Permainan Galah panjang Permainan congkak Permainan batu seremban Permainan konda kondi .

Permainan tarik upih bagi guru dan murid sebagai acara kemuncak Permainan tarik upih bagi guru dan murid sebagai acara kemuncak Majlis pencapaian hadiah kepada pemenang oleh GPK 1 SJKT Permas Jaya Majlis pencapaian hadiah kepada pemenang oleh SU Koku SJKT Permas Jaya .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->